7+1 weboldal a gyönyörű és ingyenes jogtiszta képek letöltésére

A jogtiszta képek (stock fotók) a copyright-problémák elkerülése végett hasznosak, legfőképp az ingyenesen elérhető stock-weboldalak.
Jogtiszta képek borítókép

7+1 weboldal a gyönyörű és ingyenes jogtiszta képek letöltésére

Egy weboldal létrehozásánál legalább olyan fontosak a jó minőségű képek, mint a bejegyzések szövege. Természetesen sokszor előfordul majd, hogy egyes cikkekhez vagy bejegyzésekhez nem fogsz tudni saját fényképet készíteni, ezért szükséged lesz a jogtiszta képek (azaz stock fotók) használatára. Az alábbiakban bemutatunk több olyan oldalt is, ahol ingyenesen juthatsz hozzá profi minőségű, szabadon felhasználható képekhez, ábrákhoz. Tarts velünk!

1. Mik azok a jogtiszta képek?

A vizualitás mindig növeli a hatékonyságot, legyen bármiről is szó. Egy sima olvasott szöveg 90%-ban ki fog esni az emlékezetedből holnapra, azonban ha érdekes képek is társulnak a szavakhoz, az elfelejtett információ aránya 30%-ra csökken.

A jogtiszta képek használata tehát növeli weboldalunk népszerűségét és tartalmunk minőségét. Na de mik is azok a stock fotók?

A jogtiszta képek olyan fotók, amelyeket előre megszerkesztettek és szabad használatra bocsátottak. Fő céljuk az illusztráció, és stock fotó-adatbázisokban tárolják őket.

Persze a teljes jogtisztasághoz szükség van a képeken szereplő személyek beleegyezésére, a képet készítő művész engedélyére és a stock adatbázis nyilatkozatára is arról, hogy szabadon felhasználhatjuk az onnan letöltött fényképeket.

Két típusa van a stock fotóknak:

  • olyan képek, amelyekért licencdíjat kell fizetni;
  • olyan fotók, amelyek ingyenesen használhatóak.

A legtöbb kép, amit a stock fotó weboldalakon látsz majd, teljesen ingyenesen használható, nem kell megjelölni a készítőjét sem, amikor alkalmazod őket a weboldaladon.

A stock adatbázisok kiemelik, hogy az onnan letöltött képekre nem szükséges hivatkozni, viszont minden említést szívesen vesznek. Amennyiben módunkban áll, hivatkozzunk legalább a jogtiszta képek adatbázisára a bejegyzéseinkben. 🙂

A jogtiszta képek szabadon szerkeszthetők a saját ízlésünk szerint (persze csak akkor, ha az alkotójuk erre engedélyt adott – de ez a stock oldalakon fel van tüntetve), felhasználhatjuk őket marketingkampányok során is, tehát az e-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozóknak mindenképpen sok lehetőséget biztosítanak.

Amikor stock fotó-weboldalakról beszélünk, szintén két nagy kategóriát kell megkülönböztetnünk: ingyenes és prémium honlapok.

Nyilván ez mindenkinek a saját döntése, hogy mire szeretne pénzt költeni: jogtiszta képekre vagy marketingkampányra.

Az ingyenesen elérhető stock fotókért nem kell fizetni jogdíjat, gond nélkül használhatjuk ezeket a magas minőségű fényképeket.

Egyetlen hátrányuk a prémium fotókkal szemben, hogy kevésbé exkluzívak, tehát annyira nem fogják kiemelni a tartalmad a tömegből.

De természetesen ha egyedivé tudod tenni a jogtiszta képek alap verzióját mondjuk egy ügyes szerkesztőprogrammal, akkor az is egyéni arculatot tud kölcsönözni a vállalkozásodnak (Canva használata). 🙂

Weboldal készítés

Mielőtt rátérnénk a legjobb stock fotó weboldalakra, tisztázzuk a copyright fogalmát.

Az remélem mindenki számára nyilvánvaló, hogy nem lehet csak úgy felhasználni bármilyen képet az internetről, mert szerzői jog (copyright) védi őket.

Az olyan fényképeket, amelyek a szerzői jogi törvény hatálya alá tartoznak, bizony tilos terjesztenünk vagy posztolnunk nyilvános felületeken.

Ezt csak akkor tehetjük meg, ha a fénykép készítője engedélyt adott rá, hogy felhasználhassuk az ő produktumát (de még így is jogdíjat kell fizetnünk, vagy megnevezni az eredeti készítőt).

WordPress tárhely

A copyright az alkotókat védi, a fényképészeket ebben az esetben, hogy ne tudja bárki szabadon felhasználni az alkotásaikat.

Legyünk tehát körültekintőek, amikor tartalomgyártásba kezdünk, nehogy olyan fényképet válasszunk, amelynek engedély nélküli felhasználása tilos, mert még a végén a bíróságon kötünk ki!

Nézzük, hogyan juthatunk biztonságosan és ingyenesen jogtiszta képekhez.

3. Jogtiszta képek a Google Képkeresőből

Nyilván mindenki tudja, hogy a Google Képkeresőben (hivatalos oldal) be tudjuk állítani, hogy milyen méretű vagy színösszetételű képet szeretnénk találni, viszont a Felhasználási jogok menüpont alatt ha kiválasztjuk a Creative Commons-licencek lehetőséget, akkor jogtiszta képekhez juthatunk.

Jogtiszta képek a Google Képkeresőből

A Creative Commons-licenc lényege, hogy olyan kulturális javakat bocsát a nyilvánosság rendelkezésére, amelyek díjmentesen felhasználhatóak és terjeszthetőek, de megkövetelik a készítők (és a forrás) feltüntetését.

Ezeken a képeken meg is jelenik a Licencelhető felirat, és ha rákattintunk az egyik fotóra, akkor megnyithatjuk az Engedély adatai lehetőséggel, hogy pontosan milyen licenckategóriába tartozik.

Licencelhető képek

Lehet eltérés a képek felhasználhatósága tekintetében, például meghatározzák, hogy milyen típusú tartalmaknál tudjuk alkalmazni, használhatjuk-e kereskedelmi célokra, vagy szerkeszthetjük-e a fotókat.

Léteznek azonban kifejezetten ingyenes jogtiszta képek és stock fotók tárolására szolgáló webhely-adatbázisok, így ott célszerűbb kutatnunk.

3.1. Creative Commons-licencek

A Creative Commons-licencek kreatív művészeti javakat bocsátanak közhasznú felhasználásra. Ezzel az eredeti szerzők művei nemcsak megtekinthetők, hanem alkalmazhatók is a nyilvánosság számára.

Ezeket a licenceket érdemes komolyan venni, mert a bíróságon is perdöntő bizonyítékok lehetnek!

A Creative Commons-licencek eltérő szabadságfokkal rendelkeznek, de általánosságban lehetővé teszik a licenc alá tartozó művek terjesztését, felhasználását és másolását.

Fontos azonban, hogy fel kell tüntetnünk az eredeti szerzőt, vagyis a jogtulajdonost! Lehet az illető pl. zeneszerző, grafikus, vagy fényképész.

Emellett utalni kell a médiatartalom lelőhelyére is, amelyet megtehetünk egy linkkel vagy akár egy DOI-azonosító megadásával is.

Ezeket a licenceket a Creative Commons nonprofit szervezet biztosítja az alkotók számára.

3.2. A Creative Commons-lincencek típusai

Összesen 6 eltérő CC-licencet különböztetünk meg, melyek közül nem mindegyik engedi meg a kereskedelmi célú felhasználást, vagy a képek módosítását.

3.2.1. CC BY licenc

CC BY: Ezeket a képeket szabadon lehet terjeszteni, szerkeszteni és felhasználni, viszont mindenképpen fel kell tüntetnünk az eredeti alkotó személyét. Lehetővé teszi a kereskedelmi célú felhasználást is.

CC BY licenc

3.2.2. CC BY-SA licenc

CC BY-SA: Ezeket a képeket is szabadon lehet mindenféle módon használni és módosítani, de a remixelt változatokra is ugyanolyan formában kell hivatkozni, mint az eredetire, tehát meg kell nevezni az alkotót/jogtulajdonost. A kereskedelmi célú felhasználás megengedett.

CC BY-SA licenc

3.2.3. CC BY-NC licenc

CC BY-NC: Az alkotó megnevezése esetén szabadon terjeszthető, szerkeszthető és használható a művészeti termék, de tilos a kereskedelmi célú felhasználás!

CC BY-NC licenc

3.2.4. CC BY-NC-SA licenc

CC BY-NC-SA: Az eredeti és a módosított változatokra is hivatkozni kell ugyanolyan módon, és nem használhatjuk ezeket a képeket kereskedelmi célokra!

CC BY-NC-SA licenc

3.2.5. CC BY-ND licenc

CC BY-ND: A képet fel lehet használni kereskedelmi célokra a jogtulajdonos megnevezésével, de csak az eredeti formájában, nem szerkeszthetünk vagy módosíthatunk rajta semmit!

CC BY-ND licenc

3.2.6. CC BY-NC-ND licenc

CC BY-NC-ND: A képet csak eredeti formájában tudjuk használni, nem szerkeszthetjük, nem lehet kereskedelmi célú a felhasználása (tehát pl. nyilvános bemutatókon alkalmazhatjuk csak), és meg kell neveznünk az alkotót is.

CC BY-NC-ND licenc

4. Ingyenes weboldalak jogtiszta képek letöltésére

Most pedig jöjjön az a lista, amelyben néhány nagyszerű stock fotó-adatbázist fogunk bemutatni, ahonnan ingyenes tölthettek le szabadon felhasználható fényképeket.

4.1. Pexels – jogtiszta képek és videók ingyenesen

A Pexels oldalán ingyenesen juthatunk hozzá stock fotókhoz és -videókhoz is egyaránt. Ezeket szabadon letölthetjük és felhasználhatjuk, nem állnak szerzői jogvédelem alatt.

Pexels jogtiszta képek

A Pexels nagyon egyszerűen listázza a jogtiszta képeket témakörök szerint, kulcsszavakra is rákereshetünk, megnézhetjük az éppen felkapott stock fotókat, videók között válogathatunk, de még kihívásokat is teljesíthetünk, pl. a Földdel kapcsolatos stock fotók beküldésével.

A képkeresőben beállíthatjuk a fényképek méretét, színösszetételét és tájolását is. A stock videók pedig igazán különleges tartalmak, amelyek nagyon hasznosak lehetnek egy kezdő weboldal számára. 🙂

Pexels stock videók

4.2. Pixabay – jogtiszta képek, videók, illusztrációk és zenék ingyenesen

A Pixabay még több lehetőséget biztosít, mint a Pexels. Több mint 2,6 millió ingyenesen felhasználható stock fotó és -videó közül válogathatunk, nem is beszélve a jogtiszta illusztrációkról, vektor ábrákról, zenékről és hangeffektekről.

Pixabay jogtiszta képek

Különösen hasznos lehet, ha például aláfestő zenét keresünk egy marketingvideóhoz, vagy borítóképet szerkesztünk, és szükségünk lenne egy vektorgrafikára.

A jogtiszta képek keresésénél beállíthatjuk a méretet, színt, tájolást.

4.3. Unsplash – ingyenes magas felbontású jogtiszta képek

Az Unsplash magas minőségű, gyönyörű stock fotókat kínál a felhasználóknak. Kisebb hátránya, hogy nem érhető el magyar nyelven a weboldal, csak angolul.

Unsplash jogtiszta képek

A fényképeket kategóriákba sorolva is láthatjuk, a legnépszerűbb kulcsszavakra lebontva.

A jogtiszta képek szabadon felhasználhatóak és módosíthatóak, egyedül az tilos, hogy nagyobb szerkesztés nélkül pénzért áruljuk ezeket, vagy saját stock fotó-adatbázist hozzunk létre belőlük, esetleg más stock-oldalakra feltöltsük őket.

4.4. Picjumbo – jogtiszta képek és hátterek ingyenesen (vagy fizetősen)

A Picjumbo alapvetően ingyenes szolgáltatást nyújt, mivel rengeteg stock fotó, háttérkép és magas felbontású fénykép érhető el a felhasználók számára, azonban létezik egy prémium verziója is.

Picjumbo jogtiszta képek

Vannak például csodás fotókollekciók, melyek csak a fizetős verzióban érhetőek el. Ha nem vagyunk elégedettek az ingyenesen elérhető jogtiszta képekkel, akkor a prémium csomag nekünk szól.

A prémium szolgáltatás ára 8.25$/hónap ártól kezdődik. Kapunk érte egyedi betűtípusokat, több mint 180 fizetős fotókollekciót, több mint 50 új képet minden hónapban, valamint több mint 10 ezer exkluzív stock fotót, amelyeket máshol nem találhatunk meg.

4.5. StockSnap – ingyenes jogtiszta képek

A StockSnap oldalán számos stock fotó közül válogathatunk, amelyeket kedvünk szerint letölthetünk és felhasználhatunk bármilyen célra.

StockSnap jogtiszta képek

A képek kategóriákba vannak sorolva, de szabadon kereshetünk is kulcsszavak alapján. Minden héten frissül az adatbázis, új jogtiszta képek jelennek meg az oldalon folyamatosan.

4.6. Pikwizard – jogtiszta képek és videók ingyenesen

A Pikwizard oldalán több mint 1 millió szerzői jogdíj nélküli ingyenes stock fotó és -videó közül válogathatunk kedvünk szerint.

Pikwizard jogtiszta képek

Azért figyeljünk oda, mert a találatok között sok képen fog szerepelni a prémium jelző, ami annyit tesz, hogy fizetős oldalakról tudjuk csak letölteni őket.

Az ingyenes stock fotó-adatbázisok így próbálják fenntartani magukat, listánkon is több esetben, hogy fizetős oldalaknak csinálnak reklámot, pl. kedvezményes kódokkal vagy hirdetésekkel.

Ezt leszámítva azonban a Pikwizard oldalán is gyönyörű ingyenes jogtiszta képek állnak rendelkezésünkre. 🙂

4.7. Negative Space – ingyenes nagy felbontású jogtiszta képek

A Negative Space szintén ingyenesen ad számunkra stock fotókat, miközben a fizetős Shutterstock stock-adatbázis oldalát is promózza.

Negative Space jogtiszta képek

Ez azonban ne zavarjon minket, mert a Negative Space honlapján is találhatunk nagyszerű képeket, amelyek weboldalunkat szépíthetik.

5. Fizetős weboldalak stock fotók letöltésére

Ha már ennyi sok ingyenes fényképtároló weboldalt mutattunk be, ideje szót ejteni röviden a fizetős szolgáltatásokról is.

Az itt felsorolt webhelyekről csak pénz ellenében tudunk letölteni jogtiszta képeket, ezt mindenképp vegyük figyelembe! Mindig az alkalmazások hivatalos oldalán érdeklődjünk a jelenlegi árakról!

5.1. Adobe Stock – jogtiszta képek, videók, zenék, 3D modellek és vektorok

Adobe Stock: 30 napos ingyenes próbaidőszak után a legolcsóbb csomag 30 euró/hónap áron kerül értékesítésre.

A jogtiszta képek, videók és vektorok egy része ingyenesen is elérhető regisztráció után. Emellett letölthetünk illusztrációkat, betűtípusokat, zenéket, 3D modelleket és sablonokat is az Adobe Stock oldaláról.

Az Adobe Stock árakért kattints ide!

5.2. Bigstock – jogtiszta képek és videók

Bigstock: 7 napos ingyenes próba után válik fizetőssé, és különböző csomagok közül válogathatunk annak függvényében, hogy naponta hány képet vagy videót szeretnénk letölteni.

A legolcsóbb csomag 79$/hónap díjjal bír, és napi 5 képet tölthetünk le vele.

A Bigstock árakért kattints ide!

5.3. Shutterstock – jogtiszta képek, videók, zenék és sablonok

Shutterstock: több mint 400 millió képet kínál videók, zenék, sablonok és szerkesztők mellett.

A legolcsóbb csomag havi 10 kép letöltését teszi lehetővé 29 dolláros havi díjért cserébe. Az első 10 kép ingyenesen szerezhető be, egyfajta próbaként.

A Shutterstock árakért kattints ide!

5.4. Getty Images – kreatív jogtiszta képek és videók

Getty Images: kreatív és szerkesztői stock fotókat és -videókat tölthetünk le, az ár pedig attól függ, hogy milyen minőségben szeretnénk hozzájuk jutni.

Ha nagy felbontású képekre és 4K-s videókra fáj a fogunk, az nagyjából 450 dollárba kerül.

A Getty Images árakért kattints ide!

5.5. iStock – jogtiszta képek, zenék, videók és illusztrációk

iStock: zenét, illusztrációkat, videókat és képeket tudunk letölteni, havi 25 dollárért összesen 10 képet a legkisebb költséget nézve.

Az iStock árakért kattints ide!

Ha ezeket az árakat figyelembe vesszük, azt hiszem még jobban felértékelődnek az ingyenesen elérhető jogtiszta képeket gyűjtő weboldalak. 🙂

6. Összefoglaló

A jogtiszta képek teszik lehetővé, hogy pénz kiadása nélkül tudj hozzáadni vizuális tartalmakat a weboldaladhoz vagy a bejegyzéseidhez.

Bemutattunk 7+1 nagyszerű oldalt, ahol ingyenesen juthattok hozzá magas minőségű stock fotókhoz, illusztrációkhoz, vektorgrafikákhoz, videókhoz, és néhol még zenékhez vagy hangeffektekhez is.

Ezzel szemben a prémium oldalak bár exkluzívabb képeket kínálnak, de az árazásuk egyszerűen túl magas ahhoz, hogy egy kezdő vállalkozó erre áldozza a keresetét.

Tudasd ismerőseiddel is, hogy milyen oldalak léteznek az ingyenes jogtiszta képek letöltésére, és oszd meg a cikkünket!

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Milyenek azok a jogtiszta képek?

Vizuális tartalmakat biztosítanak a bejegyzéseid számára ingyen és legálisan, ezzel növelve a tartalommarketing hatékonyságát.

❓ Lehetséges ingyenesen letölteni jogtiszta képeket?

Igen, ezzel kapcsolatban több weboldalról is szó esik a cikkben. Akár Facebook borítókép beállítására is alkalmas lehet egy stock fotó.

❓ Mire figyeljek oda?

A Creative Commons-licencek által biztosított szabadság mértékére, hiszen néha szükséges lesz a jogtiszta képek szerzőjének a megjelölése.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.