Az AIDA modell jelentése és elemei a marketingben

Az AIDA modell jelentése egy négy szakaszból álló marketing stratégia. Elemei végigvezetik az ügyfeleket egészen a vásárlásig.
AIDA modell

Az AIDA modell jelentése és elemei a marketingben

Az AIDA modell marketing területén történő alkalmazása a sales funnel (értékesítési tölcsér) megtervezésénél fontos igazán. Egy széles körben ismert marketing modellről beszélünk, amely végigköveti egy vásárló útját négy szakaszon keresztül. Azt figyelhetjük meg, hogy miként jut el egy ügyfél az első benyomástól a vásárlás fázisáig. Hogy pontosan mik az AIDA modell elemei és mi a fogalom jelentése, kiderül a cikk további részeiből.

1. Az AIDA modell jelentése

Az AIDA modell jelentése olyan kognitív szakaszokat határoz meg, amelyeken minden ember végigmegy, miközben valamilyen terméket vagy szolgáltatást vásárol.

Ez tulajdonképpen egy fogyasztói magatartás modell, amelyben a leendő és meglévő ügyfeleid egyik szakaszból a másikba haladnak át, amíg el nem érik a végső célt: a vásárlást vagy a szolgáltatás igénybevételét.

A modell elemei többé már nem csupán a vásárló és a vállalkozás, mivel a közösségi médiának köszönhetően a többi vásárlótól érkező értékelések is fontos szerephez jutnak.

Fontos, hogy az AIDA modell hierarchikusan épül fel, az egyes szakaszok sorrendje nem változik.

2. Mik az AIDA modell elemei?

Az AIDA egy betűszó, amely az alább ismertetett négy angol kifejezés kezdőbetűjéből tevődik össze.

AIDA modell

2.1. Attention = Figyelem felkeltése

Ezt a szakaszt szokták úgy is nevezni, hogy Awareness, azaz tudatosság. Leginkább a brandépítés szempontjából fontos, hogy a fogyasztók megismerjék a termékeinket és szolgáltatásainkat, elkezdjenek kötődni hozzájuk. Az AIDA modell első eleme tehát elsősorban piackutatásból áll, amellyel azt akarjuk kideríteni, hogy mire van igény a fogyasztók körében, mely szükségleteiket tudnánk kielégíteni a termékeinkkel.

Miután ez megtörtént, elkezdhetjük az AIDA modell első szakaszát, a figyelemfelkeltést. Olyan formában kell reklámoznunk a szolgáltatásainkat, hogy az kifejezetten a célcsoportunk igényeinek feleljen meg.

Ki kell emelni ajánlatunk előnyeit és azokat a problémákat, amelyekre megoldást nyújt. Például: nyitunk egy éttermet, és kínálunk vegetáriánus ételeket vagy alacsony zsírtartalmú fogásokat, kihangsúlyozzuk az egészséges táplálkozás előnyeit a figyelemfelkeltés szakaszban.

Ha sikertelen az AIDA első szakasza, akkor a reklámunk nem fog eljutni a célcsoporthoz, ezáltal vásárolni sem fognak tőlünk.

2.2. Interest = Érdeklődés kialakítása

A termékeid vagy szolgáltatásaid iránti érdeklődés növelése, amely elég motiváló erőt biztosít ahhoz, hogy a vásárló tovább érdeklődjön. Tehát nem elég megismertetni a fogyasztókat az ajánlatunk előnyeivel, mert az önmagában még nem garantálja a vásárlást.

Az érdeklődés felkeltése érdekében az AIDA modell ezen szakaszában meg kell ismernünk, hogy melyik marketing csatorna a legalkalmasabb a célcsoport minél nagyobb arányú elérésére.

Google hirdetések

2.3. Desire = Vágykeltés

A potenciális fogyasztóknak vásárlási szándékkal kell rendelkezniük, amit egy érzelmi kapcsolat kialakításával és egy márkaszemélyiség létrehozásával tudsz elérni.

Az elérendő cél: a lehetséges vásárló már ne csak „fontolgassa” a terméked megvásárlását, hanem „akarja” is azt.

Próbáljunk tehát vágyat ébreszteni a vásárlókban, aminek eredményeként úgy fogják érezni, hogy szükségük van a termékünkre vagy szolgáltatásunkra. Megpróbálkozhatunk bedobni akciós ajánlatokat.

Az AIDA modell marketing fókusza itt az, hogy birtoklási vágyat alakítson ki a potenciális fogyasztókban. Tudjanak azonosulni az általunk felvázolt helyzettel, ezáltal hasznosnak ítélik meg a termékünket a problémájuk megoldásában.

2.4. Action = Cselekvés

Bírd rá a vásárlót, hogy kapcsolatba lépjen a cégeddel valamilyen konverzió végrehajtása által. Például: kattintson rá egy CTA gombra, ezáltal letölt majd egy útmutatót, e-bookot, feliratkozik egy hírlevélre, üzenetet küld vagy telefonos hívást indít.

Miután vágyat keltettünk a fogyasztóban a termékünk iránt, cselekvésre kell buzdítanunk. Ezért tesz jó szolgálatot egy CTA gomb.

A vásárlóinkat elveszíthetjük az AIDA modell egyes szakaszaiban, még akár a negyedik fázis során is. Felléphetnek olyan kedvezőtlen tényezők, mint a készlethiány, versenytárs kampánya, nem megfelelő szállítási feltételek, stb. Ezt nevezzük úgy, hogy a fogyasztónak ki kellene lépnie a komfortzónájából.

Az AIDA modell részeként néha még egy extra szakaszt is emlegetnek, amely a Retention = Kapcsolatépítés szakasza (vagy fogyasztók megtartása). Arra utal, hogy a vásárlást követően is a folyamatos kapcsolattartásra és a megszerzett lead gondozására van szükség (ezt nevezik AIDAR modellnek is).

3. Az AIDA modell marketing célú használata

Az AIDA egy kommunikációs modellként értelmezhető (döntéshozói modell helyett), mivel azt határozza meg a vállalkozások számára, hogy mikor és hogyan lépjenek kapcsolatba a fogyasztókkal a sales funnel szakaszain belül.

Erre azért van szükség, mert a fogyasztók minden szakaszban más megközelítést alkalmaznak, más típusú információra kíváncsiak, és eltérő gyengepontokkal rendelkeznek.

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket!

1) Attention

 • Hogyan hívhatom fel a fogyasztók figyelmét a termékeimre vagy szolgáltatásaimra?
 • Mik a kimenő lead generálási stratégiáim?
 • Miből áll a brandépítési kampányom?
 • Mi legyen a közvetítendő üzenetem tartalma?
 • Milyen tartalommarketing csatornát használjak az üzenet közvetítésére?

2) Interest

 • Hogyan nyerhetem el az érdeklődésüket?
 • Mi a tartalommarketing stratégiám?
 • Vannak-e társadalmi biztosítékok (pl. ügyfélvélemények) a cégem mellett?
 • Hol és hogyan tegyem ezeket az információkat nyilvánossá? (weboldalon, videóban, Trustindex értékelésekkel)

3) Desire

 • Mitől lesz a termékem vagy szolgáltatásom vonzó a fogyasztóknak?
 • Hogyan lépjek személyes kapcsolatba az emberekkel, hogy érzelmi kötődést alakítsak ki?
 • Az online chat megfelelő választás?
 • Tegyem személyesebbé a marketing üzenetem egyéni tapasztalatokkal?

4) Action

5) Retention

 • Milyen értékajánlattal tudok fogyasztói lojalitást létrehozni?
 • Mikor kezdeményezzem ezt az értékesítési tölcséren belül?

4. AIDA modell példa

Ez a példa azt mutatja be, hogy miként alkalmazhatót az AIDA modell egy újonnan nyíló fodrász szalon reklámozására.

1) Figyelem felkeltése: PR kampány indítása a szalon megnyitása előtti 4 hónapban, amivel az elérhető szolgáltatásokat és az ott dolgozók szakértelmét népszerűsítik. Célzott hírlevél kampány a buyer persona csoportnak.

2) Érdeklődés kialakítása: ingyenes konzultáció és kedvezményes első hajvágás felajánlása, ezzel növelve már a kezdetektől a fogyasztói lojalitást.

3) Vágykeltés: a szalon megnyitásához közeledve, az AIDA modell használatával a helyi médiában és a közösségi oldalakon indítottak felhívásokat, amelyek a megnyitástól számított két hétben elérhető speciális kedvezményeket hirdették. Mindenkit érdekel az új szalon nyitása ezen a ponton.

4) Cselekvésre biztatás: könnyen elérhető CTA gombok kihelyezése az üzleti Facebook oldalon és a weboldalon időpontfoglalás céljából.

5. Összefoglaló

Az AIDA modell négy fázisban vázolja fel, hogy milyen lépéseken megy keresztül egy potenciális fogyasztó attól kezdve, hogy először hall a termékünkről, egészen addig, míg megvásárolja azt.

Első lépésként felkeltjük a célcsoport figyelmét, majd érdeklődést generálunk a termékünk iránt, vágyat ébresztünk a fogyasztóban, és végül cselekvésre ösztönözzük.

Természetesen az AIDA modell sem jelent 100%-os garanciát a sikerre, mert felléphetnek kedvezőtlen körülmények, amelyek megakadályozzák a konverziót.

Ha segített ez a kis összefoglaló választ találni a kérdéseidre, kérlek oszd meg az ismerőseiddel is! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az AIDA modell lényege?

Négy szakaszban vázolja fel az AIDA modell, hogy milyen lépéseken megy keresztül a potenciális fogyasztó amíg vásárlóvá válik. Hasonlít az értékesítési tölcsérhez.

❓ Mik az AIDA modell szakaszai?

A célcsoport figyelmének felkeltése, érdeklődés generálása a termék iránt, vásárlás iránti vágy ébresztése, cselekvésre ösztönzés (CTA gombok).

❓ Miért hasznos a marketing területén az AIDA modell?

Kommunikációs modellként segít eldönteni, hogy mikor és hogyan lépjenek kapcsolatba a cégek a vásárlókkal.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés