A malware jelentése, típusai. A malware elleni védekezés

A malware jelentése egy kártékony szoftver, amely lehet vírus, trójai vagy féreg. Napjainkban kiemelten fontos a malware elleni védelem.
Malware jelentése

A malware jelentése, típusai. A malware elleni védekezés

A digitális világban rejlő előnyök mellett veszélyek is leselkednek ránk, és talán a legveszélyesebbek közöttük a malware-ek. De mi is pontosan a malware jelentése, és miért van szükségünk arra, hogy tisztában legyünk vele? Milyen malware típusok vannak? Hogyan tudunk védekezni az ehhez hasonló rosszindulatú szoftverek ellen? És vajon mi az a Malwarebytes? Ezekre a kérdésekre választ kaphatsz az alábbi cikkben! 🙂

1. Mi a malware jelentése?

A malware egy rövidített forma, amely az angol malicious software (magyarul: rosszindulatú szoftver) kifejezésből ered. Olyan számítógépes programokat és alkalmazásokat jelöl, amelyeknek célja a felhasználók vagy rendszerek károsítása, az adatlopás, a rendszerzavar okozása, vagy más kártékony tevékenységek végzése. A malware olyan kódból vagy programból áll, amely a felhasználó vagy a rendszertulajdonos tudta és hozzájárulása nélkül működik, és negatív hatásokat okoz.

Különféle formákat ölthet a malware: vírusok, férgek, trójaiak, kémprogramok, ransomware és sok más típus létezik. Ezek a rosszindulatú programok különböző módszereket alkalmaznak a terjedésre és a kártékony célok elérésére. A vírusok például más programokba vagy fájlokba ágyazódva terjednek és fertőznek meg más rendszereket. A férgek önállóan terjednek a hálózaton keresztül, míg a trójaiak álcázottan jelennek meg, és ártalmas tevékenységeket hajtanak végre a háttérben.

Az internet és az információs technológia térnyerése miatt a malware jelentős kockázatot jelent a számítógépes rendszerekre, a személyes adatokra és az online biztonságra nézve. A malware elleni védekezés magában foglalja az antivírus szoftverek használatát, a szoftverek és operációs rendszerek rendszeres frissítését, az online biztonságot és a felhasználók tudatosságának növelését a kártékony programokkal szembeni védelem fontosságáról.

Weboldal készítés

2. A malware rövid története

A vírusok megjelenése (1960-1980-as évek): a malware története az 1960-as évek végére nyúlik vissza, amikor is megjelentek az első olyan programok, amelyek terjedtek és kártékony hatással voltak. Az első „vírusok” olyan programok voltak, amelyek más programokba ágyazva másolták magukat, és a rendszer indításakor aktiválódtak. Azonban a korai időkben a vírusok még nem terjedtek olyan széles körben, mint ma, mivel a számítógépek nem voltak nagy számban elérhetőek.

A PC-k és az internet korszaka (1990-es évek): az 1990-es években, ahogy a számítógépek és az internetelérés egyre elterjedtebbé váltak, a malware-ek is egyre veszélyesebbek lettek. Ebben az időszakban jelentek meg az első tömegesen terjedő vírusok és férgek, mint például a „Melissa” vagy au „ILOVEYOU” (ez utóbbi egy szerelmes levélként érkezett a gyanútlan internetezők postaládájába). Ezek a káros programok e-mail mellékletek vagy letölthető fájlok formájában terjedtek.

2000-es évek: a 2000-es években a malware tovább fejlődött, egyre összetettebb és célzottabb formákat vett fel. Ebben az időszakban kezdtek megjelenni a trójaiak és a kémprogramok, amelyek célja a felhasználók adatainak ellopása, illetve a rendszerek feletti ellenőrzés átvétele volt. Ezenkívül a spam e-mailek is gyakran tartalmaztak linkeket vagy mellékleteket, amelyek mögött malware-ek rejtőzhettek.

A 2010-es évektől napjainkig: az utóbbi évtizedekben a malware-ek továbbra is fejlődnek és alkalmazkodnak az új technológiai környezethez. A ransomware, amely titkosítja a felhasználók fájljait és váltságdíjat követel a visszafejtésért, egyre gyakoribbá válik. Az okostelefonok és az internetkapcsolattal rendelkező vezeték nélküli eszközök terjedése új lehetőségeket nyitott a malware-ek számára a mobil platformokon való terjedésre is.

A biztonsági intézkedések és az online információvédelem fejlődése folyamatosan próbál lépést tartani az új fenyegetésekkel, de a felhasználók odafigyelése és tudatossága is kulcsfontosságú a malware-ek elleni védekezésben.

3. Milyen malware típusok vannak?

A malware különböző típusokba sorolható, mindegyik más-más módon működik és károsítja a rendszereket vagy lopja el a felhasználók adatait. Néhány jellemző malware típus:

 1. Vírusok: rosszindulatú programok, amelyek más programokba vagy fájlokba ágyazódva terjednek. Amikor a fertőzött fájl vagy program fut, a vírus aktiválódik, és tovább terjed más fájlokra vagy rendszerekre.
 2. Férgek: önállóan terjednek a hálózaton keresztül anélkül, hogy más programokra vagy fájlokra támaszkodnának. A férgek gyakran kihasználják a rendszerek vagy alkalmazások sebezhetőségeit a terjedéshez.
 3. Trójaiak: gyakran álcázva érkeznek olyan szoftverként, amely hasznosnak tűnik, de valójában adatokat lop vagy hátsó ajtókat nyit a támadók számára.
 4. Kémprogramok (spyware): ezek a malware-ek a felhasználók tevékenységéről szóló adatokat gyűjtik és továbbítják a hackerek számára. A kémprogramok célja általában a felhasználók online tevékenységének megfigyelése, és az így gyűjtött adatokat gyakran marketing vagy egyéb célra használják fel.
 5. Ransomware: a ransomware titkosítja a felhasználó fájljait vagy szoftvereit, majd váltságdíjat követel a fájlok visszafejtéséért vagy a rendszer helyreállításáért. Ez malware típus a felhasználókat kényszeríti a fizetésre.
 6. Adware: az adware olyan rosszindulatú program, amely hirdetéseket jelenít meg az internetezők számára, engedély nélkül és zavaró módon. Az adware célja a reklámbevételek generálása.
 7. Rootkit: a rootkit egy olyan típusú malware, amely rejtőzködik a rendszer mélyén, és átveszi a teljes ellenőrzést a rendszer felett. A rootkiteket nehéz észrevenni és eltávolítani.
 8. Keylogger: a keylogger olyan program, amely rögzíti a felhasználó által begépelt billentyűparancsokat, beleértve a jelszavakat és az érzékeny információkat is. A támadók ezáltal hozzáférést szerezhetnek a felhasználók fiókjaihoz vagy személyes adataihoz.
 9. Botnet: a botnet olyan rosszindulatú programokból álló hálózat, amelyet a támadók távolról irányíthatnak. Ezek a „botok” kibertámadások vagy spam e-mailek terjesztésére használhatók, vagy akár DDoS támadás is indítható általuk.
Webshop tárhely

4. A malware veszélyei

A malware-ek jelentős kockázatot jelentenek az egyének, vállalkozások és szervezetek számára egyaránt. Ezek a kártékony programok számos veszélyt hordoznak magukban, amelyeknek komoly következményei lehetnek. Csak néhány példa a malware veszélyeire:

 1. Adatlopás: a malware-ek gyakran arra vannak tervezve, hogy érzékeny személyes információkat tulajdonítsanak el, mint például banki adatokat, jelszavakat, vagy üzleti titkokat. Az ilyen adatlopások komoly pénzügyi vagy reputációs károkat okozhatnak.
 2. Rendszerzavar: egyes malware-ek célja lehet akár a számítógépes rendszerek károsítása vagy megbénítása. Ez vezethet adatvesztéshez, a szolgáltatások leállásához vagy a vállalkozások működési képességének veszélyeztetéséhez.
 3. Pénzügyi károk: a ransomware például titkosítja a fájlokat vagy rendszereket, majd váltságdíjat követel a visszafejtésért. A cégek és az egyének pénzügyi veszteségeket szenvedhetnek el, ha nem tudják visszaszerezni a fontos adatokat.
 4. Az online biztonság hiánya: a malware támadások következtében a felhasználók fiókjai, valamint az online tárolt személyes adatok és érzékeny információk könnyen veszélybe kerülhetnek.
 5. Személyazonosság ellopása: bizonyos malware-ek célja a személyazonosság-lopás, amely során az elkövetők az áldozatok nevében vagy azok adatait felhasználva hajtanak végre pénzügyi csalásokat vagy más jogellenes tevékenységeket.
 6. Hálózati veszélyek: a malware-ek terjedése általában hálózaton keresztül történik. Ha egy malware elterjed egy hálózaton belül, más eszközökre vagy rendszerekre is hatással lehet, ami további problémákat okoz majd.
 7. Az üzleti kapcsolatok károsodása: az emberek gyakran a saját e-mail fiókjukon keresztül terjesztik a malware-eket a kapcsolataik között anélkül, hogy tisztában lennének a fertőzöttséggel. Ez a veszély a személyes és üzleti kapcsolatokra is kihathat.

Az egyik legnagyobb kihívás a malware-ekkel szemben az, hogy folyamatosan fejlődnek és alkalmazkodnak az új technológiákhoz és védekezési módszerekhez. Ennek eredményeként fontos a folyamatos figyelem és az aktív védelmi intézkedések alkalmazása a kártékony programok elleni védelem érdekében.

5. A malware elleni védekezés és megelőzés

 1. Antivírus szoftverek használata: telepíts megbízható antivírus és antimalware szoftvert a számítógépedre. Ezek a szoftverek képesek felismerni és eltávolítani a káros programokat.
 2. Frissítések kezelése: rendszeresen frissítsd az operációs rendszered, az alkalmazásokat és a biztonsági szoftvereket is. A frissítések kijavítják a rendszerek sebezhetőségeit, ami megakadályozza a malware-ek terjedését.
 3. Elővigyázatos online böngészés: vigyázz az online tevékenységedre. Ne kattints véletlenszerű linkekre, ne nyiss meg gyanús e-maileket és ne tölts le fájlokat megbízhatatlan forrásokból.
 4. Gyakori biztonsági másolatok: rendszeresen készíts biztonsági másolatokat fontos fájlokról és adatokról. Egy jó gyakorlat a háromszoros fájlmentés szabálya: egy a gépen, egy valamilyen helyi eszközön és egy az egyik felhőalapú tárhelyen.
 5. Kétlépcsős azonosítás (2FA): aktiváld a kétlépcsős azonosítást az online fiókjaidban, ahol csak lehetséges. Ez további védelmet nyújt a fiókokhoz való illetéktelen hozzáférés ellen.
 6. Hálózati tűzfal és vírusirtó programok: használj hálózati tűzfalat és vírusirtó programokat, hogy megakadályozd a kártékony forgalmat és kiszűrd a potenciálisan veszélyes weboldalakat.
 7. Operációs rendszer szintű védelem: az operációs rendszerek gyakran rendelkeznek beépített biztonsági funkciókkal, például tűzfalakkal és biztonsági beállításokkal. Ezeket érdemes konfigurálni és alkalmazni.
 8. Spam-szűrés: engedélyezd a spamek szűrését az e-mail szolgáltatásoknál. Ez segíthet csökkenteni a káros e-mailek számát.
 9. Szoftverek letöltése megbízható forrásokból: csak megbízható forrásokból tölts le és telepíts szoftvereket. Az alkalmazások hivatalos weboldalairól vagy hivatalos alkalmazásboltokból történő letöltés ajánlott.
 10. Tudatosság növelése: tájékozódj a különböző malware típusokról és a legújabb fenyegetésekről. Az online biztonsági ismeretek segítenek felismerni a potenciális veszélyeket és időben reagálni rájuk.

Fontos megjegyezni, hogy a malware-ek állandóan fejlődnek, és még a legjobb védelmi intézkedések sem garantálják a teljes biztonságot. Azonban az aktív védekezés és a megelőző lépések segíthetnek minimalizálni a kockázatokat és a potenciális károkat.

6. Mi az a Malwarebytes?

A Malwarebytes (hivatalos oldal) egy népszerű és megbízható antimalware szoftver, amelyet a felhasználók és vállalkozások használnak a számítógépeik védelmére a malware-ek és más kártékony programok ellen. A szoftver célja az olyan fenyegetések felismerése és eltávolítása, mint a vírusok, férgek, trójaiak, kémprogramok, adware, ransomware és egyéb rosszindulatú szoftverek.

A Malwarebytes egyike azoknak a szoftvereknek, amelyek a hagyományos vírusirtó programokon túlmenően fókuszálnak a speciálisabb és újabb malware típusokra is, amelyek megkerülhetik a hagyományos védelmi mechanizmusokat. A szoftver rendelkezik valós idejű védelemmel, amely folyamatosan figyeli a számítógépes rendszert a potenciális fenyegetések felismerése érdekében.

Az alábbiakban összefoglaljuk röviden a Malwarebytes működését:

 1. Felderítés és észlelés: a Malwarebytes különböző technikákat alkalmaz a potenciális fenyegetések észlelésére. Az eszköz rendszeresen frissíti a malware definíciókat és az észlelési szabályokat, hogy naprakész legyen az új és ismeretlen fenyegetésekkel szemben.
 2. Szkennelés: amikor a Malwarebytes elindul, szkennerrel ellenőrzi a rendszert és az eszközöket a potenciális fenyegetések felderítésére. A szkennelés során megvizsgálja a fájlokat, a memóriát, a rendszerleíró adatbázist és más rendszerelemeket.
 3. Heurisztikus elemzés: a Malwarebytes alkalmazza a heurisztikus elemzési módszereket, amelyek segítségével olyan viselkedési mintákat és jellemzőket keres a programokban, amelyek a malware-ekre utalhatnak. Ez lehetővé teszi a potenciálisan új és ismeretlen fenyegetések azonosítását is.
 4. Adatbázis alapú észlelés: a Malwarebytes folyamatosan frissíti a malware definíciós adatbázisát, amely tartalmazza az ismert rosszindulatú szoftverek és fenyegetések adatait. Ha egy szkennelés során egy fájl vagy program megegyezik az adatbázisban lévő bejegyzésekkel, akkor malware észlelés történik.
 5. Karantén és eltávolítás: ha a Malwarebytes potenciális fenyegetéseket észlel, lehetőséget ad a felhasználónak a kártevők karanténba helyezésére vagy azok eltávolítására. A karantén lehetővé teszi a kártevők elkülönítését, hogy ne okozzanak további károkat, míg az eltávolítás megszabadítja a rendszert a fenyegetésektől.
 6. Proaktív védelem: a Malwarebytes nemcsak a reaktív észlelésre összpontosít, hanem a proaktív védelemre is. Olyan funkciókat tartalmaz, mint például a valós idejű védelem és a webböngészés védelme, amelyek megakadályozzák a felhasználókat abban, hogy káros weboldalakon vagy letöltéseken keresztül fertőzött fájlokat kapjanak.
 7. Frissítések és fejlesztések: a Malwarebytes folyamatosan frissíti és fejleszti a szoftvert az új fenyegetések és malware technikák elleni védelem érdekében. Ezek a frissítések biztosítják, hogy a szoftver hatékonyan tudja felismerni és kezelni a legújabb káros szoftvereket.

Fontos megemlíteni, hogy a malware elleni védelem soha nem nyújt garantált 100%-os védelmet minden fenyegetéssel szemben. A Malwarebytes használata egy átfogóbb biztonsági stratégiának a része kell legyen, amely magában foglalja az operációs rendszer és más alkalmazások frissítéseit, a biztonságos böngészési szokásokat, valamint más biztonsági szoftverek és eszközök használatát is.

7. Összefoglaló

A malware jelentése egy olyan rosszindulatú szoftver, amelynek eltérő kártékony céljai lehetnek, beleértve az adatlopást, a rendszerzavart, a hálózati és pénzügyi károkat, és még számos más lehetséges veszélyt.

Olyan malware típusok léteznek, mint a vírusok, a férgek, a trójaiak, a kémprogramok, a ransomware, a botnet, és egyéb kártevők.

Ezek ellen csak úgy tudunk védekezni, ha felelősségteljesen és figyelmesen böngészünk az interneten, csak megbízható forrásokból töltünk le fájlokat, kerüljük a gyanús weboldalakat, és antimalware szoftvereket használunk (pl. Malwarebytes). Emellett kiemelten fontos a weboldal biztonság szerepe is.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

8. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a malware jelentése?

A malware jelentése egy rövidítés, amely a „malicious software” (magyarul: kártékony szoftver) kifejezésből származik. A malware olyan számítógépes programok vagy kódok összefoglaló neve, amelyek célja az, hogy kártékony tevékenységet végezzenek a számítógépekben, hálózatokban vagy azok felhasználóinak személyes adatait lopják el.

❓ Milyen malware típusok vannak?

Vírusok, trójaiak, férgek, kémprogramok, ransomware, adware, botnet, stb.

❓ Hogyan védekezzek a malware ellen?

Csak megbízható weboldalakat nyiss meg, amelyek rendelkeznek SSL tanúsítvánnyal, és telepíts egy antimalware programot.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.