A HTTP protokoll működése. Miért jobb a HTTPS?

A HTTP protokoll működése az interneten végbemenő kliens-szerver kommunikációt teszi lehetővé. Biztonságosabb verziója a HTTPS protokoll.
HTTP protokoll

A HTTP protokoll működése. Miért jobb a HTTPS?

Amikor egy URL címet írunk be a böngésző keresősávjába, mindig találkozunk egy HTTP protokoll nevű összetevővel. Ez biztosítja a kliens és a szerver közötti kommunikációt. Biztonságosabb verziója a HTTPS protokoll, amiről az SSL/TLS tanúsítványok kapcsán ejtettünk szót. Hogyan működik a HTTP protokoll? Mik azok a HTTP metódusok és státuszkódok? Miért jobb a HTTPS protokoll? Olvasd el cikkünkben a válaszokat! 🙂

1. Mi a HTTP protokoll jelentése?

A HTTP protokoll (Hypertext Transfer Protocol) az internetes kommunikáció egyik alapvető protokollja, amely az adatok átvitelét szabályozza a webes szerverek és kliensek között. A HTTP használata lehetővé teszi a kliens oldali böngészők számára, hogy lekérdezzék és megjelenítsék a weboldalak tartalmát a szerverekről.

Ha tehát egy kliens (webböngésző) meg akar jeleníteni egy weboldalt, akkor a webhely adatait tároló szerverekkel kell kapcsolatba lépnie a HTTP-n keresztül.

Fontos szerepet játszik az internetes kommunikációban a HTTP protokoll, és elengedhetetlen ahhoz, hogy a weboldalak tartalma hatékonyan és megbízhatóan jelenjen meg a felhasználók számára.

Segítségével lehet például fájlokat letölteni a szerverről. A HTTP protokoll nagy része átvitel közben titkosítatlan, de létezik HTTPS protokoll is, ami titkosított adatátvitelt biztosít.

Két részből áll a HTTP protokoll: a HTTP kérés és HTTP válasz üzenetekből áll. A HTTP kérés tartalmazza az erőforrások helyének megadását, például URL cím formájában. A kérésre adott HTTP válasz pedig maga a weboldal lesz, amit a kliens meg szeretne tekinteni.

A HTTP protokoll definiálja a HTTP metódusokat, például a GET, POST, PUT és DELETE metódusokat. Fontos szerepet játszik az internetes kommunikációban, és számos webalkalmazás és szolgáltatás használja, például a böngészők, a webszerverek és a webes API-k.

Weboldal készítés

2. A HTTP protokoll működése

A HTTP protokoll kliens-szerver modellt alkalmaz. A kliens, általában egy böngésző, kérést küld a szervernek HTTP kérés üzenetben, amelyben meghatározza az erőforrás helyét (URL), a kívánt HTTP metódust (például GET vagy POST), és egyéb információkat, például a kliens által támogatott adattípusokat.

A szerver fogadja a kérést (pl. GET/weboldal-keszites.html), és válaszol a kliensnek HTTP válasz üzenetben, amelyben tartalmazza az erőforrás által visszaadott adatokat, például a HTML dokumentumot, képet vagy egyéb fájlt. A HTTP válasz üzenet tartalmazza a HTTP státuszkódot is, amely jelzi, hogy a kérés sikeres volt-e (200-as kód), vagy hiba történt (400-as vagy 500-as hibakódok).

HTTP protokoll működése

Az adatok átvitele során a HTTP protokoll általában az adatokat szöveges formában továbbítja ASCII karakterként. Az HTTP protokoll azonban lehetővé teszi más adatformátumok használatát is, például a kép vagy a videó átvitelét bináris formátumban.

A HTTPS protokoll használata esetén az adatok titkosítva továbbítódnak a hálózaton, hogy megakadályozzák az illetéktelen hozzáférést és a biztonsági fenyegetéseket.

3. HTTP státuszkódok

 • 1xx: Informatív – Kérés megérkezett. Például: 100 – Folytatás, 101 – Protokollváltás.
 • 2xx: Siker – A kérés sikeresen megérkezett, értelmezve és elfogadva van. Például: 200 – OK, 202 – Elfogadva.
 • 3xx: Átirányítás – A kérés megválaszolásához további műveletre van szükség. Például: 301 – Ideiglenesen elköltözött (301-es ideiglenes átirányítás), 305 – Használjon proxyt.
 • 4xx: Kliens hiba – A kérés szintaktikailag hibás vagy nem teljesíthető. Például: 403 – Nem engedélyezett, 404 – Nem található (404-es hibakód).
 • 5xx: Szerver hiba – A szerver nem tudta teljesíteni az egyébként helyes kérést. Például: 503 – A szolgáltatás nem elérhető, 505 – Nem támogatott HTTP verzió.

4. HTTP metódusok

Nyolc HTTP metódust különböztetünk meg – ezek szabályozzák, hogy milyen műveletet kell végrehajtani a keresett erőforráson.

 • GET: egy erőforrás letöltését kezdeményezi, a leggyakoribb HTTP metódus.
 • HEAD: megegyezik a GET metódussal, csak itt az üzenettestet kihagyja a válaszból.
 • POST: valamilyen feldolgozandó adatot küld fel a szerverre (pl. HTML űrlap tartalmát).
 • PUT: az adott erőforrás feltöltése.
 • DELETE: adott erőforrás törlése.
 • TRACE: a kapott kérés visszaküldése, hogy kiderüljön, a köztes gépek mit változtatnak a kérésen.
 • OPTIONS: a szerver által támogatott HTTP metódusok listáját adja vissza.
 • CONNECT: a kérés átalakítása TCP/IP csatornává, az SSL kommunikáció megvalósításához alkalmazzák.

5. Az URL cím és a HTTP kapcsolata

Az URL (Uniform Resource Locator) egy webes erőforrás helyét határozza meg az interneten. Ezek az URL címek a HTTP (Hypertext Transfer Protocol) vagy HTTPS (HTTP Secure) protokollt használják az adatok átviteléhez a szerver és a kliens között.

A HTTP szerepe az URL-ben az, hogy meghatározza, hogy a kliensnek milyen protokollt kell használnia az adatok lekérdezéséhez a szerverről. Az URL-ben a „http://” vagy „https://” előtag után következik a weboldal neve (domain név) vagy IP címe, és a kívánt erőforrás elérési útja, amelyet a szerverről le kell tölteni.

WordPress tárhely

A HTTP és a URL kapcsolata az, hogy az URL-t használjuk az interneten található erőforrások megadásához (például weboldalak, képek, videók stb.), majd az HTTP-t használjuk az erőforrások letöltéséhez vagy feltöltéséhez a szerver és a kliens közötti kommunikáció során.

Az URL szolgál a megcélzott erőforrás azonosítására, míg az HTTP biztosítja a kapcsolatot és az adatátvitelt a szerver és a kliens között.

6. HTTP vs. HTTPS protokoll

Ahogy azt korábban említettük, a HTTP a Hypertext Transfer Protocol rövidítése, míg a HTTPS a Hypertext Transfer Protocol Secure rövidítése.

A HTTP az internetes böngészés alapja, amely lehetővé teszi a kliens (általában egy webböngésző) és a szerver közötti kommunikációt. Ez a HTTP kommunikáció nyitott és sebezhető a biztonsági fenyegetésekkel szemben, mivel az információk titkosítatlanul utaznak a hálózaton.

A HTTPS azonban kiegészíti az HTTP-t egy biztonsági réteggel, amely SSL/TLS titkosítást alkalmaz a kommunikációhoz. Ez azt jelenti, hogy az információk, amelyeket a kliens és a szerver között küldenek és fogadnak, titkosítottak és védettek a külső szemek elől.

Tehát a HTTPS biztonságosabb a HTTP-nél, mivel az információkat titkosítják, ami megakadályozza a külső személyeket (akár hackereket) abban, hogy olvassák vagy megváltoztassák az adatokat. Ez különösen fontos, ha érzékeny személyes információkat, például jelszavakat vagy banki adatokat küldünk az interneten keresztül, bejelentkezünk valahová, vagy online bankkártyás fizetést alkalmazunk.

Az SSL tanúsítvány meglétét két dolog jelzi: a HTTPS protokoll a weboldal URL címében (https://kiszervezettmarketing.hu/), valamint a kis lakat ikon a böngésző keresősávjában az URL cím mellett.

HTTPS protokoll

A Google is a HTTPS indexelést részesíti előnyben a felhasználók biztonsága és adatvédelme miatt. Arra törekszenek, hogy a HTTPS protokoll minden weboldal számára alapvető követelmény legyen.

A HTTPS-alapú kapcsolatok az interneten védelmet nyújtanak a fiókfeltörésekkel, a lehallgatásokkal és az adathalászattal szemben.

A legtöbb tárhely szolgáltatónál elérhető az ingyenes SSL tanúsítvány, ami sokszor bőven elegendő ahhoz, hogy bankkártyás fizetést működtethessünk a weboldalunkon (bár ez a pénzintézetek eltérő követelményei szerint változhat). Még SEO szempontjából is fontos, hogy weboldalunk rendelkezzen SSL/TLS tanúsítvánnyal, ha azt akarjuk, hogy előrébb rangsoroljon minket a Google.

7. Összefoglaló

A HTTP protokoll az interneten végbemenő kommunikációt biztosítja a kliens (böngésző) és a szerver (webszerver) között. Tehát ha egy felhasználó meg akar tekinteni egy weboldalt, akkor a HTTP protokoll metódusait használva éri el azt.

Minden webes tartalomnak van egy URL címe, ami pontosan azonosítja, hogy hol található az adott tartalom, mi az elérési útvonala. Ezen keresztül tudjuk lekérni az adott erőforrásokat.

A HTTP biztonságosabb verziója a HTTPS protokoll, amit SSL/TLS tanúsítványok segítségével tudsz biztosítani a weboldalad számára. Ha segítségre lenne szükséged az SSL tanúsítvány aktiválását és megvásárlását illetően, lépj velünk kapcsolatba!

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

8. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a HTTP protokoll jelentése?

Hypertext Transfer Protocol, ami a kliens és a webszerver közötti kommunikációt biztosítja az interneten.

❓ Miben különbözik a HTTPS protokoll?

A HTTP Secure (HTTPS) protokoll a HTTP biztonságosabb verziója, ami megvéd az adatlopással szemben. Az SSL/TLS tanúsítványok által érhető el.

❓ Mik azok a HTTP metódusok?

Azok a műveletek, amiket az adott erőforrással kapcsolatban végrehajthatunk (pl. letöltése, feltöltés, törlés, stb.).

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.