A breadcrumb navigáció jelentése és használata weboldalon

A breadcrumb jelentése magyarul kenyérmorzsa, ami egy navigációs módszer a weboldalak megtervezésénél, ezzel javítva a felhasználói élményt.
Breadcrumb navigáció

A breadcrumb navigáció jelentése és használata weboldalon

Amikor az interneten böngészünk és különböző weboldalakat látogatunk meg, gyakran találkozunk olyan navigációs elemekkel, amelyek segítenek az oldalak közötti gyors és hatékony mozgásban. Az egyik ilyen elem, amelyet gyakran használnak, a breadcrumb. De vajon mit jelent ez a kifejezés, és miért fontos a weboldalak szempontjából? Olvass tovább, és megtudod! 🙂

1. Mi a breadcrumb jelentése?

A breadcrumb (magyarul: kenyérmorzsa) egy navigációs eszköz, amely segít az internetezőknek eligazodni egy weboldalon vagy egy online alkalmazásban. Ez általában egy sor hiperhivatkozásból áll, amelyeket vesszővel vagy egyéb jelöléssel választanak el egymástól. A breadcrumb gyakran a weboldal fejlécében vagy a tartalom felett jelenik meg, és általában a kezdőoldaltól az éppen megnyitott aloldalig terjed.

A kifejezés eredetileg a Grimm-mesékből származik, ahol Jancsi és Juliska a visszaút megtalálásához kenyérmorzsákat szórtak a földre, hogy kitaláljanak az erdőből.

A breadcrumb navigáció hasznos eszköz a weboldalra érkező látogatók számára, mert megmutatja, hogy hol vannak az adott weboldal hierarchikus elrendezésében, tehát az adott pillanatban melyik oldalon tartózkodnak. Ez különösen akkor hasznos, ha egy weboldal mélyebb szintjén vagyunk, és szeretnénk visszalépni az előző oldalak egyikére. A látogatók a breadcrumb segítségével könnyen navigálhatnak vissza a főoldalra vagy más releváns helyekre a webhelyen.

Weboldal készítés

2. A breadcrumb navigáció lényege

A „kenyérmorzsák” segítségével könnyedén navigálhatunk vissza az előzőleg megnyitott oldalakra anélkül, hogy az egész navigációs láncot újra be kellene járnunk. Ez csökkenti a visszafordulási arányt is.

Emellett a breadcrumb navigáció segít az internetezőknek abban, hogy gyorsan megértsék a weboldal struktúráját és az oldalak közötti kapcsolatokat. A morzsák láncolása ábrázolja a weboldal hierarchiáját, és segít a látogatóknak eligazodni. Ha egy webáruházat veszünk példaként, a breadcrumb navigáció megmutathatja az aktuális kategóriát, amelyből termékeket böngészünk, és lehetőséget ad arra, hogy könnyen visszalépjünk az előző kategóriához vagy a főkategóriához.

A breadcrumb navigáció tervezése és elrendezése kiemelkedően fontos a webfejlesztés során. Fontos, hogy jól strukturált, könnyen értelmezhető és áttekinthető morzsákat hozzunk létre, amelyek hatékonyan segítik az internetezőket a navigációban. Általában a morzsák között vízszintes vonalak vagy nyilak jelzik az egyes szintek közötti kapcsolatot. Az aktív oldal vagy kategória pedig vizuálisan kiemelkedik, például vastag vagy színezett hiperhivatkozásként (kattintható elemként).

WordPress tárhely

A breadcrumb navigáció nemcsak a látogatók, hanem a keresőmotorok számára is fontos szerepet játszik. A jól strukturált és helyesen implementált kenyérmorzsák segítik a keresőmotorokat a webhely tartalmának megértésében és indexelésében. Ez javíthatja a weboldal SEO eredményeit, és segíthet a jobb rangsorolás elérésében a Google Keresőben.

Továbbá a breadcrumb navigáció javítja a felhasználói élményt. A felhasználók könnyedén tájékozódhatnak a weboldalakon, gyorsan megtalálhatják a keresett információkat, és egyszerűen visszaléphetnek az előző oldalakra. Ez növelheti az oldalon töltött időt, csökkentheti a felhasználók frusztrációját és hozzájárulhat a konverziós arány javításához.

3. Breadcrumb navigáció típusok

1) Elérési útvonal-alapú breadcrumb navigáció: az elérési útvonalat mutatja a látogatók számára. Az elérési út a felhasználó által megtett lépéseket jelöli az aktuális oldalig. Például: „Kezdőlap >Impresszum > Termékek > Kategória > Alkategória 1 > Alkategória 2 > Aktuális oldal”.

2) Attribútum-alapú breadcrumb navigáció: olyan tulajdonságokat jelenít meg, amelyek segítenek a felhasználóknak az aktuális oldalhoz való tájékozódásban. Például: „Termék típusa > Szín > Méret > Aktuális oldal”, vagy „Mobiltelefon > Okostelefon > Android > Samsung > Fekete színben”.

3) Hely-alapú breadcrumb navigáció: általában többszintű weboldalaknál használják, hogy megmutassák a felhasználóknak, hogy a webhely hierarchiáján belül éppen hol tartózkodnak. Minden breadcrumb egy feljebb található szintet jelöl. Például: „Kezdőlap > Szakmai cikkek > Weboldal készítés kategória > WordPress weboldal készítés lépésről lépésre„.

Breadcrumb navigáció

4. Breadcrumb navigációs sáv megtervezése

A breadcrumb navigációs sáv tervezése során figyelembe kell venni néhány fontos szempontot annak érdekében, hogy az hatékony és felhasználóbarát legyen.

Könnyen értelmezhető morzsák: használj érthető szavakat vagy rövid kifejezéseket a morzsákban, amelyek tükrözik a weboldal hierarchiáját. Például „Kezdőlap > Kategória > Alkategória > Aktuális oldal”.

Vizuális megjelenés: a breadcrumb navigációs sáv legyen jól látható és könnyen megkülönböztethető a többi tartalomtól. Használj megfelelő betűméretet és kontrasztos színeket a morzsák és az elválasztók között. Például vastagabb vagy kiemelt betűtípust használhatsz az aktív oldalnál.

Vízszintes elrendezés: általában a breadcrumb navigációs sáv vízszintesen helyezkedik el a weboldal tetején vagy fejlécében. Biztosítsd, hogy elegendő hely legyen a morzsák megjelenítésére.

Morzsák közötti szeparátorok: a morzsák között használj egyértelmű és könnyen felismerhető elválasztókat, például nyilakat vagy vízszintes vonalakat. Ezek a vizuális jelzések segítenek a felhasználóknak megérteni a navigációs sorrendet.

Aktív oldal kiemelése: az aktív oldalt vagy kategóriát általában vizuálisan kiemelik a breadcrumb navigációs sávban. Ez lehet vastagabb betűtípus, színezés vagy aláhúzás. Ez segít a felhasználóknak azonosítani az aktuális helyzetüket az oldalon.

Interaktív elemek: biztosíts lehetőséget arra, hogy a felhasználók kattinthassanak a korábbi morzsákra, és közvetlenül visszaléphessenek az előző oldalakra. Ez segíti a könnyű navigációt és javítja a felhasználói élményt.

Fontos megjegyezni, hogy a breadcrumb navigációs sáv megtervezésekor alkalmazkodni kell a weboldal designjához és a brand identitásához. Vedd figyelembe a weboldal általános dizájn- és elrendezési irányelveit, hogy a breadcrumb navigációs sáv harmonikusan illeszkedjen a többi elemhez.

5. Összefoglaló

A breadcrumb jelentése magyarul kenyérmorzsa, és egyfajta navigációs útvonalként működik, mintha az elhullajtott kenyérmorzsákat követve szeretnénk visszatalálni a megtett úton keresztül egy korábbi helyre.

A kenyérmorzsák tehát tulajdonképpen weboldal navigációt jelentenek, amelyek segítenek a felhasználóknak áttekinteni, hogy a weboldal kezdőlapjáról indulva melyik aloldalakat nyitották meg, és jelen pillanatban melyik oldalt látjuk a honlap hierarchiájának megfelelően.

A breadcrumb fontos eleme a UI/UX design tervezési folyamatának. Weboldal készítésnél is figyelembe kell venni.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a breadcrumb jelentése?

A breadcrumb jelentése magyarul kenyérmorzsa. A webfejlesztésben és a felhasználói élmény (UX design) tervezése során a breadcrumb egy navigációs eszköz, amely a felhasználóknak segít abban, hogy követhessék az adott webhelyen vagy alkalmazásban megtett útjukat.

❓ Hol helyezkedik el a breadcrumb navigációs sáv?

A weboldal fejlécében vagy az oldal tetején.

❓ Milyen breadcrumb navigáció típusok vannak?

Elérési útvonal-alapú, attribútum-alapú és hely-alapú breadcrumb típusok léteznek.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.