A SEO szövegírás rejtelmei és hatékony trükkjei

A SEO szövegírás egyszerre szól a felhasználóknak és a Google-nek, ezzel növelve a honlapunk organikus forgalmát. Tippek a cikkben!
SEO szövegírás

A SEO szövegírás rejtelmei és hatékony trükkjei

A keresőoptimalizálás (angolul Search Engine Optimization = SEO) egy nagyszerű eszköz arra, hogy organikus forgalmat szerezzünk és hosszú távra bebiztosítsuk weboldalunk látogatottságának dinamikus növekedését. Ha azt akarjuk, hogy minél több felhasználó ránk találjon a Google-ben, el kell sajátítanunk a SEO szövegírás művészetét. Ugyanis egy tartalom nemcsak attól lesz minőségi, hogy több ezer szóból áll és képeket tartalmaz – a Google ennél kicsit összetettebb szempontok szerint rangsorolja a találati lista első oldalára a tartalmakat. Ha kíváncsi vagy, hogy milyenek a SEO szövegírás árak napjainkban és hogyan is kell kifejezetten a keresőmotor algoritmusaira optimalizált szövegeket írni, akkor bátran olvass tovább! 🙂

1. Mi is pontosan a SEO jelentése?

A SEO jelentése magyarul keresőoptimalizálás, amely az adott weboldalra érkező organikus forgalomnak a növelését szolgálja. Mit is értünk organikus forgalom alatt?

Az organikus forgalom azt jelenti, hogy amikor egy internetező beír a Google-be egy kulcsszót, akkor a kapott találatok közül a mi oldalunkra kattint. Tehát nem azért érkezik a honlapunkra, mert látott egy banner hirdetést vagy mert a Facebookon megosztották a bejegyzésünket (ezek a fizetett és a szociális forgalmi csatornák).

Például, a mi esetünkben az volna a cél, hogy a weboldal készítés kulcsszóra keresve minél több felhasználó a landing oldalunkra érkezzen. Nem használunk semmilyen fizetett PPC hirdetést a forgalom szerzésére, csak a SEO szövegírást és a tartalommarketing eszközeit.

Organikus forgalom

Minél előkelőbb helyen tudsz rangsorolni a Google első oldalán, annál nagyobb lesz az átkattintási arányod. Vagyis a SEO szövegírás célja az, hogy lehetőleg a TOP10 találatok között jelenjen meg a bejegyzésed arra a kulcsszóra, amire a célközönséged rákeres.

A keresőmotorok működése nem mindig átlátható. Lehet, hogy írsz egy több ezer szavas átfogó útmutatót a WordPress weboldal készítés minden egyes részletéről, mégse fogsz bekerülni még a TOP50 találat közé sem a legfontosabb kulcsszóra.

Weboldal készítés

2. A SEO részei

Van azonban három tényező, amelyeket ha jól tudsz használni, akkor nagyban növelheted az esélyedet egy jó helyezésre a Google-ben.

1) Technikai SEO: olyan dolgoktól függ egy weboldal rangsorolása, mint az oldal betöltési sebessége, a reszponzív webdesign megléte (mobilbarát felépítés), és az oldal indexelhetősége.

2) Off-page SEO: a második kategória, ami kihatással van a webhelyed sikerére, az az oldalon kívüli tényezők összessége, amiken keresztül a Google is igyekszik megállapítani a tartalmad hasznosságát és relevanciáját. Ha ezen fejleszteni szeretnél, akkor ajánlom figyelmedbe linképítés útmutatónkat, illetve a backlinkek szerzését.

3) On-page SEO: végül pedig az oldalon belüli keresőoptimalizálásról kell szót ejtenünk, ami már a tényleges tartalomról szól, ami úgy lesz a legelőnyösebb, ha a SEO szövegírás menetével megismerkedsz.

SEO részei

3. A SEO szövegírás jelentése

Végső soron mi a SEO szövegírás jelentése? Olyan tartalmak készítésére utal, amik egyrészt hasznos információval szolgálnak az olvasók számára, másrészt a Google keresőrobotjai relevánsnak ítélik meg.

Egy tartalom ugyanis csak akkor fog első helyen rangsorolni a Google-ben, ha a lehető legtöbb felhasználó hasznosnak találja azt:

 • Rákattintanak a linkedre;
 • Hosszú időn át olvassák a cikkedet;
 • Megválaszolja minden kérdésüket, megoldja a problémáikat;
 • Hasznos és releváns információt tartalmaz a számukra;
 • Sok időt töltenek az oldaladon más tartalmak böngészésével;
 • Más oldalak is hivatkoznak a tartalmadra (backlinkek);
 • Valamilyen konverziót eredményez a látogató munkafolyamata.

A SEO szövegírás tehát egyszerre szól a látogatóidnak (valódi élő emberek) és a Google-nek (gépi keresőrobotok). Hiszen minden Google algoritmus más tartalmat ítél hasznosnak.

Annál is inkább megéri elsajátítani a SEO szövegírás rejtelmeit, mert egy profi szövegíró akár 15.000-20.000 forintot is elkérhet egy 1500 szavas cikkért. A SEO szövegírás árak eléggé elszálltak napjainkban, hiszen egyik virágkorát éli az online értékesítés és terjeszkedés.

De az árcédulák persze függhetnek karakterszámtól, szavak számától, cikk témájától, típusától, a határidő sürgősségétől, stb.

3.1. SEO szövegírás a látogatók szemszögéből

Az első és legfontosabb feladat, hogy értéket kell nyújtani a felhasználók számára. Azokra a kérdésekre adj választ, amire rákeresnek. Olyan információt nyújts az embereknek, amire szükségük van a keresési szándékuk alapján.

Például Te most ezt a cikket olvasod, mert érdekel, hogy mi a SEO szövegírás jelentése és hogyan tudsz keresőoptimalizált tartalmakat készíteni. Hiába szólna ez a cikk 40%-ban a SEO szövegírásról és 60%-ban a WordPress működéséről – biztosan nem rangsorolnánk jól vele a Google-ben.

Ennek oka az, hogy a tartalomkészítő nem az olvasók fejével gondolkodott: őket most nem a WordPress érdekli, hanem a SEO szövegírás fogalma.

Éppen ezért kell átfogó kulcsszókutatást végezni, amelyre már számos ingyenes online eszköz létezik (például: Ubersuggest, Google Autocomplete és kapcsolódó kifejezések, Google Trends, Keyword Tool, Ahrefs Free Keyword Generator, stb.). További segítséget nyújthat a Google Ads Kulcsszótervező is.

A kulcsszókutatás szerves részét képezi a keresési szándék (angolul search intent) felderítése. Erre a kérdésre keressük a választ: Miért keres rá valaki az adott kulcsszóra?

Talán meg akar vásárolni egy terméket? Össze akar hasonlítani két szolgáltatást? Vagy csak egyszerűen érdeklődik egy bonyolult kifejezés jelentése iránt?

Minél pontosabban meg tudod határozni a keresési szándékot, annál eredményesebb lesz a SEO szövegírás és annál több időt töltenek majd az oldaladon a felhasználók. Ez szintén fontos a Google szemében.

Törekedj arra, hogy a lehető legtöbb időt töltsék a felhasználók a weboldaladon. Ugyanis minél több időt töltenek a bejegyzésed olvasásával, minél több menüpontra és linkre kattintanak rá, annál relevánsabbnak tűnik a tartalmad, így a visszafordulási arány is csökken.

3.2. SEO szövegírás a Google szemszögéből

Itt nemcsak konkrétan a Google-ről van szó, hanem bármilyen más keresőmotorról is (pl. Bing). Rendelkeznek úgynevezett algoritmusokkal, amelyek meghatározzák, hogy milyen szempontok szerint rangsorolják a tartalmakat egymás között.

Ezért úgy kell összeállítanod bejegyzéseid szövegét, hogy az tartalmilag és formailag is megfeleljen a keresőrobotoknak. Legyen a tartalmad értékes a felhasználóknak, és könnyen feldolgozható a keresőmotoroknak.

SEO szövegírás példák, amiket a Google figyelembe vesz:

 • A kulcsszó szerepeljen a főcímben;
 • A H1-H2-H3 címsorok is tartalmazzák a kulcsszót vagy annak szinonimáit (kb. a címsorok 60-75%-ában legyen ott konkrétan a kifejezés);
 • Próbáld meg kerülni a ragozott formákat, mert azt nem mindig ismeri fel a Google. Ezért néha kicsit furán fog hangozni a tartalom, mert megpróbálod beleszuszakolni a kulcsszót eredeti formájában;
 • Használj releváns képeket, amelyek alternatív szövegében (alt text) alkalmazd a kulcsszót;
 • Ne vidd túlzásba a keresőoptimalizálást! Az nem segít, ha teletömöd a bejegyzést a kulcsszóval – ez régen bevált, de már a Google bünteti az ilyen csalásokat.

4. A SEO szövegírás folyamata

Három egyszerű lépésben meg tudjuk határozni, hogyan épül fel a SEO szövegírás menete.

4.1. Kulcsszókutatás és feltérképezés

Szükséged lesz egy tartalomstratégiára, amit azzal kell kezdened, hogy meghatározod az első 10-15 kulcsszót, amire keresőoptimalizált tartalmakat kívánsz készíteni.

A kulcsszókutatás során az alábbi adatokat vedd figyelembe:

 • Keresési szándék: Miért keresnek rá az adott kifejezésre az emberek?
 • Keresési mennyiség: Hányan keresnek rá a kulcsszóra egy hónapban?
 • SEO nehézség: Mennyire nehéz rangsorolni az első 10 találat között a kifejezésre?
 • Kapcsolódó kifejezések: Melyek a kulcsszóhoz kapcsolódó további fogalmak?
Kulcsszókutatás SEO szövegírás

Az ideális kulcsszó jellemzői:

 • Kapcsolódik a vállalkozásod profiljához;
 • Sokan keresnek rá egy hónapban (legalább 300 keresés);
 • Alacsony a verseny az adott kulcsszóra (a SEO nehézség 30 alatt helyezkedik el).

Nézd meg a Google-ben is, hogy az első tíz találat, amit kiad a kulcsszóra, milyen jellegű írásokkal rangsorol jó helyen, hogyan épülnek fel a cikkeik, és olvasd el az Autocomplete javaslatait is.

Google Autocomplete

Mindig gondolkodj a felhasználók fejével: vajon információra vágyik, véleményeket akar olvasni, vagy terméket / szolgáltatást szeretne vásárolni?

Ezekre a kérdésekre választ találhatsz, ha készítesz egy buyer persona profilt a célcsoportodról, amihez a SEO szövegírás tartalmát is igazítani tudod.

4.2. Tartalomgyártás SEO szövegírással

Legyen egy előzetes elképzelés a fejedben a cikk vázlatát illetően. Ha például egy terméked mutatsz be, akkor kezdd a terméket gyártó cég háttértörténetével, a termék megnevezésével, az előnyeinek és hátrányainak a kidomborításával, a termék használatának a leírásával, végül pedig egy összegző véleménnyel zárd a cikket.

Mindig jól tagolt szöveget kell írni, nem használhatsz túl hosszú bekezdéseket. Húsznál több szavas mondatokat inkább tördelj szét kisebb részekre. A lényeg, hogy az olvasók ne érezzék fárasztónak a szöveget.

Használj felsorolásokat, idézeteket, kiemeléseket, hasznos linkeket, képeket. Ezek mind növelik majd a felhasználói élményt és érdekesebbé teszik a tartalmad.

A legjobb, ha audiovizuális tartalmakat is használsz, vagyis videókat. Ezek növelik az oldalon töltött időt, valamint színesítik a mondandódat.

Figyelj oda, hogy a kulcsszó szerepeljen a cím első felében, a címsorok több mint felében, és adj választ a témához kapcsolódó összes fontos kérdésre. Vannak hatékony címtípusok, amelyek kattintásra ösztönöznek:

Aztán ott vannak még az olyan fontos tényezők, mint a keresőbarát URL cím, a tömör és kulcsszavakra fókuszáló meta leírás, a logikusan felépített címsorok, és a bejegyzés első bekezdése, aminek nagyon ütősnek kell lennie.

4.3. A tartalom korrekciója

Kezdetben többször előfordul majd, hogy hiába megírsz egy cikket, számtalan alkalommal át fogod szerkeszteni első olvasás után: új vázlatpontokat helyezel el, átcsoportosítod a bekezdéseket, más képeket használsz, stb.

Próbálod majd minél inkább tökéletesíteni mind a felhasználók, mind a Google számára. Ebben egyébként nagy segítséget nyújt a Yoast SEO, ami egyszerre biztosít keresőoptimalizálási és olvashatósági elemzéseket.

Továbbá fontos még kitérni a helyesírásra és a helyes megfogalmazásra. Legalább egyszer mindenképpen olvasd át a bejegyzés szövegét, és ellenőrizd le gépi szoftverrel is a helyesírást.

Ebben a fázisban még javíthatsz a SEO szövegírás technikai hátterén is: növelheted vagy csökkentheted a kulcsszavak előfordulási számát, optimalizálhatod a képeket (tömörítés, helyettesítő szöveg használata), és belső vagy külső linkeket helyezhetsz el a szövegben.

Természetesen ne a konkurencia oldalára linkelj, hanem megbízható oldalakra, amiket a Google is hasznosnak lát majd a tartalomhoz kapcsolódóan.

Végül egy nagyon fontos szabály: soha ne másold le szó szerint a tartalmakat! Ezt a Google könnyen kiszúrja és megbüntet érte. A duplikáció tehát egyáltalán nem kifizetődő.

Megcélozhatsz azonban long tail kulcsszavakat – ezek olyan hosszabb kifejezések, amelyek gyakran 3-4 szóból állnak és bár kevesebb keresési mennyiséggel rendelkeznek, de könnyebb rájuk rangsorolni. Pl. piros kalap vásárlás Budapest, WordPress weboldal készítés ingyenesen, SEO szövegírás tippek kezdőknek.

5. Összefoglaló

A SEO szövegírás növeli weboldalad organikus forgalmát, aminek legnagyobb előnye, hogy akár évek múlva is stabil látogatószámot eredményez a honlapodon.

A technikai, on-page és off-page SEO összetevőinek egységes megléte viszi sikerre a tartalommarketing stratégiád. Ezért is fontos, hogy megismerd a SEO szövegírás jelentését.

Ennek alapjait részleteztük a cikkben, kezdve egészen a kulcsszókutatástól, a keresési szándék meghatározásától, egészen a keresőoptimalizált szövegek készítésének technikai jellemzőinek a bemutatásáig (kulcsszavak elhelyezése, hatékony címsorok, képek elhelyezése, tartalom korrekciója).

Remélem, hogy hasznos volt számodra ez a bejegyzés. További kérdések esetén lépj velünk kapcsolatba! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Miért előnyös a SEO szövegírás?

Hosszú távon havi több ezer látogatóra tehetsz szert, ha megfelelő SEO beállítások mellett készíted el a tartalmaidat.

❓ Hogyan írjak a Google és a látogatók számára hasznos tartalmat?

Kezdd a kulcsszókutatással, majd a keresési szándék meghatározásával, és a tartalommarketing stratégiád összeállításával készíts hatékonyan keresőoptimalizált cikkeket, termékleírásokat.

❓ Hogyan lesz sikeres a SEO szövegírás?

Egyszerre kell figyelembe venned az on-page, off-page és technikai SEO előírásait és praktikáit.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés