Domain Authority: Mi ez és hogyan növelheted?

A Domain Authority jelentése magyarul domain hitelesség. A magas DA érték nagyobb esélyt jelent arra, hogy elöl rangsoroljunk a Google-ben.
Domain Authority növelése

Domain Authority: Mi ez és hogyan növelheted?

A Domain Authority jelentése domain autoritás vagy domain tekintély. Ha megfelelő a linképítési stratégiánk, akkor növekedni fog a weboldalunk DA értéke, aminek hála sokkal több esélyünk lesz arra, hogy előkelő helyen rangsoroljunk a Google találatok között. Hogyan növelhető a Domain Authority? Melyek a DA mérés ingyenes eszközei? Mi számít jó Domain Authority számnak? Olvass tovább és kiderül minden! 🙂

1. Mi a Domain Authority jelentése?

A Domain Authority (röviden: DA) egy olyan mutató, amelyet a SEO-szakemberek használnak arra, hogy megbecsüljék egy weboldal minőségét és hitelességét a keresőmotorok szempontjából. A DA egy skálán 1-től 100-ig terjed, és azt mutatja, hogy egy adott weboldal mennyire értékes azáltal, hogy figyelembe veszi a weboldal korát, a tartalmi minőséget, a hivatkozásokat és a weboldal általános hitelességét.

A Domain Authority jelentése magyarul szimplán domain autoritás, domain hitelesség vagy domain tekintély.

A magas Domain Authority értékkel rendelkező weboldalak jobb helyezést érhetnek el a keresőmotorok találati listáján, tehát nagyobb az esélye, hogy a tartalmad megjelenik a Google első tíz találata között.

A DA érték nem egyenesen arányos a weboldal látogatottságával vagy a tartalom minőségével, de ezek az elemek közvetve befolyásolhatják a Domain Authority értékét. Az alacsony domain autoritás értékkel rendelkező weboldalaknak több erőfeszítést kell tenniük a látogatók és a keresőmotorok figyelmének felkeltése érdekében.

Az adott weboldal különböző tulajdonságai, mint például a tartalom minősége és a hivatkozások száma, összetett módon befolyásolják a DA értékét. Egy honlap Domain Authority értéke folyamatosan változhat, mivel az algoritmusok és a weboldalak is folyamatosan változnak.

Azt azonban ne felejtsük el, hogy a Domain Authority csak egy a sok egyéb mutatószám közül, amelyeket figyelembe kell venni a weboldalak minőségének meghatározásakor. A magas DA érték nem garantálja a sikerességet, de segíthet a keresőoptimalizálási erőfeszítések (SEO) hatékonyságának növelésében.

Weboldal készítés

2. Domain Authority növelése

A Domain Authority (DA) növelése érdekében számos módszer létezik, amelyek közül néhányat az alábbiakban ismertetek:

1) Tartalom frissítése és optimalizálása: Rendszeresen frissítsük és optimalizáljuk a weboldal tartalmát, hogy vonzóbbá és értékesebbé tegyük azt a felhasználók és a keresőmotorok számára.

2) Hivatkozások építése (linképítés): Építsünk minőségi hivatkozásokat más weboldalakról a saját weboldalunkra. Azonban figyeljünk arra, hogy csak releváns és minőségi hivatkozásokat szerezzünk, mert a keresőmotorok egyre jobban figyelnek erre.

3) Social media aktivitás: Legyünk aktívak a közösségi médiában és osszuk meg a weboldalunk tartalmát a Facebookon, LinkedInen, Instagramon. Az ilyen aktivitások szintén segíthetnek a weboldalunk DA-jának növelésében.

4) Weboldal sebességének optimalizálása: Gondoskodjunk arról, hogy a weboldalunk gyorsan betöltődjön, mert a lassú oldalak káros hatással lehetnek a Domain Authority értékére. Tekintsd meg weboldal gyorsítási tippjeinket!

5) Mobilbarát weboldal: Az internetezők nagy része mobilról böngészi az oldalakat, így különösen fontos, hogy weboldalunk mobilra optimalizált legyen. Az általános felhasználói élmény javítása a reszponzív webdesign által pozitív hatással lesz a Domain Authority-re.

6) Technikai SEO optimalizálás: Tartsuk karban és javítsuk az oldalunk technikai optimalizálását, például a meta leírások, címkék és más SEO-elemek finomhangolásával.

Ezek a módszerek segíthetnek növelni a weboldalunk Domain Authority-ját, de fontos megjegyezni, hogy a DA egy összetett mutató, amelyet számos tényező befolyásol. Ennek megfelelően, ahhoz hogy a Domain Authority növekedjen, egy hosszú távú és folyamatos optimalizálási folyamat szükséges.

3. Domain Authority mérésének eszközei

Egy weboldal domain autoritásának méréséhez számos online eszköz áll rendelkezésre, amelyek közül néhányat itt sorolok fel.

Az általánosan elfogadott szabvány a Domain Authority mérésére a 0 és 100 közötti skála. Minél magasabb az érték, annál nagyobb a weboldal hitelessége és valószínűbb, hogy jobb helyezést ér el a keresőmotorok találati listájában.

A legtöbb eszköz a domain autoritás meghatározásához több tényezőt használ, például a backlink-profilt, a tartalmi minőséget, az oldal sebességét stb. Fontos megjegyezni azonban, hogy a Domain Authority csak egy mutató, és nem garantálja az oldal sikeres rangsorolását a keresőmotorok találatai között.

3.1. Moz Domain Authority Checker

A Moz Domain Authority Checker egy ingyenes eszköz, amely lehetővé teszi, hogy egyszerűen és gyorsan ellenőrizze egy weboldal domain tekintélyét, a rá hivatkozó külső oldalakat, az új és elveszített backlinkeket. Eléréséhez kattints ide!

Domain Authority mérése

Az ingyenes szolgáltatás napi három Domain Authority mérést engedélyez, másképp a Moz Pro előfizetésre van szükségünk. Megtekinthetjük a domain névhez tartozó egyes aloldalak Page Authority értékét is.

A Domain Authority mutató egyébként a Moz saját fejlesztésű rangsorolási mérőszáma, ami teljesen független minden keresőmotortól! A Google-nek is megvan a saját maga algoritmusa, tehát hiába van az oldaladnak magas Domain Authority értéke, attól még nem biztos, hogy elöl fogsz rangsorolni minden kulcsszóra.

3.2. Ahrefs Site Explorer

Az Ahrefs egy fizetős eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a domain autoritás mellett más fontos SEO-mutatókat is megvizsgálhassunk egy webhelyen, mint például az oldal backlink-profilját. Itt elérheted az Ahrefs Domain Authority ellenőrző szolgáltatását.

Ahrefs DA Checker

Rengeteg forgalmi adatot szerezhetünk az oldalunkkal kapcsolatban, valamint kulcsszókutatást is végezhetünk, ha előfizetünk a szolgáltatásra.

3.3. SEMrush Domain Authority mérés

A SEMrush egy másik ingyenes eszköz, amely egy weboldal domain autoritását és a többi fontos SEO-mutatót is megvizsgál, beleértve a kulcsszavakra történő rangsorolást is. A SEMrush kipróbálásához kattints ide!

SEMrush DA mérés

Adatokat nyerhetünk weboldalunk látogatottságát, forgalmát illetően, a látogatóink ország szerinti megoszlásáról, az organikus forgalmunk alakulásáról, a Google SERP funkcióinak hatékonyságáról olvashatunk statisztikai adatokat.

Megtudhatjuk, hogy mely kulcsszavakra rangsorolunk a Google-ben, mely kifejezésekre érkezik a legtöbb kattintás, milyen keresési szándék vezéreli a felhasználókat. Néhány infó még a versenytársakról is elérhető, tehát a SEMrush egy sokkal átfogóbb SEO eszköz, ami nem csak a Domain Authority mérésére szolgál.

3.4. Ubersuggest Domain Authority Checker

Az Ubersuggest szintén rendelkezik olyan funkcióval, ami megvizsgálja a weboldalunk forgalmát, kulcsszavait és Domain Authority értékét. Ehhez kattintsunk a Backlinks Backlinks Overview opcióra az Ubersuggest oldalán!

Backlinkek száma

Ingyenesen használható, ezért bátran használjuk. Megismerhetjük az oldal backlinkjeit, a hivatkozó URL-ek számát, az újonnan szerzett és elveszített hivatkozásokat, stb.

3.5. Website SEO Checker

Ha kíváncsiak vagyunk, hogy hosszabb távra visszamenőleg hogyan alakult a weboldalunk Domain Authority-je, akkor a Website SEO Checker egyik eszköze, a History of Domain Authority egy nagyszerű választás, mert ingyenes és gyors szolgáltatás.

Domain Authority alakulása

Évekre visszamenőleg ellenőrizhetjük, hogy mekkora volt a weboldal DA értéke, ami különösen akkor hasznos, ha linképítésbe és aktív SEO fejlesztésbe kezdtünk, és ellenőrizni akarjuk a befektetett pénz és energia eredményét.

4. Mi számít jó Domain Authority értéknek?

Magyarországi viszonylatban, ha egy weboldal DA értéke legalább 25 vagy annál magasabb, az már jónak számít.

Ha pedig 35-50 közötti a Domain Authority érték, az a weboldal kiemelkedően jónak számít a keresőmotorok szemében (legalábbis a Moz rangsorolási mutatója alapján).

Amikor új weboldalt készítünk, akkor mindig DA=1 értékkel indul, azonban ez folyamatosan növekedni fog, ha jól végezzük a tartalommarketing felépítését és nem töltjük tele oldalunkat spam tartalommal.

A Domain Authority egy logaritmikus skála, nem lineáris. Ez azt jelenti, hogy sokkal könnyebb eljutni DA=1 értékről a DA=20 értékig, mint DA=20-ról a DA=25-ig. Vagyis minél magasabb a Domain Authority értékünk, annál nehezebb lesz a szintlépés.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a domain autoritás változhat számos tényezőtől függően, beleértve a domain korát, a webhely tartalmának minőségét, az bejövő linkek számát és így tovább.

Ha rossz minőségű weboldalakról szerzünk backlinkeket, akkor akár csökkenhet is a honlapunk DA értéke! Ezért mindenképpen csak minőségi weboldalakon végezzük a linképítést.

5. Összefoglaló

A Domain Authority jelentése egy mérőszám, ami független a keresőmotoroktól, viszont jól szimbolizálja egy weboldal hitelességét és relevanciáját. Ha magas a DA értékünk, akkor nagyobb az esély arra, hogy előrébb rangsorolunk majd a Google találatok között.

Számos ingyenes eszköz létezik, amellyel ellenőrizhető egy honlap Domain Authority értéke: Moz Domain Authority Checker, SEMrush, Ubersuggest, Website SEO Checker.

Magyarországi viszonylatban a 25-ös vagy ennél magasabb DA érték jónak számít, ezért célszerű jó minőségű backlinkeket szerezni, linképítésbe invesztálni, valamint javítani weboldalunk SEO optimalizálását és tartalmaink minőségét.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a Domain Authority jelentése?

Magyarul domain autoritás vagy domain hitelesség, ami azt mutatja meg, hogy mennyire megbízható a weboldal tartalma a keresőmotorok szemében rangsorolás során.

❓ Hogyan növelhető a weboldal DA értéke?

Tartalommarketing eszközökkel, megfelelő technikai SEO beállításokkal, weboldal gyorsítással, valamint linképítéssel, azaz backlinkek szerzésével.

❓ Mi számít jó Domain Authority értéknek?

A 25 fölötti DA érték kiváló magyarországi webhelyeknél.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés