A mobile-first indexelés működése

A mobile-first indexelés értelmében a Google elsőként a weboldalak mobil verzióját veszi alapul, amikor feltérképezi és rangsorolja őket.
Mobile-first indexelés

A mobile-first indexelés működése

Tartalomgyártásnál nemcsak az a fontos, hogy jó minőségű szöveget írj, hanem a weboldal technológiai háttere is kiemelkedően fontos. A keresőoptimalizálás egyik alapvető lépése a mobilbarát kialakítás, a reszponzív webdesign biztosítása, mivel csak így fogsz tudni megfelelni a Google mobile-first indexelés követelményeinek.

1. Mi a mobile-first indexelés lényege?

A mobile-first indexelés lényege, hogy a keresőmotorok (például a Google) elsősorban a weboldalak mobil verzióját veszik figyelembe az indexelés és rangsorolás során. Korábban a weboldalak asztali verziója volt a fő forrás, de mivel egyre többen használnak mobil eszközöket az internet böngészésére, a keresőmotorok átálltak a mobil verziók előtérbe helyezésére.

Ennek az átállásnak több fontos következménye van:

 1. Mobilbarát kialakítás előtérbe helyezése: a weboldalaknak reszponzívnak kell lenniük, vagy külön mobil verzióval kell rendelkezniük, hogy a mobil felhasználók számára is kényelmes felhasználói élményt nyújtsanak.
 2. Teljesítmény és sebesség optimalizálása: a mobil felhasználók gyorsabb betöltődést várnak el, így a weboldalak teljesítményének optimalizálása kulcsfontosságú.
 3. Tartalom és struktúra: a honlap mobil verziójának teljes tartalmát és struktúráját indexelik, így biztosítani kell, hogy ugyanolyan részletes legyen, mint az asztali verzió.
 4. SEO (keresőoptimalizálás): a mobil SEO technikák kiemelt fontosságúak, mivel a mobil verzió alapján történik az indexelés és rangsorolás a Google Keresőben.

A Google 2016-ban kezdte el a mobile-first indexelés bevezetését, és 2021-től minden új weboldal alapértelmezés szerint a mobil verziója alapján kerül indexelésre és rangsorolásra.

A mobile-first indexelés nem jelenti azt, hogy a Google csak mobil weboldalakat indexel, vagy hogy az asztali weboldalak teljesen ki lennének zárva. Csupán azt jelenti, hogy a mobil verzió lesz a primer forrás a Google számára a weboldal relevanciájának és rangsorolásának meghatározásához.

Weboldal készítés

2. A mobile-first indexelés előnyei

A mobile-first indexelés több szempontból is előnyös mind a weboldal tulajdonosok, mind a felhasználók számára.

 1. Jobb felhasználói élmény: a weboldalak mobilbarát kialakítása és gyors betöltődési ideje jelentősen javítja a felhasználói élményt. A felhasználók könnyebben navigálhatnak és gyorsabban megtalálhatják a keresett információkat.
 2. Növekvő látogatottság: a mobilbarát weboldalakat előnyben részesítik a felhasználók, ami növeli a webhely látogatottságát és a visszatérő látogatók számát.
 3. Jobb rangsorolás: a Google előnyben részesíti a mobilbarát webhelyeket, ami javítja a weboldal rangsorolását a keresési találatok között, tehát SEO szempontból is elengedhetetlenül fontos a mobilbarát weboldal kialakítás.
 4. Versenyelőny: azok a weboldalak, amelyek megfelelően alkalmazzák a mobile-first indexelési irányelveket, versenyelőnyre tehetnek szert a kevésbé optimalizált versenytársakkal szemben. Manapság a mobilbarát weboldal tervezés már alapvető elvárás, ha nem akarunk amatőrnek tűnni.
 5. Növekvő konverziós arány: a jobb felhasználói élmény és a gyorsabb betöltési idő hozzájárulhat a magasabb konverziós arányhoz, mivel a látogatók nagyobb valószínűséggel végeznek el konverziót, például vásárlást vagy kapcsolatfelvételt egy mobilbarát webhelyen.
 6. Jövőbiztosítás: mivel az okostelefonok használata továbbra is növekszik, a mobile-first indexeléshez való alkalmazkodás segít a weboldalaknak, hogy lépést tartsanak a technológiai fejlődéssel és a felhasználói szokások változásaival.
 7. Relevánsabb keresési eredmények: a mobilbarát weboldalak jobb mobilos felhasználói élményt nyújtanak, ezért a Google célja, hogy ezeket a weboldalakat rangsorolja előrébb a keresési eredményekben. A felhasználóknak olyan honlapok fognak megjelenni, amelyek mind tartalmilag, mind szerkezetileg megfelelnek az elvárásaiknak és az általuk használt digitális eszközöknek.
 8. Egyszerűbb SEO: a mobile-first indexelés és a reszponzív webdesign azt jelenti, hogy a webhelytulajdonosoknak csak egyetlen weboldalt kell optimalizálniuk a keresőmotorok számára, mind a mobil, mind az asztali eszközökön. Ez leegyszerűsíti az SEO-folyamatot és időt takarít meg.
Mobilbarát kialakítás

3. Hogyan feleljek meg a mobile-first indexelés elveinek?

Ahhoz, hogy megfelelj a mobile-first indexelés elveinek, több szempontot is figyelembe kell venni, és szükség lehet néhány módosításra a weboldaladon. Néhány lépés, amely segíthet ebben:

 1. Reszponzív webdesign: biztosítsd, hogy a weboldalad reszponzív legyen, ami azt jelenti, hogy automatikusan alkalmazkodik különböző képernyőméretekhez és digitális eszközökhöz. Ez a legjobb módszer, mivel egyetlen URL-t használ minden eszközön, nincs két külön weboldal (egy asztali és egy mobil verzió).
 2. Gyors betöltési idő: optimalizáld a weboldalad betöltési idejét. Használj gyors tárhelyet, optimalizáld a képeket, minimalizáld a CSS és JavaScript fájlokat, és használd a böngésző gyorsítótárát.
 3. Azonos tartalom mindenhol: győződj meg róla, hogy a mobil és asztali verziók ugyanazt a tartalmat nyújtják.
 4. Strukturált adatok: a strukturált adatok (schema markup) legyenek azonosak a mobil és az asztali verziókban. Ez segít a keresőmotoroknak jobban megérteni a weboldal tartalmát.
 5. Metaadatok: győződj meg róla, hogy a metaadatok (pl. címsorok, leírások, meta címkék) ugyanazok a mobil és az asztali verziókban.
 6. Mobilbarát kialakítás: használj jól látható és könnyen olvasható betűtípusokat, megfelelően méretezett CTA gombokat és linkeket, valamint kerüld a Flash vagy egyéb olyan elemek használatát, amelyeket a mobil eszközök nem támogatnak.
 7. Navigáció és felhasználói élmény: biztosítsd, hogy a weboldalad navigációja egyszerű és logikus legyen mobil eszközökön is. Használj jól strukturált menüket és ügyelj rá, hogy a fontos információk könnyen hozzáférhetőek legyenek.
 8. AMP (Accelerated Mobile Pages): fontold meg az AMP használatát, amely segíthet a weboldalad gyorsabb betöltődésében mobil eszközökön.
 9. Mobilbarát tesztelés: bár nemrég megszűnt a Google mobilbarát tesztje, számos módszer létezik még a mobilbarát problémák felderítésére. Végezhetsz SEO auditot az Ubersuggest használata révén, használhatod a Chrome böngésző ingyenes mobilbarát vizsgálat lehetőségét, valamint a weboldalak CMS rendszere is általában rendelkezik mobilbarát vizsgálati opcióval. További lehetőség, hogy a Google Search Console felületén megnézed a mobil webes vitals-mutatók állását. Ha probléma van, akkor azokat ki tudod javítani az itt megjelenített adatok alapján.
Mobile-first indexing

Azáltal, hogy ezekre a szempontokra figyelsz, biztosíthatod, hogy weboldalad megfeleljen a mobile-first indexelés követelményeinek, és így jobb helyezéseket érhetsz el a keresőmotorok találati listáin.

4. Összefoglaló

A mobile-first indexelés értelmében a Google elsőként a weboldalak mobil verzióját veszi alapul, amikor feltérképezi a webes tartalmakat.

Egy oldal mobilbarát kialakítása fontos szempont a keresőoptimalizálásban is, mivel napjainkban már alapvető, sőt kötelező elvárásnak számít, hogy minden sikeres weboldal reszponzív legyen és minden képernyőméreten egyforma teljesítményt nyújtson.

Ha szeretnél egy mobilbarát weboldalt, amelyet a felhasználók és a Google is egyaránt imádni fog, akkor lépj velünk kapcsolatba! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

5. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a mobile-first indexelés?

A Google azon irányelve, mely szerint a weboldalak mobil verzióját térképezi fel elsőként, és az alapján rangsorolja a találatokat a Google Kereső találatai között. Tehát SEO szempontjából fontos a mobilbarát weboldal készítés.

❓ Hogyan tehetem mobilbaráttá a weboldalam?

A legfontosabb a reszponzív webdesign biztosítása.

❓ Hol tudok minőségi weboldalt készíttetni?

A Kiszervezett Marketing profi webfejlesztő csapata segít mindenben!

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés