A Google SERP jelentése. A SERP elemzés lépései

A Google SERP jelentése nem más, mint a keresőmotor találati oldala, amin megjelennek organikus és fizetett találatok, képek, videók, stb.
Google SERP jelentése

A Google SERP jelentése. A SERP elemzés lépései

A SERP jelentése röviden annyit tesz, hogy a Google és más keresőmotorok találati oldaláról van szó. Ha beírunk egy kulcsszót a Google Keresőbe, akkor megkapjuk a TOP10 találatot az első oldalon erre a kifejezésre. Azonban nemcsak egyszerű bejegyzések, hanem képek, videók, Google Cégprofilok, térképtalálatok és sok egyéb dolog is megjelenhet a találatok között. Ezért fontos a SERP elemzés végzése. fontos a SERP elemzés végzése.

1. Mi a SERP jelentése?

Amikor az emberek az interneten keresgélnek, gyakran találkoznak a SERP rövidítéssel. De mi is pontosan a SERP, és miért fontos annak megértése?

A SERP rövidítés az angol Search Engine Results Page kifejezésre utal, ami magyarul a Keresőmotor Találati Oldala jelentéssel bír. Ez az az oldal, amelyet egy keresési lekérdezés eredményeként a keresőmotorok, például a Google vagy a Bing jelenítenek meg a felhasználóknak. A SERP tehát az az eredményoldal, amely a legrelevánsabb találatokat és információkat mutatja meg a felhasználóknak a keresésükkel kapcsolatban.

Google hirdetések

2. A Google SERP felépítése

A Google a világ legnagyobb és legnépszerűbb keresőmotorja. Amikor valaki keresést végez a Google-ben, az eredményeket a SERP-en, vagyis a Search Engine Results Page-en látja majd. A Google SERP felépítése kulcsfontosságú a webhelyek tulajdonosai és a digitális marketing szakemberek számára, akik jobb láthatóságot és magasabb rangsorolást kívánnak elérni a találati listában. Vizsgáljuk meg részletesen, hogy hogyan néz ki és milyen elemei vannak a Google SERP-nek.

1) Keresési találatok: a SERP-en található legfontosabb rész a keresési találatok listája, amelyek előjönnek a felhasználó által beírt kulcsszavakra vagy keresési lekérdezésekre. Ezek az organikus találatok, amelyeket a Google algoritmusai rangsorolnak a relevancia és más szempontok alapján. A találatok általában főcímeket, meta leírásokat és URL címeket tartalmaznak.

2) Fizetett hirdetések: a találati listának a felső és alsó részén, valamint az oldalsávban is megjelenhetnek fizetett hirdetések. Ezek a Google Ads hirdetések azon vállalkozások vagy webhelyek tulajdonosai által lettek elkészítve, akik nagyobb láthatóságot szeretnének elérni az adott kulcsszavakra történő keresések során. A fizetett hirdetések általában a „Szponzorált” jelzővel vannak megjelölve, és az organikus találatok felett (az első 4 találat között) vagy mellett jelennek meg.

3) Kiemelt snippetek és különleges eredmények: a Google SERP gyakran tartalmaz különleges kiemeléseket és eredményeket is, amelyek extra információkat nyújtanak a felhasználóknak a keresésükkel kapcsolatban. Ezek közé tartoznak a kiemelt snippetek, amelyek rövid válaszokat vagy összefoglaló információkat tartalmaznak (GYIK részek a bejegyzések végén, amiket Yoast SEO-val is hozzá lehet adni), valamint egyéb elemek, például helyi vállalkozások listái a Google Maps alapján (Google Cégprofil), termékek árösszehasonlításai, filmek értékelései, stb.

Google SERP

4) Képek, videók és egyéb média: a Google SERP képek, videók és egyéb médiaelemek megjelenítésére is képes, amelyek relevánsak lehetnek a keresett kifejezésekhez kapcsolódóan. Ez lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy gazdagabb vizuális tartalomhoz jussanak a találati oldalon, ami segít abban, hogy könnyebben megtalálják a keresett információkat vagy termékeket.

5) Keresési eszközök és szűrők: a Google SERP további funkcionalitásokat kínál a felhasználóknak a keresés finomítására és szűrésére. Ez magában foglalja a keresési eszközöket, például a keresési találatok időbeni megjelenését, a nyelvek szerinti kategóriákat, illetve a szó szerinti találatok keresését.

Fontos megjegyezni, hogy a Google SERP felépítése folyamatosan változik és fejlődik. A Google rendszeresen frissíti az algoritmusait és új funkciókat vezet be, hogy még relevánsabb és hasznosabb találatokat nyújtson a felhasználóknak. Ezért fontos a webhelyek tulajdonosainak és az online marketinges szakembereknek lépést tartani ezekkel a változásokkal, és alkalmazkodni hozzájuk az online láthatóság javítása érdekében.

3. Mi az a SERP elemzés?

Az emberek többsége a Google-t használja, amikor információt keres, termékeket vásárol, vagy szolgáltatásokat keres. Ezért a keresőmotorok eredményoldalán (SERP) való megjelenés és pozíció rendkívül fontos. A SERP elemzés egy olyan stratégia, amely segít a vállalkozásoknak megérteni, hogyan jelennek meg a találati listákon, és hogyan javíthatják a rangsorolásukat a keresőmotorokban.

A SERP-elemzés során a digitális marketing szakemberek a következőkre fókuszálnak:

1) Rangsorolás elemzése: fontos megérteni, hogy a vállalkozás weboldala hányadik pozícióban jelenik meg a legfontosabb kulcsszavakra vagy keresési lekérdezésekre adott válaszként. A vállalkozások figyelik a saját webhelyüket, valamint a versenytársakat, és megvizsgálják, hogyan változik a rangsorolás az idő múlásával. Ez lehetővé teszi számukra, hogy megérték, mely területeken kell javítaniuk az online jelenlétüket és a keresőoptimalizációjukat.

2) Organikus találatok elemzése: az organikus találatok kiemelt jelentőséggel bírnak a SERP elemzés során. A cégek azt vizsgálják, hogy milyen tartalmak, kulcsszavak és linkek jelennek meg az organikus találatok között, és hogyan lehet javítani a saját webhelyük rangsorolását. Ez magában foglalhatja az olyan SEO stratégiák kidolgozását, mint a releváns kulcsszavak használata, a minőségi tartalom készítése és a webhely technikai optimalizálása. A kapcsolódó keresések pedig akár kulcsszókutatásra is tökéletesen alkalmasak.

Kapcsolódó keresések

3) Fizetett hirdetések elemzése: a SERP elemzésnek része a fizetett hirdetések vizsgálata is. A vállalkozások figyelik, hogy mely kulcsszavakra vagy keresési lekérdezésekre jelennek meg a fizetett hirdetések, és milyen hatást gyakorolnak a látogatókra és a konverziókra. Ez lehetővé teszi számukra, hogy finomhangolják a Google Ads hirdetési stratégiáikat, és optimalizálják a hirdetéseik teljesítményét a SERP-en.

4) Kiemelt snippetek és különleges eredmények elemzése: fontos figyelemmel kísérni a kiemelt snippeteket és a különleges eredményeket is. Ezek az elemek lehetővé teszik, hogy a vállalkozások kiemelkedjenek a versenytársak közül, és jobban megragadják a felhasználók figyelmét. Az elemzés során megvizsgálják, hogy hogyan jelenik meg a vállalkozás tartalma ezekben a kiemelt formátumokban, és hogyan lehet optimalizálni az ilyen típusú eredmények elérését.

5) Versenytársak elemzése: a SERP-elemzés során elengedhetetlen megvizsgálni a versenytársak teljesítményét is. A vállalkozások figyelik, hogy melyik konkurencia jelenik meg az organikus találatok vagy a fizetett hirdetések között a kulcsszavak vagy keresési lekérdezések alapján. Ez lehetővé teszi számukra, hogy felmérjék a versenytársak erősségeit és gyengeségeit, és az ezekből levont tanulságokat felhasználva fejlesszék a saját SERP-rangsorolásukat.

A SERP elemzés segítségével a weboldalak üzemeltetői finomhangolják az SEO stratégiájukat, optimalizálják webhelyüket, és jobban kihasználják a SERP nyújtotta lehetőségeket. A rendszeres SERP elemzés segít a vállalkozásoknak lépést tartani a változó trendekkel és az új lehetőségekkel, valamint versenyelőnyhöz jutni az online térben.

4. Összefoglaló

A SERP jelentése az angol Search Engine Results Page kifejezésből ered, ami magyarul a keresőmotorok, például a Google, Bing vagy Yahoo! által generált találati oldalakat jelenti, amelyek megjelennek egy adott kulcsszó vagy kifejezés keresésekor.

A Google SERP tartalmazza a legrelevánsabb találatokat, hirdetéseket, képeket, videókat, kapcsolódó, keresési lekérdezéseket és egyéb információkat/SERP funkciókat a keresőeredményekkel kapcsolatban.

A SERP elemzés azt jelenti, hogy részletesen vizsgáljuk a Google vagy más keresőmotorok által generált találati oldalakat. Ez a folyamat segít megérteni a keresőmotorok működését, a kulcsszavak versenyképességét és a keresési eredményeket befolyásoló tényezőket.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

5. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a SERP jelentése?

A SERP rövidítés a „Search Engine Results Page” kifejezésből ered, ami magyarul egy adott keresőmotor találati oldalát jelenti. Ezt az oldalt egy keresőmotor, például a Google vagy a Bing generálja a felhasználóknak egy adott kulcsszó vagy kifejezés keresésekor.

❓ Mik a Google SERP elemei?

Organikus találatok, fizetett Google Ads hirdetések, képek, videók, kiemelt snippetek (GYIK, térképes találatok, Google Shopping találatok, Google Cégprofil találatok, stb.).

❓ Mi az a SERP elemzés?

A találati lista elemzése, és az első 10 helyen megjelenő tartalom/weboldal tartalmi vizsgálata, hogy versenyelőnyre tegyünk szert a konkurenciával szemben, és jobban megértsük a keresőmotorok működését.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés