Google keresés kép alapján (2024). Google Lens képfelismerés

Lehetséges a Google keresés kép alapján is, ha egy adott fotóhoz hasonló fényképeket szeretnénk találni, vagy a képfelismerés a célunk.
Google keresés kép alapján

Google keresés kép alapján (2024). Google Lens képfelismerés

A Google Képek közismerten több milliárd fényképet tartalmaznak, amelyek között szabadon válogathatunk (persze csak jogtiszta képek felhasználásával). Lehetséges azonban a Google keresés kép alapján, amely elérhető telefonon és számítógépen is. Cikkünkben továbbá szót ejtünk a Google Lens képfelismerő és a Google Cloud Vision mesterséges intelligenciával működő képleíró szolgáltatásairól. Olvass tovább, ha érdekel a téma! 🙂

1. Mi is az a Google Képkereső?

A Google Képkereső valószínűleg mindenki számára ismerős, hiszen minden nap szoktunk fényképeket keresni az interneten. Legyen szó akár nyaralásról, tanulásról, termékvásárlásról, vagy weboldal készítésről.

Ahhoz, hogy egy kulcsszóra fotókat találjunk, nincs más teendőnk, mint beütni a Google Képek keresősávjába a kifejezést.

Google Képkereső

A találatok között válogathatunk a kulcsszóra rangsoroló képekből, amelyek számunkra a legideálisabbak. Sőt, a keresősáv alatt még kapcsolódó kifejezéseket is láthatunk, ami felhasználható akár kulcsszókutatás során.

Google Képek találatok

Eddig gondolom senkinek nem mutattam újat, hiszen a Google Képkereső használatával a legtöbben tisztában vagyunk.

Azt már talán kevesebben tudják, hogy a Google keresés kép alapján is lehetséges, vagyis nem szövegesen beírt kulcsszó képezi a keresés alapját, hanem egy másik fénykép.

Egy szakmai cikkben beszámoltunk arról, hogyan tudsz a Google Képkereső használatával licencelhető képekhez jutni, így garantáltan jogtiszta képek lesznek a weboldaladon. Ez egy hasznos tanács webhely létrehozásához!

A felhasználhatóság mellett számos más módszerrel is szűkíthetjük a keresett képeket:

 • Képek mérete (nagy, közepes, ikon, bármilyen méret);
 • Színösszetétel (fekete-fehér, átlátszó, megadott színt tartalmazó);
 • Kép típusa (ClipArt, vonalrajz, GIF);
 • Feltöltés ideje (elmúlt 24 órától egészen az elmúlt évig visszamenőleg).
Google hirdetések

2. Google keresés kép alapján számítógépen

Szokták ezt nevezni fordított képkeresés funkciónak is, mivel kép alapján keresünk másik fényképekre. Így lehetőséged nyílik megtalálni ugyanazt a fotót nagyobb felbontásban és jobb minőségben.

A Google Képkereső használatával könnyedén kideríthetsz extra információkat a fotó tartalmáról.

Például, ha van egy képed valamelyik hírességről, esetleg egy növényről, kutyáról vagy akár egy kirándulásra alkalmas helyről, de fogalmad sincs, hogy pontosan mi az adott személy, virág, kutyafajta vagy természeti látványosság neve, akkor indíthatsz egy kép alapú keresést a Google segítségével.

A találatok között szerepelhetnek az alábbiak:

 • Hasonló képek;
 • A kép tartalmához, a rajta látható tárgyakhoz kapcsolódó keresési találatok;
 • Olyan weboldalak, amelyeken az adott kép (vagy hasonló) megtalálható.

A fordított képkeresés használható Google Chrome, Firefox és Safari böngészőkben is. Nincs más dolgod, mint megnyitni a Google Képek oldalát.

Ezután kattints a kis fényképezőgép ikonra a keresősávban, hogy elérd a Google keresés kép alapján funkcióját.

Google keresés kép alapján

Ezt követően több lehetőség is van, amelyek közül választhatsz:

 • Képkeresés URL alapján – másold be a keresett fénykép linkjét, vagy húzd be a képet az internetről. Internetes kép URL-jének kiderítése: jobbklikk a képre, és Képcím másolása.
 • Képkeresés fotó feltöltésével – ha készítettél egy saját fotót, vagy a gépedre letöltött képre keresnél rá, akkor azt is feltöltheted a keresőbe, vagy csak szimplán behúzhatod a számítógépről.
Google keresés kép alapján, kép feltöltése

Példaként egy olyan képre fogok rákeresni, amit saját magam készítettem. Alább látható, hogy a Google kép alapú keresője megfelelően felismerte a fotón szereplő helyszínt.

Képkeresés

Tehát a Google a saját logaritmusait és keresőrobotjait felhasználva térképezi fel a weboldalakon található képeket, és igyekszik az általunk keresett fotóval megegyező, vagy legalábbis ahhoz nagyon hasonló eredményeket kiadni.

3. Kép alapú keresés Google Lens használatával

Tegyük fel, hogy valamelyik weboldalon találsz egy képet, amire rákeresnél. Például a Top 10 leghasznosabb ingyenes WordPress bővítmények cikkben található egyik képre, amely a Yoast SEO keresőoptimalizáló bővítményt ábrázolja.

Ilyenkor jobb klikk a képre, majd válasszuk a Képkeresés a Google Lens segítségével opciót.

Kép alapú keresés Google Lens

A Google Lens letölthető mobilokra, és rengeteg felhasználási módja van:

 • A telefon kamerájával érzékelt szövegek beszkennelése és automatikus fordítása;
 • Hasonló tárgyakra való rákeresés, pl. bútorok, ruhák, cipők, és bármi, ami megtetszik az utcán, és meg szeretnénk vásárolni online;
 • Növények és állatok azonosítása;
 • Házi feladatok megoldása a leírt képletek felismerésével.

Számítógépen úgy is elérheted a Google Lens kép alapú keresését, ha a Képkeresőben valamelyik fotónál rákattintasz az alább jelzett ikonra:

Google Lens képfelismerő

Eredményként a Google Lens beazonosítja a képen látható dolgokat, és egy rakás olyan fényképet javasol, amelyek vizuálisan megegyeznek a vizsgált fotóval.

4. Google keresés kép alapján telefonon

A kép alapú keresés elérhető Android és iPhone telefonokon is, ha a Google alkalmazást vagy a Google Chrome böngészőt használjuk.

Google keresés kép alapján telefonon

A kép alapú keresés arra is használható, hogy kiderítsük, mely weboldalakon tűnik még fel ugyanaz a kép, és hozzávetőlegesen kikövetkeztethető a kép feltöltésének első dátuma.

Emellett ugyanúgy működik a Google Lens képfelismerő szolgáltatása is mobilon. Csak rá kell kattintani a Lens ikonjára a Képkeresőben talált egyik fotónál.

Google Lens telefonon

Chrome böngésző esetén úgy is elérheted ezt a funkciót, ha a Google Képekben talált fotón kicsit hosszabb ideig rajta tartod az ujjad, és megjelenik a Képkeresés – Google Lens opció.

Ezáltal a Google felismeri, hogy mi látható a képen, valamint kapcsolódó fényképeket is feldob számunkra. De használhatjuk a Google Lens szolgáltatását arra is, hogy egy képen látható szöveget másolhatóvá tegyünk, és lefordítsunk.

Ha ki szeretnénk élvezni a szolgáltatás minden funkcióját, és a kameránk segítségével azonosítanánk tárgyakat, akkor töltsük le a Google Lens alkalmazást a Play Áruházból, vagy a Google Photos programot az App Store-ból.

5. Google Cloud Vision – gépi képleírás

A Google Cloud Vision egy mesterséges intelligencián alapuló ingyenes szolgáltatás, amely lényegében szöveges formába alakítja át a képeket.

Google Vision képleírás

Beillesztünk valamilyen fotót, és az MI felismeri, hogy milyen tárgyak szerepelnek rajta, címkét társít a képekhez, ezáltal jobban el tudjuk nevezni a kulcsszavaknak megfelelően a weboldalunkon található fotókat.

A képeken látható tárgyak felismerésének bizonyosságát százalékos formában fejezi ki.

Emberek esetén még a képen szereplő személy arcán megjelenő érzelmeket is leírja, a megfelelő valószínűségi mutatókkal.

Google Cloud Vision képleírás

Ha saját oldalunkon akarjuk felhasználni az internetes fotókat, akkor fontos, hogy jogtiszta képeket tartalmazó webhelyekről szerezzük be őket.

Emellett a Google Képekben megjelenhetünk adott kulcsszavakra ugyanúgy, mint a hagyományos keresőben. Ha ezeket valaki felhasználja, akkor ránk kell hivatkoznia, mivel mi vagyunk a kép készítője, tulajdonosa.

WordPress tárhely

Tehát a Google kép alapú keresésével kideríthetjük, hogy használták-e valamelyik oldalon a fényképeinket, és megkérhetjük az oldal tulajdonosát, hogy backlinket adjon a weboldalunknak, ezzel erősítve annak domain authority mutatóját.

6. Összefoglaló

Képeket nemcsak a hagyományos módon, kulcsszavak begépelésével tudunk keresni. 2024-ben már számos olyan alkalmazás és funkció áll rendelkezésünkre, amely mesterséges intelligencián alapszik.

A Google keresés kép alapján pont ilyen lehetőség, hiszen egy internetes kép, vagy saját fotó felhasználásával tudunk rákeresni teljesen azonos (vagy nagyon hasonló) képtalálatokra.

Ez a kép alapú keresés telefonon és számítógépen is egyaránt elérhető. Ehhez kapcsolódik még a Google Lens is, amely képes beazonosítani tárgyakat és személyeket a képeken.

Továbbá szót ejtettünk még a Google Cloud Vision szolgáltatásáról, ami leírja címkék és kulcsszavak felhasználásával, hogy mit láthatunk egyes képeken, mindezt gépi tanulás által.

Érdekesnek találtad bejegyzésünket? Ebben az esetben megkérnélek, hogy támogass minket egy megosztással! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ A Google kép alapú keresése telefonon is elérhető?

Igen, számítógépen és telefonon egyaránt működik a funkció.

❓ Mi az a Google Lens?

Egy online képfelismerő szolgáltatás, amely képes beazonosítani a fotókon szereplő tárgyakat, személyeket, helyszíneket.

❓ Mi az a Google Cloud Vision?

Egy mesterséges intelligencián alapuló szoftver, ami megnevezi a fényképeken látható tárgyakat, felcímkézi őket, sőt még az emberi arcokon megjelenő érzelmeket is felismeri.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés