A MySQL adatbázisok felépítése és működése

A MySQL adatbázisok révén tudjuk logikusan rendszerezni azt a rengeteg adatot, amelyekkel egy weboldal vagy applikáció működik, dolgozik.
MySQL

A MySQL adatbázisok felépítése és működése

A MySQL adatbázis egy weboldal olyan része, amelyet leginkább az informatikus és webfejlesztő szerepkörben lévő munkatársak fognak használni. Cikkünkben röviden bemutatjuk, hogy mi is az a MySQL, miért fontos, mikor használjuk, és hogyan épülnek fel a MySQL adatbázisok. Tarts velünk! 🙂

1. Mi az a MySQL?

A MySQL egy nyílt forráskódú relációs adatbázis-kezelő rendszer (RDBMS), amelyet a MySQL AB nevű svéd szoftvercég fejlesztett ki és később az Oracle Corporation vásárolta fel. Az adatbázis-kezelő rendszer lehetővé teszi az adatok tárolását, kezelését és lekérdezését strukturált formában, SQL (Structured Query Language) nyelven keresztül.

Főbb jellemzői:

 • Nyílt forráskód: ingyenesen elérhető, és a közösség által is fejleszthető.
 • Relációs adatbázis: az adatokat táblákban tárolja, és a táblák közötti kapcsolatokat is kezeli.
 • Platformfüggetlen: különböző operációs rendszereken futtatható, mint például Linux, Windows, macOS.
 • Teljesítmény és skálázhatóság: nagy mennyiségű adat kezelésére is alkalmas, könnyen skálázható.
 • Biztonság: fejlett felhasználói és jelszókezelési rendszerekkel rendelkezik, valamint támogatja a titkosított kapcsolatokat.

A MySQL-t gyakran használják webes alkalmazásokban, például WordPress, Drupal és Joomla! tartalomkezelő rendszerekben, valamint nagyvállalati alkalmazásokban is.

Weboldal készítés

2. Mikor szükséges a MySQL adatbázis?

A MySQL adatbázis használata akkor javasolt, amikor a következő igények vagy körülmények merülnek fel:

Webes alkalmazások: dinamikus weboldalak és webes alkalmazások fejlesztésekor, ahol az adatokat tárolni és kezelni kell, például felhasználói információk, termékadatok vagy tartalomkezelés esetén. A népszerű tartalomkezelő rendszerek (CMS-ek) mint a WordPress, Drupal és Joomla! is MySQL-t használnak.

E-kereskedelmi platformok: azon webshopok esetében, amelyek nagy mennyiségű termékadatot, rendelési információkat és felhasználói adatokat kezelnek. Az ilyen platformoknál fontos a gyors adatlekérdezés és az adatok konzisztenciája.

Adatbázis-vezérelt alkalmazások: bármilyen alkalmazás, amely adatokat tárol és kezel, például ügyfélkapcsolat-kezelő rendszerek (CRM), vállalatirányítási rendszerek (ERP), pénzügyi rendszerek stb.

Adatbányászat és elemzés: nagy mennyiségű adat tárolása és elemzése, ahol szükség van hatékony adatkezelési és lekérdezési lehetőségekre.

Mobil applikációk háttérrendszerei: olyan mobil alkalmazások esetében, amelyek adatokat tárolnak és szinkronizálnak a felhasználók között, vagy háttérrendszert igényelnek az adatok kezeléséhez.

Több felhasználós rendszerek: olyan rendszerek, ahol több felhasználó egyidejűleg érheti el és kezelheti az adatokat, például fórumok, közösségi oldalak vagy kollaboratív munkaeszközök.

Replikáció és skálázás: olyan alkalmazásokhoz is kell a MySQL technológiája, ahol szükség van az adatok replikálására és a rendszer skálázására a megnövekedett terhelés kezeléséhez.

MySQL adatbázis

Forrás: https://www.mysql.com/

3. A MySQL adatbázis funkciói

Egy MySQL adatbázis számos funkcióval rendelkezik, amelyek lehetővé teszik az adatok hatékony kezelését és a különböző alkalmazási igények kielégítését. Néhány fontosabb funkciót mutatunk most be.

1) Adatkezelés és -tárolás:

 • Táblák és indexek: adatok táblákban való tárolása, indexek létrehozása a gyorsabb lekérdezések érdekében.
 • Nézetek (views): adatok lekérdezési eredményeinek tárolása, amely megkönnyíti a bonyolult lekérdezések használatát.
 • Előre meghatározott függvények: számos beépített függvény matematikai, sztring, dátum és más műveletekhez.

2)Adatbiztonság:

 • Felhasználói jogosultságok: finomhangolt hozzáférés-vezérlés a felhasználók és szerepkörök szintjén.
 • Titkosítás: támogatja az SSL/TLS alapú titkosítást az adatok biztonságos átvitele érdekében.

3)Adatkezelési eszközök:

 • Tárolt eljárások (stored procedures): előre definiált SQL utasítások tárolása és végrehajtása az adatbázison belül.
 • Triggerek: automatikusan végrehajtott műveletek, amikor egy meghatározott esemény történik egy táblában (pl. beszúrás, frissítés, törlés).

4) Lekérdezések:

 • SQL támogatás: a szabványos SQL nyelv használata adatok lekérdezéséhez és manipulálásához.
 • Optimalizált lekérdezések: a lekérdezések optimalizálása a teljesítmény növelése érdekében, például indexek használata és lekérdezési terv készítése.
WooCommerce tárhely

5) Replikáció és magas rendelkezésre állás:

 • Master-Slave replikáció: az adatok másolása egy vagy több másodlagos szerverre a terheléselosztás és adatbiztonság érdekében.
 • Master-Master replikáció: az adatok több szerveren történő egyidejű írása és olvasása a magas rendelkezésre állás és adatkonzisztencia fenntartása érdekében.
 • Cluster támogatás: nagy méretű, elosztott rendszerek esetén MySQL Cluster technológia alkalmazása.

6)Adatbázis-adminisztráció:

 • Backup és restore: az adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása.
 • Monitoring és diagnosztika: rendszerfigyelési eszközök és naplózás a teljesítmény és problémák nyomon követésére.

7) Integráció és bővíthetőség:

 • Különböző programozási nyelvek támogatása: API-k és könyvtárak a MySQL-hez számos programozási nyelven, mint például PHP, Python, Java, C++, stb.
 • Plugin architektúra: különböző pluginek hozzáadása az adatbázis funkcióinak bővítéséhez.

Ezek a funkciók teszik a MySQL-t egy rendkívül sokoldalú és széles körben használt adatbázis-kezelő rendszerré, amely megfelel a kis és nagy léptékű alkalmazások igényeinek egyaránt.

MySQL használata

Forrás: https://www.mysql.com/

4. Kik dolgoznak MySQL adatbázisokkal?

Adatbázis-adminisztrátorok (DBA-k): az adatbázis-adminisztrátorok felügyelik a MySQL adatbázisok működését, optimalizálják a teljesítményt, elvégzik a biztonsági mentéseket és helyreállításokat, valamint kezelik a felhasználói jogosultságokat és biztonsági beállításokat.

Fejlesztők: webfejlesztők, szoftverfejlesztők és alkalmazásfejlesztők használják a MySQL-t az alkalmazásaik adatainak tárolására és kezelésére. Ők írják az SQL lekérdezéseket és integrálják az adatbázist az alkalmazásaikkal.

Adatmérnökök és adatkutatók: adatmérnökök építik ki az adatarchitektúrát, és biztosítják az adatok hatékony áramlását az adatbázisok között. Az adatkutatók és elemzők pedig a MySQL-ben tárolt adatokat elemzik és dolgozzák fel.

Rendszergazdák: a rendszergazdák felügyelik az adatbázis-szerverek infrastruktúráját, gondoskodnak az adatbázisok folyamatos elérhetőségéről és teljesítményéről, valamint biztosítják a szerverek biztonságát.

Üzleti elemzők: szintén hozzáférnek az adatbázisokhoz, hogy üzleti jelentéseket és elemzéseket készítsenek, segítve ezzel a vállalat döntéshozatali folyamatait.

Tesztelők és minőségbiztosítók: tesztelik az adatbázisokat és az adatbázis-alapú alkalmazásokat, hogy biztosítsák azok megfelelő működését és a hibák időben történő felismerését.

5. MySQL adatbázisok felépítése

Adatbázisok (Databases): az adatbázisok a legfelső szintű tárolóegységek, amelyekben táblák, nézetek, tárolt eljárások, triggerek és egyéb objektumok találhatók. Egy MySQL szerveren több adatbázis is létrehozható.

Táblák (Tables): az adatokat táblákban tárolják, amelyek sorokból és oszlopokból állnak. Minden tábla egy adott típusú adatot tartalmaz, például ügyfelek, rendelések vagy termékek adatait.

Oszlopok (Columns): az oszlopok határozzák meg a tábla adatainak struktúráját, vagyis azt, hogy milyen típusú adatokat tárol a tábla (például szöveg, szám, dátum). Minden oszlopnak van egy neve és adattípusa.

Sorok (Rows): a sorok tartalmazzák a tényleges adatokat, amelyeket a táblák tárolnak. Minden sor egyedi rekordot képvisel a táblában.

MySQL adatok szerkesztése

Forrás: https://www.mysql.com/

Indexek (Indexes): az indexek felgyorsítják a MySQL adatbázis lekérdezéseit azáltal, hogy gyors hozzáférést biztosítanak a táblák egyes oszlopainak értékeihez. Az indexek lehetnek egyedi (unique) vagy nem egyedi (non-unique) típusúak.

Nézetek (Views): virtuális táblák, amelyek egy vagy több tábla lekérdezésének eredményét tartalmazzák. A nézetek megkönnyítik a komplex lekérdezések kezelését és az adatok logikai elkülönítését.

Tárolt eljárások (Stored Procedures): előre definiált SQL utasítások, amelyek a MySQL adatbázisban tárolódnak és ott végrehajthatók. Ezek lehetővé teszik az adatkezelési logika centralizálását és újrafelhasználhatóságát.

Függvények (Functions): a függvények hasonlóak a tárolt eljárásokhoz, de visszatérési értékkel rendelkeznek és általában kisebb feladatok elvégzésére szolgálnak.

Triggerek (Triggers): a triggerek olyan automatikusan végrehajtódó eljárások, amelyek akkor futnak le, amikor egy meghatározott esemény történik egy táblában (például beszúrás, frissítés vagy törlés).

Felhasználók és jogosultságok (Users and Privileges): a MySQL adatbázisokban felhasználói fiókokat hozhatunk létre, és különböző jogosultságokat adhatunk meg számukra az adatbázisok és azok objektumainak kezelésére.

Adattárolási motorok (Storage Engines): a MySQL több adattárolási motort támogat, például InnoDB, MyISAM, Memory, és mások. Az adattárolási motorok meghatározzák, hogyan tárolódnak és kezelődnek az adatok a táblákban. Az InnoDB az alapértelmezett adattárolási motor, amely tranzakciókezelést és idegen kulcsokat támogat.

Sémák (Schemas): a sémák az adatbázis struktúráját és összetevőit írják le, beleértve a táblákat, oszlopokat, indexeket és egyéb objektumokat.

MySQL adatbázisokat létrehozhatsz a phpMyAdmin segítségével vagy a weboldalad cPanel felületén keresztül.

6. Összefoglaló

A MySQL egy rendkívül népszerű, nyílt forráskódú relációs adatbázis-kezelő rendszer (RDBMS), melyet széles körben alkalmaznak webes alkalmazásokban, online áruházakban, tartalomkezelő rendszerekben és számos más területen. Fő célja az adatok strukturált tárolása, hatékony lekérdezése, manipulálása és elemzése.

A MySQL adatbázisok kulcsfontosságú szerepet játszanak a modern informatikai rendszerekben, biztosítva az adatok megbízható tárolását, integritását és elérhetőségét.

Táblázatok formájában tárolják az adatokat, melyek sorokból és oszlopokból állnak. A sorok egyedi bejegyzéseket reprezentálnak, míg az oszlopok az egyes bejegyzések attribútumait határozzák meg. Ez a strukturált tárolási mód lehetővé teszi az adatok hatékony rendezését, szűrését és lekérdezését.

A MySQL az SQL (Structured Query Language) nevű nyelvet használja az adatok lekérdezésére és manipulálására. Az SQL parancsok széles skáláját kínálja az adatok beillesztésére, frissítésére, törlésére és lekérdezésére. Lehetővé teszi az adatok szűrését, rendezését, csoportosítását és aggregálását a kívánt eredmények eléréséhez.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a MySQL?

A MySQL egy nyílt forráskódú relációs adatbázis-kezelő rendszer (RDBMS), amelyet széles körben alkalmaznak webes alkalmazásokban, online áruházakban, tartalomkezelő rendszerekben és számos más területen.

❓ Mi a MySQL adatbázisok célja?

Fő célja az adatok strukturált tárolása, hatékony lekérdezése, manipulálása és elemzése. Egyszerűen fogalmazva, a MySQL egy olyan szoftver, amellyel információkat tárolhatunk és rendszerezhetünk. Segítségével adatokat tárolhatunk táblázatokban, majd azokat különböző szempontok alapján kereshetjük, szűrhejük és frissíthetjük.

❓ Hogyan hozhatok létre MySQL adatbázist?

A MySQL parancssori kliens használatával, vagy grafikus felhasználói felületeken keresztül (pl. phpMyAdmin, MySQL Workbench).

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés