Mi az APK jelentése? Az APK készítés alapjai

Az APK jelentése egy olyan fájlformátum, amelybe Android alkalmazások vannak tömörítve, így könnyedén terjeszthetők és letölthetők.
APK fejlesztés

Mi az APK jelentése? Az APK készítés alapjai

Az Android alkalmazás fejlesztés egyik legfontosabb eleme az APK készítés. Az APK jelentése egy olyan csomagolási fájlformátum, amelynek használatával az Android alkalmazások tömöríthetők és terjeszthetők a Google Play Áruházon és más külső weboldalakon keresztül.

1. Mi az APK jelentése?

Az APK jelentése az Android Package Kit (magyarul Android csomag) kifejezés rövidítéséből ered.

Ez az alapvető fájlformátum, amit az Android alkalmazások terjesztésére és telepítésére használnak. A Google fejlesztette ki az APK fájlformátumot.

Gyakorlatilag egy tömörített csomag, ami a következőket tartalmazza:

 • Az alkalmazás kódja: a működéséhez szükséges, Java bájtkódra lefordított utasítások.
 • Erőforrások: képek, hangok, betűtípusok, stb.
 • Manifest fájl: meta adatokat tartalmaz az alkalmazásról, például: a neve, verziója, szükséges engedélyei.
Weboldal készítés

2. Mire használható egy APK?

Alkalmazások telepítése a Google Play Áruházon kívülről: alapvetően az APK-kat az egyetlen hivatalos forrásból lehet letölteni, a Google Play Áruházból. Ha egy app nincs fent a Play Áruházban, vagy egy régebbi verziójára van szükség, az APK fájl letölthető és kézzel telepíthető az Android készülékre (amennyiben elérhető valahol az interneten). Ehhez engedélyezni kell a készüléken az „Ismeretlen forrásból” való telepítést.

Alkalmazások tesztelése fejlesztés közben: az Android fejlesztők az általuk készített APK-t használják, hogy kipróbálják és teszteljék az alkalmazásukat. Ezt megtehetik emulátorokon vagy úgy, hogy közvetlenül a készülékre telepítik.

Alkalmazások megosztása: az APK fájlok megoszthatók más felhasználókkal, például fórumokon vagy más fájlmegosztó platformokon. Így telepíthetnek mások olyan appokat, amelyek nem érhetők el az ő régiójukban, vagy még béta teszt alatt állnak.

3. Az APK fejlesztés milyen programmal történik?

Az APK (Android Package Kit) fejlesztéséhez elsődlegesen az Android Studio nevű ingyenes, integrált fejlesztői környezetet (IDE) használják. Az Android Studiot a Google fejlesztette ki, és ez a hivatalos program az Android alkalmazások készítéséhez.

Android Studio

Az Android Studio a következőket nyújtja a fejlesztőknek:

 • Szerkesztő: Java és Kotlin kód írására és szerkesztésére.
 • Fordító: a Java kódot futtatható Dalvik bájtkódra fordítja.
 • Emulátor: Android operációs rendszert szimulál a számítógépen, hogy tesztelni lehessen az appokat anélkül, hogy fizikai eszközre kellene őket telepíteni.
 • Eszközök: hibakeresés, teljesítményoptimalizálás, alkalmazás aláírás, és APK generálás.
 • Dokumentáció: az Android SDK-hoz és a fejlesztői feladatokhoz szükséges dokumentáció elérése.

Az Android Studio mellett más eszközök is használhatók APK fejlesztéshez, mint például:

 • IntelliJ IDEA: népszerű IDE, ami Java fejlesztéshez is használható, és beépülő modulokkal bővíthető Android fejlesztéshez.
 • Visual Studio Code: szövegszerkesztő, amiben bővítményekkel lehet Android fejlesztési funkciókat is hozzáadni.
 • Android SDK Tools: a Google által kiadott parancssori eszközök, amelyekkel APK-t lehet készíteni, debuggolni, és telepíteni.

A választás a preferenciáidtól és tapasztalatodtól függ. Azonban az Android Studio a legnépszerűbb és legfejlettebb eszköz Android alkalmazások fejlesztéséhez.

4. Az APK készítés alapjai

1) Fejlesztői környezet beállítása:

 • Android Studio: a hivatalos integrált fejlesztői környezet (IDE) Android alkalmazásokhoz. Tartalmazza a kódíráshoz, fordításhoz (build) és az APK csomag generálásához szükséges eszközöket.
 • Java Development Kit (JDK): szükséges alap a Java programozási nyelv használatához.
 • Android SDK: az Android Software Development Kit, ami könyvtárakat, eszközöket és dokumentációt tartalmaz, amivel appokat fejleszthetsz különböző Android verziókra.

2) Android projekt létrehozása: az Android Studioban létre kell hozni egy új projektet, melynek alapbeállításai: alkalmazás neve, célozott Android verziók, stb.

3) Kódírás: alapvetően a Java az Android appok készítéséhez használt nyelv, de a Kotlin is használatos mostanában. Ehhez szükséges az Android-specifikus osztályok, függvények elsajátítása az Android SDK-ból. A felhasználói felület (UI) fejlesztése a felhasználó és az app közti interakciók kezelésére szintén ide tartozik (gombok, képek, beviteli mezők, stb.).

4) Erőforrások hozzáadása: az app megjelenéséért és működéséért szükséges külső fájlok, mint képek, hangok, betűtípusok, XML layout-ok, stb.

5) Fordítás/build: Android Studioban a Build menü használata. Ez a következőket teszi:

 • Ellenőrzi a kódot hibák szempontjából.
 • Lefordítja a Javát futtatható Dalvik bájtkódra.
 • Összeállítja az alkalmazás végső APK csomagját.

6) Hibakeresés (debugging): emulátorok vagy valódi Android készülék használata az app futtatásához és teszteléséhez. Logcat és Android Studio debugging eszközök használhatók a hibák megtalálásához és kijavításához.

7) Aláírás (signing): minden APK-t digitálisan alá kell írni, hogy telepíteni lehessen őket. Ez azonosítja a fejlesztőt és garantálja, hogy az APK-t nem módosították.

8) Publikálás: a Google Play Áruházba való feltöltésük előtt alaposan tesztelni kell az appokat. A Google Play Console-on keresztül zajlik a feltöltés és a részletes alkalmazásinformációk megadása (leírás, képek, videók, stb.).

5. Honnan tölthető le egy APK?

Az APK-k letöltése két fő forrásból lehetséges:

1. Google Play Áruház: ez a legbiztonságosabb és leginkább ajánlott módja az Android alkalmazások letöltésének. Rengeteg alkalmazás érhető el itt, hivatalos forrásból, fejlesztői támogatással. A Play Áruház automatikusan frissíti az appokat, és gondoskodik a biztonságukról.

Google Play Áruház APK

2. Külső weboldalak: bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egy app nem érhető el a Google Play Áruházban. Ilyenkor megbízható külső weboldalakról is letölthető az APK fájl. Csak megbízható forrásból tölts le APK-kat, ellenkező esetben kártékony kódot tartalmazhatnak, ami veszélyeztetheti a készüléked biztonságát.

Néhány megbízható külső weboldal APK letöltéshez:

6. Milyen formátum van iOS-en APK helyett?

Az iOS platformon az APK fájlok megfelelője az IPA fájl. Az IPA (iOS App Store Package) az iOS alkalmazások csomagolási formátuma, hasonlóan az Androidon használt APK-hoz.

Az IPA fájlokat elsősorban a következőkre használják:

 • Alkalmazások terjesztése az App Store-on keresztül: a fejlesztők IPA fájlokat küldenek el az Apple-nek az App Store-ban való megjelenéshez.
 • Alkalmazások tesztelése fejlesztés alatt: a fejlesztők IPA fájlokat használnak, hogy az alkalmazásaikat emulátorokon vagy valós eszközökre telepítve kipróbálják.
 • Ad-hoc terjesztés: az iOS fejlesztők IPA fájlokat használhatnak az alkalmazások közvetlen terjesztésére tesztelési céllal korlátozott felhasználói kör számára.

Az IPA fájlok csak Apple eszközökre (pl. iPhone, iPad) telepíthetők és digitális aláírással kell rendelkezniük a biztonságos telepítéshez. Az iOS ökoszisztéma sokkal zártabb, mint az Android. Nincs hivatalos alternatívája az App Store-nak, szóval külső forrásból származó IPA fájlok telepítése nagyobb kihívással és kockázatokkal jár.

7. Összefoglaló

Az APK egy olyan fájltípus, amely Android alkalmazásokat tartalmaz. Ez a formátum lehetővé teszi az alkalmazások telepítését és terjesztését az Android operációs rendszeren keresztül. Az APK fájlok tartalmazzák az alkalmazás összes szükséges fájlját, beleértve a forráskódot, képeket, hangokat és más erőforrásokat.

Az APK-kat Android operációs rendszerrel rendelkező eszközökre telepítik, például a Google Play Áruházból vagy más alkalmazásboltokból. Ezek az állományok az alkalmazások verzióinak frissítésére is használhatók, mivel új verziókhoz vagy frissítésekhez új APK-kat készítenek.

Az APK készítés során az alkalmazásokat Android fejlesztői környezetekben (IDE) hozzák létre, például az Android Studio vagy a Visual Studio Code segítségével. A fejlesztők az alkalmazás forráskódját és erőforrásait összecsomagolják és aláírják, majd létrehozzák az APK fájlt, amely készen áll a telepítésre és terjesztésre.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

8. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az APK jelentése?

Az APK jelentése az Android Package Kit (magyarul Android csomag) kifejezés rövidítéséből ered.
Ez az alapvető fájlformátum, amit az Android alkalmazásokterjesztésére és telepítésére használnak.

❓ Milyen programmal készítenek APK fájlokat?

Elsősorban az Android Studio segítségével.

❓ Lehet telepíteni APK fájlokat Apple készülékekre is?

Nem, csak Androidra. Az iOS operációs rendszer az IPA fájlformátumot támogatja.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés