A Google Optimize használata weboldalak A/B tesztelésére

A Google Optimize szolgáltatása weboldalak különböző verzióit hasonlítja össze, hogy optimalizálni tudjuk őket A/B teszteléssel.
Google Optimize

A Google Optimize használata weboldalak A/B tesztelésére

Amikor megtervezünk egy weboldalt, akkor az a célunk, hogy minél jobb felhasználói élményt és minél magasabb konverziós arányt biztosítsunk. Ebben nyújt segítséget a Google Optimize szolgáltatása, ami A/B tesztelés és többváltozatos tesztelés keretében tudja összehasonlítani az eltérő weboldal változatokat hatékonyság szempontjából.

1. Mi az a Google Optimize?

A Google Optimize (hivatalos oldal) egy hatékony weboptimalizáló eszköz, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy javítsák weboldaluk felhasználói élményét, különböző változatok tesztelésével. A Google Optimize segítségével a felhasználók A/B teszteket és multivariációs teszteket hozhatnak létre, hogy meghatározzák, mely tervezési elemek, tartalmak és elrendezések vezetnek a legmagasabb elköteleződési és lead-generálási arányokhoz.

Google Optimize

Az egyik fő előnye a Google Optimize használatának az, hogy tökéletesen integrálható a Google Analytics 4-gyel, amely részletes információkat gyűjt a vállalkozások webhelyének forgalmáról, a látogatók viselkedéséről és demográfiai adatairól. A Google Optimize használatával együtt a vállalkozások értékes betekintést nyerhetnek webhelyük teljesítményébe és azon területekbe, ahol javításra van szükség.

A Google Optimize használatának megkezdéséhez a vállalkozásoknak egy Optimize-fiókot kell létrehozniuk, és hozzá kell kapcsolniuk a Google Analytics-fiókjukat. Innen létrehozhatnak kísérleteket, hogy különböző változataikat teszteljék a weboldaluknak. Ide tartozik az elrendezés, színválasztás, képek és szövegek megváltoztatása.

A Google Optimize felhasználóbarát felületet biztosít, amely megkönnyíti a tesztek létrehozását és az eredmények megértését. A szolgáltatás különböző jelentéseket is készít, amelyek részletesen elemzik a tesztelési eredményeket, és segítenek a vállalkozásoknak javítani a weboldalukat, hogy jobb felhasználói élményt és magasabb konverziós arányokat érjenek el.

Google hirdetések

2. Miért hasznos a Google Optimize?

Az online marketing és értékesítés világában a sikeres vállalkozások tudják, hogy a weboldaluknak optimális felhasználói élményt kell nyújtania ahhoz, hogy a látogatóik hűséges vásárlókká váljanak. A Google Optimize ebben nyújt segítséget, hogy a vállalkozások olyan weboldalt hozzanak létre, amely jobban illeszkedik a látogatóik igényeihez. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy miért hasznos a Google Optimize a vállalkozások számára.

1) Tesztelési lehetőségek: a Google Optimize lehetővé teszi az A/B tesztek és multivariációs tesztek egyszerű létrehozását. A teszteléssel meghatározhatjuk, hogy mely elemek hatékonyabbak a weboldalon, például a címsorok, CTA gombok, elrendezések vagy értékesítési ajánlatok közül.

2) Jobb konverziós arányok: a weboldal optimalizálása segít javítani a konverziós arányokat. A Google Optimize segítségével a vállalkozások több változatot is tesztelhetnek egy weblap-elemből vagy hirdetésből, hogy kiderítsék, melyik működik a legjobban a látogatóik számára.

3) Költségmegtakarítás: a Google Optimize használatával a vállalkozások pénzt takaríthatnak meg, mert nem kell fölöslegesen költeniük a weboldaluk vagy hirdetésük újratervezésére. Az Optimize a meglévő weboldalakon végzett tesztekkel biztosítja a javulást, így a látogatók preferenciáinak megfelelő weboldalt hoz létre.

4) Adatok elemzése: a Google Optimize integrálható a Google Analytics szolgáltatással, amely részletes adatokat nyújt a weboldal forgalmáról. Az Optimize segítségével a vállalkozások mélyrehatóan vizsgálhatják az adatokat, és kiaknázhatják a bennük rejlő lehetőségeket.

5) Felhasználói élmény javítása: a vállalkozások olyan weboldalt hozhatnak létre, amely jobban illeszkedik a látogatóik igényeihez, és emiatt a felhasználók több időt tölthetnek a weboldalon, és valószínűbb, hogy vásárlóvá alakulnak át. A jobb felhasználói élmény pedig hosszú távon növeli a visszatérő látogatók számát és javítja a márka hírnevét.

WordPress tárhely

3. A Google Optimize működése

Az Optimize segítségével könnyedén létrehozhatunk A/B és multivariációs teszteket. Az A/B tesztekkel két vagy több változatot hozhatunk létre a weboldalunk egyes elemiből, például címsorokból vagy call-to-action gombokból, hogy megtudjuk, melyik működik jobban. A multivariációs tesztekkel több elemet is módosíthatunk, például a címsorokat, a szöveget és a képeket is egyszerre.

A Google Optimize által célkitűzéseket határozhatunk meg, például: a vásárlások, az űrlapok kitöltése vagy az oldalon töltött idő növelése. A célkitűzések segítenek mérni a tesztek hatékonyságát, és megmutatják, hogy a látogatók milyen módon viselkednek a weboldalon.

Továbbá a Google Optimize segítségével kiválaszthatunk látogatói szegmenseket, például az érkezési csatorna, a böngésző típusa vagy a korábbi vásárlások alapján. Ez lehetővé teszi, hogy az egyes szegmensekre külön teszteket hozzunk létre, és így jobban megérthessük a szegmensek preferenciáit.

Az adatok elemzése segíti a vállalkozásokat a döntéshozatalban, hogy az Optimize által elvégzett változtatások mennyire hatékonyak. Google Analytics adatokat elemezve határoz meg olyan területeket egy weboldalon, amelyek fejlesztésre szorulnak.

A Google Optimize lehetővé teszi, hogy összehasonlítsuk a teszt különböző változatait, és megtudjuk, melyik működött jobban. A változatok összehasonlítása segít a vállalkozásoknak abban, hogy az eredményeket felhasználva finomítsák a weboldalukat, aminek eredményeként az még jobb felhasználói élményt nyújt majd. Az adatok modellezése fejlett statisztikai módszerekkel történik.

4. Google Optimize vs. Google Optimize 360

Ha weboldalunk optimalizálásáról van szó, akkor a Google Optimize és az Optimize 360 kétféle lehetősége közül választhatunk. Az alábbiakban összehasonlítjuk a két eszközt.

A Google Optimize egy ingyenes eszköz, amely lehetővé teszi, hogy A/B és multivariációs teszteket végezzünk a weboldalunkon. Az Optimize integrálható a Google Analyticsszel, így a teszteredményeket is könnyedén nyomon követhetjük. Az eszköz segítségével célkitűzéseket határozhatunk meg, és látogatói szegmenseket készíthetünk, hogy jobban megérthessük a felhasználók igényeit.

A Google Optimize előnyei közé tartozik, hogy ingyenes, könnyen kezelhető, és a tesztelési lehetőségek és a célkitűzések meghatározása is nagyon hasznosak, és lehetővé teszik a weboldalunk hatékonyabbá tételét.

Az Optimize 360 egy fizetős eszköz, amely a Google Optimize-tól eltérően számos kiegészítő funkcióval rendelkezik. A Google Optimize 360 segítségével a weboldalunkon található összes elemet tesztelhetjük, nem csak az A/B és multivariációs tesztekkel, hanem például újratöltési tesztekkel is. A 16 lehetséges variáció helyett már 36 kombinációval dolgozik a többváltozatos tesztek során, illetve sokkal több tesztet, személyre szabott módosítást tud kezelni egyszerre.

Az Optimize 360 további előnyei közé tartozik, hogy integrálható a Google Marketing Platformmal, így a weboldalunk optimalizálásához szükséges adatokat könnyebben kezelhetjük. Az eszköz a látogatók dinamikus személyre szabását is lehetővé teszi, és különböző látogatói szegmensek alapján különféle változatokat készíthetünk.

A Google Optimize 360 számos kiegészítő funkcióval rendelkezik az ingyenes Optimize-hoz képest, és lehetővé teszi a weboldalunk teljes körű optimalizálását.

Az Optimize és az Optimize 360 közötti döntés attól függ, hogy milyen szintű optimalizálásra van szükségünk, és hogy mennyit szeretnénk költeni erre a célra. Ha csak egyszerű A/B teszteket szeretnénk végezni, akkor az ingyenes Google Optimize elegendő lehet számunkra. Ha azonban a weboldalunk teljes körű optimalizálására van szükségünk, akkor az Optimize 360 lesz a jobb választás, bár fontos figyelembe venni az eszköz magasabb költségeit.

5. A Google Optimize használata

Mint minden Google-szolgáltatás esetében, úgy az Optimize használatához is szükség van egy Google-fiókra. Ezzel tudunk belépni az Optimize kezelőfelületére.

Megadunk néhány alapvető beállítást, hírlevél feliratkozási preferenciát, valamint elfogadjuk az adatkezelési szabályzatot, és már kezdhetjük is a Google Optimize használatát.

Fontos! A Google Optimize 2023. szeptember 30. után megszűnik. Az A/B tesztelés lehetősége a Google Analytics 4 felületén keresztül lesz elérhető.

5.1. Google Optimize tesztek típusai

Létrehozhatjuk az első vizsgálni kívánt eseményünket. Ahogy az látható, több opció közül választhatunk:

  • A/B tesztelés – egy oldal két vagy több változatát tesztelhetjük.
  • Többváltozatos teszt – a változatok két vagy több szakaszban történő tesztelése. Minden egyes elemnek meghatározza a leghatékonyabb verzióját, tehát egyszerre több dolgot tudunk tesztelni.
  • Átirányítási teszt – külön weboldalak tesztelése, amelyeket az eltérő URL címük vagy útvonaluk azonosít. Tehát nem csak egyes elemek térnek el a weboldalon, hanem az egész webhely más.
  • Személyre szabás – a megcélzott látogatók számára tudjuk személyre szabni az oldalt.
  • Szalaghirdetés sablonja – értesítő szalag hozzáadása a fejléchez.
Google Optimize élmények

5.2. Weboldal változatok összehasonlítása

Például, ha kiválasztunk egy A/B tesztelést a Kiszervezett Marketing oldalán, akkor először is el kell készítenünk a webhely tesztelni kívánt változatát, hogy legalább két változatot tudjunk egymással összehasonlítani.

Egy vizuális szerkesztővel tudjuk majd elkészíteni az 1. változatot a vizsgálni kívánt oldalból.

Google Optimize változat

Ezután beállíthatjuk azt is, hogy csak bizonyos célcsoportoknak jelenjen meg ez a változat, de akár az összes látogatónak is megjeleníthetjük. Ezután pedig kössük össze a Google Analytics szolgáltatással a Google Optimize-t.

Példa összehasonlítás

Az eredmények elemzése és összehasonlítása akkor lesz látható, miután összekapcsoltuk a Google Analytics és a Google Optimize szolgáltatásait (ezt megtehetjük a Google Tag Manager használatával). Ehhez hasonló összehasonlításokat fogunk látni:

Google Optimize jelentések
Forrás: CXL Blog

6. Összefoglaló

A Google Optimize egy ingyenes szolgáltatás, amellyel egy weboldal különböző változatait tudjuk összehasonlítani hatékonyság szempontjából A/B tesztelés, többváltozatos tesztelés és átirányításos tesztelés segítségével.

Ha a lehető legjobban optimalizáljuk oldalunk felépítését, akkor a konverziós arányunk is a lehető legmagasabb lesz. Létezik fizetős változata is, az Optimize 360, azonban fontos megjegyezni, hogy 2023. szeptember 30-tól már nem fog működni a Google Optimize, és az A/B tesztelést teljes mértékben a Google Analytics 4 veszi át.

További kérdések esetén bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi válaszolunk! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a Google Optimize?

Egy weboldal optimalizálási szolgáltatás, ami eltérő változatokat hasonlít össze egyazon oldalból, ezzel fényt derítve arra, hogy melyik hozza a legjobb konverziós arányt.

❓ Meddig működik a Google Optimize?

2023. szeptember 30-ig, utána a Google Analytics 4 veszi át az A/B tesztelés funkcióját.

❓ Miben tér a Google Optimize 360?

Ez a fizetős vállalati verzió, ami sokkal több variációs lehetőséget ad meg.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.