Mi az a JSON formátum és hogyan épül fel?

A JSON egy JavaScript-alapú adatcsere formátum, amelyet gyakran használnak webfejlesztés során, mivel sok programnyelv képes értelmezni.
JSON

Mi az a JSON formátum és hogyan épül fel?

A JSON formátum gyakran előfordul a programozás területén. Lényegében egy JavaScript nyelven megalkotott objektum vagy tömb, amellyel adatokat tudunk továbbítani különböző rendszerek, adatbázisok vagy platformok között, mivel rengeteg programnyelv képes értelmezni a JSON formátumot.

1. Mi az a JSON?

A JSON rövidítés a JavaScript Object Notation kifejezésből ered, ami magyarul annyit jelent, hogy JavaScript objektum jelölés. Ez a név arra utal, hogy a JSON szintaxisa a JavaScript objektumok szintaxisán alapul. A JSON-t eredetileg a JavaScript nyelv részeként hozták létre, de ma már széles körben használják más programozási nyelvekben is adatcserére.

A JSON tehát egy könnyű adatcsere formátum, amely könnyen olvasható és írható az emberek számára, valamint egyszerűen feldolgozható és generálható a gépek számára. A szintaxisa bár a JavaScript objektum szintaxisán alapul, de független bármely programozási nyelvtől. Általában webes alkalmazások és szerverek közötti adatcserére használják.

2. JSON példa

{
 "név": "Kovács János",
 "kor": 30,
 "házas": true,
 "gyerekek": [
   {
   "név": "Kovács Péter",
   "kor": 5
   },
   {"név": "Kovács Anna",
   "kor": 3
   }
],
 "cím": 
  {
  "utca": "Fő utca",
  "házszám": 12,
  "város": "Budapest"
  }
}

Ebben a példában:

 • A „név” egy szöveg (string), amely a személy nevét tárolja.
 • A „kor” egy szám (number), amely a személy életkorát tárolja.
 • A „házas” egy logikai érték (boolean), amely azt jelzi, hogy a személy házas-e vagy sem (igen/nem).
 • A „gyerekek” egy tömb (array), amely két objektumot tartalmaz, mindegyik a személy egy gyermekének adatait tárolja.
 • A „cím” egy objektum (object), amely a személy címének részleteit tárolja, beleértve az utcát, a házszámot és a várost.

Ez a JSON objektum jól mutatja, hogyan lehet különböző típusú adatokat és hierarchikus struktúrákat tárolni JSON formátumban.

Weboldal készítés

3. Hol használják a JSON formátumot?

1) Webfejlesztés:

 • API-k és webes szolgáltatások: a JSON az egyik leggyakrabban használt formátum az API-k és webszolgáltatások adatcseréjéhez. Például egy kliens alkalmazás JSON formátumban kér adatokat egy szervertől, és a szerver JSON formátumban küldi vissza a válaszokat.
 • AJAX kérések: weboldalak és webalkalmazások dinamikus adatcseréjéhez használják a JSON-t AJAX kéréseken keresztül, hogy a felhasználói élményt javítsák az oldal újratöltése nélkül.

2) Mobilalkalmazások: az iOS és Android applikációk gyakran használnak JSON-t az adatcserére a backend szerverekkel.

3) Adatbázisok:

 • NoSQL adatbázisok: például a MongoDB és az Apache CouchDB adatbázisok JSON-szerű dokumentumokban tárolják az adatokat.
 • Relációs adatbázisok: számos relációs adatbázis, mint például a PostgreSQL és a MySQL, támogatja a JSON formátumú adatmezőket.

4) Konfigurációs fájlok: több szoftver és alkalmazás használ JSON-t konfigurációs fájlként a beállítások és paraméterek tárolására, mivel a formátum könnyen olvasható és írható.

5) Adatcsere különböző rendszerek között: eltérő platformok közötti adatcserére is alkalmas a JSON, mivel platformfüggetlen és széles körben támogatott.

6) Log fájlok: egyes alkalmazások és szerverek JSON formátumban rögzítik a naplóbejegyzéseket, mivel ez lehetővé teszi az adatok strukturált és könnyen feldolgozható tárolását.

A JSON használatának előnyei közé tartozik az egyszerűsége, olvashatósága, platformfüggetlensége és a széleskörű támogatottsága, ami miatt az egyik legnépszerűbb adatcsere formátummá vált az interneten.

4. A JSON formátum felépítése

A JSON formátum egyszerű és jól strukturált, amely négy alapvető adatstruktúrát tartalmaz:

 1. Objektum (object)
 2. Tömb (array)
 3. Kulcs-érték párok (key-value pairs)
 4. Egyszerű értékek (simple values)

4.1. JSON objektum

Az objektum (object) egy vagy több kulcs-érték párból áll, ahol a kulcsok sztringek, az értékek pedig lehetnek bármilyen JSON adatstruktúrák (másik objektum, tömb, sztring, szám, logikai érték vagy null). Az objektumokat kapcsos zárójelek { } határolják.

Példa:

{
 "név": "Kovács János",
 "kor": 30,
 "házas": true
}

A JSON objektumokat általában akkor használjuk, amikor egy nagy összefüggő adatsort akarunk tárolni. Például: egy adott személy adatait vagy egy lakóház adatait.

4.2. JSON tömb

A tömb (array) elemek listája, ahol az elemek lehetnek bármilyen JSON adatstruktúrák (objektumok, tömbök, sztringek, számok, logikai értékek vagy null). A tömböket szögletes zárójelek [ ] határolják, és az elemek vesszővel vannak elválasztva.

Példa:

[
 "alma",
 "banán",
 "cseresznye"
]

Akkor alkalmazzuk, ha több, hasonló felépítésű adatot szeretnénk tárolni. Például: alkalmazottak adatainak listázása vagy egyszerű felsorolás.

WordPress tárhely

4.3. Kulcs-érték párok

A kulcs-érték pár egy kulcsból (mindig sztring) és egy hozzá tartozó értékből áll. Az objektumok kulcs-érték párokat tartalmaznak, és a kulcsot az értéktől kettőspont : választja el.

Példa:

{
 "név": "Kovács János"
}

4.4. Egyszerű értékek

Az egyszerű értékek lehetnek sztringek, számok, logikai értékek (igaz/hamis) vagy null értékek.

 • Sztringek: karakterlánc idézőjelek között, például "szöveg"
 • Számok: tizedestörtek is lehetnek, például 42 vagy 3.14
 • Logikai értékek: true vagy false
 • Null (üres): null

Példa:

{
 "sztring": "Hello, világ!",
 "szám": 123,
 "logikai": true,
 "nulla": null
}

5. Összefoglaló

A JSON (JavaScript Object Notation) egy könnyű adatcsere formátum, amelyet gyakran használnak webalkalmazásokban az adatátvitelhez. Az egyszerű szintaxisának köszönhetően könnyen olvasható és írható emberek számára, ugyanakkor könnyen feldolgozható gépek által is. A JSON egy strukturált adatformátum, amely kulcs-érték párokat és rendezett listákat tartalmaz.

Használata széles körben elterjedt a webfejlesztésben, mivel számos programozási nyelv támogatja, és jól integrálható az AJAX technológiával a dinamikus webalkalmazások létrehozásához. A JSON formátum lehetővé teszi az adatok egyszerű és hatékony átvitelét a kliens és a szerver között, minimalizálva az adatátvitel során keletkező hibákat.

Alapvetően egy szöveges formátum, amely könnyen szerkeszthető és olvasható, ugyanakkor elegendően rugalmas ahhoz, hogy összetett adatstruktúrákat is kezeljen. A JSON struktúrák könnyen beágyazhatók egymásba, ami lehetővé teszi a bonyolultabb adatmodellek létrehozását és kezelését anélkül, hogy a formátum túlzottan bonyolulttá válna.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a JSON?

A JavaScript Object Notation kifejezés rövidítése, amely egy könnyen értelmezhető adatcsere formátum.

❓ Hol használják a JSON-t?

Elsősorban a webfejlesztésben.

❓ Hol találhatok profi webfejlesztőt?

Lépj kapcsolatba a Kiszervezett Marketing munkatársaival!

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés