CPA hirdetések és a cél-CPA ajánlattételi stratégia

A CPA jelentése egy cselekvésalapú hirdetésárazási stratégiát takar, ahol csak a tényleges konverziók után kell fizetnünk.
CPA jelentése

CPA hirdetések és a cél-CPA ajánlattételi stratégia

A CPA jelentése egy olyan hirdetésenkénti költség, amit a konverziónak számító cselekvések (feliratkozás, vásárlás, regisztráció) után fizetünk a partnereknek és a hirdetésünket megjelenítő oldalaknak. Hogyan működik a CPA? Mit takar a cél-CPA ajánlattételi stratégia Google Ads hirdetéseknél? Jobban megéri-e, mint a CPM vagy a CPC hirdetések? Görgess lejjebb, és kiderül! 🙂

1. Mi a CPA jelentése?

A CPA az angol Cost Per Action kifejezés rövidítése, ami teljesítmény- vagy cselekvésalapú hirdetéseket jelent magyarul. Az online marketing egyik formája, amelyben a hirdetők csak akkor fizetnek, ha az ügyfelek valamilyen konkrét cselekvést hajtanak végre a hirdetésükkel kapcsolatban.

Ez lehet például egy űrlap kitöltése, oldalra történő regisztráció vagy egy termék megvásárlása (ezeket nevezzük konverziónak). A CPA marketinget gyakran használják az affiliate marketing kampányokban, ahol a partnerek az eladásokért jutalékot kapnak.

Egy CPA marketing kampány előnyei közé tartozik, hogy a hirdetők csak akkor fizetnek, ha az ügyfelek valóban valamilyen konverziót hajtanak végre a hirdetéssel kapcsolatban, így a reklám költséghatékonyabb lehet, mint más online marketing formák.

Amikor egy affiliate partner vagy a hirdetésünket megjelenítő oldal átirányít hozzánk egy potenciális ügyfelet, aki el is végzi a kívánt konverziót, az oldalnak csak akkor kell közvetítői díjat fizetni a partnernek.

A CPA marketing 3 része:

  • A hirdetést feladó cég;
  • Az affiliate partner vagy a hirdetést megjelenítő oldal;
  • A CPA hálózat, ami ezt a kettőt összeköti.

2. A CPA marketing működése

Igazán egyszerű a CPA marketing működése. A hirdetők létrehoznak egy hirdetést (pl. Google hirdetések), amely az ügyfeleket arra ösztönzi, hogy hajtsanak végre egy adott cselekvést.

Az affiliate partnerek egyfajta közvetítőként szolgálnak az ajánlatot kínáló cég és a felhasználók között. Általában a hirdetéseket közvetlenül az ügyfeleknek ajánlják, vagy a hirdetéseket tartalmazó weboldalakra irányítják őket. Az ügyfelek a cselekvés elvégzése után az affiliate marketing rendszer által rögzített egyedi követőkóddal jelzik, hogy a folyamat sikeres volt, és ez alapján kapják meg a jutalékot.

A CPA marketing hatékonyságának növelése érdekében fontos a megfelelő célzás és a minőségi hirdetések létrehozása. Az ügyfelek általában csak akkor hajtanak végre valamilyen akciót, ha a hirdetés érdekes és releváns számukra. Ez a Google AdSense hirdetések lényege.

A CPC hirdetésformával szemben nem az egyszerű kattintásokért fizetünk, a CPM hirdetési forma helyett pedig nem is az ezer megjelenítésenkénti fizetést választjuk, hanem a CPA modellben csak a konkrét konverziók után kell fizetnünk.

Összefoglalva, a CPA marketing az online marketing egy eredményes és költséghatékony formája lehet a hirdetők és a partnercégek számára is. A megfelelő célzás és a minőségi hirdetések létrehozása kulcsfontosságú ahhoz, hogy az ügyfelek valóban végezzenek valamilyen konverzióra irányuló cselekvést.

A CPA kiszámítás az alábbi egyszerű képlet szerint elvégezhető:

CPA = költség / konverziók száma.

Vagyis ha 100.000 Ft-ot költünk egy hirdetésre, amiből 50 vásárlás érkezik, akkor a konverziós költség ügyfelenként: 100.000 Ft / 50 konverzió = 2.000 Ft/konverzió.

3. A CPA marketing előnyei

1) Hatékonyabb konverziók: a CPA olyan üzleti modell, amely csak akkor fizet a reklámokért, amikor azok valódi eredményt hoznak, vagyis amikor a látogatók valamilyen előre meghatározott cselekvést végeznek, például vásárlást hajtanak végre vagy regisztrálnak az oldalra. Ez lehetővé teszi, hogy hatékonyabb konverziókat érjenek el a hirdetők, mivel csak azok a látogatók után kell fizetniük, akik valóban érdeklődnek a termékeik vagy szolgáltatásaik iránt.

2) Rugalmasabb költségvetés: a CPA marketing által a hirdetők rugalmasabbak lehetnek a költségvetésükkel kapcsolatban, mivel csak akkor kell fizetniük a reklámokért, amikor azok eredményt hoznak. Tehát minimális a kockázat, gyorsabb a megtérülés, és új érdeklődőket is bevonzhatunk az oldalunkra.

3) Könnyű kezelhetőség: a CPA modell nagyon könnyen kezelhető, mivel csak azokat a reklámokat kell figyelemmel kísérni, amelyek eredményesek. Ez lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy hatékonyabban ellenőrizzék a reklámkampányaik hatékonyságát, és készen álljanak azonnali módosításokra.

4) Hatékonyabb ROI: a ROI (befektetésarányos megtérülés) mutató javul, valamint a ROAS (hirdetési kiadások megtérülése) szintén. A CPC és PPC kampányoknál akkor is fizetni kell a kattintásokért, ha a látogató mindenféle konverzió nélkül elhagyja a weboldalt. CPA hirdetéseknél viszont csak a tényleges felhasználói tevékenységek után kell fizetnünk.

4. Cél-CPA ajánlattétel Google Ads hirdetéseknél

A target-CPA, vagy cél-CPA ajánlattételi stratégia egy olyan licitálási stratégia a Google Ads hirdetéseknél, amely lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy meghatározzák a konverziók megszerzéséhez szükséges átlagos költséget, majd az algoritmus automatikusan beállítja a licitösszeget az adott cél eléréséhez.

A CPA jelentése lényegében azt mutatja meg, hogy mekkora összeget költünk egy konverzió megszerzésére (pl. vásárlás vagy feliratkozás). A cél-CPA stratégia használatával fel tudjuk mérni, hogy a termékek előállítási költségét figyelembe véve mennyit kell költenünk egy konverzióra, ha nyereséget akarunk termelni.

A cél-CPA használatával a hirdetők maximalizálhatják a konverziókat, miközben minimalizálják a költségeket.

Lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy az adott cél érdekében az optimális licitösszeget állítsák be, hogy elkerüljék a felesleges költségeket és növeljék a megszerzett konverziók értékét. A cél-CPA-t bármely olyan kampányban használhatják, amelynek célja a konverzió generálása, például az online vásárlás, a feliratkozás vagy a letöltés ösztönzése.

Ha alkalmazni szeretnénk a CPA ajánlattételi stratégiát, akkor a weboldalunkon integrálni kell a Google Ads konverziókövető kódját. Emellett szükségünk lesz minimum 15 konverzióra az elmúlt 30 napból, hogy a gépi tanuláson alapuló algoritmusok minél jobban tudják optimalizálni a konverziós költségeket.

Ismerd meg jobban a Google Ads cél-CPA ajánlattételi stratégiáját ezen a linken!

5. Összefoglaló

A CPA jelentése az angol Cost Per Action kifejezés rövidítéséből ered, ami cselekvésalapú hirdetésárazási stratégiát jelent.

Vagyis nem kell minden kattintás után fizetnünk a partnereink és a Google felé, csak abban az esetben, ha az oldalunkra érkező felhasználó az egyik konverziós célunkat teljesíti, például megvásárol egy terméket vagy feliratkozik egy hírlevélre.

A cél-CPA ajánlattételi stratégia tehát költséghatékony és gyorsabban megtérül. Ha érdekelnek a Google hirdetések, és szeretnél CPA kampányt indítani, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: [email protected]

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a CPA jelentése?

A CPA az angol Cost Per Action kifejezés rövidítése, és cselekvésalapú hirdetésárazást jelent.

❓ Mi az a cél-CPA ajánlattétel?

Google Ads hirdetések licitálási stratégiája, ahol automatikusan az általunk meghatározott maximális konverziós értékhez igazítják az egy főre jutó konverziós költségeket.

❓ Mik a CPA marketing előnyei?

Átláthatóság, könnyű kezelhetőség, hatékonyabb működés, gyorsabb megtérülés (ROI, ROAS), rugalmas költségvetés.

Dávid Ádám

Dávid Ádám

Szia, Dávid Ádám vagyok a Kiszervezett Marketing Ügynökség alapítója. Több mint 120+ weboldalt építettünk már sikeresen az ügyfeleink számára. Az így szerzett tapasztalataimat blog formájában szeretném megosztani veled. Sok sikert számodra a megvalósításban!

Hozzászólások