A hosting jelentése. A web hosting működése és típusai

A hosting jelentése webtárhely vagy tárhely szolgáltatás, ami a weboldalon megjelenő tartalmak tárolásáért és elérhetőségéért felel.
Hosting jelentése

A hosting jelentése. A web hosting működése és típusai

Alapvetően a hosting jelentése webtárhely, vagy ahogy gyakran emlegetjük, tárhely szolgáltatás. Ez biztosítja a weboldalon megjelenő tartalmak tárolását és elérhetőségét a látogatóink számára. Az alábbi cikkben megismerkedünk a hosting szolgáltatás működésével, típusaival, valamint a domain és a hosting közötti különbségekkel.

1. A hosting jelentése

Magyarul a hosting jelentése webtárhely vagy tárhely szolgáltatás.

A webtárhely olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi a weboldalak számára, hogy a honlapon megjelenő tartalmakat tárolják, és az interneten keresztül elérhetővé tegyék azokat az emberek számára, akik az oldalra kattintanak.

A hosting szolgáltatást azok a cégek nyújtják, amelyek nagyobb számítógépes szerverekkel rendelkeznek, így képesek tárolni és továbbítani a weboldalakat. Az ilyen szerverek elhelyezhetők egy adatközpontban vagy akár a szolgáltató saját irodájában is lehetnek. Őket nevezzük hosting szolgáltatóknak. Egy cikkben összeszedtük a legjobb magyar hostingokat!

A tárhely szolgáltatások általában különböző csomagokban érhetők el, amelyek eltérő tárhelyméretet, sávszélességet és egyéb jellemzőket kínálnak. Az ügyfelek havonta vagy évente fizetnek az ilyen szolgáltatásokért.

Fontos megjegyezni, hogy a webtárhely szolgáltatás csak az egyik része a weboldal készítésnek. A webfejlesztőknek meg kell tervezniük és létre kell hozniuk a honlapokat, majd feltölteniük a tartalmat a hosting szolgáltató szervereire.

A webtárhely szolgáltatás tehát nagyon fontos a weboldalak számára, mivel lehetővé teszi, hogy azok az interneten elérhetőek legyenek. A megfelelő webtárhely kiválasztása és a tartalom feltöltése együtt lehetővé teszi, hogy a weboldalak sikeresen működjenek és az emberek könnyen hozzájuk férhessenek.

Weboldal készítés

2. A web hosting működése

A hosting egy olyan szolgáltatás, amelynek működése az alábbiak szerint történik:

1) A weboldalak tartalmának tárolása: a weboldalak tartalmát, beleértve a képeket, videókat, szöveges tartalmat és egyéb fájlokat, egy szerveren kell tárolni. A webtárhely szolgáltatók olyan nagy számítógépes szervereket használnak, amelyek képesek tárolni és továbbítani az ilyen tartalmakat.

2) A weboldalak elérhetővé tétele az interneten: a weboldalak elérhetőségének biztosítása érdekében a hosting szolgáltatók olyan nagysebességű internetkapcsolatot használnak, amelyek lehetővé teszik a weboldalak gyors betöltését.

3) Domain név regisztrációja: a honlapok elérhetőségéhez domain név szükséges. A domain név egyedi azonosítója a weboldalnak, amely az interneten keresztül való kereshetőségét, elérhetőségét biztosítja. A webtárhely szolgáltatók általában domain név regisztrációs szolgáltatást is kínálnak, így az ügyfelek egyszerűen és gyorsan bejegyezhetik a domain nevüket.

4) Tárhelyméret és sávszélesség: a hosting szolgáltatók általában különböző csomagokban kínálják a szolgáltatást, amelyek eltérő tárhelyméretet és sávszélességet tartalmaznak. Az ügyfeleknek meg kell választaniuk a számukra megfelelő csomagot, figyelembe véve a weboldaluk látogatottságát és a tartalmak méretét.

5) Biztonsági mentések és karbantartás: a tárhely szolgáltatók biztosítják a weboldalak biztonsági mentését és rendszeres karbantartását. Ez garantálja, hogy a weboldalak mindig elérhetőek legyenek az interneten, és a tartalmaik biztonságban maradjanak.

3. A web hosting típusai

Ha egy kezdő weboldalad van, amelynek alacsony a forgalma és nem igényel nagy erőforrásokat, akkor az osztott tárhely a legmegfelelőbb választás. Ha viszont egy nagyobb, több forgalmat generáló weboldalról van szó, akkor a VPS vagy dedikált szerver lehet a jobb választás, mivel ezek nagyobb rugalmasságot és jobb teljesítményt biztosítanak. A felhő alapú tárhely egy jó választás lehet azoknak, akik olyan weboldalt működtetnek, amely gyakran változik és nagyobb hozzáférhetőségre van szükségük.

Minden hosting típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért az egyik legfontosabb szempont a weboldal igényeihez igazodó tárhely típus kiválasztása. Az árak változóak lehetnek a különböző szolgáltatóknál és a különböző tárhely típusoknál, ezért fontos alaposan áttekinteni az elérhető lehetőségeket és megtalálni a legmegfelelőbbet a saját weboldalunkhoz.

3.1. Osztott tárhely

A megosztott tárhely az egyik legnépszerűbb és legolcsóbb tárhely típus, mivel a szolgáltató ugyanazt a szervert használja több weboldal üzemeltetésére. A szerver erőforrásai, mint a tárhely, a sávszélesség és a memória megosztottak a weboldalak között. Ez azonban azt jelenti, hogy ha egy weboldal nagy terhelést okoz, az befolyásolhatja a többi weboldal sebességét és teljesítményét is.

3.2. Virtuális magánszerver (VPS)

A VPS egy olyan tárhely típus, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók saját szerverkörnyezetet hozzanak létre, anélkül hogy saját szerverre lenne szükségük. Röviden: a VPS tárhely a szerver erőforrásait osztja meg, de a felhasználók számára elkülönített virtuális környezetet biztosít, amely garantálja a nagyobb biztonságot és a jobb teljesítményt. A VPS árak általában magasabbak, mint az osztott tárhely árai.

3.3. Dedikált szerver

A dedikált szerver egy olyan tárhely típus, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy teljes ellenőrzés alá vonják a saját szerverkörnyezetüket. A felhasználók számára egy teljes szerver áll rendelkezésre, amelyet saját igényeik szerint konfigurálhatnak és testreszabhatnak. A dedikált szerverek általában magasabb áron érhetők el, mint a VPS vagy az osztott tárhely.

WordPress tárhely

3.4. Felhő alapú tárhely

A felhő alapú tárhely (cloud hosting) egy olyan tárhely típus, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az interneten keresztül hozzáférjenek a tárolt adatokhoz. A felhő alapú tárhely több szerveren osztja meg az adatokat, amely megengedi a felhasználóknak, hogy gyorsabban és hatékonyabban hozzáférjenek a tárolt adataikhoz. Ezen hosting típus árai változóak lehetnek, attól függően, hogy melyik szolgáltatót választjuk, hiszen egy bizonyos mennyiségű ingyenes tárhely elérhető ingyen is, míg kibővítés céljából már vásárolnunk kell extra tárhelyet.

További információkért olvasd el a tárhely szolgáltatás típusairól szóló bejegyzésünket, valamint ismerkedj meg a legjobb hazai és külföldi WordPress tárhely szolgáltatókkal is!

4. Hogyan válaszd ki a megfelelő web hosting szolgáltatást?

1) Megbízhatóság: az egyik legfontosabb szempont a megbízhatóság. A webtárhely szolgáltatónak garantálnia kell a weboldalak 99,9% -os rendelkezésre állását, hogy ne veszítsük el az ügyfeleinket. Számos megbízhatósági teszt létezik, amelyek segítségével ellenőrizhetjük a szolgáltató működését.

2) Sebesség: a weboldalak sebessége kulcsfontosságú a felhasználói élmény és a SEO szempontjából. A szolgáltató által használt szerverek és az internetkapcsolat minősége határozza meg a weboldal sebességét. A szolgáltató sebességi tesztjei segíthetnek megítélni a sebességet.

3) Támogatás: a jó hosting szolgáltató megbízható és gyors támogatást nyújt. Fontos, hogy kiváló minőségű ügyfélszolgálatot kapjunk a pénzünkért, ha problémáink adódnak. Az élő csevegés, e-mail és telefonos támogatás elérhetősége fontos szempont a szolgáltató kiválasztásakor.

4) Árak: az árak változóak lehetnek a szolgáltatóktól és a különböző csomagoktól függően. Fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő ár-érték arányt. Azonban nem szabad csak az ár alapján választani, mert a legolcsóbb megoldás nem feltétlenül a legjobb választás.

5) Biztonság: a hosting szolgáltató által biztosított biztonsági funkciók, mint például az SSL tanúsítvány, a tűzfalak és a vírusvédelem segítenek megvédeni a weboldalunkat a rosszindulatú támadásoktól.

6) Rugalmasság: fontos a tárhely szolgáltató által kínált különböző csomagok testreszabhatósága. Ha a weboldalunk később bővül, szükséges, hogy a szolgáltató könnyen bővíthető csomagokat kínáljon.

Alaposan meg kell vizsgálni az elérhető lehetőségeket és a saját weboldalunk igényeihez igazítani a választást. A jó webtárhely szolgáltató segíthet az online jelenlétünk hatékonyabbá és sikeresebbé tételében.

Mi a Cloudways tárhely csomagjait ajánljuk, amely egy nemzetközi hosting szolgáltató, magas minőségű WordPress tárhelyekkel többek között.

Cloudways tárhely árak

5. A domain és a hosting közötti különbség

A domain és a webtárhely két fontos része egy weboldalnak, amelyek kulcsfontosságúak a weboldal működéséhez és elérhetőségéhez. Bár ezek a kifejezések gyakran összekeverednek, azonban fontos megérteni a különbségeket ahhoz, hogy hatékonyan működjön a weboldalunk.

A domain egy olyan cím, amely megkönnyíti a felhasználók számára a weboldalunk elérését. Ez az a webcím, megnevezés, amit be kell írni a böngészőbe, hogy eljussunk a weboldalunkhoz. A domain a weboldal neve, amely könnyen megjegyezhető és egyszerűen beírható a böngészőbe.

A domainnek két része van: a fődomain és a végződés. A fődomain elnevezése lehet bármi, amit kiválasztunk, míg a végződés általában a weboldal típusát/földrajzi elhelyezkedését jelöli (például .com, .hu, .org stb.).

A domain regisztrációja során megvásároljuk a domain nevet és hozzáférést kapunk a domain név használatához egy adott időtartamra, mivel a domain nevet évente meg kell újítani. Lényegében a domain név teszi lehetővé, hogy azonosítani tudjuk a weboldalunkat a világhálón.

Ezzel szemben a hosting szolgáltatás az a hely, ahol a weboldalunk tárolódik, és amely lehetővé teszi, hogy minden fájl és adat elérhető legyen az interneten. A webtárhely olyan szervereket tartalmaz, amelyek tárolják a weboldalunk fájljait, például a HTML dokumentumot, a képeket és a videókat.

A webtárhely lehetőséget ad a weboldalunknak arra, hogy megjelenjen az interneten és interakcióba lépjen a felhasználókkal. A hosting szolgáltatók általában különböző csomagokat kínálnak, amelyek eltérő tárhelymérettel, sávszélességgel és más funkciókkal rendelkeznek.

A domain és a webtárhely közötti legfontosabb különbség az, hogy a domain az elérhetőséghez szükséges cím, míg a webtárhely a weboldalunk tartalmának tárolására és elérhetővé tételére szolgál.

Fontos azonban, hogy a domain és a webtárhely szorosan összefüggnek egymással, és az egyik nélkülözhetetlen a másikhoz. Domain nélkül nem lehet elérni a weboldalt, míg hosting szolgáltatás nélkül nem lehet tárolni a weboldal tartalmát és elérhetővé tenni azt online.

6. Összefoglaló

A hosting jelentése tárhely szolgáltatás vagy webtárhely, ami a weboldalon megjelenő tartalmak tárolásáért és elérhetőségének biztosításáért felel.

Ismerünk osztott, VPS, dedikált, felhő alapú és WordPress tárhelyet, amelyek mind eltérő előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek.

Továbbá fontos tudni, hogy a domain név regisztrációja és a tárhely szolgáltatás kiválasztása két szorosan összefüggő eleme minden weboldal elkészítésének, amivel mindenkinek tisztában kell lennie.

Ha szeretnél többet megtudni a weboldal készítésről, akkor látogass el honlap készítéssel foglalkozó oldalunkra!

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a hosting jelentése?

Webtárhely vagy tárhely szolgáltatás a hosting jelentése magyarul.

❓ Milyen hosting típusok vannak?

Osztott tárhely, VPS, dedikált szerver, felhő alapú hosting, WordPress tárhely.

❓ Mi a különbség a domain név és a webtárhely között?

A domain a weboldal megnevezése, amin keresztül megtalálják az interneten a felhasználók. A webtárhely (hosting) pedig a honlap tartalmát tárolja egy szerveren és megjeleníti azt a látogatóknak.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés