Egy JavaScript fejlesztő feladatai és eszközei

Egy JavaScript fejlesztő egyaránt dolgozik a weboldalak front-end és back-end részének fejlesztésén is, hogy azok megfelelően működjenek.
JavaScript fejlesztő

Egy JavaScript fejlesztő feladatai és eszközei

A webfejlesztés területén az egyik leggyakrabban keresett szakember a JavaScript fejlesztő, akinek a munkája nélkül nem lehetne interaktív weboldalakat és alkalmazásokat készíteni. Ismerkedjünk meg a JavaScript fejlesztés alapjaival! 🙂

1. Mi az a JavaScript?

Egyszerűen fogalmazva, a JavaScript egy olyan programozási nyelv, amely lehetővé teszi, hogy a weboldalak életre keljenek, reagáljanak a felhasználó kéréseire, és dinamikusan működjenek.

Gondoljunk rá úgy, mint egy weboldal személyiségére – a JavaScript felel az animációkért, az interaktivitásért, és általánosságban azért, hogy a weboldal ne legyen statikus, merev.

A JavaScript-kód közvetlenül a felhasználó böngészőjében fut (mint pl. a Chrome vagy a Firefox). Ez gyors és hatékony, mivel nem kell folyamatosan adatokat küldenie a szerverek felé. Tehát ez egy kliensoldali nyelv.

A JavaScript segítségével a következőket teheted:

 • A weboldal elemeinek megváltoztatása (színek, tartalom, méret)
 • Felugró ablakok, animációk létrehozása
 • Felhasználói bevitel kezelése (gombra kattintás, űrlap kitöltés)
 • Adatok küldése és fogadása a szerverektől anélkül, hogy az egész oldal újratöltődne (pl. chat alkalmazásokban)

Emellett a JavaScript egy objektum orientált nyelv, vagyis az adatokat és a viselkedést együtt kezelő objektumok köré szerveződik.

Képzelj el úgy egy weboldalt, mint egy embert:

 • HTML: csontváz és szervek – ez határozza meg az alapstruktúrát.
 • CSS: kinézet és stílus – ez a hajviselet, ruhák.
 • JavaScript: az agy és az izmok – lehetővé teszi a gondolkodást, mozgást, és a reagálást a világra.

A JavaScript nélkül a weboldalak csak statikus információs táblák lennének.

Weboldal készítés

2. Mivel foglalkozik egy JavaScript fejlesztő?

A JavaScript fejlesztők felelősek a weboldalak és webes alkalmazások interaktív elemeinek tervezéséért, fejlesztéséért és karbantartásáért a JavaScript programnyelv használata révén. Feladataik közé tartozik a kliensoldali (front-end) és a szerveroldali (back-end) fejlesztés is egyaránt. Ez magában foglalja a következőket:

Felhasználói felület (UI) létrehozása: a JavaScript segítségével a fejlesztők dinamikus és interaktív UI-elemeket hozhatnak létre, mint például legördülő menüket, animációkat. Ezenkívül a JavaScript használható a weboldalak reszponzívvá tételére, így azok minden méretű képernyőn jól néznek majd ki.

Webes alkalmazások funkcionalitásának bővítése: a JavaScript segítségével a fejlesztők interaktív funkciókat adhatnak hozzá a honlapokhoz, mint például űrlapok validálása, AJAX-kérelmek küldése és adatok dinamikus betöltése. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a weboldalakkal hatékonyabban lépjenek interakcióba anélkül, hogy azokat újra kellene tölteni.

Kliensoldali szkriptek írása: a JavaScript egy kliensoldali szkriptelési nyelv, ami azt jelenti, hogy közvetlenül a böngészőben fut. Ez lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy a szkripteket közvetlenül a HTML-oldalakba ágyazzák be ahelyett, hogy szerveroldali feldolgozást igényelnének. Ez gyorsabbá és reszponzívabbá teheti a weboldalakat.

JavaScript keretrendszerek és könyvtárak használata: számos JavaScript keretrendszer és könyvtár áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek a fejlesztőknek a feladatok elvégzésében. Ezek előre elkészített kódokat és funkciókat biztosítanak, amelyek megkönnyítik a összetett webes alkalmazások létrehozását.

Hibakeresés és optimalizálás: a JavaScript fejlesztőknek képesnek kell lenniük a kódok hibakeresésére és optimalizálására a teljesítmény és a hatékonyság javítása érdekében. Ez magában foglalhatja a hibák azonosítását és kijavítását a kódban, valamint a kód optimalizálását a sebesség és a memóriahasználat javításáért.

3. Milyen programokkal dolgozik egy JavaScript fejlesztő?

A JavaScript fejlesztők számos programot és eszközt használnak a munkájuk során, a kódszerkesztőktől és hibakeresőktől kezdve a keretrendszerekig és könyvtárakig.

Szerkesztők és fejlesztői környezetek:

 • Visual Studio Code: egy népszerű ingyenes kódszerkesztő, amely könnyen bővíthető a JavaScript fejlesztéshez szükséges funkciókkal.
 • WebStorm: a JetBrains által kifejlesztett professzionális IDE (integrált fejlesztési környezet), amely számos funkciót kínál a JavaScript fejlesztéshez, beleértve a kódkiegészítést, hibakeresést és refaktorálást.
 • Sublime Text: egy másik népszerű szerkesztő, amely gyors és testreszabható.
 • Atom: egy nyílt forráskódú szerkesztő, amely szintén bővíthető a JavaScript fejlesztéshez szükséges funkciókkal.

Hibakeresők:

 • Chrome DevTools: a Chrome böngésző beépített hibakeresője, amely lehetővé teszi a JavaScript kód lépésenkénti ellenőrzését, a változók értékeinek ellenőrzését és a teljesítmény elemzését.
 • Firefox Developer Tools: a Firefox böngésző beépített hibakeresője, amely hasonló funkciókat kínál, mint a Chrome DevTools.
 • Node.js debugger: a Node.js beépített hibakeresője, amely lehetővé teszi a szerveroldali JavaScript kód hibakeresését.

Keretrendszerek és könyvtárak:

 • React és Angular: népszerű JavaScript keretrendszerek a webes felületek létrehozásához.
 • Vue.js: egy progresszív JavaScript keretrendszer, amely könnyű és rugalmas.
 • jQuery: JavaScript könyvtár, amely leegyszerűsíti a DOM (Document Object Model) manipulálását és az AJAX-kérelmeket.
 • Bootstrap 5: egy CSS keretrendszer, amely reszponzív weboldal-kialakításokat hoz létre.

Ez csak egy kis ízelítő a JavaScript fejlesztők által használt programok és eszközök széles skálájából. A használt konkrét eszközök a projekt méretétől, összetettségétől és a fejlesztő preferenciáitól függően változnak.

WordPress tárhely

4. A JavaScript fejlesztő feladatai

Egy JavaScript fejlesztő feladatai számos területet ölelnek fel.

1. Felhasználói felület (UI) és felhasználói élmény (UX) fejlesztése:

 • Dinamikus UI elemek: a weboldalakra reagáló, interaktív elemek kódolása: menük, gombok, űrlapok, animációk, felugró ablakok stb. A JavaScript felel ezekért az interaktív dolgokért.
 • Felhasználói élmény fokozása: azt biztosítja, hogy a weboldal kényelmesen használható, egyszerűen navigálható és minden eszközzel kompatibilis legyen.
 • Reszponzivitás: megírja azt a kódot, ami miatt a weboldal jól alkalmazkodik különböző képernyőméretekhez (mobil, tablet, asztali számítógép).
 • Kliensoldali validáció: biztosítja, hogy az űrlapokon beírt információk még a szerverre küldés előtt megfelelő formában legyenek (pl. e-mail formátum, megfelelő jelszóhossz, stb.).

2. Webes alkalmazások logikája:

 • Adatok kezelése: kommunikál a háttérben futó szerverekkel, hogy az adatokat elérje és megjelenítse (pl. termékkatalógus betöltése, felhasználói profilok kezelése).
 • Adatok módosítása: lehetővé teszi a weboldalról beküldött adatok feldolgozását (például online vásárlási folyamat).
 • Kliensoldali üzleti logika: számítások végrehajtása, döntések meghozatala közvetlenül a felhasználó böngészőjében, ezzel tehermentesítve a szervereket.

3. Keretrendszerekkel és könyvtárakkal való munka:

 • Meglévő kód felhasználása: ahelyett, hogy mindent a nulláról írna meg, egy JavaScript fejlesztő népszerű könyvtárakat (pl. React, Angular, Vue.js) használ, hogy időt és munkát takarítson meg
 • Kód karbantartása, frissítése: meggyőződik arról, hogy a használt elemek naprakészek és biztonságosak.

4. Egyéb feladatok:

 • Összetett alkalmazások fejlesztése: részvétel nagy webes alkalmazások tervezésében, moduljainak elkészítésében (pl. online játékok, valós idejű chat alkalmazások).
 • Hibakeresés: olyan problémák azonosítása és kijavítása, amelyek a JavaScript-kódban hibás működéshez vezetnek.
 • Kódoptimalizálás: a kód átszervezése a teljesítmény és a hatékonyság javítása érdekében.
 • Tesztelés: meggyőződik arról, hogy a létrehozott kód a vártnak megfelelően, hibák nélkül működik.
 • Együttműködés: más fejlesztőkkel és tervezőkkel dolgozik együtt a projektek megvalósításán, verziókezelő rendszereket (pl. Git) használva a közös munkához.

5. Összefoglaló

A JavaScript fejlesztés kulcsfontosságú a webalkalmazások és weboldalak interaktív képességeinek megvalósításában.

A JavaScript egyike a legelterjedtebb programozási nyelveknek, és számos platformon használják, beleértve a böngészőket, szerveroldali környezeteket és mobilalkalmazásokat is.

A JavaScript fejlesztőknek széleskörű ismeretekkel kell rendelkezniük a programozási nyelv alapjairól és haladó funkcióiról, beleértve az objektumorientált programozást, az aszinkronitást, és a modern keretrendszerek használatát is.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a JavaScript?

A JavaScript egy programozási nyelv, amelyet weboldalakon használnak interaktív funkciók és dinamikus tartalmak létrehozására.

❓ Hol találhatok profi JavaScript fejlesztő csapatot?

Lépj kapcsolatba a Kiszervezett Marketing munkatársaival!

❓ Mivel foglalkozik egy JavaScript fejlesztő?

Webalkalmazások és honlapok fejlesztése, front-end és back-end fejlesztés, interaktivitás biztosítása, kód tesztelése, karbantartása, hibakeresése, stb.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés