Miért jó a link rövidítés? 5 linkrövidítő alkalmazás

Az URL címek gyakran túl bonyolultak, ezért célszerű linkrövidítő alkalmazásokat használnunk, hogy könnyen értelmezhető webcímeink legyenek.
Linkrövidités boritokep

Miért jó a link rövidítés? 5 egyszerű linkrövidítő alkalmazás

Miért fontos a link rövidítés? Ha a weboldalunkhoz tartozó webcímek értelmezhetetlenek, bonyolultak, nem jól szerkesztettek, akkor látogatóink nem fognak ránk profiként tekinteni. Cikkünkben bemutatunk 5 nagyon egyszerű és praktikus alkalmazást, amivel könnyen esztétikussá varázsolhatjuk URL címeinket.

Az URL cím köznyelvi megfelelője a link, amellyel internetes erőforrásokat (képeket, videókat, fájlokat, cikkeket) érhetünk el, ha beírjuk a Google (vagy más keresőmotor) keresőmezőjébe.

Az URL címről részletesebben olvashatsz egy másik bejegyzésünkben!

A linkeket használjuk a tartalmak megosztására és azonosítására. Ebből az okból kifolyólag a linkeknek rövidnek és könnyen értelmezhetőnek kell lenniük.

Egy másik fontos tudnivaló: a rövid linkek nagyobb forgalmat generálnak, ami a weboldalunk SEO-jában is elengedhetetlen. Tehát link rövidítéssel előrébb rangsorolhatjuk magunkat a találati listában.

Itt merül fel az a probléma, hogy egyes URL címek túl hosszúak és bonyolultak. Például:

https://pelda.hu/main/blog/cikkek/2022/03/10/a-link-rovidites-rejtelmei-minden-amit-tudnod-kell

Mi a baj egy ehhez hasonló linkkel?

  • túl hosszú és összetett;
  • nem mutat jól egy weboldalon;
  • közösségi médiás megosztásnál nem túl esztétikus;
  • ha valaki nem tudja közvetlenül lemásolni (pl. a link egy képen vagy papírlapon szerepel), betűről betűre pontosan be kell írnunk a keresőbe;
  • egyes felületek (pl. Twitter, SMS-szolgáltatások) limitált karakterszámú üzeneteket engednek csak elküldeni, ezért egy hosszú link önmagában túllépné a megadott limitet.

Ezen okokból a fenti linket egy linkrövidítő alkalmazással le tudjuk egyszerűsíteni a következő formában:

https://pelda.hu/blog/link-rovidites

Weboldal készítés

2. Miért előnyös a linkek rövidítése?

1) A rövid linkek könnyen megjegyezhetők, olvashatók.

2) Egyszerűbb megosztani a linket üzenetben és a közösségi médiában. Például a Twitteren a posztok maximális karakterszáma 280.

3) Nem ijeszti el a weboldalra látogatókat a Megosztás gomb megnyomásától.

4) Mivel megnövekszik a cikkek megosztásának aránya, ezért több látogatót vonz majd be a weboldalunk.

5) Az emberek már természetesnek veszik az esztétikus és egyszerű URL címeket. Viszont ha túl bonyolult linkeket használunk, az egyből negatív hatást kelthet.

6) A legtöbb linkrövidítő alkalmazás lehetőséget ad olyan statisztikák kimutatására, amelyek az újonnan létrehozott leegyszerűsített linkre kattintók számát és összetételét összegzik (pl. ország szerint, a kattintás időpontja szerint, a használt elektronikus eszköz és keresőmotor típusa szerint).

7) Pozitívabb lesz a megítélésünk a potenciális ügyfelek körében, mivel a link rövidítés professzionalizmusra és odafigyelésre utal.

8) Lehetőségünk van linkek elmaszkírozására, amennyiben az eredeti oldal domain neve túl hosszú, vagy azt el akarjuk rejteni.

Például a link tartalmaz paramétereket, amivel pontosan tudjuk mérni, hogy melyik kampányból érkeztek a látogatók a weboldalunkra. Aki tudja ezt értelmezni, annak ez egyszerűen kiolvasható a linkből. Azonban a link rövidítésével ezt „el tudjuk rejteni”. Az affiliate marketing is ez alapján működik.

9) Egyszerűbb lemásolni a linkeket képekről vagy nyomtatott médiáról.

10) Az emberek általában megbízhatóbbnak ítélnek meg egy rövid linket, mint egy több sorból álló webcímet.

WordPress tárhely

Röviden tehát:

Ha könnyen felismerhető, professzionálisabb linkeket szeretnénk használni, amelyek nagyobb forgalmat generálnak a weboldalunkon, mindenképp célszerű a linkrövidítő alkalmazások használata.

3. Milyen linkrövidítő szoftverek vannak?

Az alábbiakban bemutatunk 5 nagyszerű linkrövidítő alkalmazást. Közös vonásuk, hogy ingyenesen és egyszerűen használhatók.

Vannak szolgáltatások, amelyek használatához regisztráció sem szükséges. A legtöbb linkrövidítő nemcsak szimplán leegyszerűsíti az URL címeket, hanem egyedi statisztikákat is szolgáltat a linkek elérési adatairól.

A Bit.ly egy ingyenes URL rövidítő szolgáltatás, amely nagyon egyszerűen használható. Akár regisztráció nélkül is rövidíthetünk linkeket a következő formában:

Bitly link rövidítés

Mint láthatjuk, a regisztráció nélküli ingyenes verzióban elegendő csak bemásolni a hosszú linket, és egy bit.ly/random-URL formájú linket hoz létre az eredeti helyett.

Ennek vannak előnyei és hátrányai is. Előnye, hogy egyszerűen lerövidítettük és elmaszkoltuk a linkünket. Hátránya, hogy eltűnt weboldalunk domain neve, ami a mi brandünket jelöli.

A Bit.ly számos előfizetési csomagot biztosít számunkra.

1) Ingyenes regisztráció: havi 10 link rövidítés, személyre szabható elérési útvonalak (hátsó rész) az URL címekben, statisztikai adatok szolgáltatása.

2) Alapcsomag: havi 100 link rövidítés, saját domain név használata, e-mail segítségnyújtás, egyszerre több link rövidítése, Bitly brandnévvel ellátott QR-kód rövidítések, 30 napos link nyomon követés, UTM paraméterezés.

3) Prémium csomag: havi 3,000 link rövidítés, fejlesztett statisztikai elemzések a linkek eléréséről, reklámkampányok, saját brandnévvel ellátott QR-kód rövidítések, 1 éves link nyomon követés, kampányszintű nyomon követés, városi szintű és eszköztípustól függő nyomon követés.

4) Vállalati csomag (egyéni díjszabás): havi 10,000+ link rövidítés, emelt szintű linkgenerálás és felhasználói engedélyek, mindent átfogó statisztikai elemzések, személyre szabott szakértői segítségnyújtás, 2 éves link nyomon követés, városi szintű és eszköztípustól függő módon.

Egy gyors és teljesen ingyenes regisztráció után már sokkal több lehetőségünk van a link rövidítésünk testreszabására, valamint a statisztikai adatok nyomon követésére.

Bitly link rövidítés

Mint látható, az ingyenesen regisztrált profilból már a rövidített link útvonal részét, tehát ami a bit.ly/ után következik, személyre tudtuk szabni. Ezáltal szakmailag sokkal helyesebb az ehhez hasonló rövidítési forma, mivel akár saját domain címünket is belevihetnénk a rövidített linkbe.

Például az eredeti link a következő:

https://kiszervezettmarketing.hu/online-marketing/facebook-hirdeteskezeles/

Ezt az alábbi variációkban rövidíthetjük le a Bit.ly ingyenes verziójának segítségével:

https://bit.ly/FB-hirdetes

Amennyiben valamelyik fizetett verziót vásároljuk meg, lehetőségünk nyílik a rövidített linkek teljes mértékű testreszabására, akár egyéni domainnel is.

A TinyURL szintén nagyon hasznos linkrövidítő alkalmazás. Regisztrálnunk sem szükséges ahhoz, hogy a rövidített linkünk útvonal elérési részét személyre szabhassuk.

TinyURL link rövidítés

Természetesen itt is vannak különböző fizetett csomagok, de a szolgáltatás anyagi ráfordítás nélkül is nagyon jól használható. Egy teljesen ingyenes regisztrációt követően két további domain nevet választhatunk a tinyurl.com helyett: tiny.one és rotf.lol.

A személyre szabott domain nevek használata csak a fizetős verziókban elérhető. A Pro verzió 9.99$/hónap tarifával rendelkezik.

A BL.INK szolgáltatás 21 napig tartó ingyenes próbaidőszak után fizetőssé válik. Alkalmazhatjuk linkek rövidítésére b.link domain név alatt.

BL.INK link rövidítés

Ahogy a képen is látható, regisztráció után láthatjuk a rövidített linkünk elérési adatait: hány ember kattintott rá, mobilról vagy számítógépről keresték fel, napokra levetített elérési adatok is rendelkezésre állnak.

További elérhető statisztikai adatok:

  • országok szerinti elérés;
  • városok és régiók szerinti elérés;
  • hivatkozások és megjelölések a linkhez kapcsolódóan;
  • az elérések számának óránkénti bontása.

Emellett vásárolhatunk külön domain neveket az alkalmazáson belül, amelyeket 1 éves bontásokban kapunk meg használatra a rövidített linkjeinkhez.

A Cutt.ly használatához regisztrálnunk kell a weboldalra, így hozzáférhetünk az ingyenesen elérhető funkciókhoz. Léteznek különböző fizetős csomagok is, melyek havidíjas formában érhetők el.

Az ingyenes verzióban végtelen számú rövidített és vásárolt domain névvel rendelkező linket hozhatunk létre, valamint az utolsó 30 napról átfogó statisztikákat is kapunk linkünk elérési adatairól.

A fizetős verziókban a statisztikák egyre nagyobb időintervallumot ölelnek fel, és egyre részletesebb adatokkal szolgálnak látogatóinkról.

Cutt.ly link rövidítés

A Cutt.ly által kreált rövid link a következőképpen néz ki:

https://cutt.ly/GAd4Tva

A programban ugyanúgy lehetséges a véletlen módon generált elérési útvonal címét sajátra cserélni:

https://cutt.ly/landing-keszites

A Rebrandly egy magas minőségű linkrövidítő alkalmazás, amely letölthető böngészőbővítményként is. Lehetőségünk van saját domain neveket hozzáadni, elérési útvonalakat szerkeszteni, statisztikákat és elemzéseket olvasni a linkünkre érkezett kattintásokról.

Rebrandly használata

A Rebrandly által létrehozott rövidített link a következő:

https://rebrand.ly/landing-keszites

A szolgáltatás teljesen ingyenes, de vannak fizetős verziók is, amelyek még több lehetőséget biztosítanak számunkra. Például létrehozhatunk olyan linkeket, amelyek egy előre megadott időpontban lejárnak.

4. Összefoglaló

A weboldalunkhoz tartozó URL címek kinézete és felépítése nagyban meghatározza, hogy látogatóink milyen véleménnyel lesznek munkánk minőségéről. Célszerű, ha a weblapunk linkjei rövidek, könnyen olvashatóak és értelmezhetőek.

Mivel sok URL cím bonyolult és speciális karaktereket tartalmaz, ezért elengedhetetlen, hogy használjunk linkrövidítő alkalmazásokat (például Bit.ly).

Számos más szolgáltatás is létezik, amelyek ingyenesen (sokszor regisztráció nélkül is) lehetővé teszik, hogy saját igényeinknek megfelelően testre szabhassuk linkjeinket, lerövidíthessük őket.

Tetszett a cikkünk? Kérlek ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel is. Tekintsd meg weboldal építéssel foglalkozó oldalunkat!

Ti szoktatok linkrövidítő programokat használni? Írjátok meg hozzászólásban!

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

5. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a link rövidítés?

A link rövidítés egy hosszú és bonyolult URL címből készít egy rövidebb, könnyen értelmezhető változatot.

❓ Milyen linkrövidítő alkalmazások vannak?

Bejegyzésünkben az alábbiakra tértünk ki: Bit.ly, TinyURL, BL.INK, Cutt.ly, Rebrandly.

❓ Miért fontos a linkek rövidítése?

Egyszerű másolni a linket, megosztani a közösségi médiában, nem ijesztjük el az internetezőket, és pozitívabb lesz a weboldalunk megítélése.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés