A PHP programozási nyelv alapjai

A PHP programozás nagy segítséget nyújt a webfejlesztésben és a weboldalak létrehozásában. Bemutatjuk a PHP programnyelv működését!
PHP programozás

A PHP programozási nyelv alapjai

A PHP programozás az egyik legelterjedtebb webszerver oldali szkriptnyelv. Dinamikus és könnyen tanulható, sok felhasználó számára az első választás webfejlesztéshez. Alkalmazási területe sokszínű, kezdve az egyszerű honlapoktól az összetettebb webalkalmazásokig és tartalomkezelő rendszerekig. Egy PHP kódot közvetlenül beágyazhatunk HTML dokumentumokba, ami könnyen használhatóvá és karbantarthatóvá teszi az oldalakat. A PHP alapvetően szerveroldalon fut, tehát a böngészők csak a generált HTML-t látják, nem pedig a PHP kódot, ami biztonsági előnyökkel is jár.

1. Mi az a PHP programozás?

A PHP (rekurzív rövidítés a Hypertext Preprocessor-ból) egy széles körben használt, nyílt forráskódú, általános célú programozási nyelv, amely alkalmas webfejlesztésre, és beágyazható HTML-be.

Mit jelent ez egyszerűbben?

 • Weboldalak életre keltése: a PHP segítségével dinamikus weboldalakat hozhatsz létre, amelyek a felhasználókkal interakcióba lépnek, adatokat kezelnek és személyre szabott tartalmat jelenítenek meg.
 • Szerver oldali nyelv: a PHP kódot először a webszerver dolgozza fel, mielőtt a weboldal megjelenik a felhasználó böngészőjében. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók nem látják a PHP kódot, csak az eredményt.
 • Sokoldalúság: a PHP-t használhatod egyszerű weboldalaktól kezdve összetett webes alkalmazások, online áruházak, tartalomkezelő rendszerek (pl. WordPress, Joomla), sőt, akár közösségi oldalak létrehozásához is.
 • Adatbázisok kezelése: a PHP lehetővé teszi, hogy weboldalad adatokat tároljon, lekérjen és módosítson adatbázisokban, például MySQL vagy PostgreSQL. Ezt a phpMyAdmin segítségével teszi elérhetővé.

2. Mire használjuk a PHP programozást?

Webfejlesztés:

 • Dinamikus weboldalak: a PHP segítségével interaktív, személyre szabott és folyamatosan frissülő weboldalakat hozhatsz létre.
 • Webalkalmazások: ideális választás komplex webes alkalmazások fejlesztéséhez, mint például tartalomkezelő rendszerek (WordPress, Joomla, Drupal), e-kereskedelmi platformok (Magento, WooCommerce), közösségi oldalak, fórumok és még sok más.
 • API-k (Application Programming Interfaces): a PHP-val API-kat hozhatsz létre, amelyek lehetővé teszik különböző alkalmazások számára az adatok és funkciók megosztását.

Adatbázis-kezelés:

 • Adatbázis-kapcsolat: a PHP könnyen integrálható számos népszerű adatbázis-kezelő rendszerrel, például MySQL, PostgreSQL, Oracle, így weboldalad vagy alkalmazásod adatokat tud tárolni, lekérni és frissíteni.
 • Adatfeldolgozás: a PHP programozás segítségével az adatbázisból származó adatokat feldolgozhatod, manipulálhatod és megjelenítheted a felhasználók számára.

Szerveroldali kódok:

 • Feladatok automatizálása: a PHP nyelvvel szerveroldali szkripteket írhatsz, amelyek automatizálják a fájlkezelést, az e-mail küldést, az adatfeldolgozást és egyéb ismétlődő feladatokat.
 • Biztonság: beépített funkciókat és könyvtárakat kínál a weboldalak és alkalmazások biztonságának javításához, például a felhasználói bevitel ellenőrzéséhez és a támadások megelőzéséhez.
 • Parancssori szkriptek: a PHP nemcsak webes környezetben használható, hanem parancssori kódok írására is alkalmas.
 • Képfeldolgozás: a PHP-val képeket lehet létrehozni, szerkeszteni és manipulálni.
 • XML-feldolgozás: a PHP beépített támogatást nyújt az XML-adatok kezeléséhez.
Weboldal készítés

3. PHP kód felépítése

1. PHP kezdő és záró tag: minden PHP kód a <?php kezdőcímkével indul és a ?> zárócímkével végződik. Ezek a címkék jelzik a webszervernek, hogy a közrefogott kód PHP szkript, és azt a PHP értelmezőnek kell feldolgoznia.

<?php
 // Itt található a PHP kód
?>

2. PHP utasítások: a PHP kód utasításokból épül fel. Egy utasítás egy parancs, amit a PHP értelmező végrehajt. Minden utasítás pontosvesszővel (;) végződik. Az echo a leggyakrabban használt utasítás a PHP programozásban, amellyel kiírathatunk dolgokat a képernyőre.

<?php
 $name = "Példa"; 
  // Változó deklarálása és értékadás
 echo "Szia, $name!"; 
  // Kiíratás a képernyőre
?>

3. PHP megjegyzések: a megjegyzések magyarázatokat tartalmaznak a kódhoz, és a PHP értelmező figyelmen kívül hagyja őket. A megjegyzések növelik a kód olvashatóságát és segítenek a későbbi karbantartásban. Ezek nem látszanak a felhasználók képernyőjén, csak a PHP programozók munkáját segítik.

<?php
 // Ez egy egysoros megjegyzés
 /* 
  Ez egy
  többsoros
  megjegyzés 
 */
?>

4. PHP változók: a változók adatok és értékek tárolására szolgálnak. A PHP-ban a változók dollárjellel ($) kezdődnek, amelyet a változó neve követ, majd a változó értéke.

<?php
  $age = 30;
  $message = "Üdvözöllek!";
?>

5. PHP operátorok: az operátorok a változókon és értékeken végzett műveletek végrehajtására szolgálnak. Például: matematikai műveletek, értékek összehasonlítása, stb.

<?php
 $sum = 5 + 3;
 $result = $age > 18;
?>

6. PHP vezérlő szerkezetek: a vezérlő szerkezetek lehetővé teszik a kód végrehajtásának irányítását, például feltételek (if, else, elseif) és ciklusok (for, while, do-while) használatával.

<?php
 if ($age >= 18) {
    echo "Felnőtt";
  } else {
    echo "Kiskorú";
  }
?>

7. PHP függvények: a függvények újrafelhasználható kódblokkok, amelyek egy adott feladatot hajtanak végre.

<?php
 function osszead($szam1, $szam2) {
  $osszeg = $szam1 + $szam2;
  return $osszeg;
}
// Függvény meghívása és eredmény kiíratása
 $eredmeny = osszead(5, 3);
 echo "Az összeg: ". $eredmeny; // Ez 8-at ír ki
?>

Ebben a példában az osszead függvény két bemeneti paramétert vár ($szam1 és $szam2), majd ezeket összeadja, és az eredményt írja ki. Amikor meghívjuk a függvényt az osszead(5, 3) sorban, az eredmény (8) az $eredmeny változóban lesz tárolva, majd ezt a változót kiíratjuk az echo segítségével.

Webshop tárhely

4. A PHP kapcsolata más programozási nyelvekkel

Webfejlesztés:

 • HTML: a PHP szorosan integrálódik a HTML-lel, mivel a PHP kódot közvetlenül beágyazhatjuk a HTML kódok közé. Ez lehetővé teszi a dinamikus tartalom létrehozását és a weboldal személyre szabását.
 • CSS: segít a CSS stíluslapok dinamikus generálásában, így a weboldal megjelenése a felhasználótól, az eszköz típusától vagy más tényezőktől függően változhat.
 • JavaScript: a PHP és a JavaScript együttműködhetnek a weboldalak interaktívabbá tételében. A szerver oldalon generálhat JavaScript kódot, vagy adatokat küldhet a JavaScriptnek az AJAX technológia segítségével.

Adatbázis-kezelés:

 • SQL: számos adatbázis-kezelő rendszerrel (pl. MySQL, PostgreSQL, Oracle) együttműködik az SQL nyelv által. A PHP kódban SQL lekérdezéseket írhatunk az adatok lekéréséhez, módosításához és törléséhez.

Fejlesztői eszközök:

 • Composer: a Composer egy PHP-alapú csomagkezelő, amely lehetővé teszi külső könyvtárak és keretrendszerek egyszerű integrálását a PHP projektekbe. Ezáltal a PHP könnyen kombinálható más nyelveken írt kódokkal és eszközökkel.

5. Összefoglaló

A PHP egy széles körben használt szkriptnyelv a webfejlesztésben, mely dinamikus weboldalak és alkalmazások létrehozására alkalmas.

Az objektumorientált nyelv lehetővé teszi az adatok hatékony kezelését és a moduláris kódolást. Számos beépített funkcióval és kiterjesztéssel rendelkezik, ami lehetővé teszi a különféle feladatok megoldását.

Az alapvető szintaktikai szerkezet egyszerű és könnyen megérthető, ami ideális kezdőknek. Az aktív fejlesztői közösség folyamatosan bővíti és frissíti a nyelvet, biztosítva annak naprakészségét és funkcionalitását.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mikor használják a PHP programozási nyelvet?

Webfejlesztésben, webes alkalmazások létrehozása során, webshop készítésben, dinamikus tartalmak létrehozásában.

❓ Hogyan tudok PHP kódot írni?

Szövegszerkesztőkkel (Notepad), integrált fejlesztői környezetekkel (PhpStorm, Visual Studio Code), webalapú fejlesztői környezetekkel (CodePen, PHP-fiddle).

❓ Webfejlesztőt keresek, hol érdeklődhetek?

Lépj velünk kapcsolatba!

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés