Keresőoptimalizálás felsőfokon a Yoast SEO használatával

A Yoast SEO egy keresőoptimalizáló bővítmény WordPress weboldalakhoz, mellyel javíthatjuk bejegyzéseink felépítését és olvashatóságát.
Yoast SEO borítókép

Keresőoptimalizálás felsőfokon a Yoast SEO használatával

A weboldalak keresőoptimalizálásáról viszonylag gyakran esik szó, hiszen így tudunk megjelenni a Google Keresőben minél előkelőbb helyen. Ebben fog majd segítséget nyújtani a Yoast SEO nevezetű WordPress bővítmény, amely teljeskörű technikai és tartalmi SEO-t biztosít minden bejegyzésed számára. Olvass tovább, és derítsd ki, hogy milyen beállítások közül válogathatsz!

1. Mi az a Yoast SEO?

A Yoast SEO (hivatalos oldal), ahogyan azt a neve is sugallja, egy olyan WordPress plugin, amely a weboldalon megjelenő tartalmak keresőoptimalizálásával foglalkozik.

Yoast főoldal

Maga a Yoast cég azonban egy sokkal kiterjedtebb szolgáltatást nyújt, és egyszerre több bővítményt is a felhasználók rendelkezésére bocsát.

Létezik külön SEO plugin a WordPress oldalakon publikált cikkekhez, videókhoz, hírekhez, valamint a WooCommerce és Shopify webáruházakhoz is.

A Yoast SEO rendelkezik teljesen ingyenesen letölthető verzióval, de van prémium változata is. Összességében közel 13 millió weboldalon működik aktívan a bővítmény, ami egy nagyon szép adat.

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt a Yoast SEO és hogyan használhatod annak érdekében, hogy minél előrébb rangsorolj a Google találati listáján. Sőt, weboldal készítés során ingyenesen megkapod a prémium plugint tőlünk!

Weboldal készítés

2. Yoast SEO WordPress bővítmény

A Yoast SEO egy olyan plugin, amely megoldja weboldalunk technikai keresőoptimalizálásának összes kérdését, valamint rendkívül részletes eszközöket ad a kezünkbe, amelyekkel elemezhetjük a bejegyzéseink olvashatóságát és optimalizálhatjuk a tartalmainkat.

Yoast WordPress SEO

Amikor közzéteszünk egy bejegyzést a WordPress Vezérlőpultján keresztül, akkor a Yoast SEO használatával tudjuk optimalizálni a Google számára.

2.1. Bejegyzések SEO optimalizálása

Egyrészt SEO szempontjából megadhatjuk a következő adatokat:

A bejegyzések alatt jelennek meg egy kis ablakban a beállítható lehetőségek. Mint ahogy az látható a lenti képen, a kulcsszavakhoz kapcsolódó keresőoptimalizáltság szintjét hangulatjelekkel osztályozza a Yoast SEO.

A plugin beállításai

A tartalmunkat rengeteg szempont szerint optimalizálja a megadott kulcsszavaknak megfelelően. A javítandó részeket kijelöli a számunkra.

Például, ha túl sűrű a kulcsszó előfordulása a szövegben vagy a címsorokban, esetleg túl hosszú a meta leírás, nem keresőbarát a cikk URL címe, nincsenek belső linkjeink, nem jelenik meg a kulcsszavunk a bejegyzés címében, és így tovább.

Kulcsszavak használata

Ezeket a dolgokat nekiállhatunk javítani szépen egyenként, de természetesen nem a 100%-os eredmény a cél, mert az gyakran lehetetlen. Elegendő, ha 1-2 kisebb megjegyzéstől eltekintve rendben van a cikked.

Emellett megtekinthetjük, hogy bejegyzésünk hogyan fog megjelenni a Google Kereső asztali és mobil verziójában is.

Google előnézet beállítása

Tehát tudjuk igazítani a cím és a meta leírás hosszúságát, kiemelt képet állíthatunk be, az URL címet módosíthatjuk, hogy minden rendben legyen SEO ügyileg.

Külön megjelölhetünk cikkeket sarokkő-tartalomként, amelyek a weboldalunk legfontosabb, legmeghatározóbb részeinek számítanak.

Az Insights opcióval pedig abba nyerünk betekintést, hogy mely kifejezések jelennek meg a leggyakrabban a szövegben, hogy biztosan azokra a kulcsszavakra optimalizáljuk a tartalmat, amelyre szeretnénk.

A haladó beállításokkal akár azt is jelezhetjük a Google felé, hogy ezzel a bejegyzéssel nem szeretnénk megjelenni a Keresőben, tehát nem akarjuk indexelni.

2.2. Olvashatóság javítása

Egy bejegyzésnél nemcsak a tartalom optimalizálására kell törekedni, hanem a könnyen olvashatóságra is.

A Yoast SEO ezt is elvégzi helyettünk! Kielemzi, hogy megfelelően tagolt-e a szöveg, vannak-e H1, H2 és H3 címsorok, nem túl hosszúak-e a tartalmi részek (pl. 300 szót meghaladó vázlatpontok).

Amint az a lenti képen is látható, igyekszünk úgy megírni a szakmai blogon közzétett cikkeket, hogy mind keresőoptimalizálás, mind olvashatóság szempontjából a legmagasabb minőséget érjük el! 🙂

Hiszen ha van lehetőséged valamiben javulni, akkor mindig a legjobb eredményre kell törekedni. Igyekezz Te is úgy összeállítani a tartalmad, hogy az egyszerre szóljon az ügyfeleidnek, és a Google-nek is.

Olvashatóság vizsgálata

Külön értékelésre kerül tehát cikkünk SEO-ja és olvashatósága. A problémás részeket itt is ugyanúgy javíthatjuk, hogy minél felhasználóbarátabb legyen a tartalom.

2.3. Bejegyzéshez tartozó séma meghatározása

A Yoast SEO továbbá a keresőmotoroknak is segítséget nyújt az által, hogy automatikusan érzékeli a megjelenő bejegyzések sémáját, szerkezetét.

Sémabeállítások

Az oldaltípus lehet például GYIK oldal, bemutatkozó oldal, tétel oldal, kapcsolat oldal, keresési eredményeket, készleteket megjelenítő oldal.

A cikk típusa pedig lehet blogbejegyzés, közösségi média bejegyzés, újságcikk, műszaki cikk, jelentés, hirdetői cikk, és így tovább.

Ha a Yoast SEO ezt beállítja számunkra, akkor a Google keresőrobotjainak is könnyebb lesz feltérképezni az oldalunkat, és megérteni az ott megjelenő tartalmat.

2.4. Közösségi beállítások

Egy cikk esetében az is nagyon fontos, hogy miképpen fog megjelenni a Facebookon, Twitteren vagy a LinkedIn felületén, amikor valaki megosztja a tartalmat.

Ezt tudjuk szabályozni a közösségi beállítások meghatározásával.

Közösségi beállítások

Megadhatunk például kiemelt képet, amelyet a Facebookon a bejegyzésünkhöz csatol a rendszer, illetve külön beállítható a Facebook cím (amely nálunk a címsorral van automatikusan szinkronizálva), és a Facebook leírás is, amely az az 1-2 soros szöveg, ami egy link mellett megjelenik röviden összefoglalva azt.

A Yoast SEO-val tehát a WordPress bejegyzések minden aspektusát kellőképpen tudjuk optimalizálni a Google számára. 🙂

3. Mennyibe kerül a Yoast SEO plugin?

A Yoast SEO díjmentesen letölthető a WordPress hivatalos oldaláról, vagy a bővítménytárból is a Vezérlőpulton keresztül.

Yoast SEO plugin letöltése

Az ingyenes plugint több mint 5 millió weboldal használja a cikk írásának pillanatában. Feltelepítés után ne felejtsük el aktiválni, ahogy azt a WordPress bővítményekről szóló cikkünkben is bemutattuk.

Létezik azonban egy fizetős verziója is a Yoast SEO bővítménynek, amelyet az imént is bemutattunk. A legtöbb funkció (pl. a közösségi beállítások) csak a prémium változatban érhető el.

Yoast SEO ára

Viszont nem megfizethetetlen a plugin ára, hiszen évi 99 euróért lehet a miénk jelen állás szerint. A legfrissebb árakért látogass el a Yoast SEO oldalára!

A prémium szolgáltatással továbbá hozzáférést kapunk a Yoast SEO teljes képzési anyagához is, amellyel hasznos ismeretekre tehetünk szert keresőoptimalizálás terén.

A Kiszervezett Marketing Kft. minden ügyfelének biztosítja teljesen ingyenesen a prémium bővítményt az új weboldala mellé, hogy ezzel is segítsük a keresőoptimalizálást a partnereink körében! 🙂

Az újonnan átadott weboldalakhoz ingyenesen adjuk a Yoast SEO prémium verzióját (99 euró), a JetEngine bővítményt és a teljes JetPlugins csomagot (999 dollár), valamint a WP Rocket gyorsítótárazó plugint (59 dollár), többek között.

Ha érdekel az ajánlat, lépj velünk kapcsolatba, és rövidesen már egy vadiúj weboldal tulajdonosa leszel, amelyet gond nélkül tudsz rangsoroltatni a Google-ben.

4. Yoast Local SEO – lokális keresőoptimalizálás

A Yoast-család tagja a lokális keresőoptimalizálást segítő Yoast Local SEO plugin is.

Yoast Local SEO

Használatával a hozzánk térben legközelebb lévő felhasználók könnyebben fognak ránk találni a Google használatával. Ezt már a Google Cégem esetében is említettük, hiszen a lokális SEO egyik alapvető pillére a Cégprofil létrehozása.

A Yoast SEO ezen bővítményével könnyen beállíthatjuk üzletünk címét, megnevezését, nyitvatartási idejét, és minden egyéb fontos adatot, amelyek segítenek minél előrébb kerülni a Google Keresőben egy adott területen.

Egyszerre több üzletet is hitelesíthetünk a plugin használatával, például ha több városban is van boltunk. Így könnyen megtalálnak minket a Google Térképen keresztül is.

A plugin kapcsolatfelvételi oldalt is létrehoz számunkra. Egyetlen hátránya, hogy nincs ingyenes verziója, mindenképpen fizetnünk kell érte.

A plugin ára

A legolcsóbb csomag 79 eurós éves díjjal rendelkezik, de a pontos árakról tájékozódj a Yoast SEO hivatalos oldalán.

Ezen bővítmény csak a Yoast SEO ingyenes vagy prémium verziójára épülve tud üzemelni!

5. Yoast News SEO – hírek keresőoptimalizálása

A Yoast News SEO plugin abban segít, hogy tartalmainkat a Google Hírek felületére optimalizáljuk.

Yoast News SEO

Használatával azonnal jelezni tudjuk a Google felé, hogy új hírt publikáltunk, és ezt jelentesse meg a felületén. Az XML webhelytérkép létrehozása is késlekedés nélkül megtörténik.

A sémabeállításokkal a Yoast SEO pedig nagyon megkönnyíti a Google dolgát, hogy felismerje tartalmad fő mondanivalóját.

A posztjaidat kategorizálni is tudod, melyeket könnyen rangsorolhatsz, vagy elutasíthatod az indexelés lehetőségét.

Sajnos azonban ez a bővítmény is fizetős, és csak a Yoast SEO oldaláról tudod letölteni.

Bővítmény ára

A Yoast News SEO használatához elengedhetetlen az alap Yoast SEO megléte is!

6. Yoast Video SEO – videók keresőoptimalizálása

A Yoast Video SEO használatával megjelennek videóink a Google Keresőben, és backlinkeket építhetünk az oldalunkra, hogy oda irányítsuk a nézőket.

Yoast Video SEO

Tehát ha a saját weboldaladra töltesz fel videókat, akkor azt az internetezők könnyebben meg tudják így találni. Emellett a videóink mobilbarát módon reszponzív jellegűek is lesznek.

Azonban inkább a YouTube vagy a Vimeo oldalakat ajánljuk, hogy ne a saját szerverünket terheljük le a videós tartalmakkal. Ezeket is támogatja a plugin, így nem lesz gond a keresőoptimalizálásukkal.

A Yoast Video SEO segítségével nemcsak a szokványos találati listában, de a videós találatok között is előrébb tudunk rangsorolni.

A plugin még a gyors betöltődést is lehetővé teszi. Emellett beállíthatjuk a videók előnézetét, borítóképét, és XML webhelytérkép használatával tudjuk minden videónkat indexelni.

Ezen bővítmény használatához ugyancsak szükségünk lesz a Yoast SEO-ra!

A Yoast Video SEO nem ingyenes, a plugin hivatalos oldalán tudjuk megvásárolni.

Bővítmény ára

7. Yoast WooCommerce SEO – webáruház keresőoptimalizálása

A Yoast WooCommerce SEO által nagyobb forgalmat tudunk webáruházunkba irányítani az extra SEO lehetőségek alkalmazása révén.

Yoast WooCommerce SEO

A WooCommerce webáruházak WordPress alapokon működnek, tehát a bővítmények ugyanolyan eredményesen használhatók ebben a webshop motorban is.

A Yoast SEO ezen változatával webshopunk termékei megjelennek a Google Keresőben, az értékeléseikkel és áraikkal együtt, így sokkal több vevő érkezik majd az oldalunkra.

A termékeinket egyedi azonosítókkal láthatjuk el, de még a közösségi oldalakra is optimalizálja a termékek megjelenését.

Részletes SEO elemzéseket kapunk a termékeink eléréséről. Azonban ne felejtsük, hogy ehhez a bővítményhez is kötelezően rendelkeznünk kell a Yoast SEO ingyenes vagy prémium változatával.

Yoast WooCommerce SEO ára

Az aktuális árakról tájékozódj a Yoast SEO oldalán! Hasonló funkciókkal egyébként elérhető a Shopify webshopok számára is a Yoast SEO, amelyről itt olvashatsz bővebben!

8. Összefoglaló

A Yoast SEO egy nagyszerű WordPress bővítmény, amely bejegyzések és egyéb online tartalmak keresőoptimalizálásával foglalkozik.

Létezik ingyenes és prémium verziója is, amelyek tartalmazzák a technikai SEO-t, az olvashatóság javítását, a sémabeállításokat és a közösségi média megosztások testreszabását.

Emellett szó esett a további Yoast kiegészítőkről, melyek a lokális keresőoptimalizálásban, valamint a hírek, videók és WooCommerce webáruházak keresőoptimalizálásában segédkeznek (ezek fizetős szolgáltatások).

Szerinted mennyire hasznos plugin a Yoast SEO? Ha tetszett a bejegyzésünk, kérlek oszd meg a Facebookon! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

9. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Miért hasznos a Yoast SEO?

A Yoast SEO egy keresőoptimalizálási WordPress bővítmény, amivel a bejegyzések SEO beállításait és olvashatóságát tudjuk javítani.

❓ Mennyibe kerül a Yoast SEO?

Van ingyenes és prémium változata is. A Kiszervezett Marketing Kft. ügyfelei megkapják ingyen ajándékként a Yoast SEO Premium verzióját. További információ: Kiszervezett Marketing weboldal készítés.

❓ Miben segít még a Yoast SEO plugin?

Számos kiegészítője van, amelyek a helyi keresőoptimalizálásban, valamint a videók, hírek és WooCommerce webshopok SEO-jában segítenek.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés