Domain regisztráció lépései. Mennyibe kerül egy domain?

A domain regisztráció az ötleteléssel kezdődik, és a domain név regisztrátornál történő bejegyeztetésével ér véget a folyamat.
Domain regisztráció boritokep

Domain regisztráció lépései. Mennyibe kerül egy domain?

A domain regisztráció egy új weboldal létrehozásának az egyik kulcsmomentuma, mivel így szerezhetjük meg a legfrappánsabb nevet honlapunk számára. A domain regisztráció menete 7 egyszerű lépésből áll, amit lejjebb görgetve részletesen bemutatunk. Egy domain regisztrációjának ára egyáltalán nem drága, éves szinten pár ezer forintból megoldható.

1. Miért van szükség domain regisztrációra?

A domain név egy olyan webcím, ami az URL címekben szerepel és saját honlapunk elnevezését takarja. A weboldalakhoz tartozó domain név felépítéséről és az üzleti szempontból hatásos webcímek létrehozásáról egy másik cikkben olvashatsz többet.

Miután eldöntöttük, hogy vállalkozásunknak saját weboldalt szeretnénk létrehozni, az első lépés mindig a domain nevünk kitalálása.

Olyan tartománynevet válasszunk, ami felkelti az internetezők érdeklődését, a weboldalunkra csábítja őket, eközben hűen tükrözi tevékenységünket és könnyen megjegyezhető is, mint egy márkanév.

A domainokat le kell foglalnunk, ami egyenértékű a regisztrációval. Ezzel biztosítjuk, hogy az egész online térben egyik weboldalnak se legyen ugyanaz a domain neve, mint a miénknek.

Tehát, amint elkezdünk ötletelni saját domainunk megnevezésén, folyamatosan ellenőriznünk kell, hogy az általunk választott név elérhető-e még. A legtöbb domain már foglalt, használatban van, így ezeket nem választhatjuk.

A domain regisztráció segítségével tudjuk bebiztosítani vállalkozásunk számára a megfelelő webcímet, hogy azt versenytársaink ne tudják elhappolni az orrunk elől.

Egy weboldal sikerességében kulcsszerepet játszik az egyedi domain név, ami egyszerre ütős, különleges, lényegre törő, figyelemfelkeltő, hiteles, és mindeközben NEM FOGLALT.

Ezért van tehát szükség a domain regisztrációra!

Weboldal készítés

2. A domain regisztráció menete

A domain regisztráció több lépésből tevődik össze, melyek között szerepelnek kreatív és technikai döntések is, amelyek közösen szolgálják egy sikeres weboldal létrejöttét.

1. lépés: Ötletelés

A domain regisztráció egy frappáns névvel kezdődik! Annak érdekében, hogy előálljunk egy minden szempontból hatásos domain névvel, rengeteg ötletelésre lesz szükség.

Segítségünkre lehetnek a domain név generátorok is, amelyekről további cikkeinkben olvashatsz információkat. Például: Hogyan lesz brand a domainemből?

2. lépés: Foglaltság ellenőrzése

Miután összegyűjtöttünk néhány jónak hangzó ötletet, ideje letesztelnünk, hogy elérhetőek-e még az általunk kitalált domain nevek.

Ezt le tudjuk ellenőrizni az alábbi weboldalon.

Domain foglaltság ellenőrzése

Ugyanezen a weboldalon azt is leellenőrizhetjük, hogy ki a domain név tulajdonosa.

A rendszer csak akkor mutatja ki a domain pontos tulajdonosát, ha egy cég nevére van foglalva. Amennyiben magánszemély regisztrálja a domain nevet, akkor a domain-használónál csak annyi szerepel, hogy természetes személy.

Ahogy azt a képen is láthatjuk, a kiszervezettmarketing.hu domain magánszemély nevére lett foglalva, ezért nem láthatjuk a tulajdonos pontos megnevezését, csak a domain regisztrátor (tárhelyszolgáltató) nevét.

Vajon melyik magánszemélyé lehet a kiszervezettmarketing.hu domain név? 🙃

Azonban, ha nem csak .hu végződésű domainokra szeretnénk rákeresni, ezt az oldalt ajánljuk.

Nézzünk is egy példát! Tekintsük meg, hogy a google.com domain név elérhető-e. 🙂

Foglaltság ellenőrzése

Mint az a képen is látható, a Google összes domain név változata le van már foglalva. A google.com címet a MarkMonitor nevezetű cég regisztrálta be, amely számos nagyvállalat webcímének kibervédelmével foglalkozik.

3. lépés: Regisztrátor kiválasztása

Miután sikeresen találtunk egy olyan domain címet, ami megfelel az igényeinknek és szabadon elérhető, ki kell választanunk, hogy melyik domain regisztrátornál fogjuk megrendelni.

A legtöbb tárhelyszolgáltató egyszemélyben domain regisztrátor is, így célszerű egyből olyan hosting szolgáltatót választanunk, ahol egyszerre tudunk domain nevet foglalni és tárhelycsomagot vásárolni.

Tekintsd meg a legjobb WordPress tárhelyeket bemutató cikkünket is!

4. lépés: A domain lefoglalása és kifizetése

A domain név foglalása nem ingyen történik, de nem is kerül hatalmas összegbe. Egy domain éves használati díja általában pár ezer forintba kerül. Ezt már részleteztük a weboldal készítés árak témájú bejegyzésünkben.

A befizetésről legtöbbször online számlát küldenek a tárhelyszolgáltatók e-mailen keresztül. A díjak és a domain 1-2 évig terjedő fenntartási költségei regisztrátoronként eltérőek.

Ezután domain nevünkhöz választhatunk tárhelyet, mivel weboldalunk működtetéséhez mindkettő elengedhetetlen feltétel.

5. lépés: Szükséges nyilatkozatok elfogadása

Ez hasonlít a szerződéskötéshez, melynek során el kell fogadnunk és tudomásul kell vennünk a domain regisztrációval kapcsolatos szabályzatokat és az adatvédelmi tájékoztatóban foglalt előírásokat.

6. lépés: A domain feltételes használata

Miután megtörtént a vásárlás és elfogadtunk minden nyilatkozatot, általában 1 munkanapon belül, vagy pár óra elteltével már feltételesen használhatjuk is az új domain nevünket.

Ekkor a domain teljes egészében használható, de a törvényes alapú bejegyzése még nem ért véget.

7. lépés: A domain delegálása

A delegálás végleges használatba adást jelent. Ez akkor következik be, ha a feltételes használatba vételtől kezdve 8 napon belül semmilyen panasz nem érkezik a domain tulajdonosával és bejegyzésével kapcsolatosan.

A domain használatának a kezdeti időpontja a feltételes használatba adás napja lesz.

WordPress tárhely

3. A domain regisztráció ellenőrzése és szabályai

2022. április 1-től új domain regisztrációs szabályzat lép életbe.

Ennek értelmében .hu domain nevet igényelhet minden olyan természetes személy, aki:

 • az Európai Unió, az Európai Tanács, az EGT vagy EFTA tagállamainak, illetve valamelyik Magyarországgal szomszédos országnak az állampolgára;
 • magyarországi letelepedési engedéllyel rendelkezik;
 • betöltötte 18. életévét.

Emellett a .hu domain név igénylésére jogosult minden olyan jogi személy, aki:

 • az Európai Unió, az Európai Tanács, az EGT vagy EFTA tagállamaiban, vagy Magyarországgal szomszédos országban jogszabály útján jött létre, vagy bíróság által lett bejegyezve, vagy nyilvántartásba vételét már kérelmezte az illetékes hatóságoktól;
 • a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál lajstromozott, vagy Magyarország területére is érvényes védjegy jogosultja.

A domain igénylés során a regisztrátornak meg kell adni a domaint igénylő személy adatait: név, postacím, e-mail cím és telefonszám, valamint valamilyen azonosító okmányának a száma, esetleg születési dátuma.

A domain név formai és tartalmi követelményei:

 • minimum 2, maximum 63 karakterből tevődhet össze;
 • használhatók a latin ábécé ékezet nélküli kisbetűi, a számok 0-tól 9-ig, valamint a kötőjel;
 • nem állhat a domain elején vagy végén kötőjel;
 • a domain nem lehet jogellenes, gyűlölet- vagy félelemkeltő, esetleg megtévesztő;
 • nem választható már használatban lévő domain név;
 • települések nevét csak a helyi önkormányzatok használhatják;
 • az ország nevét csak az adott ország hivatalos képviselete használhatja.

A domain név választásáért, jelentéstartalmáért, jogszerű használatáért kizárólag a domaint igénylő és használó személy a felelős.

Részletesebben a domain nevek delegálásáról és a jogviták rendezéséről az alábbi összefoglalóban olvashatnak az érdeklődők.

4. A domain regisztráció ára

A domain regisztráció ára regisztrátoronként és tárhelyszolgáltatónként változó.

A költségek továbbá változhatnak attól függően is, hogy hány évre foglaljuk le az adott domaint.

Végül arra is figyeljünk oda, hogy milyen végződéssel vásároljuk meg a tartománynevet.

Magyarországon legideálisabb a .hu végződés használata, nincs kifejezetten szükségünk nemzetközi (.com vagy .net) legfelső szintű tartománynevekre, csak ha külföldön szeretnénk működtetni vállalkozásunkat.

Egy másik érv a .hu domain mellett, hogy 2 év fenntartási költséget is tartalmaz a regisztrációs díj, míg a többi végződés esetén ez csak 1 év (de ez szintén regisztrátoronként eltérő).

További költségekkel jár, ha a jövőben át akarjuk regisztrálni domainünket egy másik szolgáltatóhoz, vagy meg szeretnénk hosszabbítani a jelenlegi webcímünk használati idejét.

Egy domain név átlagos éves költsége 1.000-5.000 Ft közé esik a fenti változóktól függően.

Fontos, hogy minden domain névnek van egy érvényességi ideje, ami általában a bejegyzést követő 1 vagy 2 év. A lejárat előtt meg kell újítanunk domain regisztrációnkat, amire a regisztrátorunk figyelmeztetni is fog minket, nagyjából 2 héttel a lejárat előtt.

Ha nem hosszabbítjuk meg domain nevünket, akkor elveszítjük azt.

5. Összefoglaló

A domain nevek regisztrációjára azért van szükség, hogy senki más ne tudja használni az általunk választott webcímet.

Csak azokat a domainokat tudjuk lefoglalni, amelyek még szabadok.

A tartománynév regisztrációjának a folyamata az ötleteléssel kezdődik, majd a foglaltság ellenőrzésével, a regisztrátor kiválasztásával, és a domain név bejegyeztetésével folytatódik, egészen amíg végleges használati jogot nem kapunk a webcím felett.

A domain név regisztrációja körülbelül 1.000-5.000 Ft költségbe kerül éves szinten, de ez sok változótól függ.

Ha tetszett a cikkünk és hasznosnak találtad az információkat, kérlek ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel is. Olvasd el WordPress weboldal készítés összefoglalónkat is!

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu  

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mennyibe kerül egy domain név regisztrációja?

Egy évben kb. 1.000-5.000 Ft között mozog egy domain regisztrációs díja. További információ: weboldal készítés árak 2024-ben, illetve .hu domain regisztráció menete és díja.

❓ Hol tudok domaint foglalni és vásárolni?

Domain regisztrátor cégeknél, amik leggyakrabban egyben tárhelyszolgáltatók is.

❓ Tudnátok segíteni a domain regisztrációban?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk mindenben!

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés