TV reklámok mérése: AMR, SHR%, RCH mutatók

A TV reklámok mérőszámai közé tartoznak az AMR, AMR%, SHR%, RCH és RCH% mutatók. Ezek jelzik, hogy egy TV műsor vagy reklám mennyire sikeres.
TV reklám mérőszámok

TV reklámok mérése: AMR, SHR%, RCH mutatók

Az egyik leginkább hagyományos reklámozási forma a TV reklám készítése. Fontos azonban megismerkedni azokkal a mérőszámokkal, amelyek egy televíziós reklám vagy image film sikerességét mutatják be. Ezek a mutatók az AMR és AMR%, az SHR%, valamint az RCH és RCH% mérőszámok.

1. Mi az az AMR mutató?

Az AMR (Average Minute Rating) a televíziós nézettségmérésben használt mutató, amely egy adott műsor vagy idősáv átlagos nézőszámát jelzi percenként. Kétféle módon fejezhető ki.

1.1. Abszolút AMR mutató

Egy TV műsor vagy idősáv egy percre jutó átlagos nézőszámát mutatja. Az AMR ‘000 mutató értéket úgy számolják ki, hogy egy TV program vagy idősáv minden egyes percének a nézőszámát (fő) összeadják, majd ezt elosztják a TV program vagy idősáv időtartamával (perc).

AMR mutató

Tehát ha egy TV műsor 10 percig tart, akkor minden egyes percben az aktuális nézőszámot összeadják, majd ezt a nagy végösszeget elosztják a műsoridő hosszával, azaz 10 perccel. A végeredmény az AMR ‘000mutató lesz – az egy percre jutó átlagos nézőszám. 🙂

1.2. AMR% mutató

Egy TV műsor vagy idősáv egy percre jutó átlagos nézőszámának százalékos arányát mutatja a teljes populáción (vagy célcsoporton) belül.

Képlete: AMR% = (AMR ‘000 / teljes populáció vagy célcsoport mérete) x 100%.

AMR% mutató

Példa: ha egy műsor AMR% értéke 25%, az azt jelenti, hogy a célcsoport egynegyede nézte a műsort átlagosan minden percben. Például a 18-59 éves korosztály 25%-a nézte a vizsgált TV műsort.

A percenkénti átlagos nézettséget mutatja meg ezer főben az AMR mutató abszolút értéke, az AMR% pedig a célcsoporton belüliátlagos percenkénti nézőszám arányát mutatja be százalékos formában.

2. Mi az az SHR% mutató?

Az SHR% (share), vagyis a közönségarány a televíziós nézettségmérésben használt mutató, amely azt jelzi, hogy egy adott TV műsor nézői az adott pillanatban bekapcsolt tévékészülékek hány százalékát tették ki. Tehát a teljes aktív nézőközönség hány százaléka nézte azt az egy adott műsort.

Képlete: SHR% = (Egy műsor nézőinek száma / Összes bekapcsolt tévékészülék száma) x 100%.

SHR% mutató

Példa: ha egy műsort 1 millióan néznek, és összesen 4 millió tévékészülék van bekapcsolva az országban, akkor a műsor SHR-je 25%. Ez azt jelenti, hogy a bekapcsolt tévékészülékek negyede éppen ezt a TV műsort nézte.

Ha az SHR%=100%, akkor minden tévénéző az adott programot nézte a műsor ideje alatt.

Az SHR% mutató fontos információt nyújt a műsorszolgáltatóknak és a hirdetőknek a műsorok népszerűségéről és a reklámok hatékonyságáról. Minél magasabb egy műsor SHR%-a, annál népszerűbbnek tekinthető, és annál értékesebb a reklámidő a hirdetők számára.

Google hirdetéskezelés

3. Mi az az RCH mutató?

Az RCH (reach) mutató a TV reklámok esetében azt jelzi, hogy egy adott reklámkampány hány különböző nézőt ért el legalább egyszer. Sima TV műsor esetében az RCH mutató azt jelzi, hogy hány ember nézte legalább egy percig az adott műsort.

RCH mutató

Az RCH-t általában százalékban fejezik ki, és az adott célcsoportra vonatkoztatják. Tehát az RCH elérési mutatónak is van RCH ‘000 és RCH% formája.

RCH% mutató

Például: ha egy reklámkampány RCH-ja 20%, az azt jelenti, hogy a célcsoport 20%-a legalább egyszer látta a reklámot a kampány során.

Az RCH mutató fontos információt nyújt a hirdetőknek a reklámkampányok hatékonyságáról. Minél magasabb az RCH, annál több embert ért el a kampány, és annál nagyobb az esélye annak, hogy a reklám hatással lesz a célközönségre.

Az RCH mutatót gyakran használják együtt más nézettségi mutatókkal, mint például a GRP (Gross Rating Point) és a gyakoriság (frequency) A GRP a reklámkampány teljes nézettségét mutatja, míg a gyakoriság azt jelzi, hogy egy átlagos néző hányszor látta a reklámot.

Ezek a mutatók együttesen segítenek a hirdetőknek megérteni, hogy mennyire hatékony a reklámkampányuk, és milyen változtatásokat kellene tenniük a jövőben.

4. További fontos mérőszámok a TV reklámoknál

4.1. Nézettségi mutatók

GRP (Gross Rating Point): a reklámkampány teljes nézettségét mutatja, azaz hányszor látták a reklámot összesen a célcsoport tagjai.

Gyakoriság (frequency): azt jelzi, hogy egy átlagos néző hányszor látta a reklámot a kampány során.

OTS (Opportunity To See): a lehetséges megjelenések száma, azaz hányszor volt lehetősége a célcsoport tagjainak látni a TV reklámot.

4.2. Hatékonysági mutatók

Konverziós arány: a reklámot megnézők hány százaléka hajtott végre egy kívánt műveletet (pl. vásárlás, feliratkozás).

ROI (Return on Investment): a reklámkampány megtérülését mutatja, azaz hogy a befektetett összeg hányszorosát hozta vissza a kampány.

Márkaismertség: azt méri, hogy a reklámkampány mennyire növelte a márka ismertségét a célcsoport körében.

Márkaimázs: a TV reklám milyen hatással volt a márka megítélésére a célcsoport körében.

CPT (Cost Per Thousand): a reklám ezer megjelenítésenkénti átlagos költségét mutatja.

CPP (Cost Per Point): a reklám egy GRP pontjának költségét jelzi.

A fenti mutatók közül a legfontosabbak a konkrét reklámkampány céljaitól függenek. Például, ha a cél a márkaismertség növelése, akkor az RCH és a GRP mutatók lesznek a legfontosabbak. Ha viszont a cél az eladások növelése, akkor a konverziós arány és az ROI mutatók lesznek a legrelevánsabbak.

5. Összefoglaló

Cikkünkben bemutattuk a legfontosabb mérőszámokat, amelyekkel TV reklámok és műsorok eredményességét szokták mérni.

Ezek a következők voltak: AMR és AMR%, SHR%, RCH és RCH%, valamint további nézettségi és hatékonysági mutatók.

Az említett mutatókat egyaránt lehet alkalmazni a tévében levetített image filmek hatékonyságának a mérésére is.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az az AMR mutató?

Az AMR mutató egy TV műsor átlagos percenkénti megtekintésének számát jelenti.

❓ Mi az az SHR% mutató?

Az SHR% mutató a közönségarányt jelenti, tehát a teljes aktív tévénéző közönség hány százaléka nézte a vizsgált TV műsort.

❓ Mi az az RCH mutató?

TV műsoroknál az RCH mutató azoknak a személyeknek a számát mutatja, akik legalább egy percig nézték az adott műsort. A reklámoknál pedig az elérést mutatja, vagyis hány embernek jelent meg legalább egyszer az adott TV reklám.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés