A domain végződések típusai (TLD – Top-Level Domain szint)

A domain végződés (TLD - top-level domain szint) a domain nevek utolsó része, amely meghatározza a weboldalak rendeltetését és helyét.
Domain végződés

A domain végződések típusai (TLD – Top-Level Domain szint)

Minden domain név felépítése azonos rendszer szerint valósul meg. Az egyik alkotóelem a domain végződés, azaz a legfelső szintű tartomány (top-level domain, TLD). Ilyen például a .com vagy a .hu a webcímek összetételében. Milyen egyéb népszerű TLD-k vannak? Olvass tovább és kiderül! 🙂

1. Mi az a legfelső szintű tartomány (TLD)?

A legfelső szintű tartomány (angolul top-level domain, röviden TLD) a Domain Name System (DNS) rendszerének legmagasabb szintje, amely az internetes címeket (domain neveket) irányítja. Az egyszerű internetezők talán nem is gondolnak arra, hogy a hátterében mennyi rendszer működik annak érdekében, hogy egy weboldal elérhető legyen, de a TLD-k kulcsszerepet játszanak ebben.

A domain végződések az utolsó részei a domain neveknek, és meghatározzák az adott weboldal típusát vagy a világszintű hálózaton elfoglalt helyét. A TLD-k legismertebb és leggyakrabban használt típusai a következők: .com, .org, .net, .edu, .gov, .mil, .int, illetve Magyarországon a .hu.

A .com (rövidítés az angol „commercial” = kereskedelmi/reklám szóból) a legismertebb TLD, amelyet általában üzleti weboldalak használnak. Az .org (rövidítés a „organization” = szervezet szóból) legfelső szintű tartományt általában non-profit szervezetek, alapítványok, civil szervezetek használják.

Az .edu (rövidítés az „education” = oktatás szóból) az oktatási intézmények (iskolák, egyetemek) domain neve. A .gov (rövidítés a „government” = kormányzat szóból) a kormányzati szervezetek, szervek neveit tartalmazza. A .mil (rövidítés a „military” = katonaság szóból) pedig a katonai szervezetek nevét jelöli.

Az internet fejlődésével a top-level domainok is folyamatosan változnak és bővülnek. Így jöttek létre az új generációs TLD-k, mint például az .info, .biz, .name, .travel, .museum stb. Ezek az új TLD-k lehetővé teszik a weboldalak számára, hogy pontosabban illeszkedjenek a tevékenységük típusához vagy helyéhez.

Weboldal készítés

2. A domain név felépítése

A domain név felépítése az internetes szolgáltatások alapvető építőköve, hiszen ez az egyedi azonosító lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen hozzáférjenek az adott weboldalhoz vagy e-mail fiókhoz. Egy domain név felépítése nem bonyolult, de számos fontos részletet tartalmaz, amelyeket érdemes figyelembe venni.

A domain név három fő részből áll: a protokollból, a domain névből és a domain végződésből. A protokoll a weboldalhoz vagy e-mail szolgáltatáshoz használt kommunikációs protokollt jelöli, például a HTTP protokollt. A domain név az egyedi azonosító, amely az adott weboldalt azonosítja, ezt hívjuk webcímnek is. A TLD (top-level domain, azaz domain végződés, legfelső szintű tartomány) az internetes hierarchia legfelső szintjét jelöli, ilyen például a .com, .org, .edu, .gov stb.

A domain név szóköz nélküli karakterláncból áll, amely tartalmazhat betűket, számokat és jeleket, például kötőjelet és pontot. Minden domain név felépítése szabályozott, az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) által kiadott szabályok szerint. Például a domain nevek csak betűket, számokat és megadott írásjeleket tartalmazhatnak, a hosszuk pedig 63 karakterre van korlátozva. Emellett a domain nevek azonosító elemei között nem lehet szóköz, és az első karakternek betűnek kell lennie.

A domain végződések típusai változatosak lehetnek, például országkódok (.hu, .uk, .fr), generikus TLD-k (.com, .org, .net), illetve speciális top-level domainok (.museum, .travel, .pro).

WordPress tárhely

3. A domain végződések története

Az internet fejlődésekor az első TLD-ket hat nagyobb típusra osztották, amelyek közül négyet a mai napig használnak. Ezek a .com, .org, .net és .edu végződések. A .com TLD az üzleti szféra, míg az .org a szervezeteket és a közösségeket jelöli. A .net legfelső szintű tartomány eredetileg a hálózati szolgáltatókat szolgálta ki, míg az .edu top-level domain az oktatási intézményeket. Később még két TLD jelent meg, az .arpa és a .gov, amelyek a hadsereg és a kormányzati szervek számára működtek.

A legfelső szintű tartomány (top-level domain, TLD) az internetes domain nevek legfelső szintje, amely a webcímek utolsó része. Az első TLD-ket 1985-ben vezették be, amikor az internet első éveiben az Internet Assigned Numbers Authority (IANA) szervezet két TLD-t hozott létre: .arpa és .com. Azóta a TLD-k száma folyamatosan nőtt, és jelenleg több mint 1500 különböző TLD áll rendelkezésre.

A legkorábbi TLD-k az első internetes hálózatokhoz és intézményekhez kapcsolódtak. Az .arpa TLD például az Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET) nevéből származik, amely az internet elődje volt, míg a .gov domain végződést kizárólag az amerikai kormányzati szervezetek használják.

A TLD-k kibővítése az 2000-es években tovább folytatódott. Az ICANN, az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, 2000-ben hozott létre egy programot, amely lehetővé tette a domain végződések kibővítését. Az első ilyen 2001-ben történt, amikor hét új TLD-t hoztak létre, beleértve az .info, .biz és .name TLD-ket. Azóta több mint 1000 új top-level domaint adtak hozzá, pl. a .club, .shop, .blog és .app top-level domainokat.

Az új domain végződések lehetővé tették, hogy a weboldal tulajdonosok kiválasszák a legmegfelelőbb domain nevet a weboldaluk számára, amely pontosan tükrözi a weboldaluk célját és tartalmát.

4. A legfelső szintű tartományok működése

A top-level domain feladata az internetes tartománynevek hierarchiájának kezelése, és az egyes domain nevek szabályozása. A TLD-k az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) által kerülnek jóváhagyásra és kezelésre, amely az internetes tartománynevek és IP-címek központi szabályozó szervezete.

A TLD-k több típusba sorolhatók, és mindegyiknek saját jelentősége és funkciója van. A leggyakrabban használt domain végződés típusok az alábbiak:

 1. Generikus Top-Level Domainok (gTLD-k) – általános TLD-k, földrajzi korlátozások nélkül, mint például .com, .org, .net, .info, .biz.
 2. Országkódos Top-Level Domainok (ccTLD-k) – az egyes országokhoz kapcsolódó TLD-k, mint például .us (Egyesült Államok), .hu (Magyarország), .fr (Franciaország), .de (Németország) stb.
 3. Egyéni Top-Level Domainok (sTLD-k) – speciális TLD-k, amelyeket egy adott szervezet vagy érdekcsoport kezel, például .edu (oktatási intézmények), .gov (kormányzati szervezetek), .mil (katonai szervezetek), .aero (légi közlekedés) stb.

A TLD-k működése az internetes kommunikációban azon alapul, hogy a domain neveket IP-címekkel társítják, amelyek lehetővé teszik a különböző számítógépek közötti kapcsolatokat és kommunikációt.

A domain végződések regisztrációja és használata bizonyos szabályokhoz kötött. Például a gTLD-ket az ICANN-nak kell jóváhagynia, és a regisztrációhoz a jelöltnek bizonyítania kell, hogy jogosult a domain névre. Tekintsd meg a domain regisztrátor oldalakról szóló cikkünket!

5. Domain végződések listája

A domain nevek végződései (top-level domain részek) az interneten elérhető webcímek utolsó részei. Az alábbiakban felsorolunk néhány fontos domain végződést és röviden bemutatjuk, milyen célra szokták általában használni őket:

 1. .com – az elsődleges domain végződés és egyben a legnépszerűbb. Általában a kereskedelmi tevékenységekhez kapcsolódó weboldalakhoz használják.
 2. .org – ez a TLD a nonprofit, közösségi szervezetek és szövetségek esetében gyakori.
 3. .edu – az oktatási intézményekkel kapcsolatos weboldalakhoz kapcsolódik.
 4. .gov – ez a legfelső szintű tartománynév kizárólag a kormányzati szervezetek, hatóságok és szervek számára van fenntartva.
 5. .net – általában a technológiai és hálózati szolgáltatók számára előnyös.
 6. .info – az információkkal és a híradásokkal kapcsolatos weboldalakhoz kapcsolódik.
 7. .biz – ez a TLD az üzleti tevékenységeket végző weboldalakhoz kötődik.
 8. .co – a „company” (vállalat) szó rövidítése és általában kereskedelmi weboldalakhoz használják.
 9. .hu – Magyarországon regisztrált országspecifikus domain nevek.

Ezen kívül vannak más végződések is, például a .io, .tv, .app, .music, .club, .shop, .me, amelyek általában speciális, tematikus vagy országspecifikus célokra használatosak. Fontos megemlíteni, hogy az utóbbi időben számos új domain végződés jelent meg, és a jövőben valószínűleg további végződések tűnnek majd fel.

6. Összefoglaló

A domain végződés másik megnevezése a top-level domain (röviden TLD), vagy legfelső tartomány.

Ezek azok a rövidítések, amelyek a domain nevek legvégén találhatók, és három fő csoportjuk van: generikus, országkódos és egyéni top-level domainok.

A HTTP/HTTPS protokoll és a domain név mellett a TLD végződések építik fel a webcímeket, vagyis a weboldalak URL címét.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a top-level domain?

Röviden TLD, magyarul legfelső szintű tartomány, ami a domain nevek utolsó részét jelenti. Például a .hu domain vagy a .com domain végződések.

❓ Mi a domain végződések három fő típusa?

Generikus, országkódos és egyéni legfelső szintű tartományok, domain végződések.

❓ Hogyan működnek a domain végződések?

Azonosíthatóvá tesznek egy weboldalt, meghatározzák annak rendeltetését vagy földrajzi helyét.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés