Mi az az FTP és a FileZilla? Miért használjuk?

A FileZilla egy FTP-szabványon alapuló alkalmazás, amellyel fájlokat mozgathatunk a számítógépünk és egy távoli szerver között.
FileZilla borítókép

Mi az az FTP és a FileZilla? Miért használjuk?

A FileZilla a legnépszerűbb FTP protokollt használó alkalmazás, amely távoli szervereken elérhető fájlok és adatállományok átvitelét, le- és feltöltését, szerkesztését teszi lehetővé a felhasználók számára. Ezek kifejezetten hasznosak weboldal készítés során. Mi a különbség az FTP-kliens és az FTP-szerver között? Mennyibe kerül a FileZilla és hogyan használhatod? Olvass tovább, és megtudod! 🙂

1. Mi az az FTP?

Az FTP az angol File Transfer Protocol kifejezés rövidítése, amely állományok átvitelére szolgáló szabvány. A TCP/IP hálózatokon keresztül tudunk a segítségével fájlokat áthelyezni egyik szerverről a másikra. Ilyen hálózat maga az internet is.

Két esete van:

 • A saját gépünkről töltünk fel állományokat egy másik szerverre, így azok elérhetőek lesznek más felhasználók számára is;
 • A saját gépünk háttértárára töltünk le állományokat egy másik szerverről, hogy mi magunk tudjuk azokat használni.

Az FTP által olyan távoli számítógépek között is megvalósítható az adatátvitel, amelyek teljesen eltérő operációs rendszert használnak.

Az FTP kapcsolat két összetevőből áll:

 • Van egy ügyfélprogram, azaz kliens;
 • És van egy kiszolgáló, azaz szerver.

Az ügyfél szeretne valamilyen állományt megszerezni a kiszolgálótól. Az ügyfél lesz a kliens, aki kapcsolódni fog a kiszolgáló szerveréhez, hogy onnan letöltse a számára szükséges adatállományt.

Az állományok lehetnek nyilvánosan hozzáférhetőek, valamint azonosítóhoz kötött is lehet a letöltésük.

Az FTP-nek van egy biztonságosabb változata, az FTPS (FTP Secure), amely már TLS tanúsítvánnyal is rendelkezik a védett kapcsolat létrehozása érdekében.

Meg kell még említenünk az SFTP (SSH File Transfer Protocol vagy Secure File Transfer Protocol) fogalmát, amely biztonságos hálózatokon segíti elő fájlok átvitelét, kezelését és hozzáférhetőségét. Az SSH (Secure Shell) protokoll egyik bővítményeként jelent meg.

Most pedig nézzük, hogyan kapcsolódik ehhez az egészhez a FileZilla alkalmazás.

Weboldal készítés

2. A FileZilla bemutatása

A FileZilla (hivatalos oldal) egy ingyenes, nyílt forráskódú FTP-alkalmazás, amely a FileZilla kliens és FileZilla szerver alkotóelemekből tevődik össze. Hogy mikor melyikre van szükségünk, azt a következő vázlatpontban részletezzük.

FileZilla főoldala

Az egész FileZilla egy szimpla egyetemi projektként indult 2001-ben, és mára piacvezető FTP-klienssé nőtte ki magát.

A FileZilla kliens nagyon könnyen kezelhető, támogatja az FTP, FTPS és SFTP protokollokat. Elérhető több operációs rendszerre is, tehát lehetővé teszi az adatátvitelt különböző platformok között.

Használatával hozzá tudunk kapcsolódni egy szerverhez, amelyről az állományokat egyszerűen áthúzhatjuk a drag-and-drop módszerével, vagy az egér jobb gombjával kattintva átmásolhatjuk a saját számítógépünkre.

A klienssel letölthetünk, feltölthetünk, törölhetünk, átnevezhetünk, mozgathatunk, és átmásolhatunk fájlokat egy távoli szerverről. A felhasználói felület úgy van megtervezve, hogy egyszerűen tudjuk kezelni.

A cikk írásának pillanatában a legújabb stabil verziók a FileZilla kliens 3.62.2, valamint a FileZilla szerver 1.6.1 voltak.

A FileZilla szerver az FTP és FTPS protokollokat támogatja, az SFTP protokollt már nem.

WordPress tárhely

Az FTP nagyon népszerű a weboldal-tulajdonosok körében, mivel a FileZilla programmal tudnak fájlokat feltölteni a számítógépükről a webhelyüket működtető szerverre, mindezt FTP kapcsolaton keresztül.

Sőt, gyakran vállalatokon belül alkalmazzák az FTP-t, hogy nagyobb méretű fájlokat osszanak meg egymással az alkalmazottak.

A FileZilla FTP-kliensét használhatjuk a WordPress feltelepítése során, ezt már egy cikkben be is mutattuk.

Amennyiben problémáink akadnak a FileZillával, keressük fel a fórumot és a wikit, mert nagyon sok kérdésre már válaszoltak ott. Bugok bejelentését regisztrációt követően itt tudjuk megtenni.

3. Mikor van szükségem a FileZilla kliensre és a FileZilla szerverre?

A FileZilla kliens letölthető Windows, Linux és macOS operációs rendszerekre.

FileZilla kliens letöltése

A FileZilla szerver szintén elérhető Windows, Linux és macOS rendszereken is. Annyi a különbség, hogy a szerver már nem érhető el a Windows és Linux 32-bites verziójához, csak a 64-biteshez.

FileZilla szerver letöltése

Na de miben különböznek akkor, és mikor van rájuk szükségünk?

Az egész FTP lényege, hogy egy kliens és egy szerver között jön létre a kapcsolat.

A FileZilla kliensre akkor van szükségünk, ha állományokat akarunk letölteni a számítógépünkre. A FileZilla szerver pedig abban az esetben szükséges, ha állományokat akarunk feltölteni a számítógépünkről, vagyis elérhetővé tenni azokat mások számára is.

Mindkettőt ingyenesen beszerezhetjük a fentebb megadott linkeken, a FileZilla hivatalos oldaláról.

4. Mennyibe kerül a FileZilla és a FileZilla Pro?

Ki kell választanunk, hogy melyik verzióját szeretnénk letölteni a FileZilla kliens programnak.

Az ingyenes kliens bárkinek elérhető, de amennyiben szeretnénk hozzá részletes használati útmutató, vagy a Pro verzióra váltanánk, már fizetnünk kell érte.

Windows platformra az alábbi változatok érhetőek el:

FileZilla ára

Ezek az árak a cikk írásának a pillanatában voltak érvényben. A továbbiak során változás léphet fel, ezért látogass el a FileZilla hivatalos oldalára a legfrissebb információkért.

1) Alap FileZilla kliens: ingyenes;

2) FileZilla + használati útmutató: részletes PDF-leírással ellátva. Ára: 1876 Ft;

3) FileZilla Pro: támogatja az Amazon S3, Backblaze B2, Dropbox, Google Cloud, Google Drive, Azure, OneDrive és OneDrive Vállalati verzió, SharePoint, OpenStack Swift és WebDAV felhőalapú tárhelyek protokolljait is. Ára: 7515 Ft.

4) FileZilla Pro + CLI: egy különálló parancssor-klienst tartalmaz, amellyel azonnal végrehajtható az adatátvitel (akár kötegelt állományok esetében is). Ára: 11275 Ft.

A FileZilla szerver letöltése során az alábbi változatok állnak rendelkezésünkre Windows platformra:

FileZilla szerver letöltése

1) FileZilla szerver alap verzió: FTP, FTPS protokollok támogatása, Let’s Encrypt integráció – ingyenes.

2) FileZilla szerver + használati útmutató: átfogó PDF-leírással ellátva. Ára: 6949 Ft.

5. Miért jobb a FileZilla Pro?

A FileZilla Pro saját weboldallal is rendelkezik, amelyen részletesen leírják a verzió előnyeit.

FileZilla Pro főoldal
 • 20 protokollt támogat, így könnyen hozzáférhetünk minden adatállományunkhoz, használjunk bármilyen felhőalapú szolgáltatást;
 • Kedvenc állomásaim (Site Manager) használata a könyvtárak és weboldalak rendszerezése érdekében;
 • Beállítások gyors szinkronizálása;
 • Szupergyors állományátvitel, maximum 10 feltöltés/letöltés futtatása egyszerre;
 • Az átvitelek sorbaállítása, szüneteltetése és folytatása egyetlen gombnyomással;
 • Részletes keresési szűrők a fájlok megtalálása érdekében;
 • Weboldalunk adatainak feltöltése és frissítése az FTP-kliensen keresztül;
 • Megnövelt védelem a mesterszintű jelszó által;
 • 50 nyelven elérhető kezelőfelület.

6. FileZilla – használati útmutató

A letöltést követően nagyjából 1 perc alatt feltelepíthető a FileZilla a számítógépünkre. Ezután megkezdhetjük a használatát.

A képernyő tetején van egy gyorscsatlakozási sáv, ahova beírunk néhány adatot, és már csatlakozhatunk is az FTP-szerverhez.

Gyorscsatlakozási sáv

A gyorscsatlakozási listában a legutóbbi 10 belépés adatai kerülnek elmentésre, így célszerű a sikeres kapcsolódás után hozzáadni a szerveradatokat a Kedvenc Helyekhez (Site Manager), hogy azok véglegesen elmentődjenek: Fájl Jelenlegi kapcsolat másolása a Kedvenc Helyekbe.

A sikeres kapcsolódás után a kép bal oldalán találjuk a helyi fájlokat (amik a mi számítógépünkön vannak), a jobb oldalon pedig a távoli fájlok (az FTP-szerveren található adatállományok) lesznek listázva.

Láthatjuk a mappák hierarchikus elrendezését, akárcsak egy fájlkezelő használata közben.

A mappák tartalmát össze tudjuk hasonlítani: NézetKönyvtárak összehasonlítása. Ez történhet a fájlméret, vagy a módosítás ideje alapján. Az azonos fájlokat pedig elrejthetjük.

Mappák összehasonlítása

Fájlok átviteléhez használjuk a jobb klikket, majd nyomjunk rá a Feltöltés vagy Letöltés lehetőségekre. Egyszerre több fájlt / mappát is kijelölhetünk, azok majd a Várólistába kerülnek.

FileZilla használata

A fájlokat egyszerűen át is húzhatjuk egyik oldalról a másikra, vagy a Várólistába tudjuk őket dobni az egérmutatóval.

Ilyen egyszerűen tudunk tehát adatállományokat áthelyezni számítógépünkről egy távoli szerverre, illetve fordítva, a szerverről letölteni fájlokat a számítógépünk háttértárára.

7. Összefoglaló

Az FTP egy állományátviteli protokoll, amin a FileZilla is alapszik. Lényege, hogy egy kliens és egy szerver között kapcsolatot teremt, hogy fájlokat tudjunk ezáltal mozgatni, le- és feltölteni.

A FileZilla ingyenes (bár létezik fizetős Pro verziója) és könnyen kezelhető megoldás, ha távoli szervereken található adatállományokhoz akarunk hozzáférni.

Ezt a megoldást használhatjuk akár weboldalunk tartalommal való feltöltésére is.

Ha érdekesnek találtad a cikkünket, kérlek oszd meg ismerőseiddel és barátaiddal. Köszönöm! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

8. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az FTP jelentése?

Az FTP az angol File Transfer Protocol kifejezés rövidítése, amely egy olyan szabvány, amit adatállományok átvitelére használnak szerverek között.

❓ Mire használhatjuk a FileZilla programot?

Fájlokat tölthetünk fel a weboldalunk webtárhelyére, vagy akár a WordPress telepítés is megoldható FTP-vel.

❓ Miért jobb a FileZilla Pro?

Több protokollt támogat, gyorsabb és részletesebben beállítható adatátvitelt tesz lehetővé.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés