Inbound és outbound marketing eszközök. Melyik jobb?

Az inbound marketing jelentése egy olyan stratégia, amely a zavaró reklámok helyett az értékes tartalmak előállításával szerez ügyfeleket.
Inbound marketing

Inbound és outbound marketing eszközök. Melyik jobb?

Hallottál már az inbound marketing fogalmáról? Tudod, hogy miben tér el ettől az outbound marketing? Milyen eszközei vannak a két marketing stratégiának, és melyik az eredményesebb hosszú távon? Ha érdekelnek a válaszok, és kíváncsi vagy arra, hogy mi az inbound marketing jelentése, akkor görgess tovább bátran! 🙂

1. Az inbound marketing jelentése

Az inbound marketing egy olyan stratégia, amelynek célja, hogy bevonzza az érdeklődőket valamely márkához, termékekhez vagy szolgáltatásokhoz, és növelje a vásárlói elkötelezettséget. Ez egy olyan megközelítés, amely az ügyfelek igényeire összpontosít, és segíti őket abban, hogy megtalálják a számukra legjobb megoldást.

Az inbound marketing az online térben történik, és olyan technikákat használ, mint az értékes tartalmak előállítása (tartalommarketing), a blogírás, az e-bookok és infografikák készítése, valamint a keresőoptimalizálás és a közösségi média használata.

Az a célja, hogy értéket teremtsen az ügyfeleknek, és segítse a vásárlói döntések meghozatalát.

Az inbound marketingnek számos előnye van a hagyományos marketing stratégiákkal szemben. Az ügyfelekkel folytatott kommunikációra épül, és lehetővé teszi, hogy az adott brand közelebb kerüljön az ügyfelekhez. Az inbound marketing hatékonyabb is lehet a hirdetési költségek csökkentése miatt.

A potenciális ügyfelek gyakran blokkolják vagy kikerülik a hagyományos hirdetéseket, míg az inbound marketing az ügyfelek számára hasznos információkat nyújt, ami azt eredményezi, hogy jobban odafigyelnek rá.

Az inbound marketing fontos azok számára, akik szeretnék növelni az online jelenlétüket, és vonzóbbá tenni a termékeiket vagy szolgáltatásaikat a lehetséges vásárlók számára. Az inbound marketing segíthet az ügyfelekkel való kapcsolatfelvételben, az ügyfélszerzésben és az eladások növelésében is.

A potenciális ügyfeleket a megfelelő időben érhetjük el, azaz akkor, amikor valószínűleg érdeklődnek a vállalkozásunkhoz kapcsolódó termékek vagy szolgáltatások iránt. Az inbound marketing nemcsak a nagyvállalatok számára érhető el, hanem a kis- és közepes vállalkozások számára is. Lehetővé teszi, hogy hatékonyan kommunikáljanak az ügyfeleikkel, és elérjék a célközönségüket.

Facebook hirdetéskezelés

2. Az inbound marketing jellemzői

1) Tartalommarketing: az inbound marketing az értékes tartalomra épül, amely segít az ügyfeleknek megérteni a termékeket és szolgáltatásokat, ezáltal jobb döntéseket tudnak majd hozni. Az értékes tartalom lehet blogbejegyzés, e-book, infografika vagy bármilyen más olyan tartalom, amely az ügyfelek számára hasznos lehet.

E-book

2) Keresőoptimalizálás: azért hatékony az inbound marketing, mert az ügyfelek általában a Google és más keresőmotorok használatával keresnek információt. Az inbound marketing célja, hogy a tartalmat olyan módon optimalizálja, hogy az megjelenjen a keresőmotorok első oldalán, amikor a potenciális ügyfelek egy adott kulcsszóra keresnek rá.

3) Közösségi média marketing: az inbound marketing a közösségi média platformok használatával is épít kapcsolatot az ügyfelekkel. A közösségi média lehetővé teszi a márkák számára, hogy interakcióba lépjenek a vásárlókkal, és információt szerezzenek azok igényeiről.

4) Vonzó ajánlatok, csalitermékek: olyan ajánlatokat készítünk, amelyek vonzzák az ügyfeleket. Az ajánlatok lehetnek például ingyenes tanácsadás, letölthető tartalom vagy bármilyen más olyan dolog, amely értéket teremt az ügyfelek számára.

5) Ügyfélszolgálat: az inbound stratégia nem csak az emberekkel való kommunikációra épül, hanem az ügyfelek elégedettségére is összpontosít. Lehetővé teszi a márkáknak, hogy hatékonyan reagáljunk az ügyfél visszajelzéseire, és segítsük őket a problémáik megoldásában (CRM rendszerek).

Az inbound marketing fő jellemzői lehetővé teszik a márkáknak, hogy hatékonyan kommunikáljanak az ügyfelekkel, és megtalálják a legjobb megoldást az igényeik kielégítésére.

3. Az outbound marketing jelentése

Olyan hagyományos marketing stratégia az outbound marketing, amely az ügyfeleknek a termékekről és szolgáltatásokról direkt módon közöl információt, gyakran a potenciális vásárlók figyelmének kényszerített felkeltése érdekében. Az outbound marketing a tömeges reklámok, a hideghívások, a direkt e-mail küldés, a kiállításokon és egyéb eseményeken való részvétel által ismert.

Fő jellemzője, hogy a vállalkozás az információ terjesztésére és az ügyfélkommunikációra összpontosít, az ügyfél igényeire pedig kisebb figyelmet fordít. Az outbound marketing széles körben használt stratégia volt a korábbi években, amikor a digitális marketing még nem volt elterjedt, azonban a technológiai fejlődés és a piaci trendek változása miatt az outbound marketing már nem olyan hatékony, mint korábban volt.

Az outbound marketing stratégia magában foglalja az olyan reklámformákat, mint a televíziós reklámok, a rádióhirdetések és a nyomtatott hirdetések. Az ilyen típusú reklámok általában a célközönségnek, vagy akár véletlenszerűen jelennek meg, és az üzenetek gyakran nem személyre szabottak vagy nem relevánsak az adott személy számára.

Egy másik gyakori formája a hideghívások. A vállalkozások gyakran véletlenszerűen hívják fel a potenciális ügyfeleket, hogy értékesítési ajánlatokat és szolgáltatásokat ajánljanak nekik. Az ilyen hideghívások azonban általában zavaróak és kellemetlenek az emberek számára.

Az outbound marketing mellett azonban egyre népszerűbb az inbound marketing, amelynek célja, hogy értékes tartalmat állítson elő, és azt megfelelően jelenítse meg, a potenciális ügyfelek igényeire szabva. Az inbound stratégia sokkal hatékonyabb, mint az outbound marketing, mivel az ügyfeleknek releváns információkat ad, és nem erőlteti rájuk a termékeket vagy szolgáltatásokat.

4. Inbound vs. outbound marketing

Az inbound marketing személyre szabottabb megközelítést alkalmaz, amely segít a márka kapcsolatépítésében az ügyfelekkel, és a potenciális vásárlók igényeire összpontosít. Ez a stratégia azonban hosszabb időt vesz igénybe, és általában több erőforrást igényel, mint az outbound marketing. Azonban hosszú távon az inbound marketing lehet a legjobb megoldás a vállalkozás sikeréhez.

Tehát az inbound marketing stratégia arra fókuszál, hogy bevonzza a látogatókat és az érdeklődőket a weboldalra, mindezt hasznos, értékes tartalom segítségével. Az inbound marketing célja, hogy az érdeklődők önkéntes alapon fedezzék fel a céget, és végül ügyfelekké váljanak.

Az outbound marketing (hagyományos marketing) azonban a reklámokra, a hideghívásokra, a TV- és rádióhirdetésekre, az újsághirdetésekre és a szórólapokra összpontosít, amelyekkel az üzenetet az embereknek „küldik ki”, függetlenül attól, hogy érdeklődnek-e az adott termék vagy márka iránt.

Az inbound marketing stratégia lényegében a látogatók vonzásán és érdeklődésük megragadásán alapul, míg az outbound marketing az emberek figyelmének felkeltésére és befolyásolásra összpontosít.

Ezen stratégia hosszabb időt vesz igénybe a hatás eléréséhez, mivel az érdeklődőknek önkéntesen kell felfedezniük a céget, míg az outbound marketing azonnali hatást gyakorol, azonban a hatékonysága rövid távon korlátozott lehet.

Összességében, az inbound marketing stratégia középpontjában az érdeklődők igényei és problémái állnak, míg az outbound marketing stratégia a cég marketing üzenetének kiküldésére és az ügyfelek befolyásolására összpontosít.

4.1. Az inbound marketing eszközei

Az inbound marketing eszközei magukban foglalják:

 1. Tartalommarketing: értékes tartalom előállítása és terjesztése a célközönség felé. Például a blog készítés egy nagyszerű módja annak, hogy értékes tartalmat hozzunk létre, amely vonzza az emberek figyelmét, és lehetővé teszi számukra, hogy többet megtudjanak a termékekről és szolgáltatásokról.
 2. Keresőoptimalizálás (SEO): a honlap optimalizálása a keresőmotorok számára, hogy azok magasabb helyezést érjenek el az organikus keresési találatokban.
 3. Közösségi média: a közösségi média platformokon történő jelenlét és a közösségi tartalmak megosztása. A közösségi média marketing lehetővé teszi, hogy a vállalkozás közvetlen kapcsolatot tartson fenn az ügyfelekkel.
 4. Marketing automatizálás: automatizált e-mail kampányok, üzenetek és feladatok beállítása a felhasználói élmény javítása és az értékesítési folyamat támogatása érdekében.
 5. Landing oldalak: olyan célzott honlapok, amelyek célja a látogatók átkonvertálása fizető ügyfelekké vagy feliratkozókká.
 6. Webanalitika: az adatok nyomon követése és elemzése a marketing stratégiák hatékonyságának értékelése érdekében.
 7. Videómarketing: a videók használata a marketingkampányokban a tartalom hatékonyabb bemutatása és kommunikálása céljából.
 8. Webináriumok és podcastok: interaktív és audiovizuális tartalmak használata a célközönség oktatása és szórakoztatása érdekében.
 9. Adatbázis marketing: az adatbázisok használata a célközönség szegmentálása és személyre szabott üzenetek küldése céljából.
 10. A/B tesztelés: az A/B tesztek használata a marketing kampányok hatékonyságának optimalizálását célozza.
 11. E-mail marketing: lehetőséget ad a cég számára, hogy személyre szabott kommunikációt folytasson az ügyfelekkel.

4.2. Az outbound marketing eszközei

Az outbound marketing eszközei közé tartoznak az alábbiak:

 1. Direkt e-mail marketing: a cég marketing üzenetének közvetlen eljuttatása e-mailben hideg címekre.
 2. Hideghívások: a potenciális ügyfelek telefonon történő hívása, hogy bemutatkozzunk és eladjunk nekik termékeket vagy szolgáltatásokat.
 3. Közvetlen levélküldés: a hirdetők által postai úton küldött levelek, prospektusok vagy katalógusok, amelyek célja az értékesítés növelése.
 4. Billboardok és szórólapok: a hirdetések elhelyezése nyilvános helyeken, mint például az utcán, a tömegközlekedési eszközökön (gerillamarketing).
 5. Telemarketing: telefonos értékesítés, amelynek célja termékek vagy szolgáltatások eladása.
 6. Kiállításokon való részvétel: iparági kiállítások és szakmai rendezvények, ahol a cégek lehetőséget kapnak a termékeik és szolgáltatásaik bemutatására.
 7. Rádió- és televíziós hirdetések: a hirdetések elhelyezése a kereskedelmi és közszolgálati televízió- és rádióadókon.
 8. Online reklámok: online hirdetések alkalmazása weboldalakon és az online platformokon, például a Google Ads, Facebook hirdetések, TikTok hirdetések stb.
 9. Print hirdetések: az újságokban, magazinokban, katalógusokban és más nyomtatott anyagokban elhelyezett hirdetések.

5. Összefoglaló

Cikkünkben bemutattuk, hogy mi az inbound marketing jelentése, és pontosan miben tér el ettől az outbound marketing működése.

Az inbound marketing sokkal inkább fókuszál arra, hogy egyénre szabott üzenetekkel és értékes tartalmak előállításával szólítsa meg a potenciális ügyfeleket, míg az outbound marketing inkább a minél nagyobb számú lehetséges vásárló elérésére törekszik online és offline reklámok, valamint hideghívások által.

Mindkettőnek azonban ugyanaz a célja: a vállalkozás népszerűsítése és új ügyfelek szerzése.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az inbound marketing jelentése?

Az inbound marketing értékes tartalmak készítése és a célcsoport igényeihez igazított reklámok segítségével igyekszik elérni az adott cég termékei/szolgáltatásai iránt érdeklődő potenciális ügyfeleket.

❓ Mik az inbound marketing eszközei?

Tartalommarketing, SEO (keresőoptimalizálás), közösségi média marketing, landing oldalak, webanalitika, marketing automatizálás, videómarketing, A/B tesztelés, stb.

❓ Miben különbözik az outbound marketing?

Az outbound marketing nem alkalmaz olyan részletes célzást, inkább az emberek minél szélesebb körű elérésére törekszik. Rövidebb időn belül tud ügyfeleket szerezni, de hosszú távon az inbound marketing hasznosabb.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés