A Laravel PHP keretrendszer működése és előnyei

A Laravel az egyik legnépszerűbb PHP keretrendszer, amelyet széles körben használnak webfejlesztéshez és weboldal készítéshez.
Laravel

A Laravel PHP keretrendszer működése és előnyei

A PHP keretrendszerek közül az egyik legnépszerűbb és legbiztonságosabb alternatíva a Laravel. Egyrészt gyorsan működik, könnyen értelmezhető kódot generál, másrészt ingyenes és rendszeresen kap biztonsági frissítéseket.

1. Mi az a Laravel?

A Laravel egy nyílt forráskódú PHP webes keretrendszer, amelyet Taylor Otwell hozott létre. Az első verzió 2011-ben jelent meg, és azóta az egyik legnépszerűbb PHP keretrendszerré vált. A Laravel célja, hogy a fejlesztők számára megkönnyítse és felgyorsítsa a webes alkalmazások fejlesztését azáltal, hogy strukturált és egyszerűen használható eszközöket és könyvtárakat biztosít.

A Laravel főbb jellemzői közé tartoznak az alábbiak:

 1. Elegáns szintaxis: a Laravel tiszta és olvasható kódot biztosít, amely könnyen karbantartható.
 2. MVC architektúra: az MVC (Model-View-Controller) architektúrát követi, amely segít a kód strukturálásában és a logika elkülönítésében.
 3. Blade sablonmotor: a Laravel beépített sablonmotorja, amely lehetővé teszi dinamikus HTML oldalak könnyű létrehozását.
 4. Migrációk és adatbáziskezelés: a migrációs rendszerével könnyen kezelhetők az adatbázisok és a sémaváltoztatások.
 5. Artisan parancssori eszköz: az Artisan parancssori eszköz segítségével automatizálhatók a gyakori fejlesztési feladatok.
 6. Beépített hitelesítés és jogosultságkezelés: a Laravel leegyszerűsíti a felhasználói autentikáció és jogosultságkezelés megvalósítását.
 7. Eloquent ORM: ez a Laravel saját ORM-je, amellyel lehetővé válik az adatbázis műveletek egyszerű végrehajtása objektumorientált módon.
 8. Csomagok és moduláris felépítés: támogatja a külső csomagok és modulok használatát, amelyekkel bővíthető a keretrendszer funkcionalitása.

Összességében a Laravel ideális választás lehet mind a kis, mind a nagyobb méretű webfejlesztési projektekhez, és egyaránt alkalmas kezdő és haladó fejlesztők számára.

2. A Laravel története

A Laravel története 2011-ben kezdődött Taylor Otwell kezdeményezésére, aki úgy döntött, hogy egy új keretrendszert hoz létre, amely a modern PHP fejlesztés legjobb tulajdonságait ötvözi.

A Laravel 1. verzióját 2011 júniusában adták ki, és gyorsan népszerűségre tett szert a PHP fejlesztők körében. A keretrendszert elegáns szintaxisa, beépített funkciói és aktív közössége miatt dicsérték.

Az ezt követő években a Laravelt folyamatosan frissítették új funkciókkal és javításokkal. A legjelentősebb frissítések közé tartozott a Laravel 5 kiadása 2015-ben, amely bevezette az Eloquent ORM 2.0-t, a Laravel Queue-t és a Blade templating motort.

A Laravel 6 2019-es kiadása tovább erősítette a keretrendszer pozícióját a PHP ökoszisztémában, míg a Laravel 7 2020-ban a teljesítményre és a stabilitásra összpontosított. Ez a verzió új funkciókat vezetett be, mint például a Laravel Octane motor, a JIT összeállítás támogatása és a Blade templating motor frissítései.

A cikk írásának pillanatában a legújabb verzió a Laravel 11 volt, amelyet 2024 márciusában adtak ki. A Laravel ma a világ egyik legnépszerűbb PHP keretrendszere. Aktív közösséggel és folyamatosan növekvő funkciókészlettel rendelkezik, ezért ideális választás webes alkalmazások széles skálájának fejlesztéséhez.

Weboldal készítés

3. A Laravel működése

3.1. MVC architektúra

A Model-View-Controller (MVC) architektúra főbb elemei:

Modell (model): a modellek felelősek az adatbázis interakciókért és az üzleti logika kezeléséért. A Laravelben az Eloquent ORM biztosítja a modellek használatát, amely lehetővé teszi az adatbázis műveletek objektumorientált kezelését.

Nézet (view): a nézetek felelősek a felhasználói felület megjelenítéséért. A Laravel a Blade sablonmotort használja a dinamikus HTML oldalak létrehozásához, amely egyszerű szintaxissal rendelkezik és támogatja az elrendezéseket (layouts) és a külső komponenseket.

Vezérlő (controller): a vezérlők fogadják a felhasználói kéréseket, valamint közvetítenek a modellek és a nézetek között. A vezérlők végzik el az üzleti logikát, és meghatározzák, melyik nézetet kell megjeleníteni a felhasználó számára.

3.2. Routing (útvonalak kezelése)

Az útvonalak (routes) kezelése lehetővé teszi, hogy meghatározzuk, melyik URL-re milyen logikát kell végrehajtani. Az útvonalak a routes/web.php és routes/api.php fájlokban definiálhatók. Az útvonalak összekapcsolják a felhasználói kéréseket a megfelelő kontrollerekkel és műveletekkel.

3.3. Middleware (köztes rétegek)

A middleware-ek lehetővé teszik, hogy az alkalmazás kéréseinek és válaszainak áramlását szabályozzuk. Ezek használhatók például autentikáció, jogosultságkezelés, naplózás és más előfeldolgozási műveletek végrehajtására.

3.4. Eloquent ORM

A Laravel saját ORM-je az Eloquent, amely lehetővé teszi, hogy az adatbázis műveleteket objektumorientált módon hajtsuk végre. Az Eloquent modellek az adatbázis táblákhoz kapcsolódnak, és könnyen kezelhető metódusokat biztosítanak az adatok lekérdezésére, beszúrására, frissítésére és törlésére.

3.5. Blade sablonmotor

A Blade egy egyszerű és hatékony sablonmotor, amelyet a Laravel használ. A Blade lehetővé teszi, hogy a PHP kódot HTML sablonokba ágyazzuk, valamint támogatja a sablonöröklést és a komponensek használatát.

3.6. Artisan CLI

Az Artisan parancssori eszköz segítségével automatizálhatók a gyakori fejlesztési feladatok, mint például a migrációk futtatása, kontrollerek generálása, és egyéb karbantartási műveletek. Az Artisan CLI parancsokat a php artisan paranccsal lehet futtatni.

3.7. Autentikáció és jogosultságkezelés

A Laravel beépített rendszert biztosít a felhasználói autentikáció és jogosultságkezelés megvalósításához. Jellemzői: egyszerűen konfigurálható login, regisztráció, jelszóemlékeztető és jogosultsági rendszerek.

3.8. Adatmigrációk

A migrációk segítségével könnyen kezelhetők az adatbázis struktúrájának változásai. Segítségükkel lehetővé válik az adatbázis táblák létrehozása, módosítása és törlése a kódból, ami verziókövethetővé teszi az adatbázis változásokat.

WordPress tárhely

4. A Laravel előnyei

1) Fejlesztőbarát:

 • Elegáns szintaxis és funkciók: a Laravel kifejező és könnyen olvasható szintaxissal büszkélkedhet, amely a kódolást élvezetessé teszi. Az egyszerűségre és az olvashatóságra összpontosít, lehetővé téve a fejlesztők számára, hogy tiszta és karbantartható kódot írjanak.
 • Számos beépített eszköz és segédprogram: ezek felgyorsítják a fejlesztési folyamatot és leegyszerűsítik a gyakori feladatokat, mint például a migrációk, a seederek és az API végpontok generálása.
 • Aktív közösség és források: a Laravelnek nagy és aktív közössége van, rengeteg online forrással, oktatóanyaggal és dokumentációval, amelyek segítik a fejlesztőket a tanulásban és a felmerülő problémák megoldásában.

2) Robusztus és skálázható:

 • MVC architektúra: a Laravel az MVC (Model-View-Controller) architektúrát követi. Ez egy jól bevált szoftverfejlesztési minta, amely strukturált, karbantartható és skálázható kódot eredményez.
 • Eloquent ORM: a Laravel beépített Eloquent ORM-je (Object-Relational Mapping) egyszerűsíti az adatbázisokkal való interakciót, ezáltal lehetővé téve a fejlesztők számára, hogy objektumorientált módon dolgozzanak az adataikkal.
 • Laravel Queue: ez egy aszinkron munkamegállító rendszer, amely segít a hosszú futású feladatok feldolgozásában és a webes alkalmazás teljesítményének optimalizálásában.

3) Biztonságos:

 • Beépített biztonsági funkciók: számos beépített biztonsági funkciót kínál, mint például a felhasználói hitelesítés, a jogosultságkezelés, a CSRF védelem és az SQL-injekció elleni védelem.
 • Rendszeres biztonsági frissítések: a Laravelt aktívan fejlesztik és frissítik, így biztosítva, hogy a legújabb biztonsági javításokkal és funkciókkal rendelkezzen.

4) Egyéb előnyök:

 • Gyors: a Laravel gyors és hatékony keretrendszer, amely kiváló teljesítményt nyújt a webes alkalmazások számára.
 • Könnyen bővíthető: moduláris felépítésének köszönhetően könnyen bővíthető új funkciókkal és csomagokkal.
 • Ingyenes és nyílt forráskódú: a Laravel ingyenes és nyílt forráskódú szoftver, ami azt jelenti, hogy bárki használhatja és módosíthatja.

5. Összefoglaló

A Laravel nem véletlenül az egyik legkedveltebb PHP keretrendszer a piacon, hiszen ingyenes, gyors és könnyen kezelhető.

Kiválóan használható a webfejlesztés különböző részterületein belül, legyen szó akár weboldal vagy webshop készítésről, vagy webes alkalmazások fejlesztéséről.

Ha további információra van szükséged, tekintsd meg bátran a Laravel hivatalos weboldalát! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a Laravel?

Egy PHP keretrendszer, amely kitűnően használható webfejlesztéshez.

❓ Mennyibe kerül a Laravel?

Nyílt forráskódú, tehát ingyenes.

❓ Hol találok profi webfejlesztőt?

Lépj kapcsolatba a Kiszervezett Marketing szakembereivel!

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés