Készíts hőtérképet weboldaladról a Hotjar segítségével

A Hotjar egy weboldal elemzési alkalmazás, amely látogatóid tevékenységéről (pl. kattintás, görgetés) hőtérképet és videófelvételeket készít.
Hotjar borítókép

Készíts hőtérképet weboldaladról a Hotjar segítségével

Annak érdekében, hogy minél jobban optimalizált tartalommal jelentkezzünk a látogatók számára, célszerű több szempontból is elemezni a weboldalunk teljesítményét. Erre szolgáltat nagyszerű eszközöket a Hotjar. Egyrészt videófelvételeket készít a felhasználók munkafolyamatairól, másrészt hőtérkép segítségével bemutatja a leglátogatottabb részeket. Sőt, még látogatóink elégedettségét is vizsgálhatjuk a használatával!

1. Miért hasznos a Hotjar?

A Hotjar (hivatalos oldal) abban nyújt segítséget, hogy jobban megismerhesd és megértsd látogatóid viselkedését a weboldaladon. Mindezt hőtérképek, videófelvételek és felhasználói visszajelzések összegyűjtése által tudja elérni.

Hotjar főoldal

A Hotjar egyik nagy előnye, hogy ingyenesen is használható (korlátozott funkciókkal), és rengeteg hasznos információt szolgáltat az internetezők cselekedeteiről a honlapunkon.

Megtudhatjuk többek között a következőket:

 • látogatóink hányszor és hová kattintanak,
 • melyek a weboldalunk legnépszerűbb részei,
 • mennyi időt töltenek egyes oldalakon,
 • hány munkamenetet végeznek,
 • milyen gyorsan és meddig görgetnek a weblapunkon,
 • hány új és visszatérő látogatónk van.

Ezeket az adatokat nagyon sok szempontból lehet hasznosítani. Ha kiismerjük weboldalunk gyengeségeit és erősségeit, akkor a felhasználói élményen is tudunk javítani.

A Hotjar funkcióinak kipróbálása minden weboldal-tulajdonos, webfejlesztő, marketinges, UI/UX designer és egyéb internetes tartalomgyártó számára kötelező (vagy legalábbis nagyon ajánlott)! 🙂

Ha hasznosítjuk a Hotjar által szolgáltatott információkat, akkor oldalunk sokkal inkább felhasználóbarát lesz, javul a konverziós arányunk és érdekesebbé válik a webhelyünk tartalma az átlag látogatók számára.

Weboldal készítés

2. Mire használhatod még a Hotjar elemzéseit?

 • A figyelmen kívül hagyott tartalmi elemeket vagy újra kell tervezni, vagy esetleg törölni. A legjobb stratégia, ha megpróbálod őket áthelyezni a weboldal valamelyik másik részébe, ahol több kattintást érhetnek el.
 • A/B tesztelést hajthatsz végre, hogy kiderítsd, melyik elrendezés vagy tartalom éri el a legtöbb kattintást, mire kíváncsiak igazán a látogatóid. Segít a weboldal készítés folyamatában.
 • Arra is fényt deríthetsz, hogy mennyire eredményesek a kihelyezett CTA gombjaid.
 • Kikérheted az ügyfeleid véleményét kérdőívekkel és elégedettségi visszajelzésekkel.
 • A landing oldalak forgalmának növelése érdekében kitapasztalhatod, hogy mi az, ami tényleg működik, és mi az, amit jobb hanyagolni.
 • A görgetési szokásokból láthatod, hogy mely tartalmi részeket célszerű feljebb vagy lejjebb elhelyezni az oldalon.
 • Felfedezheted azokat az elemeket, amelyek elvonják a vásárlók figyelmét a tényleges konverzióról.
 • Az OptiMonk intelligens pop-up ablakaihoz hasonlóan meggátolhatod, hogy látogatóid elhagyják az oldalad vásárlás előtt.
 • Javíthatod weboldalad UX designját eltérő méretű képernyőkön, hiszen a reszponzivitás és mobilbarát jelleg mára alap követelménnyé nőtte ki magát.
WordPress tárhely

3. Hogyan kösd össze a Hotjart a weboldaladdal?

Első lépésként regisztráljunk egy ingyenes profilt a Hotjar weboldalán. Ezután nyissuk meg a Sites & Organizations oldalt, ahol hozzáadhatunk új webhelyeket vagy vállalkozásokat a program elemzéseihez.

Itt válasszuk a New Site opciót, ahol új weboldalt kapcsolhatunk a Hotjar felületéhez.

Új oldal bekötése a Hotjarhoz

Miután megadtuk az elemezni kívánt domain nevet, fel kell telepítenünk a Hotjar követőkódot az Install tracking code gombra kattintva.

Hotjar weboldalak kezelése

Több opció közül is választhatunk, attól függően, hogy milyen CMS rendszer képezi weblapunk alapját. Választhatjuk a manuális telepítést az Add code manually lehetőséggel.

Ekkor megjelenik egy JavaScript kódrészlet, amit weboldalunk HTML dokumentumának <head> részébe kell illesztenünk.

Hotjar kódrészlet beillesztése

Miután ez megvan, a kódot beillesztettük a weboldalunk HTML fájljának fejrészébe, a Hotjar oldalán kattintsunk a Verify Installation gombra, ezzel hitelesítve a program bekötését.

4. A Hotjar vezérlőpultja

Regisztráció után kapunk egy vezérlőpultot, ahol könnyedén átláthatóvá válik weboldalunk forgalma és működése.

Az adatokat megtekinthetjük többféle lebontásban, pl. az elmúlt 24 órára, 7 napra, 30 napra, 3 hónapra vagy akár 6-12 hónapra visszamenőleg is.

Az alábbi információkat tudhatjuk meg elsősorban:

 • Hány munkamenet volt az oldalunkon az elmúlt időszakban;
 • Ezek átlagosan mennyi ideig tartottak (perc, másodperc);
 • Egy munkameneten belül átlagosan hány oldalt tekintettek meg;
 • Mekkora volt a visszafordulási arány (vagyis a látogatók hány százaléka hagyta el honlapunkat egyetlen oldal megtekintése után);
 • Melyek voltak a legnépszerűbb oldalaink, azaz melyek generálták a legtöbb munkamenetet a felhasználók körében.
A vezérlőpult adatai

A további elérhető információk közé tartozik:

 • Azon felhasználók száma, akik 5 másodpercen belül többször is ugyanoda kattintottak (rage click), és akik 7 másodpercen belül visszatértek az előző URL-re, miután megnyitották oldalunkat (u-turn);
 • Az oldalunkra érkező teljesen új és visszatérő látogatók aránya;
 • Az internetezők által használt eszközök típusai (asztali PC, mobil, táblagép);
 • Látogatóink országai, vagyis honnan tekintik meg oldalunkat.
További adatok weboldalunk látogatóiról

5. Címkézd az elemzési adatokat!

lehetőségünk van különböző csoportosításokat végrehajtani matricák segítségével. Ha például vannak olyan oldalaink, ahová sokan látogatnak el, vagy olyan tartalmi elemek, amelyekre sok kattintás érkezik, akkor ezeket ki tudjuk emelni és egy kategóriába sorolni a matricákkal.

Elérhető matricák/kategóriák:

Hotjar címkék

Mint látható, van olyan címke, ami bugot/hibát jelöl, UI-UX designnal kapcsolatos problémát mutat, vagy éppen a felhasználók zavarodottságára és frusztrációjára utal, míg mások sikereket és konverziót jelölnek.

Kiemelések a látogatói tevékenységekből

A fenti képen látható kategória olyan felhasználókat jelöl, akik egyszerre több munkamenetet végeztek az oldalunkon, és olyan tartalmi elemeket mutat, amelyekre viszonylag sok kattintás érkezett az elmúlt 24 órában.

Ezeket a sikert jelölő matricával csoportosítottuk, ezzel felhívva a munkatársaink figyelmét az oldalunk legforgalmasabb részeire.

6. Hotjar videófelvételek a látogatók tevékenységéről

Miután bekötöttük a Hotjar szolgáltatását a weboldalunkra, fontos, hogy engedélyezzük a szoftveren belül a videók rögzítését az oldalunkra érkező látogatók munkameneteiről.

Akár 1 évre visszamenőleg is megnézhetjük minden egyes felhasználó tevékenységét a weblapunkon.

Hotjar videófelvételek

A Hotjar több szempont szerint elemzi a videófelvételeket:

 • Mennyire releváns a benne látható munkafolyamat;
 • Mikor készült a felvétel;
 • Mi az azonosítója a látogatóknak;
 • Új vagy visszatérő felhasználóról van szó;
 • Milyen országból érkezett;
 • Hányszor kattintott vagy csinált valamit az oldalunkon;
 • Hány aloldalt tekintett meg;
 • Milyen időtartamot töltött a honlapunkon;
 • A látogatók által használt eszköz, böngésző és operációs rendszer típusa;
 • Melyik oldalra érkeztek a webhelyünkön belül először.

Itt láthatunk például egy látogatót, aki a weboldal sütinyilatkozatát fogadta el egymás után kipipálgatva a részeket. Az egérkurzor mozgását és a kattintásokat a Hotjar külön kijelöli piros színnel.

Látogatói tevékenység 1

Az egyes tevékenységekhez az előbb is említett matricákat csatolhatjuk hozzá, ezzel is rendszerezve az elemzéseket.

Meg tudjuk azt is nézni például, hogy egyes mobilos felhasználók a weboldalunkon milyen gyorsan görgetnek végig, és melyek azok a részek, amelyeket hosszabb ideig olvasnak. Mint ahogy az alábbi videón is, a jelzett résznél 7 másodpercre megállt a görgetésben a látogatónk.

Mobilos látogató

Itt pedig azt láthatjuk, hogy a reszponzív webdesignról szóló cikkünk olvasása közben az egyik felhasználó valamiért elég sokat kattintgatott a szövegen belül.

Látogatói tevékenység 2

7. Weboldal hőtérképek készítése

Most érkeztünk el talán a legérdekesebb részhez, amikor az oldaladhoz kapcsolódó aktivitásokból egy úgynevezett hőtérkép jön létre.

Ennek lényege, hogy a hőtérkép kijelöli a honlapod azon részeit, amelyekre a legtöbb kattintás érkezik, vagy amelyre a legtöbbször az egérkurzort mozgatják a látogatóid.

A hőtérképek elkészíthetők minden aloldalra viszonyítva, ami a honlapunkhoz tartozik, illetve megtekinthetjük 24 órára vagy akár 1 évre visszamenőleg is.

Háromféle hőtérkép típust készíthetünk el, melyeket most egyenként bemutatunk.

7.1. Kattintások szerinti Hotjar hőtérkép

Az első lehetőség, hogy a hőtérkép azokat a részeket, tartalmi elemeket és gombokat mutatja ki, amelyekre a legtöbb kattintás érkezik a látogatóktól.

Itt például a Kiszervezett Marketing főoldalát láthatjuk az elmúlt 30 nap adatai alapján.

Kattintások szerinti Hotjar hőtérkép

Sok kattintást kapott a sütinyilatkozat elfogadása, illetve a különböző menüpontok a főoldalon.

De megnézhetjük a Kiszervezett Marketing blog oldalát is ebből a szempontból. Ha az egérmutatót az egyik hőpont fölé visszük, akkor kiírja a rendszer, hogy pontosan hány kattintás érkezett arra a tartalmi elemre.

Hőtérkép a blogról

7.2. Egérmutató mozgása szerinti Hotjar hőtérkép

Egy másik szempont, amely szerint hőtérkép készíthető, az a látogatók egérkurzorainak a mozgása. Ha megnézzük a blog oldalon, hogy hova mozgatták leggyakrabban az egeret a képernyőn, akkor ezt a képet kapjuk:

Egérmutató mozgása szerinti Hotjar hőtérkép

Az elállási nyilatkozat mintát tartalmazó cikkünk esetében jól látható, hogy a két letölthető dokumentum és a szerkesztőségi e-mail cím fölött volt a legnagyobb az egérmutató mozgása.

Kattintások hőtérképe egy cikken belül

Ha a mobilos felhasználók adatait nézzük, a kattintások és képernyőérintések száma még feltűnőbb a letölthető elállási nyilatkozat minták fölött:

Hőtérkép mobilon

7.3. Görgetés szerinti Hotjar hőtérkép

A harmadik lehetőség, hogy a látogatóink görgetési szokásait figyelembe véve készítünk hőtérképet a tevékenységükről.

Ezáltal kideríthetjük, hogy milyen arányban tekernek le az oldalunk aljára, vagy melyik tartalmi résznél adják fel a legtöbbször a görgetést.

A főoldal kezdőképernyőjét például a látogatók 100%-a elérte, viszont a hajtás alatti részt, amihez már le kellett volna görgetni kicsit, már csak 75%-ban sikerült megtekinteni.

Görgetés szerinti Hotjar hőtérkép

Ezt a hőtérkép típust érdemes lehet megnézni bejegyzésenként is, hogy lássuk, mely tartalmak érdeklik leginkább a felhasználókat.

8. Hotjar visszajelzések és elégedettség vizsgálata

Készíthetünk egy olyan widgetet, amely a felhasználók elégedettségét vizsgálja egy 5 fokozatú skálán az oldalunkon tapasztalt élményeiket illetően.

Hotjar elégedettség vizsgálata

Ezt a weboldal egy meghatározott pontjára helyezhetjük ki, ahol különböző hangulatjelekre kattintva tudják értékelni az elégedettségüket.

Elkérhetjük a látogatók e-mail címét is, hogy negatív tapasztalatok esetén kapcsolatba tudjunk velük lépni, kiderítve a problémák okát, forrását.

Sőt, emellett elégedettségi kérdőíveket is készíthetünk, ahol szintén visszajelzéseket hagyhatnak a weboldalunkról és szolgáltatásaink minőségéről.

Elégedettségi kérdőívek

Ehhez hasonló kérdésekből tudunk adatokat szerezni a weboldalunkkal kapcsolatos felhasználói élményekről, így javíthatjuk saját tevékenységünk minőségét.

9. Mennyibe kerül a Hotjar?

A Hotjar saját szolgáltatásait két nagy részre bontja: Megfigyelés (Observe) és Kérdezés (Ask). Ezeket meg tudjuk vásárolni havidíjas, vagy éves előfizetéssel is.

A jó hír azonban, hogy a Hotjar teljesen ingyenesen is használható!

Ha a megfigyelésre célzó csomagot vesszük figyelembe, akkor az ingyenes verzióval automatikus adatrögzítés, végtelen számú hőtérkép és maximum havi 1050 munkamenet (napi 35 munkamenet) rögzítése megvalósítható.

Hotjar árak

Ha pedig a felhasználói elégedettségre vonatkozó csomagot nézzük, akkor ingyenesen megkapjuk a lehetőséget, hogy 3 darab widgetet és 3 darab kérdőívet tároljunk és alkalmazzunk a visszajelzések gyűjtésére.

Hotjar hőtérkép árak

Természetesen elérhetőek a fizetős változatok is, ha a fentebb említett számok nem elegendőek weboldalunk forgalmának rögzítésére és elemzésére.

A pontos árakról tájékozódj a Hotjar hivatalos oldalán!

10. Összefoglaló

A Hotjar egy nagyszerű weboldal elemző szoftver, amelynek használatával megismerhetjük látogatóink kattintási és görgetési szokásait.

Hőtérképek, videófelvételes elemzések és felhasználói elégedettséget célzó kérdőívek segítségével tudjuk webhelyünk tartalmát és designját úgy optimalizálni, hogy az a lehető legnagyobb konverziót eredményezze.

Felismerhetjük, hogy mely tartalmakra érkezik a legtöbb kattintás, vagy meddig görgetnek le a weboldalunkon a látogatók. Ami a legjobb, hogy az ingyenes verziója is tökéletesen használható!

Amennyiben szeretnéd, hogy valaki a látogatóid viselkedésének részletes elemzését folyamatosan elvégezze, és ennek megfelelően áttervezze a weboldalad felépítését, vagy célzott marketing hirdetésekkel növelje a forgalmad, akkor lépj velünk kapcsolatba ezen a linken!

Neked hogy tetszik a Hotjar? Amennyiben hasznosnak találtad a bemutató cikkünket, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

11. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a Hotjar?

Egy webanalitikai szolgáltatás, ami egy weboldal látogatóinak viselkedését vizsgálja hőtérképes és videófelvételes elemzésekkel. Próbáld ki ingyenesen ide kattintva!

❓ Miért jók a hőtérképes elemzések?

Úgy tudod optimalizálni weboldalad UI/UX design felépítését, illetve a landing oldalak elemeit, hogy azok a legtöbb konverziót és a legjobb felhasználói élményt eredményezzék.

❓ Miket tudhatunk meg a Hotjar használatával?

A látogatóink milyen munkameneteket végeztek, hová kattintottak, hányszor és milyen gyorsan görgettek le egy oldalon, stb.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés