Elállási nyilatkozat minta 2023 (Letölthető)

Az elállási jog minden online fogyasztót megillet, ezért szükséges tisztában lennünk az elállási nyilatkozat minta felépítésével.
Elállási nyilatkozat minta

Elállási nyilatkozat minta 2023 (Letölthető)

Webáruház működtetése vagy bármilyen jellegű online kereskedési tevékenység folytatása esetén tisztában kell lennünk olyan fogalmak jelentésével, mint az impresszum, az általános szerződési feltételek (ÁSZF), vagy az elállási nyilatkozat. Ezeket mind hatályos kormányrendeletek szabályozzák, tartalmukat is jogszabályok írják elő. A jelen cikkben szereplő letölthető elállási nyilatkozat minta is a 2023 januárjában hatályban lévő, 45/2014. (II. 26.) Kormányrendelet alapján készült el, melynek címe: A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól.

1. Mit jelent az elállási jog?

Az elállási vagy felmondási jogról a Kormányrendelet 1. mellékletében olvashatunk. Ezt a jogi tájékoztatót kötelezően tartalmaznia kell az ÁSZF dokumentumnak is a weboldalunkon, amelyről itt olvashatsz bővebben.

Ennek értelmében a fogyasztónak joga van a szerződéskötés napjától számítva 14 napon belül indoklás nélkül elállni a vállalkozással kötött szerződéstől, vagy felmondani azt.

Amennyiben egy ügyfél élni kíván az elállási/felmondási jogával, arról köteles egyértelmű nyilatkozatot kiállítani, és azt eljuttatni postán, telefaxon vagy e-mailen keresztül ahhoz a vállalkozáshoz vagy szolgáltatóhoz, ahol az adott szerződést kötötte.

Ezért szükséges tehát az elállási nyilatkozat minta.

Ha a szerződéskötést követő 14 napon belül nem érkezik meg a kitöltött elállási nyilatkozat minta a vállalkozáshoz, az még nem gond, mivel a postára adás/elküldés dátumát tekintik mérvadónak.

2. Mi a teendője a vállalkozásnak az elállási nyilatkozat értelmében?

A vállalkozás vagy szolgáltató köteles az elállási nyilatkozat kézhezvételétől számított minél rövidebb időn belül (maximum 14 nap) ellenszolgáltatásként visszatéríteni a fogyasztónak minden költséget, beleértve a fuvarozási díjat is.

Kivétel: azok a többletköltségek, amelyek azért merültek fel, mert a vásárló nem a legolcsóbban elérhető fuvarozási módot választotta. Ezt a költséget nem kell visszafizetnie a vállalkozásnak.

A szerződéskötés során alkalmazott fizetési móddal térítik vissza a fogyasztó költségeit, kivéve akkor, ha az ügyfél nem ragaszkodik más fizetési módszerhez.

A fogyasztót semmilyen többletköltség nem terheli a visszafizetés díjait illetően!

3. Mikor érvényes az elállási nyilatkozat?

Először is fontos, hogy jogszerűen legyen megfogalmazva és kitöltve az elállási nyilatkozat minta tartalma szerint!

Másrészt vegyük figyelembe, hogy mikortól érvényes a szerződés, amely dátum után 14 napos határidőn belül lehet csak élni az elállási jogunkkal.

1) Szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetén: a szerződés megkötésének napjától számított 14 napon belül.

2) Termék adásvételére irányuló szerződés esetén: attól a naptól számítódik a 14 nap, amikor a fogyasztó (vagy az általa megjelölt személy) átveszi a terméket az eladótól vagy a fuvarozótól.

3) Több termék szolgáltatásakor: a 14 napot az utolsó termék átvételétől számítják.

4) Több tételből/darabból álló termék szolgáltatásakor: az utolsó tétel/darab átvételének napjától érvényes az elállási jog.

5) Egy termék meghatározott időszakon belüli rendszeres szolgáltatására vonatkozó szerződés esetében: attól a naptól számított 14 nap elteltével jár le az elállási nyilatkozat küldésének joga, amikor a fogyasztó vagy az általa kijelölt személy az első terméket átveszi a fuvarozótól.

Termékek adásvételénél kicsit bonyolítja a helyzetet, hogy a vállalkozás előzetes rendelkezései és az ÁSZF tartalma szerint vagy ingyenesen visszafuvarozza a terméket a fogyasztótól, vagy kötelezi a vásárlót, hogy küldje vissza 14 napon belül a megvásárolt árut.

A fuvarozás költségeit szintén közölni kell a vásárlóknak szóló tájékoztatóban, mivel itt pontosítjuk, hogy pontosan kit terhelnek a fuvarozási díjak szerződéstől való elállás vagy felmondás esetén.

4. Hogyan juttassam el a fogyasztónak?

Az elállási nyilatkozat mintát két módszerrel tudjuk eljuttatni a fogyasztók számára.

Amennyiben postai küldeményt adunk fel, akkor azt kinyomtatva a csomagba beletehetjük. Azonban van egy környezettudatosabb módja ennek, ami a következő:

Csatoljuk a rendelés mellé a visszaigazoló e-mailben az elállási nyilatkozat mintát.

Ezáltal egyszerre védjük a környezetet, és törvényileg is helyesen járunk el.

5. Letölthető elállási nyilatkozat minta 2023

Elállási/Felmondási nyilatkozat

(csak a szerződéstől való elállási/felmondási szándék esetén töltse ki és juttassa vissza)

Címzett: vállalkozás neve, postai címe + telefonszáma, telefax-száma, e-mail címe, ha van.

Alulírott/ak kijelentem/kijelentjük, hogy gyakorlom/gyakoroljuk elállási/felmondási jogomat/jogunkat az  alábbi termék/ek adásvételére vagy az alábbi szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés tekintetében: a termék vagy szolgáltatás megjelölése, amely a szerződés tárgyául szolgál.

Szerződéskötés időpontja/átvétel időpontja: a megfelelő időpontot kiválasztani.

A fogyasztó(k) neve: az elállási nyilatkozatot kezdeményező személy(ek) neve.

A fogyasztó(k) címe: az elállási nyilatkozatot kezdeményező személy(ek) címe.

A fogyasztó(k) aláírása: kizárólag papíron tett nyilatkozat esetén.

Kelt.: az elállási nyilatkozat kiállításának helyszíne, időpontja.

Az elállási nyilatkozat minta itt tölthető le, szerkeszthető Microsoft Word-dokumentumként:

Amennyiben PDF-ként szeretnéd letölteni az elállási nyilatkozat minta sablont, hogy később kinyomtasd és papír alapon küldd el, azt itt teheted meg:

6. Összefoglaló

A vásárlóink élhetnek az elállási jog által biztosított lehetőséggel, mely szerint a szerződéskötést követő 14 napon belül indoklás nélkül felmondhatják vagy elállhatnak a szerződéstől.

Ehhez ki kell tölteniük az elállási nyilatkozat minta sablont, és azt megküldeni postai úton vagy e-mailen keresztül a vállalkozásnak/szolgáltatónak, akivel szerződést kötöttek.

A vállalkozás/szolgáltató visszatéríti a fogyasztó költségeit 14 napon belül, amennyiben minden feltétel megfelel az általános szerződési feltételekben közölt előírásoknak.

Ha saját webshopot indítanál, vagy a jelenlegit újítanád fel, tekintsd meg weboldal készítéssel foglalkozó oldalunkat!

Remélem, hogy hasznos információkkal gazdagodtál ma is. Kérlek ne felejtsd el megosztani cikkünket barátaiddal, mert nem árt, ha ismerik a jogaikat. 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: [email protected]

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az az elállási nyilatkozat?

Az elállási nyilatkozatot egy webshop vásárlói vagy egy online szolgáltatás igénylői tölthetik ki a szerződés megkötését követő 14 napban, ezáltal mindenféle indoklás nélkül elállhatnak a termék megvételétől vagy a szolgáltatás igénybe vételétől. A webáruház készítés elengedhetetlen kelléke!

❓ Hol tölthetem le az elállási nyilatkozat mintát?

A jogszabálynak megfelelően összeállított elállási nyilatkozatot letöltheted ezen a linken keresztül.

❓ Mi a teendője egy vállalkozásnak ebben az esetben?

A vállalkozás köteles visszatéríteni a fogyasztó összes költségét, beleértve a fuvarozási díjat is. Kivételt képez ez alól az a szállítási költség, amely azért merült fel, mert a fogyasztó nem az elérhető legolcsóbb opciót választotta a megrendelés során.

Dávid Ádám

Dávid Ádám

Szia, Dávid Ádám vagyok a Kiszervezett Marketing Ügynökség alapítója. Több mint 120+ weboldalt építettünk már sikeresen az ügyfeleink számára. Az így szerzett tapasztalataimat blog formájában szeretném megosztani veled. Sok sikert számodra a megvalósításban!

Hozzászólások