Kinek a tulajdonában van a domain nevem?

A domain tulajdonos adataihoz könnyen hozzáférhetünk az internetes adatbázisokon keresztül, de bizonyos esetekben titkosítva vannak az adatok.
Domain tulajdonos boritokep

Kinek a tulajdonában van a domain nevem?

Gondolkodtál már azon, hogy ki egy domain tulajdonosa? Talán épp egy új domain nevet akarsz vásárolni, és ki akarod deríteni, hogy ki foglalta le előled a kiszemelt címet? De lehet, hogy csak szimplán ki akarod deríteni egy weboldal tulajdonosának a nevét. Vagy éppen új weboldalt akarsz készíteni. Akármelyik is igaz rád az előbbiekből, most megtudhatod, hogy miként zajlik a domain tulajdonos lekérdezés.

1. Előzetes tudnivalók

Tisztázzunk néhány dolgot, mielőtt belemennénk a domain tulajdonos lekérdezésének témakörébe.

A domain regisztrációval foglalkozó cikkünkben már említettük, hogy a domain neveket évente újra kell regisztrálni, ezzel meghosszabbítva érvényességi idejüket. Ha ezt elmulasztjuk, akkor webcímünk szabadon foglalhatóvá válik a nyilvánosság számára!

Készüljünk fel arra is, hogy nem minden esetben fogjuk tudni kideríteni a domain tulajdonos nevét. A webcímeket domain regisztrátor oldalakon tudjuk lefoglalni és beregisztrálni.

Továbbá, azért fontos tudnunk, hogy ki birtokol egy adott domaint, mert csak azokat a címeket foglalhatjuk le magunknak, amelyek még szabadok.

Lehet, hogy a brandünknek legmegfelelőbb domain nevet már beregisztrálta valaki más, ezért a cikkben olvashatunk olyan módszerekről, amelyek segítenek ötletet adni egy jól csengő webcím kitalálásához!

Fontos információ még, hogy a domain regisztráció legtöbbször 1 vagy 2 évre szól, de akár 10 évre is lehetséges regisztrálni egy domain nevet.

Weboldal készítés

2. Hogyan ellenőrizzem, hogy ki a domain tulajdonosa?

Amennyiben ki akarjuk deríteni egy weboldal domain nevének birtokosát, több eszköz is a rendelkezésünkre áll.

2.1. Látogassunk el a domainhez tartozó weboldalra

Minden honlap kötelező eleme az impresszum. Ebből nagyon könnyen kideríthetünk minden olyan információt, amire szükségünk van.

Az impresszum oldalon fel van tüntetve, hogy ki a honlap tulajdonosa, legyen az természetes vagy jogi személy (legalábbis a törvény szerint).

Sőt, a tárhelyszolgáltató adatait is megszerezhetjük ugyanazon az oldalon. Talán nem a legrészletesebb információkat szolgáltatja a domain tulajdonosáról, de mindenképp megér egy próbát!

2.2. Ki a .hu végződésű domain tulajdonosa?

Ha az általunk keresett domain név .hu legfelső tartománnyal rendelkezik, akkor ezen a weboldalon ellenőrizhetjük a domain tulajdonos adatait.

Próbáljuk is ki a kiszervezettmarketing.hu domain példáján keresztül!

Domain tulajdonos lekérdezés

Nyilván mi nemcsak azt akarjuk kideríteni, hogy foglalt-e az adott webcím vagy sem, hanem pontos adatokat is tudni szeretnénk a foglalt domain tulajdonosáról.

A domain név tulajdonosának nevénél azért szerepel csak annyi, hogy természetes személy, mert amennyiben magánszemély nevére foglalják a domaint, akkor ez lesz feltüntetve.

Azonban, ha egy cég / vállalkozás nevére van regisztrálva a domain név, akkor azt pontosan leolvashatjuk, mint ahogy az az alábbi példán is szerepel.

Domain tulajdonos cég nevére

2.3. Ki a nemzetközi végződésű domain tulajdonosa?

A nemzetközi végződésű domain nevek azok, amelyek nem országkód szerint kerülnek meghatározásra. Például:

  • .com = kereskedelmi célú szervezetek;
  • .edu = oktatási intézmények;
  • .biz = üzletek;
  • .net = internet szolgáltatók, hálózatok.

Ha ki akarjuk deríteni az ehhez hasonló domain nevek tulajdonosának adatait, akkor ezt a honlapot kell használnunk.

Nemzetközi domainok tulajdonosa

Mindig figyeljünk oda, hogy milyen végződéssel rendelkezik az általunk keresett domain név, nehogy véletlenül rossz webcímet ellenőrizzünk le!

A WHOIS adatbázisok a legjobb barátaink, ha domain nevekről vagy IP címekről szeretnénk megtudni információkat.

Mivel megtudhatjuk, hogy mikor jár le a minket érdeklő webcím érvényessége, akár le is csaphatunk rá a megfelelő pillanatban, ha azt nem hosszabbítja meg jelenlegi tulajdonosa.

3. A domain tulajdonos ellenőrzésének problémái

Az egyik probléma, amit korábban említettünk, abban az esetben lép fel, ha magánszemély nevére foglalták le az adott domaint, mivel ilyenkor nem tudunk hozzáférni a személy pontos nevéhez.

A domain tulajdonos lekérdezés azért is lehet sikertelen, mert személyes adatainak elrejtését kérelmezte a webcím birtokosa.

De az adott ország jogszabályainak megfelelően a nyilvántartó vagy regisztráló szervezet alapból annyi információt jelenít meg a domain tulajdonosáról, amennyit a törvény megenged.

Domain név tulajdonos információk

Sőt, több vállalkozás megbízásokat használ: más szervezeteket vagy cégeket bíznak meg azzal, hogy a domain tulajdonos szerepét betöltsék, így az ő nevükre lesz foglalva a webcím.

Ha egy ilyen módon elmaszkolt domain információit ellenőrizzük valamelyik WHOIS adatbázisban, sajnos nem kapunk adatokat a valós tulajdonosról.

Ez a megoldás azonban nagyon veszélyes, mert a domainért az a személy vagy szervezet a felelős, akinek a nevére bejegyezték, így szabadon rendelkezhet a webcím használatáról.

Hasonló helyzet áll fenn akkor is, ha egy webfejlesztő foglalja le számunkra a domaint, és ezt nem a leendő tulajdonos nevére teszi.

Hallottam már olyan esetről, hogy egy ügyfél nem volt megelégedve az általa megbízott weboldal-készítő munkájával, és elvette tőle a projektet. Volt azonban egy nagy probléma: a domain a webes nevére lett bejegyezve!

Hónapokig tartó jogi hercehurca lett az eredménye a dolognak. Ne akarjunk ilyen helyzetet magunknak, legyünk körültekintőek!

WordPress tárhely

Amennyiben webessel készíttetünk honlapot, mindenképp a saját nevünkre foglaltassuk le a domain nevünket, ne a fejlesztő nevére! Ezzel elkerülhetjük a jövőbeli jogvitákat és problémákat.

Mi a Kiszervezett Marketingnél mindig az ügyfél nevére foglaljuk le a webcímeket. 🙂

Segítségünkre lehet, ha megtekintjük a domain használatának háttértörténetét, így talán megszerezhető a valódi tulajdonos neve is, mielőtt még az elmaszkolás módszerét alkalmazták volna.

Kapcsolatba léphetünk a domain regisztrátorával is, hátha segítségünkre lesz az adatszolgáltatásban a webcím tulajdonosával kapcsolatban. Sok esetben a regisztrátor egybeesik a tárhelyszolgáltatóval.

Vannak olyan esetek is, hogy a domain tulajdonosok elfelejtik frissíteni adataikat (pl. új e-mail cím, megváltozott postacím), és nincs lehetőségünk megtudni a valós információkat.

4. Miért ellenőrizzük a domain tulajdonosát?

1) Több információt szeretnénk megtudni a weboldallal kapcsolatban.

2) A tulajdonos ellenőrizheti saját adatait, hogy tényleg ő birtokolja-e a domaint, valamint helyesen jelenítik-e meg a személyes információit.

3) Meg akarjuk venni a webcímet a jelenlegi tulajdonosától, mert az pontosan megfelel az elvárásainknak és üzleti céljainknak. Felkereshetjük e-mailen a tulajt, akit esetleg érdekelni fog vételi ajánlatunk.

4) Kérdéseket szeretnénk feltenni a webáruházban árult termékekkel vagy a weboldal által kínált szolgáltatásokkal kapcsolatosan.

5) Igazolni akarjuk a weboldal hitelességét.

6) Technikai problémát jelentünk be a honlap működéséről, ha nincs megadva kapcsolatfelvételi opció a weboldalon.

5. Összefoglaló

A domain tulajdonos lekérdezés azért fontos, hogy meg tudjunk győződni a weboldalak hitelességéről, valamint fel tudjuk keresni a webcím birtoklóját egy esetleges árajánlattal, ha meg akarjuk tőle venni a domain nevet.

Nagyon egyszerűen megvalósítható a domain tulajdonos keresése, elegendő beírnunk a keresett webcímet a megfelelő WHOIS adatbázisba.

Néhány esetben azonban bizonyos adatok (pl. tulajdonos neve) nem nyilvánosak, köszönhetően a jogszabályoknak, a tulajdonosok kérésének, vagy elmaszkolási taktikájának.

Ha szerinted hasznos volt a cikkünk, kérlek ne felejtsd el megosztani!

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Hogyan zajlik a domain regisztráció?

A domain regisztráció lépéseiről itt olvashatsz részletes útmutatást.

❓ Hol tudom ellenőrizni a domain nevek tulajdonosát?

A weboldal impresszumában, vagy ezen az oldalon (.hu végződés esetén).

❓ Kinek a nevére foglaljuk a domaint?

Mindig az ügyfél nevére, aki a weboldal tulajdonosa. Semmiképpen sem a webfejlesztő nevére!

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés