Az Alt Text (helyettesítő szöveg) használata képeknél

Az Alt Text (alternatív szöveg) jelentése egyfajta helyettesítő szöveg, amit a weboldalon megjelenő képek mellett használunk SEO-zás során.
Alt Text használata

Az Alt Text (helyettesítő szöveg) használata képeknél

Ha egy weboldal vagy webshop felületére képeket töltünk fel, azokat szükséges keresőoptimalizálni. Ennek egyik kulcsfontosságú eleme a képek méretének csökkentése mellett az úgynevezett Alt Text (magyarul helyettesítő szöveg) megadása az Alt címke segítségével. Ez röviden összefoglalja, hogy miről szól az adott fénykép, így számos előnnyel szolgálhat mind a Google, mind a látogatók szemszögéből nézve.

1. Mi az Alt Text jelentése?

Az Alt Text (alternatív szöveg) egy olyan szöveg, amelyet a weboldalakon található képek és grafikák mellett helyeznek el. A helyettesítő szöveg célja, hogy segítse azokat az embereket, akik valamilyen okból nem tudják megjeleníteni a képet, vagy akiknek a látása korlátozott. Az Alt Text olyan információkat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználók megértsék, hogy mi látható a képen.

Az alternatív szöveg fontos szerepet játszik az online tartalmak hozzáférhetőségében. Amikor az emberek megpróbálják megjeleníteni a weboldalt, a képek nem mindig jelennek meg teljesen. Az Alt Text lehetővé teszi, hogy az emberek értsék, miről szól a kép, még akkor is, ha nem tudják megjeleníteni azt a megfelelő minőségben. Ez segít a látássérült embereknek, akiknek a szöveg felolvasása lehetőséget ad a képek értelmezésére, valamint az olyan felhasználóknak, akiknek lassú internetkapcsolata van, és a képek betöltése hosszabb ideig tart (ezért célszerű a képek optimalizálása, akár ShortPixel bővítménnyel is).

Az Alt Text nem csak az online tartalmak hozzáférhetőségének javítására szolgál, hanem a SEO-ban is hasznos lehet. A helyettesítő szöveg lehetővé teszi a keresőrobotoknak, hogy megértsék, miről szól a kép, és hogy hogyan kapcsolódik a weboldal tartalmához. Ez növelheti a weboldal rangsorolását a keresőtalálatok között, ez pedig a weboldal látogatottságának emelkedéséhez vezet.

Az Alt Text legyen rövid és pontos, tehát a képek leírását nem szabad túl sok kulcsszóval telepakolni, mert ez nemcsak a felhasználók, hanem a keresőrobotok számára is zavaró lehet.

A webdesignereknek és a weboldal tulajdonosoknak érdemes odafigyelniük az Alt Text megfelelő használatára, és biztosítaniuk kell, hogy minden képen és grafikán megfelelő alternatív szöveg legyen.

Weboldal készítés

2. Miért fontos az Alt Text SEO szempontjából?

1) Az Alt Text kulcsszavakra történő optimalizálása

Az Alt Text lehetővé teszi a keresőrobotok számára, hogy megértsék, mi szerepel egy adott képen, és hogyan kapcsolódik az a weboldal tartalmához. Leggyakrabban az Alt Text kulcsszavakat is tartalmazhat, amelyek segítenek az adott oldal témájának megértésében. Az Alt Text megfelelő kulcsszó-optimalizálása segít növelni a weboldal SEO-értékét, és elősegíti az oldal rangsorolását a keresőmotorok találati listáján.

2) A helyettesítő szöveg használata a keresőoptimalizálásban

Az Alt Text nemcsak a weboldalak rangsorolásában játszik fontos szerepet, hanem az optimalizált képkeresésben is. Amikor a felhasználók keresnek egy adott képet a Google-ben, a keresőmotorok az Alt Text segítségével jelenítik meg a legmegfelelőbb találatokat. Ezért az Alt Text megfelelő használata és optimalizálása lehetővé teszi, hogy a képek megjelenjenek az optimalizált képkeresési találatokban, növelve ezzel a weboldal látogatottságát.

3) A weboldal hozzáférhetőségének növelése

Az Alt Text megfelelő használata rendkívül fontos a weboldalak tartalmának keresőoptimalizálása szempontjából. Az alternatív szövegnek tartalmaznia kell azokat a kulcsszavakat, amelyek relevánsak az adott oldal témájával kapcsolatban. Az Alt Textnek rövidnek és pontosnak kell lennie, nem szabad túl sok kulcsszóval telepakolni.

A helyettesítő szöveg segítségével a weboldalakat akadálymentesíthetjük, és a látássérült vagy képernyőolvasót használó felhasználók is könnyen megérthetik a webhely tartalmát. Ennek köszönhetően a weboldalak hozzáférhetőbbek és könnyebben használhatók lesznek, így több ember számára elérhetővé válnak.

3. Milyen a jó Alt Text képeknél?

Az Alt Text (alternatív szöveg) egyfajta azonosító leírás, amely a képek esetében az általuk ábrázolt tartalmat foglalja össze. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen jellemzői vannak a jó Alt Text szövegeknek a képeknél.

1) Leíró jellegű: a helyettesítő szövegnek pontosan le kell írnia, hogy mit ábrázol egy kép. A leírásnak részletesnek, konkrétnak és relevánsnak kell lennie a képhez kapcsolódóan, és tartalmaznia kell az ábrázolt objektum, személy, helyszín vagy tevékenység nevét.

2) Rövid és tömör: nem szabad túl hosszú mondatokat használni. Általában legfeljebb 125 karakter hosszúságú lehet, hogy biztosítva legyen a látássérült vagy képernyőolvasót használók kényelmes és gyors böngészése.

3) Releváns kulcsszavak: a helyettesítő szövegnek tartalmaznia kell azokat a kulcsszavakat, amelyekre az adott képet vagy tartalmat optimalizálni akarjuk. Ezek a kulcsszavak segíthetnek abban, hogy a kép megjelenjen a megfelelő keresési eredményekben.

4) Ne használjunk üres Alt Textet: a helyettesítő szöveg mezőt mindig töltsük ki, ne hagyjuk üresen. Az üres Alt Textek hiányosak, és nem segítenek a felhasználóknak megérteni a képet.

5) Kerüljük a helyettesítő szövegek duplikálását: ne használjuk ugyanazt az Alt Textet két különböző kép esetében. Minden képnek saját helyettesítő szöveget kell kapnia.

6) Ne használjunk túlzottan általános Alt Textet: kerüljük az olyan általános leírásokat, mint például „kép” vagy „grafika”, és helyette pontosan írjuk le a kép tartalmát.

7) Legyen érthető és jól formázott: az alternatív szövegnek jól formázottnak kell lennie, hogy a látássérült vagy képernyőolvasót használók könnyen áttekinthessék. Kerüljük a nyelvtani vagy helyesírási hibákat, és használjunk tiszta, érthető szöveget.

4. Alt címke használata WordPress oldalon

WordPress weboldal készítés során az Alt Text címke hozzáadása könnyen kezelhető. Először is, fontos megemlíteni, hogy az alternatív szöveget mindig az adott kép témájához kell igazítani. Az Alt Text attribútumnak pontos és releváns leírást kell adnia a képről, és tartalmaznia kell a kulcsszavakat is.

A WordPress oldalakon az Alt Text hozzáadása rendkívül egyszerű. Ha egy képet feltöltünk a weboldalunkra, az Alt Text hozzáadása az „Alternatív szöveg” mezőn keresztül történik a képernyő jobb oldalán.

A Gutenberg blokk szerkesztő használata esetén az „Alternatív szöveg” mező a „Kép” blokk beállításainál található. Ha a klasszikus szerkesztőt használjuk, az „Alternatív szöveg” mező a „Kép beillesztése” ablakban található.

Alt Text WordPress oldalon

Amikor új képet töltünk fel a WordPress honlapunkra, mindig töltsük ki az Alt Text mezőt, így értékes kattintásokat szerezhetünk a képkeresési találatok között.

Alternatív szöveg és a SEO

5. Az ALT text a weboldal forráskódjában

Azért fontos az Alt Text megjelenése a weboldal forráskódjában, mert a keresőmotorok számára lehetővé teszi a képek tartalmának és céljának megértését. A keresőmotorok (pl. Google) képesek értékelni a releváns és pontos alternatív szövegeket, és azokat a megfelelő kulcsszavakra rangsorolni.

Az Alt Texteket az „img” elemek „alt” attribútumán keresztül adhatjuk meg. Az „alt” attribútum egy szöveges leírás, amely a kép helyére kerül, ha a kép nem jelenik meg a weboldalon.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy az Alt Text címkék nemcsak SEO szempontjából, hanem az előírásoknak való megfelelés érdekében is fontosak lehetnek. A WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) szabványok követelményeit teljesítő weboldalakon elengedhetetlen az Alt Text használata, hogy biztosítsák az információkhoz való hozzáférést a látássérült felhasználók számára.

Az Alt Text forráskódja az „alt” attribútum, amelyet a HTML forráskódjában a képhez kapcsolódóan helyezünk el. Az Alt Text forráskódja általában a következő módon néz ki:

<img src="kép_fájl_neve.jpg" alt="Kép leíró szöveg">

Alt Text forráskód

A forráskódban látható, hogy az alt attribútum az „img” (kép) elemhez kapcsolódik, és az „alt”=”Kép leíró szöveg” részben adunk meg egy rövid leírást a képről.

6. Összefoglaló

Egy olyan attribútum az Alt Text, amely a weboldalon található képeket és grafikus elemeket helyettesíti szöveggel, írja le őket röviden és tömören.

Ez egyszerre hasznos a weblap keresőoptimalizálása és a látássérült felhasználók akadálymentes böngészésének biztosítása miatt.

Az alternatív szövegnek tartalmaznia kell a kulcsszót, amire rangsorolni fog az adott kép a keresési találatok között. WordPress weboldalakon nagyon egyszerűen beállítható.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az az Alt Text?

Az Alt Text egy helyettesítő szöveg a weboldalon megjelenő képeknél, ami segíti a lassú internetkapcsolattal rendelkező felhasználók, valamint a látássérültek akadálymentes böngészését.

❓ Milyen a megfelelő helyettesítő szöveg?

Rövid, tömör, nem tartalmaz hosszú mondatokat, szerepel benne a kulcsszó, és könnyen értelmezhető a keresőrobotok és a felhasználók számára egyaránt.

❓ Hogyan állítható be Alt Text egy WordPress oldalon?

A Gutenberg szerkesztőben a „Kép” blokk „Alternatív szöveg” mezőjében.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés