A zero click keresések legfontosabb típusai

A zero click keresések a Google SERP-funkcióinak köszönhetően érhetők el. Ilyenkor a felhasználó úgy kap információt, hogy nem kattint egy webhelyre sem.
Zero click keresések

A zero click keresések legfontosabb típusai

A Google évről évre újabb funkciókkal bővül, amelyeket a SEO szakembereknek is észben kell tartaniuk. Az egyik ilyen funkció a zero click kereséseket eredményező Google SERP funkciók, mint a kiemelt kivonatok, válaszdobozok vagy a Google Shopping találatok. Célszerű ezekre is optimalizálni a weboldalunkat, ha maximalizálni akarjuk a webhelyünk forgalmát.

1. Mik azok a zero click keresések?

A zero click keresések (más néven nulla kattintásos keresések) olyan Google-keresések, amelyek során a felhasználó megtalálja az általa keresett információt a keresőmotor eredményoldalán (SERP) anélkül, hogy rá kellene kattintania bármelyik webhelyre a találati listában. Ez általában úgy történik, hogy a keresőmotor kiemeli a releváns információkat a SERP-en, pl. a tudáspanelben, a válaszdobozban, a tudásgráfban vagy a kiemelt kivonatokban.

A zero click keresések aránya az utóbbi években jelentősen növekedett, a becslések szerint a keresések 25%-át is eléri. Ennek oka a keresőmotorok (pl. Google) azon törekvése, hogy a lehető legrelevánsabb és legfrissebb információkat biztosítsák a felhasználóknak a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben.

A zero click keresések előnyei a következők:

 • Gyorsabb: a felhasználók megtalálják a keresett információt anélkül, hogy több webhelyen kellene navigálniuk.
 • Kényelmesebb: a felhasználóknak nem kell elhagyniuk a Google Kereső találati oldalát, hogy megtalálják a szükséges információkat.
 • Pontosabb: a keresőmotorok kiemelt információi általában megbízható forrásokból származnak.

A zero click keresések hátrányai a következők:

 • Csökkent webhelyforgalom: a weboldalak kevesebb forgalmat kapnak, ha a felhasználók a SERP-en megtalálják a szükséges információkat.
 • Korlátozott információk: a SERP-en kiemelt információk nem mindig adják át a teljes képet a témáról.
 • Buborékeffektus: a felhasználók csak azokat az információkat láthatják, amelyeket a Google algoritmusai relevánsnak tartanak.

A zero click keresések hatással vannak a keresőoptimalizálásra (SEO) is, mivel a webhelyeknek úgy kell optimalizálniuk a tartalmukat, hogy bekerüljenek a SERP kiemelt információi közé.

Google hirdetéskezelés

2. Milyen zero click keresés típusok vannak?

2.1. Google tudáspanel

A tudáspanel egy doboz a SERP jobb oldalán, amely kiemeli a releváns információkat egy adott személyről, helyről, filmről, cégről vagy dologról. Ezek az információk gyakran a Google tudásgráfjának adataiból származnak.

Ha szeretnéd, hogy legyen hasonló tudáspanelje a saját vállalkozásodnak is, akkor hozz létre egy Google Cégem-profilt!🙂

Google tudáspanel

Ezáltal kiemelkedik a tudáspanelben található cég, mivel a felhasználók egyből láthatják a nyitvatartási idejét, elérhetőségeit, címét, az ügyfélvéleményeket, stb.

2.2. Google válaszdoboz

A Közvetlen válaszok vagy más néven Google válaszdoboz egy rövid szöveges válasz a kereső felhasználó lekérdezésére, amelyet a SERP tetején jelenít meg a keresőmotor. A válaszdobozok általában egyszerű, közvetlen, tényszerű lekérdezésekre adnak azonnali választ, pl. „Mi az az Ubersuggest?

Zero click keresés válaszdoboz

Ha meg szeretnél jelenni a válaszdoboz típusú zero click keresések között, akkor érdemes használnod a Yoast SEO kérdezz-felelek típusú tartalomblokkjait. Emellett érdemes úgy felépíteni a blogcikkeid tartalmát, hogy a leggyakoribb kérdések szó szerint szerepeljenek a tartalom szövegében, például vázlatpontokként, és ezekre adjunk közvetlen választ.

2.3. Google Tudásgráf

A Tudásgráf (Google Knowledge Graph) egy Google adatbázis, amely vizuálisan ábrázolja azokat a megbízható forrásokból származó adatokat, amelyeket a keresőmotor az lekérdezésben szereplő filmről, személyről, cégről vagy helyről összegyűjtött. Nagyon sok mindenben hasonlít a Google tudáspaneljére.

Google Tudásgráf

A Google Tudásgráf tartalmazhat képeket, kapcsolódó kereséseket, strukturált adatokat a lekérdezéssel kapcsolatban. A legtöbbször a Google Képkereső és a Wikipédia képezik a Google Tudásgráf felületén megjelenítendő információk alapját.

2.4. Kiemelt kivonatok a Google Keresőben

A kiemelt kivonatok (featured snippets) rövid, kiemelt szövegrészletek egy weboldalról, amelyek a Google Kereső találati oldalának elején jelennek meg a lekérdezéshez kapcsolódó kulcsszavakkal. Ezek a zero click keresések segítenek a felhasználóknak gyorsan áttekinteni egy cikk tartalmát, és eldönteni, hogy releváns-e a keresésükhöz kapcsolódóan.

Google kiemelt kivonatok

A kiemelt kivonatok egy hosszabb tartalom azon részét foglalják össze, amelyre a felhasználók konkrétan rákerestek. Így nem kell sokáig olvasniuk, mert egyből választ kapnak a keresésükre.

2.5. Google videótalálatok

A videótalálatok olyan videók, amelyeket a Google a lekérdezéshez kapcsolódóan relevánsnak tart. Ezek a találatok a SERP-en vagy a YouTube-on jelenhetnek meg.

Google videótalálatok zero click keresések

Érdemes tehát nemcsak szöveges tartalmakat gyártani, hanem videókat is, amihez egy céges YouTube-csatorna üzemeltetése is társulhat.

2.6. Google képtalálatok

A képtalálatok olyan képek, amelyeket a keresőmotor a lekérdezéshez viszonyítva relevánsnak tart. Ezek a találatok a SERP-en vagy a Google Képekben jelenhetnek meg.

Google képtalálatok

A videótalálatokhoz hasonlóan a Google képtalálatok sem biztos, hogy az első helyen jelennek meg a zero click keresések között. Lehet, hogy csak a Google találati listájának közepén lesznek láthatók, vagy a jobb oldali sávban.

2.7. Google helyi találatok

A helyi találatok olyan vállalkozásokról és helyszínekről szóló információk, amelyek a felhasználó tartózkodási helyéhez közel találhatók. Ezek az eredmények a SERP-en vagy a Google Térképen jelenhetnek meg.

Például amikor valaki egy közeli éttermet, mozit vagy céget keres, akkor lokálisan releváns találatok jelennek meg számára a Google-ben.

Google lokális találatok zero click keresések

Ha szeretnéd, hogy a Te vállalkozásod is minél előkelőbb helyen jelenjen meg a helyi keresésekben, akkor hozz létre egy Google My Business-profilt, és ismerkedj meg a lokális SEO alapjaival.

2.8. Google Shopping találatok

A Google Shopping eredmények olyan termékekről szóló információk, amelyeket a felhasználó megvásárolhat. Ezek az eredmények a SERP-en vagy a Google Shoppingban jelenhetnek meg.

Google Shopping SERP

Ezek a zero click keresések csak az árakról való tájékozódás miatt jók, de ha meg akarják vásárolni a termékeket, akkor rá kell kattintaniuk a webshopra.

3. Hogyan szerepelhetek a zero click találatokban?

1) Optimalizáld a tartalmad a kiemelt információkra szabva

 • Használj strukturált adatokat: a strukturált adatok olyan kódolási formátumok, amelyek segítenek a keresőmotoroknak megérteni a webhelyed tartalmát. A strukturált adatok használatával megadhatod a Google-nek a weboldalad tartalmáról szóló legfontosabb információkat, pl. az oldal nevét, címét, leírását és a benne szereplő termékeket vagy szolgáltatásokat.
 • Alkalmazz releváns kulcsszavakat: a kulcsszavak azok a szavak és kifejezések, amelyeket a felhasználók a keresőmotorokba írnak be, amikor egy termék vagy szolgáltatás iránt érdeklődnek. Győződj meg róla, hogy a webhelyed tartalma a célközönség számára releváns kulcsszavakat tartalmaz. Ebből a célból ajánljuk az ingyenes kulcsszókereső eszközöket! 🙂
 • Hozz létre jó minőségű tartalmakat: a jó minőségű tartalom informatív, hasznos és jól megírt. A keresőmotorok előnyben részesítik a magas minőségű tartalmakat a SERP kiemelt információiban.

2) Növeld weboldalad hitelességét

 • Szerezz minőségi linkeket: a linképítés eredményeként külső weboldalakról szerezhetsz úgynevezett backlinkeket, amelyet a saját honlapodra mutatnak. A minőségi backlinkek növelik a honlapod tekintélyét a keresőmotorok szemében, így nő a weboldalad Domain Authority mutatója is.
 • Brandépítés: a brandépítés eredményeként olyan márka-hírnév jön létre, amelyben a felhasználók könnyedén megbíznak. A beléd vetett bizalmat növelheted a weboldalad tartalmának következetességével, a felhasználókkal való interakcióval és a pozitív ügyfélvélemények szerzésével.

3) Google eszközök használata

 • Hozz létre Google Cégem-profilt: a Google My Business-profil egy ingyenes eszköz, amellyel a vállalkozások megadhatják a keresőmotoroknak az üzletükről szóló információkat, pl. a cég nevét, címét, telefonszámát és nyitvatartási idejét.
 • Jelöld webhelyed a Tudásgráfban: webhelyed jelölésével a Tudásgráfban megadhatod a keresőmotoroknak a honlapod tartalmáról szóló információkat, pl. a nevét, témáját.
 • Használd a Google Search Console-t: a Google Search Console szintén egy ingyenes eszköz, amellyel nyomon követheted a weboldalad Google-ben elért teljesítményét. A Search Console segítségével láthatod, hogy hány zero click keresésed van, és melyek a leggyakoribb lekérdezések, amelyekre a webhelyed bekerül a Google találati listáiba.

A zero click keresésekbe való bekerülés nem garantált, de a fenti lépések követésével javíthatod az esélyeidet. Ne feledd, hogy a zero click keresések egyre fontosabb trenddé válnak az online marketingben, ezért fontos, hogy optimalizáld webhelyed a zero click keresésekhez.

4. Összefoglaló

A zero click keresések olyan lekérdezések, amelyek során a felhasználó megtalálja a keresett információt a Google találati listáján anélkül, hogy további weboldalakra kellene kattintania.

A tudáspanel, válaszdoboz, kiemelt kivonatok, kép- és videótalálatok, a helyi eredmények, valamint a Google Shopping találatok mind zero click keresések. Ezek a funkciók közvetlenül a találati listán jelenítik meg a keresett információkat, így a felhasználónak nem kell elhagynia a Google felületét.

A zero click keresések aránya az utóbbi években jelentősen növekedett, és jelenleg a keresések 25%-át is elérhetik. Ennek oka a Google azon törekvése, hogy a lehető legrelevánsabb és legpontosabb információkat biztosítsa a felhasználók számára a lehető legrövidebb időn belül.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

5. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mik azok a zero click keresések?

Az egyik legújabb SEO trend, amellyel a felhasználók úgy juthatnak az általuk keresett információhoz, hogy nem kell rákattintaniuk egy weboldalra sem, mert a Google Kereső találati oldalán egyből megkapják a választ egy SERP-funkció formájában.

❓ Hogyan jelenhet meg a cégem a zero click keresések között?

Hozz létre egy Google Cégem-profilt, optimalizáld a tartalmaidat releváns kulcsszavakra és ismerkedj meg a lokális SEO lényegével.

❓ Hogyan jeleníthetem meg a termékeimet a Google Keresőben?

A Google Shopping használatával.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés