GTmetrix sebességteszt: Tényleg gyors a weboldalad?

A GTmetrix egy online teljesítménymérő szolgáltatás, amely ingyenesen elemzi weboldalunk betöltési sebességét és felépítését.
GTmetrix borítókép

GTmetrix sebességteszt: Tényleg gyors a weboldalad?

Minden weboldal-tulajdonos arra törekszik, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa látogatói számára. Ennek egyik kulcseleme a honlap gyorsasága, amelyet a GTmetrix ingyenes online szolgáltatásával részletesen tudunk elemezni. Olvass tovább, és tekintsd meg, hogy milyen információkat szerezhetsz weboldalad betöltési sebességéről néhány perc alatt.

1. Mi az a GTmetrix?

A GTmetrix (hivatalos oldal) egy online sebességmérő szolgáltatás, amely megmutatja, hogy milyen gyorsan tölt be a weboldalunk, illetve tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy milyen módszerekkel javíthatjuk a betöltési sebességet. További tippek: Weboldal gyorsítása 8 egyszerű módszerrel.

GTmetrix főoldal

A cikk írásának pillanatában már több mint 1 milliárd sebességtesztet végeztek el a GTmetrix oldalán, szóval ez egy világszinten népszerű elemzési eszköz.

Nincs más dolgunk, mint beírni az általunk vizsgálni kívánt weboldal URL címét a főoldalon található keresőmezőbe, és néhány másodperc elteltével már láthatjuk is az átfogó elemzési adatokat weblapunk sebességét illetően.

Számos egyéb lehetőségünk is van a GTmetrix használatával:

 • megtekinthetjük hogyan változott weboldalunk sebessége egy adott időszak alatt;
 • értesítéseket kaphatunk honlapunk belassulása esetén;
 • ellenőrizhetjük a betöltési sebességet különböző eszközökön szimulálva (pl. Android, iOS, Windows Phone rendszereken);
 • tesztelhetjük honlapunk gyorsaságát a világ 22 országából.

Most pedig nézzük részletesebben, hogy milyen funkciói vannak a GTmetrixnek!

Weboldal készítés

2. A GTmetrix használatának megkezdése

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy miért érdemes beregisztrálni a GTmetrix oldalára, illetve milyen beállítási lehetőségek közül válogathatunk a sebességteszt során.

2.1. GTmetrix regisztráció – miért jó, ha van fiókom?

A GTmetrix használatához mindenképpen ajánlatos létrehozni egy felhasználói fiókot a szolgáltatás hivatalos oldalán, mivel enélkül csak egy beállítási lehetőséget kínál a rendszer, amit akkor tudunk megváltoztatni, ha beregisztrálunk.

Csak egy elérhető beállítás

Ha szeretnénk más országokból, más böngészőt / eszközt használva, illetve eltérő internetkapcsolatot szimulálva letesztelni weboldalunk sebességét, akkor gyorsan hozzunk létre egy profilt 2 perc alatt. 🙂

2.2. GTmetrix sebességteszt beállításai

Az alábbi képen láthatjuk, hogy milyen sok változó paramétert állíthatunk be weboldalunk sebességének vizsgálata során.

GTmetrix beállításai

1) Ország kiválasztása: letesztelhetjük, hogy a Föld különböző kontinenseiről milyen sebességgel tölt be weboldalunk, vagyis a távolság hogyan hat a betöltés minőségére. Már az ingyenes verzióban is számos lehetőségünk van, mivel válogathatunk észak- és dél-amerikai, európai, ausztráliai és ázsiai helyszínekből.

2) Böngésző és készülék meghatározása: milyen a honlap betöltési sebessége Chrome böngészőben, szimulált mobil készülékeken (pl. Apple iPhone, Google Nexus, Google Pixel, Nokia Lumia, Samsung Galaxy termékcsaládok), illetve táblagépeken (pl. Apple iPad, Google Nexus, Samsung Galaxy Tab készülékek). Fontos a reszponzív webdesign miatt.

3) Kapcsolat típusának beállítása: a hálózati kapcsolat minősége hogyan határozza meg a weboldal betöltését (pl. szélessávú kapcsolat, 2G/3G/LTE mobilkapcsolat, gyors és lassú internetkapcsolat).

4) Videókészítés a betöltésről: 4x lassításban tekinthetjük meg, hogy weboldalunk különböző elemei milyen gyorsasággal töltenek be.

5) Adblock Plus bekapcsolása: megvizsgálhatjuk, hogy a hirdetések eltüntetése hogyan befolyásolja a betöltési sebességet.

6) Haladó beállítások: HTTP hitelesítés használata, sütik feltöltése, meghatározott URL címek betöltése vagy éppen blokkolása, illetve a Pro verzióban még a készülékek képernyőfelbontását, pixelsűrűségét, és a DNS felülbírálását is használhatjuk a gyorsasági elemzés lefolytatásánál.

WordPress tárhely

Mint látható, bizonyos opciók csak a fizetős Pro változatban érhetőek el, így ha a lehető legrészletesebb elemzést szeretnénk megkapni, ajánlott ennek megvásárlása.

Miután elvégeztünk néhány tesztet különböző oldalakon, a GTmetrix kimutatja számunkra ezeket egy listában, ahol láthatjuk az elemzések részleteit, beállításait és eredményeit, így össze tudjuk hasonlítani a teljesítményeket.

Tesztek összehasonlítása

3. Milyen adatokat közöl a GTmetrix sebességteszt?

Példánkban a Kiszervezett Marketing weboldalának betöltési sebességét teszteltük egy kanadai számítógép Chrome böngészőjének szimulációján keresztül.

Nézzük, hogy milyen további lehetőségeink vannak:

 • Újbóli tesztelés;
 • Az oldal gyorsaságának összehasonlítása egy másik URL címmel;
 • Oldalbeállítások módosítása (pl. másik ország vagy készüléktípus választása);
 • Monitoring heti rendszerességgel, ami weboldalunk teljesítményét vizsgálja;
 • Értesítések beállítása arra az esetre, ha egy általunk meghatározott érték alá esik honlapunk betöltési sebessége;
 • Elemzés letöltése PDF formátumban.
GTmetrix sebességteszt

Ahogy az látható, weboldalunk „A” minősítést kapott, ami nagy részben a Cloudways nemzetközi tárhely szolgáltatónak köszönhető.

Az ügyfeleinknek készített oldalak betöltődése szitén kiváló „A” minőséget ér el a különböző teszteken.

Vizsgáljuk meg a főbb pontszámokat:

 • GTmetrix Grade: weboldalunk sebességének összesítő osztályzata;
 • Performance: a Lighthouse program által végzett tesztelésen elért pontszámunk a meghatározott beállítások mellett;
 • Structure: webhelyünk felépítése mennyire megfelelő az optimális sebesség eléréséhez;
 • LCP: mennyi időbe telik, hogy a legnagyobb méretű tartalmi elem láthatóvá váljon a látogatók számára (cél: 1.2s vagy kevesebb);
 • TBT: a szkriptek mennyi ideig blokkolják a betöltést (cél: 150ms vagy kevesebb);
 • CLS: a látogatók mekkora elrendezés-váltást érzékelnek az oldal betöltődése során (cél: 0.1 vagy kevesebb).

3.1. Összesített GTmetrix adatok

Az első elemzési mutató megmutatja, hogy hány másodperc telik el, amíg oldalunk interaktivitásra alkalmas minőségben betöltődik.

Weboldal betöltési sebessége

Pontos képet kapunk arról, hogy milyen felhasználói élményben lesz része egy kanadai internetezőnek, amikor megnyitja weboldalunkat.

Ezután láthatjuk a főbb problémákat, amelyek a belassulást okozzák. Ezeket a GTmetrix egy skálán értékeli, elsőként a legfontosabb gondokat listázza ki.

GTmetrix eredmények

Olyan problémák jelentek meg itt, mint a fő szál túlzott terhelése, JavaScript végrehajtási idő csökkentése, vagy éppen túl nagy az elrendezések változása betöltéskor.

Végezetül megnézhetjük, hogy a weboldalunk mérete milyen alkotóelemekből épül fel, illetve ezek egyenként mennyi időt vesznek el a betöltés során.

GTmetrix teszt

A GTmetrix további megoldási javaslatokat ajánl, amelyek segíthetnek optimalizálni WordPress weboldalunkat.

3.2. GTmetrix teljesítmény adatok

Részletesen lebontva láthatjuk, hogy mi hány másodperc alatt töltődik be webhelyünkön.

Weboldal betöltési gyorsasága

Például: milyen gyorsan töltődik be a szöveg vagy a háttér, a legnagyobb tartalmi elem, és így tovább. Ezeket a GTmetrix osztályozza is, bemutatva, hogy az egyes betöltések mennyivel hosszabbak az ajánlott időtartamnál.

Ezt követően a böngészőben való betöltés mérföldköveinek milliszekundumokra lebontott vázlatát láthatjuk.

GTmetrix

Mennyi időbe telik kapcsolódni a szerverhez, a renderelés, az átirányítás, és így tovább.

3.3. GTmetrix szerkezeti adatok

Itt azt láthatjuk, hogy weboldalunk felépítése és struktúrája mennyire felel meg a gyors betöltődés elvárásainak, illetve az elrendezés különböző részei és jellemzői hogyan hatnak ki a weboldal sebességére.

Betöltési problémák

A túl hosszú fő szálon futó feladatok például nagy problémát jelentenek, de a next-gen formában megjelenített képek egyáltalán nem lassítják a weboldal betöltését.

3.4. GTmetrix vízesés grafikon és további lehetőségek

A grafikon ábrázolja a különböző JavaScript és CSS kódok méretét és betöltési sebességét.

GTmetrix vízesés grafikon

Ezen kívül lehetőségünk van még lassított videót készíteni a weboldal betöltésének menetéről.

Videó készítése a betöltésről

Ha elvégzünk több tesztet is, akkor egy előzményeken alapuló elemzés keretében megvizsgálhatjuk, hogyan változott weblapunk gyorsasága az idő folyamán.

Előzményeken alapuló elemzés

4. Mennyibe kerül a GTmetrix Pro szolgáltatása?

Az ingyenes verzió is számos lehetőséget biztosít számunkra, hogy részletes elemzéseken keresztül teszteljük weboldalunk gyorsaságát, de a fizetett csomagok sokkal több funkciót tartalmaznak.

4.1. Egyéni csomagok

Az árak a cikk írásának pillanatában voltak érvényesek, pontos tájékoztatásért látogass el a GTmetrix hivatalos oldalára. Éves előfizetés esetén ezek a díjak érvényesek.

GTmetrix árak

1) Micro csomag: csak 1 weboldalt tesztelhetünk, egy héten összesen 50 alkalommal, adatainkat 3 hónapig tárolja a GTmetrix, és napi limitje van a tesztek számának.

2) Solo csomag: 3 weboldalt ellenőrizhetünk, egy héten 175 alkalommal, 6 hónapig tárolják az adatainkat, napi limit van. Hozzáférést kapunk a többi országból történő teszteléshez, valamint a mobiltelefon-készülékeken való vizsgálathoz is.

3) Starter csomag: tartalmazza 6 weboldal ellenőrzését, 200 alkalommal egy héten, 6 hónapos adattárolással, illetve óránkénti tesztelési lehetőséggel. Ezen kívül mindent tartalmaz, amit a Solo csomag is.

4) Growth csomag: 12 weboldal gyorsaságának ellenőrzése, heti 300 alkalommal, 6 hónapos adattárolás mellett. Ezen túl minden egyéb lehetőséget tartalmaz, mint a Starter csomag, valamint egyedi logóval ellátott PDF formátumú elemzéseket is.

A fizetős csomagok emellett az alábbiakat tartalmazzák:

 • Gyorsabb tesztelési idő;
 • Pro elmezési lehetőségek és beállítások;
 • Belassulási értesítések esetén videókészítés;
 • Az előzményeken alapuló elemzések több adatot közölnek;
 • Részletesebb elemzések letöltése PDF-ben;
 • Több tesztet is futtathatunk egyszerre, várakozás nélkül.

4.2. Üzleti csomagok

Az alább közölt árak szintén változhattak a cikk írását követően, így ajánlatos a GTmetrix hivatalos oldalának a megtekintése a pontos tájékozódás érdekében. Ezek éves előfizetés esetén a havi díjak.

GTmetrix vállalati árak

1) Champion csomag: 15 tesztelhető oldallal, heti 500 lehetőséggel, 12 hónapos adatrögzítéssel, óránkénti teszteléssel, prémium tesztországokkal, mobilkészülékekkel, illetve részletes, logóval ellátott PDF formátumban közölt eredményekkel.

2) Team csomag: 30 tesztelhető oldallal, heti 1000 elemzési lehetőséggel, és minden olyan opcióval, amit a Champion csomag is tartalmaz.

3) Enterprise csomag: 60 tesztelhető oldallal, heti 2000 elemzési lehetőséggel, 24 hónapos adatrögzítéssel, és minden egyéb lehetőséggel, amit a megelőző csomagok is tartalmaztak.

4) Custom csomag: teljesen személyre szabható összeállítás, egyedi igények alapján.

5. Hogyan gyorsítsd fel a WordPress weboldalad?

A GTmetrix tanácsait fogom bemutatni a WordPress honlapok betöltési sebességének gyorsítása és optimalizálása érdekében.

1) Teszteljük le az oldalunkat a GTmetrix szolgáltatásával!

2) Készítsünk biztonsági mentést WordPress weboldalunk tartalmáról és felépítéséről.

3) Töröljünk minden szükségtelen bővítményt, ami lassíthatja a weboldalunkat!

4) Optimalizáljuk a honlapunkon megjelenő képeket.

5) Helyezzük a gyorsírótárba WordPress-telepítésünket.

6) Szelektáljuk a betöltendő szkripteket.

7) Végezzünk szerver-oldali optimalizációt.

8) Elmezzük újból a weboldalunkat a GTmetrixen.

6. Összefoglaló

A GTmetrix egy online szolgáltatás, amely weboldalunk betöltési sebességét elemzi számos szempontból, pl. az oldal felépítése, teljesítménye, a lassulást okozó problémák súlyossága szerint, és ennek megfelelően osztályozza honlapunkat.

Nagyon részletes grafikonokat, megoldási javaslatokat, még videós elemzéseket is kapunk, már alapból az ingyenes verzióban!

A fizetős csomagok tovább bővítik a funkciók listáját és a tesztelhető weboldalak számát.

Érdekesnek találtad a weboldalak gyorsítására szolgáló elemzéseket? Írd meg véleményedet kommentben! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu 

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a GTmetrix?

A GTmetrix egy online sebességteszt, ami megmutatja részekre lebontva, hogy a weboldalad alkotóelemeinek hány tizedmásodpercre van szüksége a betöltődéshez.

❓ Milyen egyéb eszközökkel mérhető a betöltési sebesség?

Google PageSpeed Insights és Pingdom.

❓ Hogyan gyorsíthatom a weboldalam betöltési sebességét?

Olvass 8 egyszerű weboldal gyorsítási módszerről.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés