A domain név fogalma. Milyen egy jó domain név?

Weboldalunk domain neve tükrözi márkanevünket. A domain név keresés, vásárlás, valamint a domain név generátor alkalmazások mind fontosak.
Domain név fogalma

A domain név fogalma. Milyen egy jó domain név?

A domain név tulajdonképpen nem más, mint weboldalunk neve, vagyis a mi saját márkanevünk. Ennek érdekében nagyon fontos, hogy egy jól csengő és könnyen megjegyezhető tartománynevet találjunk ki magunknak. Alább bemutatjuk, hogy miként zajlik a domain név vásárlás folyamata, valamint ötletszerzés céljából domain név generátor alkalmazásokról is szót ejtünk.

1. Mi az a domain? Mi a domain név jelentése?

Egyik cikkünkben már említettük, hogy a domain név az URL címek egyik alkotóeleme. Magyar megfelelője a tartománynév, ami weboldalunk könnyű azonosítására szolgál.

Egyszerűen megfogalmazva, a domain név a honlapunk megnevezése. A mi esetünkben az oldal tartományneve a következő:

kiszervezettmarketing.hu

Mint láthatjuk, a domain név sokkal rövidebb és egyszerűbb, mint egy URL cím. Ennek oka az, hogy az URL címek tartalmaznak protokoll megnevezéseket és elérési útvonalakat is a domain név mellett. Például:

https://kiszervezettmarketing.hu/weboldal-keszites/domain-brand/

A tartománynév tulajdonképpen nem más, mint a weboldalunkat üzemeltető szerver egyedi neve. Amikor a számítógépünket csatlakoztatjuk az internethez, automatikusan létrejön az IP-címünk. Az IP-címre példa:

192.155.7.88.

Az IP-cím tehát egy egyedi hálózati azonosító, ami bonyolult számokból és protokollokból épül fel, ezért célszerűbb a hozzá tartozó domain név használata weboldalunk azonosítására: ezt könnyen megjegyzik a felhasználók, rá tudnak keresni az interneten, márkanevet alakíthatunk ki magunknak.

Weboldal készítés

2. Domain név vásárlásának menete

Domain neveket domain regisztrátoroknál tudunk vásárolni. Fontos megjegyezni, hogy nem minden domain regisztrátor tárhely szolgáltató is egyben!

A hosting szolgáltatónál szabadon választhatunk az elérhető domain nevekből, az általunk legjobbnak vélt végződéssel (legfelső szintű tartománnyal). Értelemszerűen, ha egy domain nevet egy másik weboldal már használ, mi nem választhatjuk ugyanazt, mivel az már foglalt.

Láthatjuk, hogy nagyon egyszerűen tudunk foglalni domain neveket. Pár kattintással megvásárolhatjuk a hosting szolgáltatótól a tárhellyel együtt, így elkezdhetjük weboldalunk üzemeltetését.

Érdekességként megemlíthető, hogy a .hu végződésű tartománynevek 2 évig érvényesek a lefoglalást követően, míg a többi legfelső tartomány csak 1 év időtartamra kerül megvásárlásra. Ha csak Magyarországon kívánjuk végezni tevékenységünket, legcélszerűbb a .hu végződés vásárlása.

WordPress tárhely

3. Miért fontos a domain név lefoglalása?

Weboldalunk domain neve tükrözi cégünk imidzsét, és nagy szerepet játszik megítélésünkben. Mindenképpen olyan domain nevet válasszunk, amely tükrözi szakmai tevékenységünket, könnyen megjegyezhető és egyedi. Szerepet játszik a brandépítésben.

Ennek érdekében érdemes minél előbb lefoglalni a számunkra legideálisabb tartománynevet, mielőtt azt versenytársaink megszereznék maguknak.

Természetesen válogathatunk a különböző végződések közül. Például: mivel a peldadomain.hu már foglalt, ezért választhatjuk a peldadomain.eu, peldadomain.com, vagy a peldadomain.net tartományneveket.

Miután lefoglaltuk domain nevünket, megkezdődik annak bejegyzése és aktiválása, amit a tárhelyszolgáltató végez el.

4. Ki a domain tulajdonosa?

Csak olyan domain nevet tudunk lefoglalni és megvásárolni, ami még szabad. Ezt le tudjuk ellenőrizni például az alábbi weboldalon.

Domain név foglaltság

Domain név foglalásnál két fontos dologra figyeljünk oda:

1) A domain nevet érdemes magánszemély nevére foglalni, mivel ha megszűnik a cég vagy egy társtulajdonos kikerül a vállalkozásból, akkor jogilag bonyolulttá válik a weboldal kezelése.

2) Ha weboldalkészítő szakemberrel készíttetjük honlapunkat, akkor ne a webfejlesztő nevére legyen lefoglalva a domain cím, hanem a saját nevünkre.

Mi a Kiszervezett Marketingnél weboldalkészítés folyamán mindig az ügyfél nevére foglaljuk le a domain címeket, ezzel elkerülve az esetleges problémákat.

Ugyanitt megtekinthetjük a domain névhez tartozó nyilvános adatokat is, így könnyen kideríthetjük, hogy ki a domain tulajdonosa.

Domain tulajdonos

Többek között megtudhatjuk azt, hogy ki a domain tulajdonosa, mikor volt beregisztrálva, meddig érvényes az adott tartománynév, valamint a tárhely szolgáltató adatait is elérhetjük.

5. Domain név ötletek. Hogyan lesz brand a domainemből?

Keresőoptimalizálás során fontos rangsorolási szempont a weboldalunk domain neve. Ha tevékenységünk a lakberendezés és a bútorvásárlás témájához kapcsolódik, akkor ne válasszunk olyan domain nevet, mint például a bankbiztositas.com vagy a kiskutyabolt.hu.

A helyes domain név tehát általában egy olyan kulcsszó, ami tömören jellemzi saját vagy vállalkozásunk tevékenységét.

Ami még fontos, hogy olyan tartománynevet válasszunk, amit lehetőleg a következő években nem változtatunk meg. A Google azokat a weboldalakat részesíti előnyben, amelyek minél régebbi múltra tekintenek vissza, és domain nevük hosszú évek óta változatlan.

A legnagyobb cégek saját márkanevet alakítanak ki, ebből képezik domain nevüket is. Ha saját brandet akarunk létrehozni, akkor magyar nyelven jól érthető kifejezést használjunk. Legyünk kreatívak, álljunk elő frappáns ötletekkel! Például: Jófogás, Arany Ászok, Oszkár Telekocsi.

Emellett napjainkban nagyon divatosak az angol nyelvű márkanevek Magyarországon is. Gondoljunk csak a Foodpanda példájára.

A fentiek megfogadásával és sok-sok pénz elköltésével lesz brand a domain neved!

Előnyös még a rövidebb domain nevek használata, hogy látogatóink könnyen megjegyezzenek minket. Figyeljünk oda továbbá a helyesírásra, az ékezetekre, és a domain név szabad elérhetőségére.

6. Domain név generátor. Ha ötlet kell!

Léteznek olyan programok, amelyek véletlenszerűen állítanak össze számunkra egy domain nevet. Ehhez nekünk csak egy kulcsszót kell megadnunk, ami kapcsolódik vállalkozásunkhoz vagy tevékenységi körünkhöz.

Az egyik ilyen alkalmazás a Business Name Generator oldalán érhető el. A keresőbe csak be kell írnunk egy kulcsszót, és több ezer lehetséges domain nevet ad ki a program számunkra. Legtöbbjük már foglalt, de szép számmal lesznek szabadon foglalható domain címek is.

Business Name Generator

A program hátránya, hogy az angol mellett számos más nyelven is működik, de a magyar nyelv egyelőre nem támogatott.

Egy másik lehetőség a Panabee használata. Miután beírunk egy kulcsszót, a program egyrészt felajánl mesterséges intelligencia által létrehozott ötleteket, másrészt az eredeti kulcsszavunkat variálja: összekeveri a kulcsszavak részeit, megfordítja a betűk vagy szótagok sorrendjét, betűket töröl ki vagy helyettesít másokkal, megváltoztatja a szavak végződését.

Panabee domain név generátor

A javaslatoknál a program külön kijelzi, hogy az egyes legfelső tartománynevek esetén milyen variációkkal vásárolhatók meg a domain nevek.

Panabee domain név generátor 2

Emellett számos másik domain név generátor található még meg az interneten, amennyiben ötletekre van szükségünk.

7. A domain név szerkezete

A domain név szerkezetének felépítésével ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen.

8. Összefoglaló

A domain név weboldalunk megnevezésére utal, tehát ez a mi saját márkanevünk, amire fel kell építenünk egyedi brandünket. A domainokat be kell regisztrálnunk, mivel csak a még elérhető címek közül válogathatunk.

Tartománynév lefoglalásakor figyeljünk oda, hogy milyen végződést használunk (.hu vagy .com). Szükségünk lesz még tárhely szolgáltatóra is, ami biztosítja weboldalunk tartalmának tárolását és a honlap működését.

Domain nevünk megalkotásakor igyekezzünk minél egyedibb és figyelemfelkeltőbb megnevezéssel előállni. Segítségünkre lehetnek a domain név generátor alkalmazások is.

Kattints a linkre, ha segítségre van szükséged honlap készítés terén!

Ti milyen jól csengő domain címeket ismertek? Írjátok meg kommentben!

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu  

9. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a domain név?

A domain név jelentése magyarul tartománynév, ami a weboldalunk megnevezése, az URL cím egyik része.

❓ Mikor fontos a domain név kiválasztása?

A weboldal készítés egyik első lépése a megfelelő domain név kiválasztása, ami a márkanevünk építésére szolgál.

❓ Hol tudok domaint regisztrálni?

Tárhely szolgáltatóknál, akik domain regisztrátorokként is működnek.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés