Hol vásároljak domaint? A 6 legjobb domain regisztrátor Magyarországon

A domain regisztrátor és a tárhely szolgáltató személye gyakran egybevág, hiszen mindkettő egy weboldal készítésének alapját képezi.
Domain regisztrátor borítókép

Hol vásároljak domaint? A 6 legjobb domain regisztrátor Magyarországon

A domain regisztrátor cégek értelemszerűen a domain nevek regisztrációjáért és kezeléséért felelősek mindenféle weboldal számára. A domain név regisztrátor kiválasztása legalább olyan fontos, mint a megfelelő tárhely szolgáltató igénybe vétele, sőt gyakran a két szerepkör egybe is esik, és ugyanazon szolgáltató biztosítja a webhelyek domainjét és tárhelyét. Nézzük azonban, hogy milyen domain regisztrációval foglalkozó weboldalak vannak.

1. Miért van szükség a domain regisztrátorokra?

Ahogy az a megnevezésből is sejthető, a domain regisztrátor teszi lehetővé a domain név beregisztrálását.

Domain névre a könnyű beazonosíthatóságért és tájékozódásért van szükség.

Ha nem lennének domain nevek, akkor a kiszervezettmarketing.hu helyett egy bonyolult számsort kellene megjegyeznie minden felhasználónak, vagyis a weboldal IP címét, ha ide akarna látogatni.

Képzeld el, hogy milyen lehetne az, ha az ügyfeleidnek azt mondanád, hogy ha meg szeretnéd nézni a weboldalam, akkor írd be ezt a keresőbe: 192.155.7.88. Nem lenne olyan egyszerű, az már biztos! 🙂

A domain nevek rendszerének hála minden honlaphoz tartozik egy könnyen megjegyezhető név, amit a domain regisztrátorok használatával tudunk lefoglalni és megvásárolni.

Minden egyes domain regisztrátor céget az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) felügyel, mivel az IP címek és a tartománynevek elosztására ők adhatnak engedélyt a regisztrátoroknak.

ICANN domain iktató

A domain nevek árusítását és regisztrációját ezután nyugodtan végezhetik, egymás ellen versenyezve a leendő weboldal-tulajdonosok megnyeréséért.

Az ICANN kezében van egyébként a domainnévrendszer (DNS – Domain Name System) is, amely a domaineket a hozzájuk tartozó IP címhez köti.

2. Mit csinál egy domain regisztrátor?

Minden domain név egy központi adatbázisban kerül tárolásra, ezt nevezzük iktatónak. Tudjátok olyan ez, mint az anyakönyvi hivatal, csak kisbabák helyett weboldalak számára. 🙂

Annak érdekében, hogy egy újonnan készített weblaphoz tartozó tartománynév aktiválható és bejegyeztethető legyen, be kell kerülnie ebbe az adatbázisba.

A domain regisztrátor cégeknek van jogosultsága az ICANN-től, hogy rajtuk keresztül megvásárolhassuk és saját nevünkre beregisztrálhassuk az általunk használni kívánt domaint.

Belépnek az iktatóba, bejegyzik a domain tulajdonost, és rendelkezésünkre bocsátják a webcímet.

A domain regisztrátor tehát egyfajta hidat épít a domain név tulajdonosa és a regisztrációs adatbázis között.

Ha Magyarországon szeretnénk domain regisztrátorrá válni, akkor keressük fel az Internet Szolgáltatók Tanácsának (ISZT) weboldalát, hiszen ők birtokolják az összes .hu végződésű domain név nyilvántartásának és kezelésének a jogát.

Internet Szolgáltatók Tanácsa

A tartománynevek regisztrálása minimum 1, maximum 10 évig terjedő időszakra kérhető.

A domain regisztrátor felel továbbá azért is, hogy a webcím tulajdonosának adatai bekerüljenek a WHOIS-adatbázisba.

Nem annyira bonyolult ez a folyamat, ezért térjünk rá azokra a szempontokra, amelyek segíthetnek a megfelelő domain regisztrátor kiválasztásában.

3. Domain regisztrátor kiválasztása

A regisztrációval foglalkozó cégek eltérhetnek egymástól több szempont szerint is az általuk biztosított szolgáltatások terén.

Nem minden domain regisztrátor rendelkezik a szükséges engedéllyel ahhoz, hogy nemzetközi legfelső szintű tartományneveket árusítson (.com, .net), ezért csak ország-specifikus domaineket (.hu) kínálnak.

Lesznek olyan esetek, amikor olcsón juthatunk hozzá egy tartománynévhez, míg más esetekben kicsit drágábban rengeteg extra funkciót kapunk a domain mellé.

Kezdjünk is bele a domain regisztrátor kiválasztásához kapcsolódó szempontok részletezésébe.

3.1. A domain regisztráció ára és időtartama

Természetesen a legfontosabb a domain regisztrátor árazása. Persze itt ne csak a domain megvásárlásának költségét vegyük figyelembe, hanem a meghosszabbítás lehetséges árát is.

Ugyebár legalább 1 évre kell tartománynevet regisztrálnunk. Domain regisztrátor függő, hogy pontosan hány éves időtartamig biztosítják a webcím regisztrációját.

Egyes szolgáltatóknál 2 év lesz a minimum, de a maximum az egységesen 10 év lehet. A lejárati idő előtt néhány nappal pedig meg kell hosszabbítanunk a domain használati jogát, ne felejtsük el! 🙂

Kezdő weboldal-tulajdonosként a legcélszerűbb 1 évre vásárolni domain nevet, hiszen kérhető az automatikus megújítás opciója is, ezzel elkerülve a domain lejáratának kockázatát.

5 évnél hosszabb időre nem tanácsos bejegyeztetni tartománynevet, mert bármikor csődbe mehet a legbiztosabb talpakon álló vállalkozás is.

Azért figyeljünk oda, hogy melyik szolgáltatás mennyibe kerül, beleértve a regisztrációt, meghosszabbítást, átregisztrálást, és egyéb díjakat.

3.2. A domain név átregisztrálása

Lehetőségünk van domain regisztrátort és tárhely szolgáltatót váltani, ha nem megfelelőnek ítéljük a jelenlegi szolgáltatást.

Itt is több opció lehetséges, mivel bizonyos domain regisztrátor cégek lehetővé teszik az azonnali váltást, míg mások adnak haladékot az átregisztráláshoz.

Az ICANN szabályai szerint a regisztrációt követő 60 napban nem lehet átregisztrálni a tartománynevet.

Lesznek olyan cégek, amelyek extra díjat fognak felszámolni az átköltöztetésért, ezért mindenképpen olvassuk át az ügyféltájékoztatót és a szerződést, amikor megvásárolunk egy domaint.

Igyekezzünk továbbá hazai domain regisztrátor céget választani, hogy könnyebb legyen a kommunikáció és a felmerülő gondok elsimítása.

3.3. A domain lejáratával kapcsolatos előírások

Mivel csak meghatározott ideig érvényes a domain név regisztrációja, ezért érdemes beállítanunk az automatikus megújítás funkcióját, nehogy versenytársaink lefoglalják a webcímünket abban a pillanatban, ahogy szabaddá válik.

Egyes regisztrátorok e-mailben értesítenek minket, hogy a domain nevünk 2-3 héten belül le fog járni, ezért hosszabbítsuk meg az érvényességüket.

Egy másik lehetőség, hogy bizonyos domain regisztrátor szolgáltatók a lejárat után néhány napig vagy hétig tartó extra időt adnak a meghosszabbításra, addig nem teszik elérhetővé a domain nevünket a nyilvános vásárlók számára.

Így tehát meg tudjuk hosszabbítani a már lejárt tartománynevünket is.

Tegyük fel, hogy beállítod az automata megújítást, de időközben lejár a bankkártyád az évek alatt, nem tudod meghosszabbítani a domained használati idejét, a domain regisztrátor pedig nem ad haladékot. Ugye milyen rossz ez a helyzet?

Ennek elkerülése végett olvassuk át a regisztrátor tájékoztatóját a domainek lejáratával kapcsolatban.

3.4. Hozzáadott lehetőségek

Legyünk tisztában a domain regisztrátor által kínált extra szolgáltatásokkal. Például:

  • A domain tulajdonos adatainak védelme, vagyis a WHOIS adatbázisokban a domain regisztrátor adatai jelennek meg a valódi tulaj elérhetőségei helyett;
  • SSL tanúsítvány;
  • Lejárat utáni meghosszabbítás lehetősége;
  • WordPress tárhely szolgáltatás biztosítása;
  • Folyamatos ügyfélszolgálat;
  • Weboldalkészítő bővítmények (pl. Divi vagy Elementor);
  • E-mail marketing szolgáltatások.

4. Népszerű domain regisztrátor oldalak

Magyarországon számos domain regisztrátor cég működik, ezeknek a listáját itt találhatjuk. A legtöbbjük egyszemélyben biztosítja a tárhely szolgáltatást és a domain regisztrációt, így ezek a legelőnyösebbek, főleg kezdő honlaptulajoknak.

Mi most igyekszük kiemelni néhány igazán népszerű és megbízható szolgáltatást a sok közül.

Megjegyzés: a lentebb közölt árak a cikk írásának pillanatában érvényesek, pontos tájékoztatásért mindig keresd fel a regisztrátor hivatalos honlapját!

4.1. DotRoll domain regisztrátor

A DotRoll egyszerre biztosít webtárhelyet és domaint az ügyfeleinek, valamint kedvezményesen juthatunk hozzá .hu végződésű domainekhez, ha a tárhelyet is a DotRollnál vásároljuk.

DotRoll domain regisztrátor

Több tucat egyéb domain végződés közül válogathatunk, melyek mind egyedi árazással, átregisztrálási és megújítási költséggel rendelkeznek. Tekintsétek meg a listát ezen a linken!

4.2. ELIN.hu domain regisztrátor

Az ELIN.hu szintén lehetőséget ad a tárhely- és domainvásárlásra is. A domain árlistát itt találhatjátok, részletesen tájékoztatnak benne a különböző végződések költségeiről.

A domain regisztrációt pedig ezen az oldalon tudod végigvinni.

ELIN.hu domain regisztrátor

A .hu végződésű domainek regisztrációja 2 évig érvényes!

4.3. Hostinger domain regisztrátor

A Hostinger biztosítja a tárhelyet és a domain nevet is az ügyfelei számára. Sőt, a tárhelycsomagok megvásárlása esetén ingyenesen adják a domaint az első évben, így ezzel több ezer forintot tudunk spórolni! Ha érdekel az ajánlat, kattints ide!

Hostinger domain regisztrátor

Persze abban az esetben is tudunk domaint regisztrálni, ha nem a Hostinger tárhelycsomagjait választjuk, ezt itt tudjuk megtenni.

Hátránya, hogy .hu végződésű tartománynevet nem tudunk regisztrálni sem ingyenesen, sem pénzért. Viszont nemzetközi végződések elérhetőek (.com, .net, .online, stb.).

4.4. NetMasters domain regisztrátor

A NetMasters oldalán válogathatunk tárhelycsomagok és domain nevek közül is, ahogy a korábbi szolgáltatók esetében. A domain név ellenőrzése és regisztrációja itt történik.

NetMasters

A .hu végződésű domainek 2 éves lejárati idővel bírnak, míg a többi nemzetközi tartománynév 1 éves időre kerül a tulajdonunkba.

4.5. Rackhost domain regisztrátor

A Rackhost nem túl meglepő módon egyszerre biztosít webtárhelyet és domaint a felhasználóknak.

Rackhost

Lényegében már a főoldalon lehetőségünk van lefoglalni domain címünket, ami egyszerre lehet hazai és nemzetközi is, viszonylag olcsón.

4.6. Tárhely.eu domain regisztrátor

A Tárhely.eu weboldalán válogathatunk rengeteg tárhelytípusból, szerverbérlésre is lehetőség van, illetve domain foglalására.

Tárhely.eu domain

Ha a szolgáltatónál választunk tárhelycsomagot, a domaint megkapjuk ingyen extraként egy évre. Szóval ez is egy egész jó ajánlat! 🙂

5. Összefoglaló

A domain regisztrátor cégek segítségével tudjuk weboldalunk tartománynevét nyilvántartásba venni és megvásárolni.

Erre azért van szükség, hogy könnyen megtaláljanak minket a felhasználók az egyedi nevünk alapján. Legcélszerűbb, ha a domaint ugyanannál a szolgáltatónál vásároljuk meg, akinél a tárhelyet is.

Bemutattunk 6 kiváló magyarországi domain regisztrátort, akik viszonylag olcsón biztosítják a domain név regisztrációját. Sőt, egyes ajánlatok a webtárhely mellé ingyenes domaint is adnak, szóval éljünk a lehetőségekkel!

Remélem hasznos információkat tudtam átadni. Ha így gondolod, kérlek oszd meg ezt a cikket a profilodon. 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: [email protected]

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a domain név?

A domain név nem más, mint weboldalad URL címének meghatározó része, amely a márkanevedből áll és egy utótagból, amely lehet .hu, .com vagy .org is.

❓ Hol tudok domaint regisztrálni?

Domain regisztrátor cégeknél, melyekről a cikkünkben olvashatsz részletesebben.

❓ Ki legyen a domain tulajdonosa?

A domain tulajdonos mindenképp a céget üzemeltető vállalkozó legyen, és ne a webfejlesztő.

Dávid Ádám

Dávid Ádám

Szia, Dávid Ádám vagyok a Kiszervezett Marketing Ügynökség alapítója. Több mint 120+ weboldalt építettünk már sikeresen az ügyfeleink számára. Az így szerzett tapasztalataimat blog formájában szeretném megosztani veled. Sok sikert számodra a megvalósításban!

Hozzászólások