Mi az a gyorsítótár? WordPress cache törlése

A gyorsítótár (cache) hozzájárul weboldalad gyors betöltéséhez. WordPress bővítményeken keresztül van lehetőségünk a cache törlésére.
Gyorsítótár borítókép

Mi az a gyorsítótár? WordPress cache törlése

Sokszor találkozhattunk már a gyorsítótára (angolul cache) kifejezéssel a weboldal készítés különböző részeinek bemutatása során. Leginkább a honlap teljesítményének optimalizálása és gyorsítása szempontjából fontos a WordPress cache törlése. Ebben a bejegyzésben megismerkedünk a gyorsítótár jelentésével, funkciójával, és törlésének lehetséges módjaival. Olvass tovább, ha szeretnéd elkerülni a hosszú betöltési időt a saját webhelyeden! 🙂

1. Gyorsítótár (cache) jelentése

A gyorsítótár angolul cache, és az informatika területén olyan átmeneti információ- és adattárolásra utal, amelynek az a célja, hogy minél gyorsabban hozzáférjenek a felhasználók a tárolt információkhoz és adatokhoz.

A cache jelentése tehát olyan adattároló egységre utal, amelyből sokkal gyorsabban lehet előhívni a benne tárolt információkat.

Rendelkezhetnek gyorsítótárral a számítógép különböző hardveres alkotóelemei: a processzorok (CPU), a memóriák (RAM) és a merevlemezek (HDD/SSD) is.

Ami fontosabb számunkra azonban, hogy a böngészők és a webszerverek is rendelkeznek saját cache tárolóval.

A böngészők (pl. Google Chrome vagy Mozilla Firefox) annak érdekében, hogy lecsökkentsék a weboldalak betöltési idejét, egy statikus verziót mentenek le azon oldalakról, amelyeket korábban meglátogattunk böngészés közben.

A cache az alábbi adatokat tárolja a honlapokról:

Ezek felgyorsított betöltésével akarják elérni a legjobb felhasználói élményt.

Weboldal készítés

2. A gyorsítótárazás fogalma

A gyorsítótárazás (angolul caching) arra a folyamatra utal, amikor egy statikus verziót készítesz a WordPress honlapod tartalmáról, és azt jeleníted meg a látogatóid böngészőjében.

A statikus oldalakat sokkal gyorsabban töltik be a webböngészők, így jobb lesz a Te webhelyed teljesítménye is.

Amikor a böngésződ be akar tölteni egy WordPress weboldalt, akkor egy sor oda-vissza lekérdezést hajt végre az adatbázisban.

Mivel általában nem szoktuk minden nap frissíteni a bejegyzéseinket és oldalainkat, ezért a cache tárolóban egy statikus (változatlan) másolat került elmentésre az adott posztról vagy oldalról.

Ezt fogják látni azok a felhasználók, akik a webhelyedre érkeznek. A gyorsítótárazás használatával tehát el tudod kerülni a rengeteg felesleges lekérdezést, így csökkentve a webszerverre nehezedő terhelést.

WordPress tárhely

Nem véletlen, hogy a gyorsítótár (cache) alkalmazása a weboldal gyorsítás egyik alapvető módjának számít.

3. A gyorsítótár (cache) előnyei WordPress oldalakon

Az első és egyben legnagyobb előny, amiről már többször is esett szó, hogy a gyorsítótárazás által létrehozott statikus verziók kevesebb idő alatt töltődnek be, mint a sok lekérdezést igénylő dinamikus weboldal változatok.

Emellett lecsökkentheted a tárhelyszolgáltatód szerverének memóriájára nehezedő terhelést is a cache használatával.

A gyorsítótárazás mára szinte alapvető funkciónak számít a weboldal tulajdonosok körében, főképp akkor, ha korlátozott minőségű tárhelyre van csak elegendő anyagi erőforrásunk.

A gyorsabb betöltődés eredményeként a Google is előrébb rangsorolja majd az oldalunkat. Persze a weboldal gyorsaság nem garancia a sikerre, mivel az online tartalmaid minősége és a weblapod keresőoptimalizáltsága is nagyban befolyásolja a találati listán elfoglalt helyedet.

A Google PageSpeed Insights segítségével bármikor le tudod ellenőrizni WordPress oldalad sebességét! 🙂

Gyorsítótárazás által javul a felhasználói élmény a weblapunkon. A gyors betöltésnek köszönhetően sokkal alacsonyabb lesz a visszafordulási arány.

4. WordPress cache bővítmények

Az eddigiek alapján talán felmerült pár emberben a kérdés, hogy mégis hogyan lehetséges a gyorsítótárazást beállítani vagy engedélyezni egy WordPress weboldalon?

Erre a legegyszerűbb módszer a bővítmények használata, amelyek közül néhányat már be is mutattunk egy másik cikkünkben! 🙂

4.1. WP Rocket gyorsítótár bővítmény

A WP Rocket egy piacvezető WordPress gyorsítótárazó plugin, amelyet több millió weboldalon használnak.

WP Rocket gyorsítótár plugin

Olyan funkciókkal gyorsítja az oldalad, mint a cache használata, GZIP tömörítés, CSS és JavaScript zsugorítás, gyorsítótár újratöltése, JS fájlok késleltetett betöltése, böngésző gyorsítótárának igénybe vétele, és így tovább.

A rossz hír csak annyi, hogy meg kell vásárolni ezt a prémium bővítményt, amelyet ide kattintva tudtok megtenni!

A jó hír viszont az, hogy a Kiszervezett Marketing ügyfelei ingyenesen megkapják, számos más prémium bővítménnyel együtt! Lépj velünk kapcsolatba, ha érdekel az ajánlat.

4.2. WP Fastest Cache gyorsítótár bővítmény

A WP Fastest Cache már rendelkezik ingyenes verzióval is a fizetős változat mellett. Ettől még jobb hír, hogy nincs nagy szükség prémiumra váltani, mivel a legtöbb funkciót a díjmentes változat is pontosan elvégzi.

WP Fastest Cache bővítmény

HTML, CSS és JavaScript kódok tömörítése, valamint a widgetek, betűtípusok és a multimédia elemek késleltetett betöltése (lazy load), az emojik tiltása és a böngésző gyorsítótárának kihasználása révén sokkal jobban optimalizált lesz a webhelyed teljesítménye.

A plugin hivatalos oldala itt érhető el!

4.3. WP-Optimize gyorsítótár bővítmény

A WP-Optimize egy harmadik választási lehetőség, mely mindent elvégez a weboldal gyorsítása érdekében: gyorsítótár használata, adatbázis tisztítása, képek tömörítése.

WP-Optimize

A cache tárolja a weboldal dinamikus tartalmait egy automatikusan generált statikus HTML fájlban, hogy azokat egy szempillantás alatt el tudják érni a böngészőmotorok.

A számos egyéb beállítással együtt a plugin ingyenesen letölthető!

5. WordPress gyorsítótár törlése

Előfordulhat, hogy a cache által tárolt verzió túl elavulttá válik, mert a weboldal tulajdonosa végrehajtott különböző változtatásokat az oldalon.

Emiatt a felhasználók nem fogják látni a honlap legújabb verzióját. Hogy ezt elkerüljük, alkalmazzuk a WordPress cache törlése opciót.

Több módszert is kipróbálhatunk, mi most a két legfontosabbat fogjuk bemutatni.

5.1. Böngésző gyorsítótár törlése

A legtöbb böngésző statikus weboldal tartalmakat tárol, például CSS, JavaScript, HTML kódokat, képeket, egyéb fájlokat, amelyekkel javítható a betöltési sebesség.

Viszont megeshet, hogy a böngésző nem ismeri fel a webhelyen történt változásokat, és folyamatosan a régi verziót fogja megjeleníteni, amit hosszú idővel ezelőtt tárolt el.

Google Chrome böngésző esetében így érhetjük el a cache törlését:

  • Kattintsunk a jobb felső sarokban található három pontra;
  • Válasszuk a További eszközök lehetőséget;
  • Itt pedig kattintsunk a Böngészési adatok törlése opcióra.
Böngésző cache törlése

Ezután pedig felugrik egy ablak, amelyben kiválaszthatjuk a böngésző cache azon elemeit, amit törölni szeretnénk. Illetve azt is meghatározhatjuk, hogy hány órára, napra, hétre visszamenőleg akarjuk törölni az adatokat, vagy szimplán kiüríthetjük a mindenkori gyorsítótárat is.

Böngészési adatok törlése

Itt külön kiemelendő A gyorsítótárban szereplő képek és fájlok opció, mivel konkrétan ez vonatkozik a gyorsítótár törlésére.

5.2. WordPress gyorsítótár törlése

Ha valamelyik cache plugint használod, akkor a bővítmény gyorsítótárát kell törölnöd. Ezt minden esetben másképp tudod elérni.

A WP Fastest Cache plugin használatával például már a WordPress Vezérlőpultján elérhetjük a cache törlés opcióját.

WordPress gyorsítótár törlése

A WP-Optimize bővítménynél külön ki kell választanunk a Cache menüpontot, és azon belül van lehetőségünk beállítani, hogy milyen időközönként cserélje le a statikus HTML verziót a weboldalunkról.

WordPress cache törlése

De persze ez attól függ, hogy éppen melyik cache bővítmény aktív az oldaladon. A legtöbbször simán a Vezérlőpult kezdőlapjáról elérhető a gyorsítótár törlése.

6. Összefoglaló

A gyorsítótár (angolul cache) egy átmeneti adattároló, ahová egy weboldal statikus verziója kerül a rajta szereplő képekkel és különböző kódokkal egyetemben.

Ezáltal a következő betöltés esetén sokkal gyorsabban fog megjelenni a weblap a felhasználók böngészőjében, mint először.

WordPress weboldalakon a gyorsítótárazás bővítményekkel valósítható meg. Ha pedig a cache törlése opciót választjuk, akkor azt megtehetjük a böngészőnkön belül is, mint átlag internetezők. Vagy ha a saját weboldalunk gyorsítótárát törölnénk, akkor az éppen aktív plugin által kínált törlési lehetőséget kell szem előtt tartanunk.

Ha megtudtál valami újat a bejegyzésünkből, kérlek nyomj rá a Megosztás gombra! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a cache (gyorsítótár)?

Egy átmeneti adattároló egység, amit a böngészők és a webszerverek is használnak. A benne tárolt adatokat (pl. egy weboldal HTML kódját) sokkal gyorsabban meg lehet jeleníteni, mivel azokat nem kell újból betölteni egy külső szerverről, hanem lehívhatjuk a gyorsítótár memóriájából is.

❓ Milyen gyorsítótárazó WordPress bővítmények vannak?

A piacvezető WordPress cache plugin nem más, mint a WP Rocket. De ugyanolyan hasznos a WP Fastest Cache is.

❓ Miért van szükség a gyorsítótár törlésére?

Azért, mert így fog biztosan frissülni a weboldalad kinézete, miután valamilyen módosítást hajtottál végre. Amíg nem üríted ki a cache-t, addig a benne tárolt, régebbi verziót fogják látni az emberek.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés