Mi az a felhő tárhely? A legjobb ingyenes felhő tárhelyek

A felhő tárhely szolgáltatás egy modern lehetőség a biztonságos adattárolásra. Cikkünkben bemutatjuk a legjobb ingyenes felhő tárhelyeket.
Felhő tárhely

Mi az a felhő tárhely? A legjobb ingyenes felhő tárhelyek

Amikor nem rendelkezel túl sok szabad tárhellyel a számítógépeden, vagy szeretnéd könnyen megosztani a dokumentumokat a munkatársaiddal, akkor ajánlatos a felhő tárhely szolgáltatás használata. Cikkünkben kitérünk, hogy mik az előnyei, hátrányai, milyen típusai vannak, valamint melyek a legjobb ingyenes felhő tárhely opciók, és hogyan alakul a szolgáltatás ára 2024-ben.

1. Mi az a felhő tárhely?

A felhő tárhely jelentése egy digitális adattárolási módszer, amely dokumentumok, képek, videók és egyéb médiatartalmak tárolására szolgál virtuális vagy felhőalapú szervereken. Szokták úgy is nevezni, hogy cloud tárhely.

Amikor felhő tárhelyen vannak az adataid, akkor fájlokat tudsz mozgatni a felhő és a számítógéped tárhelye között. Letölthetsz, feltölthetsz, megtekinthetsz, átnevezhetsz, módosíthatsz bármilyen felhőben tárolt adatot, csak internetkapcsolat kell hozzá.

A fájlok tárolása harmadik félhez tartozó szervereken történik. Ennek az az előnye, hogy nem kell foglalkoznod a szerverek működtetésével, mindent megold a felhő tárhely szolgáltatás üzemeltetője.

A cloud tárhely további előnyei közé tartozik, hogy biztonságban tárolhatjuk a dokumentumainkat, minimális áron juthatunk egész nagy méretű tárhelyhez, és mindezt szinte bármikor, bárhol elérhetjük egy okostelefonon vagy notebookon keresztül.

Egy felhő tárhely szolgáltatás számos eltérő szerveren működik, így ha az egyik karbantartásra szorul vagy meghibásodik, a tárhely felhasználói ezt nem fogják érzékelni.

Felhő tárhely működése
A kép forrása: Australia Wide I.T.

2. A felhő tárhely típusai

Eltérő cloud tárhely típusok léteznek, ezért mindenkinek el kell döntenie, hogy a saját használati céljainak melyik felel meg a leginkább.

2.1. Magán felhő tárhely

Egyfajta belső tárhelyként működik egy vállalat vagy szervezet belső hálózatán keresztül. A felhőben tárolt adatokat a cég saját tűzfalrendszere védi.

A magán felhő tárhely szolgáltatás nagyszerű lehetőség olyan cégeknek, amelyek házon belül szeretnék biztonságosan kezelni az adataikat. Egyik nagy előnye, hogy teljes körű irányítást biztosít a felhasználók számára az adatok kezelése és tárolása terén.

Weboldal készítés

Hátránya viszont az, hogy nem túl olcsó megoldás és a tárhely karbantartása, frissítése is ránk hárul.

2.2. Nyilvános felhő tárhely

A publikus felhőhöz bárki hozzáférhet, akinek a tulajdonosa jogosultságot ad. Itt már nincs szükség arra, hogy a vállalat önállóan működtesse a tárhelyet.

Nagyon kevés testreszabási lehetőséget biztosít például a biztonsági beállítások terén, ezért minden felhasználó ugyanazokat a funkciókat élvezi.

Nyilvános felhő tárhelyek közé tartozik többek között az Amazon Web Services, a Google Cloud, vagy éppen a Microsoft Azure.

Akkor ajánlatos a használatuk, ha egy alacsony költségű, megbízható, semmilyen karbantartással nem járó tárhelyet keresel a személyes dokumentumaidnak.

WordPress tárhely

2.3. Hibrid felhő tárhely

A hibrid tárhely egyfajta kombinációja a magán és a nyilvános felhőknek. A két előző típus legjobb tulajdonságait ötvözi: a magán felhő biztonságát és a publikus felhő testreszabhatóságát.

Egy ilyen típusú felhőben az adatokat tárolhatják egy magán szerveren, míg az adatfeldolgozást rábízhatjuk a publikus felhőre. A hibrid felhő tárhely szolgáltatás tehát megfizethető és egyben személyre is szabható.

2.4. Közösségi felhő tárhely

A magán felhő egyik variációja, amely cloud tárhelyet kínál bizonyos üzleteknek és közösségeknek, a személyes igényeiknek megfelelően.

Az adatokat a közösség által birtokolt magán felhő tárhelyen rögzítik, megfelelve a biztonsági szükségleteiknek. Nagyszerű választás az egészségügyi, jogi és pénzügyi szervezeteknek, amelyek szigorú előírások szerint dolgoznak.

3. A felhő tárhely előnyei

1) Rugalmasság és könnyű hozzáférhetőség: a személyes dokumentumaid nincsenek egy adott helyhez kötve, ezért bármikor hozzájuk férhetsz mindenféle letöltögetés vagy telepítgetés nélkül.

2) Távoli ügyfélszolgálat: a távoli hozzáférés segítségével az informatikai szakemberek gyorsabban tudják elhárítani a problémákat.

3) Gyors skálázhatóság: néhány kattintással bővítheted a tárhelyet és a rendelkezésre álló erőforrásokat, ha megnövekedett adatmennyiséggel nézel szembe.

4) Biztonságos adattárolás: a fájlokat egy távoli szerveren őrzik biztonsági mentések által, így nem fog elveszni pl. egy természeti katasztrófa, baleset vagy kibertámadás következtében.

5) Hosszú távú költség-megtakarítás: nem kell annyit fizetned a hardverekért, elektromos áramért, a kezelőszemélyzetért, így pénzt takaríthatsz meg a céged számára.

6) Könnyebb együttműködés: munkahelyünkön jobban össze tudunk dolgozni a kollégáinkkal, mert nem kell külön pendrive-on vagy merevlemezen tárolni a dokumentumokat, tehát megoszthatjuk, szerkeszthetjük közös erővel azokat.

4. A felhő tárhely hátrányai

1) Lehetséges biztonsági kockázatok: a nyilvános felhő tárhely hátránya, hogy egyszerre több személy is használja, ezáltal megsérülhetnek a fájlok. A jelszavak terén is javasolt a kétlépcsős azonosítás használata.

2) Elérhetőségi problémák: előfordulhat, hogy a külső szolgáltatók által működtetett felhő tárhelyek nem lesznek aktívan elérhetők pl. egy szerverleállás következtében. További problémát okozhat az is, hogy internetkapcsolatra van szükségünk a felhő alapú tárhely eléréséhez, ezért érdemes ezt is figyelembe venni, ha egy másik országba utazunk vagy rossz minőségű az internet kapcsolatunk.

3) Szolgáltatói leállás: az is megeshet, hogy nem nálunk van probléma, hanem a cloud tárhely működtetője küzd áramellátása vagy internetelérési problémákkal, vagy karbantartást végeznek. Nagy valószínűséggel van tartalék terv ilyen esetekre, de jobb felkészülni előre, és a legfontosabb dokumentumokat elmenteni az egyik eszközünk tárhelyén is.

5. A legjobb felhő tárhelyek 2024-ben

Melyek a legjobb felhő tárhely szolgáltatások? Vannak ingyenes felhő tárhelyek? Mennyibe kerülnek a legbiztonságosabb opciók? Ezekre adunk most választ. 🙂

5.1. Google Drive tárhely

A Google Drive egy széles körben ismert online tárhely és fájlmegosztási platform. 15 GB ingyenes tárhelyet kapunk a Google-től, beleértve az olyan Google-eszközökkel való összekapcsolást, mint a Google Dokumentumok, Táblázatok és a Google Diák.

Google Drive

Lehetőség van fizetett csomagokat is vásárolni. Például havi 11,50 euróért cserébe a Business Standard csomag már 2 TB felhő tárhelyet biztosít, megnövelt biztonsággal.

5.2. pCloud felhő tárhely

A pCloud úgy hirdeti magát, mint Európa legbiztonságosabb felhőalapú szolgáltatása. Egy svájci cégről beszélünk, amely az ottani törvényeknek megfelelő biztonsági előírások mellett védi az adatainkat.

pCloud felhő tárhely

A pCloud letölthető mindenféle operációs rendszerre (beleértve a mobilokat is), és akár 10 TB felhő tárhelyet kínál a felhasználóknak. 10 GB tárhelyet ingyen kapunk. Éves díjban számolva 500 GB tárhely ára 50 euró. Az aktuális árakat tekintsd meg itt.

5.3. kDrive tárhely

A kDrive egy másik svájci felhőalapú tárhely szolgáltatás, amely nagyon biztonságos és 106 TB adatot képes tárolni maximálisan.

kDrive

Van lehetőségünk együttműködni másokkal, meetingeket szervezni, megosztani a feladatokat. Egy regisztrációval ingyenesen kapunk 15 GB tárhelyet és egy e-mail címet is. 2 TB tárhely már havi 6 euróba kerül. Részletes tájékoztató a felhő tárhely árakról a kDrive hivatalos oldalán.

5.4. Icedrive felhő tárhely

Az Icedrive egy néhány éve elindult felhő tárhely szolgáltatás, amely 10 GB tárhelyet ad ingyen. Jár még hozzá jelszóvédelem, kliens-oldali titkosítás, megfelelő sávszélesség, fájlmegosztás időkorlátokkal.

Icedrive felhő tárhely

Éves díjakban számolva a felhő tárhely ára 59 dollár/év 1 TB esetén, míg 120 dollárba kerül 3 TB. További tájékoztató az árakról itt.

5.5. Sync.com tárhely

A könnyen szinkronizálható Sync.com felhő tárhely az csapaton belüli együttműködést segíti biztonságos keretek között. 5 GB tárhelyet kínál ingyen.

Sync.com felhő tárhely

Havi 8 dollárért már 2 TB tárhely és fejlett megosztási beállítások lehetnek a miénk. A csapat számára elérhető felhő tárhely ára 6 dollár (1 TB minden hónapban). Rendkívül biztonságos a kanadai szervereken történő adattárolás, hiszen még a cég sem tudja visszafejteni a saját szerverein tárolt adatokat.

5.6. MEGA felhő tárhely

A MEGA már 20 GB ingyen tárhelyet biztosít, ami a lista legjobbja ilyen tekintetben. Biztonsági szempontból is jól teljesít, és 16 TB-ig bővíthető az elérhető táhely mértéke.

MEGA

A fizetős csomagok közül a legolcsóbb felhő tárhely ára 5 euró / hónap (400 GB), míg 2 TB már 10 euróba kerül. Részletesebb árlista a MEGA oldalán.

5.7. Microsoft OneDrive tárhely

A Microsoft OneDrive a Microsoft 365 csomag részét képezi és ingyenesen jár a Windows operációs rendszer mellé. Alapból 5 GB ingyenes felhő tárhelyet kapunk.

Microsoft OneDrive

Emellett természetesen bővíthetjük az elérhető tárhely méretét, például 1 TB felhő tárhely ára 4,70 euró / hónap a OneDrive Vállalati Verziójában. A további csomagok mellé megkaphatjuk a következőket: Skype, Outlook, Word, Excel, PowerPoint.

További online felhő tárhely opciók: Dropbox, Apple iCloud, NordLocker.

6. Összefoglaló

A felhő tárhely használata azért előnyös, mert internetkapcsolat mellett bármikor hozzáférhetünk a fájljainkhoz, beleértve képeket, dokumentumokat, videókat, stb.

Létezik magán (privát), nyilvános (publikus), hibrid és közösségi felhő tárhely. Mindnek megvan a maga előnye és hátránya.

Számos ingyenes felhő tárhely szolgáltatás közül válogathatunk, beleértve a Google Drive, pCloud, kDrive, Icedrive, Sync, MEGA, Microsoft OneDrive, Dropbox, Apple iCloud és NordLocker szolgáltatásait. Ezek 5-20 GB ingyen tárhelyet biztosítanak, de mindig vásárolhatunk többet, akár 10 TB-ot is.

Remélem, hasznos volt a cikkünk. Tekintsd meg további hasonló bejegyzéseinket:

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi alapján válasszak tárhely szolgáltatást?

Olvasd el útmutatónkat azokról a szempontokról, amelyet a tárhely szolgáltatás kiválasztása során figyelembe kell venned.

❓ Milyen egyéb tárhely típusok vannak?

Létezik dedikált és osztott tárhely, de még VPS tárhely is többek között.

❓ Melyek a legjobb ingyenes felhő tárhelyek?

Például a Google Drive, kDrive, Microsoft OneDrive, Dropbox, Apple iCloud, pCloud, Icedrive, Sync, MEGA, NordLocker.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.