Az impresszum fogalma és felépítése

Az impresszum minden weboldal kötelező tartalmi eleme, amely ha hiányosan van kitöltve, az fogyasztóvédelmi bírságot von maga után.
Impresszum boritokep

Mi az az impresszum?
Milyen kötelező részekből épül fel egy impresszum oldal? (Példával)

Az impresszum minden weboldal kötelező tartalmi eleme, amelynek összetételét jogszabály írja elő. Amennyiben weboldalunkon nehezen elérhető helyre tesszük az impresszumot, vagy nem megfelelően állítjuk össze, akár több millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot is kaphatunk! Hogy ezt elkerüljük, egy impresszum minta sablont mutatunk be cikkünkben, ami szabadon felhasználható.

1. Az impresszum jelentése

Amikor létrejön egy új weboldal, számos törvényi szabályozásnak kell megfelelnie a kötelező tartalmi elemek szempontjából. Az egyik ilyen kötelezően feltüntetendő elem az impresszum. Továbbá ott vannak még az Általános Szerződési Feltételek és a GDPR (adatkezelési nyilatkozat).

Az impresszum egyrészt használatos a nyomtatott kiadványok esetében, ahol egyfajta nyomdaaláírásként funkcionál: tartalmazza a könyvek és a nyomtatott sajtó kiadására vonatkozó adatokat (kiadás helye, éve, kiadó neve), a szerkesztők nevét, a nyomda és a kiadó megnevezését, címét.

Az elektronikus médiában, tehát a honlapokon is kötelező elem az impresszum weboldal.

Az impresszum tartalmát Magyarországon és a többi állam területén is jogszabály írja elő.

Amennyiben az impresszumban feltüntetett adatok hiányosak, az súlyos büntetéseket vonhat maga után. Ennek elkerülése érdekében az alábbiakban részletesen bemutatjuk, milyen kötelező részei vannak egy weboldal impresszumának, valamint egy felhasználható sablonnal is szolgálunk.

Weboldal készítés

2. Az impresszum jogszabály szerinti kötelező tartalmi elemei

A weboldalak impresszumának felépítésére vonatkozó előírásokat a 2001. évi CVIII. törvény írja elő, amely az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokkal, valamint az információs társadalommal foglalkozik.

A törvény 4. §-ának (2008. szeptember 1-től lépett életbe, a 2008. évi XLVII. törvény 41. § (2) alapján) értelmében az impresszumnak a következő információkat kell tartalmaznia:

2.1. A szolgáltató neve

A honlaptulajdonos vagy a webáruházat üzemeltető egyén személyi igazolvány szerinti neve, cégek esetében pedig a cégjegyzékben található cégnév feltüntetése.

2.2. A szolgáltató székhelye, telephelye, ennek hiányában lakcíme

Cégek esetében a cégjegyzékben található hivatalos székhely, telephely megnevezése. Egyéni vállalkozó esetén a lakcímkártya szerinti lakcím.

2.3. A szolgáltató elérhetőségei, különösképpen az elektronikus levelezési címe

Azt az e-mail címet kell feltüntetni, amit az ügyfelekkel való kapcsolattartás során alkalmazunk. Feltüntethető egyéb elérhetőség is, pl. telefonszám.

2.4. A szolgáltatót nyilvántartásba bejegyző bíróság vagy hatóság megnevezése, valamint a nyilvántartásba vételi szám

Amennyiben a szolgáltató létrejöttét és működését a jogszabály nyilvántartásba vételhez köti, fel kell tüntetni ezeket az adatokat.

2.5. Az engedélyező hatóság megnevezése, elérhetőségei, az engedély száma

Abban az esetben, ha a szolgáltató létrejöttét és működését a jogszabály engedélyhez köti, fel kell tüntetni ezeket az adatokat.

WordPress tárhely

2.6. A szolgáltató adószáma

Amennyiben a szolgáltató az általános forgalmi adó (ÁFA) alanya, fel kell tüntetni ezt az adatot is.

2.7. A szabályozott szakmák gyakorlásának körében:

  • Annak a szakmai érdek-képviseleti szervnek (kamarának) a megnevezése, amelynek a szolgáltató a tagja;
  • A természetes személy szolgáltató szakképzettségének, vagy szakmai, tudományos fokozatának megnevezése, valamint azon tagállamnak a megjelölése, ahol ezt a képesítést szerezte;
  • Hivatkozás a szabályozott szakma gyakorlásának a szolgáltató letelepedési helye szerinti államban alkalmazandó szakmai szabályaira, és az azokhoz való hozzáférés módjára.

A szabályozott szakma olyan szakmai tevékenység, amelynek törvényes végzése valamilyen képesítéshez vagy tudományos fokozathoz van kötve.

2.8. A tárhelyszolgáltató székhelye, telephelye, elérhetőségei, különösképpen az elektronikus levelezési címe

Ez 2014. január 1-től lépett életbe a 2013. évi CCXLV. törvény 29. § (1) alapján. A hosting szolgáltató adatainak feltüntetése azért fontos, mert problémák esetén a felhasználók a weboldalt üzemeltető személy mellett a tárhelyszolgáltatóhoz is fordulhatnak segítségért.

Ezen adatoknak folyamatosan és könnyen hozzáférhető módon rendelkezésre kell állniuk a weboldalon.

Impresszum minta

Vess egy pillantást a Kiszervezett Marketing impresszumára!

3. Hol legyen az impresszum a weboldalon?

Az impresszumnak mindig közvetlenül elérhetőnek kell lennie a weboldalon a felhasználók számára, ezért nem helyezhetjük el azt a honlapunkon az Általános Szerződési Feltételek (amelynek eleme egyébként az elállási nyilatkozat is), vagy az Adatkezelési Szabályzat részeként.

Legcélszerűbb, ha külön menüpont jelzi az impresszumot, vagy a weboldalunk láblécében helyezzük el, így a látogatóink könnyen megtalálhatják.

4. Lehetséges büntetések

Mivel az impresszum kötelező tartalmi elemeit törvényi szabályozás írja elő, ezért a hiányos vagy nem megfelelő adatszolgáltatás különböző jogi következményeket von maga után.

Amennyiben a weblapon vagy a webáruházban hiányzik az impresszum oldal, esetleg nem tartalmaz minden kötelező tartalmi elemet, az fogyasztóvédelmi bírságot eredményezhet.

Kisebb vállalkozásoknál a bírság alsó határa 15 ezer forint, a felső határa pedig 2 millió forintban van megállapítva. A nagyobb webáruházak esetén viszont 200 ezer forint az alsó határ, és 500 millió forint a felső határ.

Mindig figyeljünk tehát oda, hogy eleget tegyünk a jogszabályok előírásainak!

Ezek az adatok és jogszabályok a 2022 márciusában hatályos törvényeknek megfelelően lettek összeállítva. A fentiek tájékoztató jellegűek, felelősséget nem vállalunk érte.

Érdemes szakemberhez fordulni ebben a témában!

5. Példa: Impresszum

Az alábbiakban egy sablont nyújtunk arra vonatkozóan, hogy miként kell kinéznie egy törvényileg helyesen összeállított impresszum oldalnak. Ez a sablon szabadon másolható és alkalmazható.

Annak érdekében, hogy esztétikusan és könnyen érthetően prezentáljuk a jogszabályok által előírt kötelező tartalmakat az impresszumban, célszerű két részre osztani az adatokat:

  • A weboldalhoz tartozó vállalkozás (vagy egyéni vállalkozó) adatai;
  • A tárhely szolgáltató adatai.

Vállalkozás adatai:
Cégnév: Példa Weboldalkészítő Kft.
Székhely: 1184 Budapest, Példa utca 6.
Levelezési cím: 1184 Budapest, Példa utca 6.
Adószám: 123456789-1-23
A céget bejegyző hatóság: Pest Megyei Kormányhivatal
Hatósági engedély száma: 987654-5/2022
Kamara: Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara
Telefonszám: +36 70 123 4567
E-mail: info@peldaoldal.hu

Tárhelyszolgáltató adatai:
Cégnév: Példa Hosting Kft.
Cím: 1105 Budapest, Vezér utca 44.
Telefonszám: +36 30 123 4567
E-mail: host@peldahosting.hu

További példaként megtekinthető a Kiszervezett Marketing Kft. Impresszum oldala.

Hasznos tipp! Az impresszumban az elérhetőségi adatokat (telefonszám és e-mail cím) érdemes hiperhivatkozásként megadni, kattinthatóvá tenni, így a látogatóink könnyebben fel tudják venni velünk a kapcsolatot.

6. Összefoglaló

Az impresszum minden egyes weboldal kötelező tartalmi eleme, amelynek részeit és weboldalon elfoglalt helyét jogszabály írja elő.

Mit tartalmazzon az impresszum mindenképpen? A weboldalt üzemeltető személy vagy cég hivatalos megnevezése, székhelye, elérhetőségei (e-mail cím és telefonszám), valamint a tárhely szolgáltató adatai, és egyéb információk a vállalkozással kapcsolatban.

A helytelenül szerkesztett, hiányos, vagy nehezen hozzáférhető helyen publikált impresszum oldal szabálysértésnek számít, és fogyasztóvédelmi bírságot von maga után. Ha ezt el akarod kerülni, bízd a weboldal készítést profikra! 🙂

Hasznosnak találtad cikkünket? Amennyiben igen, kérlek ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel is.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az az impresszum?

Az impresszum minden weboldal kötelező tartalmi eleme, amelyben szerepel minden adat a weboldal üzemeltetőjéről, legfőképp a kapcsolatfelvételi adatok.

❓ Milyen egyéb kötelező elemek kellenek egy weboldalra?

A két legfontosabb dokumentum az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) és az Adatkezelési Szabályzat (GDPR szerint).

❓ Mi történik, ha hiányos vagy nincs impresszum oldalam?

Fogyasztóvédelmi bírságra számíthatsz, ami több százezer vagy több millió forintba is kerülhet.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, és az online marketing megszállottja.

A több mint 145 szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményükkel előrevetítik, milyen egy igazán profin megtervezett ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 2x-es Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számukra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagaslóak az online marketing területén.

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a több mint 330 db online cikkük is, aminek köszönhetően több mint 120.000 látogatójuk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt érték el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vannak nagy hírportálok hasábjain a területük szakértőjeként bemutatva. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu.

Azért lehetnek Google Partnerek, mert rendelkeznek a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleik hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Ádám előadást tartott már több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadója.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.