A legjobb betűtípus kereső oldalak. Különleges betűtípusok

A betűtípus kereső oldalak azonosítják, hogy milyen fontokat használ egy honlap, illetve különleges betűtípusok is letölthetők itt.
Betűtípus kereső

A legjobb betűtípus kereső oldalak. Különleges betűtípusok

Az interneten található információk hatalmas része írott cikkek, útmutatók és tanulmányok formájában olvasható el. Persze vannak képek, videók és podcastok is, de egy weboldal készítése során a különleges betűtípusok használata mindig esztétikai értékkel bír. Fontos, hogy a honlap tipográfiája egyszerre legyen esztétikailag vonzó és könnyen olvasható. Másképp a felhasználók fárasztónak fogják találni az információkeresést, és elhagyják a weboldalad. Cikkünkben bemutatunk néhány nagyszerű betűtípus kereső szolgáltatást, amelyek még szebbé varázsolják a honlapod kinézetét! 🙂

1. Az online betűtípusok

Rengeteg különleges betűtípus érhető el az interneten, amelyek között találhatunk ingyenes és fizetős verziókat, extravagáns megjelenésű és visszafogott, egyszerű változatokat is.

Minden betűtípus egyedi jellemzőkkel rendelkezik. Lehet, hogy az egyik tipográfia 14-es betűmérettel már könnyen olvasható, míg egy másik online betűtípus csak 20-as méretben éri el ugyanazt a magasságot, vastagságot, méretet.

Manapság a reszponzív webdesign (mobilbarát megjelenés) miatt kiemelten fontossá vált a betűtípus kereső alkalmazások használata. Ezzel a módszerrel tudsz olyan fontot találni, ami könnyen olvasható lesz számítógépen és kisebb okostelefonok képernyőjén egyaránt.

Weboldal készítés

A különleges betűtípusok az alábbi kategóriákba sorolhatók:

 • Talpas betűtípusok;
 • Talpatlan betűtípusok;
 • Lineáris betűtípusok;
 • Dekoratív betűtípusok;
 • Kézírás.

2. A legfontosabb online betűtípusok

Online betűtípusok

2.1. Talpas betűtípusok

A talpas betűtípusok sok egyetemen és tudományos folyóiratban, újságban megtalálhatók alapvető követelményként. Ennek oka, hogy nyomtatott formában kifejezetten jól jön, hogy a betűk szára kis talpakkal rendelkezik, ezzel javítva az olvashatóságot.

Bár nyomtatva megjelent szövegekben jól mutatnak, egy weboldalon már kevésbé előnyösek. Kerüljük el a talpas betűtípusokat!

Esetleg a címsorokban használhatunk talpas betűstílust, hogy hasonlítson az újságok hangulatához. Néhány példa a talpas betűtípus kategóriára:

 • Times New Roman;
 • PT Serif;
 • Garamond;
 • Merriweather;
 • Georgia;
 • Palatino.

2.2. Talpatlan betűtípusok

A talpatlan betűstílusok akár kisebb méretben is könnyen olvashatók, ezért előnyösek a mobilos használhatóság szempontjából, ha weboldalt üzemeltetünk.

WordPress tárhely

Amikor weboldal vagy webáruház készítésen gondolkodsz, mindenképpen talpatlan betűtípust használj. A megjelenésük nem ijeszti el a látogatókat, modern és letisztult hatást keltenek.

A következő talpatlan betűtípusok a legnépszerűbbek:

 • Helvetica;
 • Open Sans;
 • Arial;
 • Frutiger;
 • Futura;
 • Museo Sans;
 • Monstserrat;
 • Royal Gothic;
 • Century Gothic.

2.3. Lineáris betűtípusok

A lineáris betűtípusokat gyakran sorolják a talpas betűtípusok kategóriájába. Legfontosabb jellemzőjük, hogy szögletes kinézetük van, viszont ezek szintén inkább nyomtatott szövegek esetében előnyösek.

Használatukat szintén maximum a címsorokban ajánljuk, ha elkerülnéd azt, hogy a látogatóid szeme elfárad olvasás közben.

Lineáris talpas betűtípusok például az alább felsoroltak:

 • Rockwell;
 • Robotos Slab;
 • Courier New;
 • Serifa;
 • Arvo;
 • Museo Slab.

2.4. Dekoratív betűtípusok

A dekoratív betűtípusok erősen stilizáltak, egyáltalán nem átlagosak. Ennek következtében sajátos megjelenést kölcsönöznek weboldaladnak.

Minden dekoratív font egyedi hatást kelt az olvasóban, pl. nyugtató hatás, retro hatás, barátságos kisugárzás, modern és fiatalos megjelenés.

Dekoratív betűtípusok

Ezekkel két okból kell vigyázni:

 • A látogatók kevésbé tudják komolyan venni a mondanivalódat, sőt akár zavarhatják is őket a túlzottan extravagáns fontok;
 • A magyar ábécé néhány betűjét a legtöbb dekoratív betűtípus nem tudja jól megjeleníteni (leggyakrabban az ő és ű betűket, ahogy az a fenti képen is látszik).

2.5. Kézírásos betűtípusok

A kézírásos betűtípusok általában kreativitást, kecsességet, eleganciát, és személyes megfogalmazást sugallnak. Ezért is használják ezeket gyakran pl. idézetek megjelenítésére.

Egyfajta személyes jelleget kölcsönözhetsz a weboldalad megjelenésének a kézírásos betűtípusok használatával, ezzel kiemelve a tömegből.

Fontos azonban, hogy ne erőltesd ennek a fontcsaládnak a használatát, mert zavaros és zsúfolt lesz a végeredmény. Egy idő után fárasztónak hat majd az olvasás is.

Kézírásos betűtípusok

3. Megfelelő betűtípus kiválasztása

Egy weboldal arculata legyen egységes, ezért maximum két betűtípust válasszunk ki, amelyeket konzisztensen tudunk használni a webdesign megtervezése során.

A bőség zavarában tehát koncentráljunk a kevesebb néha több elvre, és ne romboljuk le a honlap megjelenését. A különleges betűtípusok rendelkeznek félkövér, aláhúzott, dőlt betűs írásmódokkal, szóval tudsz majd variálni a szöveg kinézetén.

Ne felejtsük el azt sem, hogy CSS kódok segítségével is tudsz változtatni a fontok megjelenésén.

Az online betűtípus kereső alkalmazásokban ne mindig a legszebb tipográfiát keressük, hanem elsősorban a könnyű olvashatóságra törekedjünk!

Azt is vegyük figyelembe, hogy az általunk választott betűtípus támogatja-e a magyar nyelvet vagy sem. Sajnos többször előfordul, hogy hiába nagyon esztétikus egy-egy font, de egyszerűen nem tudja megjeleníteni a magyar nyelvben gyakran használt ékezeteket (legtöbbször ő és ű betűk esetében).

Google Fonts

Hogy ezt a problémát elkerüld, teszteld le a betűtípus működését a Google Fonts használatával. 1455 fonttípust jelenít meg!

A címsorok és alcímek esetén választhatunk vastagabb, jobban kiemelkedő és egyedi dekoratív betűtípusokat, de az olvashatóság ekkor is fontos.

Ami még bevett szokás, hogy ugyanazon betűtípus-család két tagját kombináljuk. Például:

 • Calibri és Calibri Light;
 • Lucida Console és Lucida Handwriting;
 • Sitka Small, Sitka Text és Sitka Subheading.

4. Betűtípus kereső a Google-ben

Szerezhetünk ötleteket különböző honlapokról, amelyek UX/UI design szempontjából kifejezetten tetszetősek. Ehhez kövesd a következő lépéseket:

 • Nyisd meg a honlapot.
 • Jelölj ki egy szót és kattints a jobb egérgombbal.
 • Válaszd a Vizsgálat lehetőséget.
 • Ekkor megjelenik a weboldal forráskódja, ahol a font-family sort kell keresned.
Google betűtípus kereső

5. Betűtípus kereső oldalak

Számos olyan betűtípus kereső és felismerő oldal létezik, amelynek használatával le tudjuk ellenőrizni a weboldalak fontjait és kereshetünk is újakat.

5.1. Font Squirrel betűtípus kereső

A Font Squirrel rengeteg letölthető betűtípust tartalmaz, valamint font generátor szolgáltatást is biztosít, tehát saját betűtípusokat is létrehozhatunk.

Font Squirrel betűtípus kereső

A harmadik lehetőség pedig abból áll, hogy készítünk egy képernyőképet arról a szövegről, aminek azonosítani akarjuk a betűtípusát, ezt feltöltjük az oldalra, és az megmondja a font nevét.

5.2. What The Font betűtípus kereső

A What The Font egy képernyőkép alapján azonosítja a szöveg betűtípusát, és több variációt is kínál az adott betűtípus letöltésére vagy megvásárlására.

What The Font betűtípus kereső

Lehetőségünk van különleges betűtípusokat keresni, böngészni az elérhető fontokat, valamint beazonosítani más weboldalak tipográfiáját.

5.3. Fontpair betűtípus kereső

A Fontpair oldalán már több betűtípust is tudunk kombinálni, megnézhetjük azt, hogy miként néznek ki egymás mellett a különböző fontok.

Fontpair különleges betűtípusok

Sőt, van egy egészen részletes betűtípus készletük, amelyek bemutatják egy-egy betűtípus leírását, használatát, az egész ábécével szemléltetve a kinézetüket.

5.4. FontSpace betűtípus letöltő

A FontSpace oldalán több mint 98 ezer ingyenes betűtípus tölthető le. Mielőtt kiválasztanál egyet, ellenőrizd le, hogy támogatja-e az ékezetes magyar betűket.

FontSpace különleges betűtípusok

6. Összefoglaló

Minden weboldal fontos tartalmi elemei azok a betűtípusok, amelyek az oldalon található címsorokat, alcímeket és szövegeket alkotják.

Léteznek talpas, talpatlan, lineáris, dekoratív és kézírásos betűtípusok. Talpatlan fontokat a legcélszerűbb használni, ha nem akarjuk, hogy olvasóink gyorsan elfáradjanak.

Különleges betűtípusok letöltésére van lehetőségünk számos weboldalon keresztül. Csak néhány betűtípus keresőoldalt mutattunk be. Az interneten számtalan egyéb opció van.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Miért van szükség betűtípusok keresésére?

Weboldal készítés során egyedivé tehetjük a honlapunk megjelenését.

❓ Melyek a legjobb betűtípus kereső oldalak?

What The Font, Font Squirrel, Fontpair, FontSpace – ezeket mutattuk be a cikkben.

❓ Milyen alapvető betűtípusok vannak?

Talpas, talpatlan, dekoratív, kézírásos és lineáris betűtípusok.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés