Mi az a phpMyAdmin és mire használható?

A phpMyAdmin egy ingyenes adatbázis-kezelő eszköz, amelyet webfejlesztők és tárhelykezelők használnak az adatbázisok szerkesztésére.
phpMyAdmin használata

Mi az a phpMyAdmin és mire használható?

A phpMyAdmin egy olyan online felület, amelynek segítségével ingyenesen és könnyen tudjuk kezelni a weboldalunkhoz tartozó adatbázisokat. A legkönnyebben a tárhelyünk kezelésére szolgáló felületről tudjuk elérni. Cikkünkben mutatjuk, hogyan történik az adatbázis-kezelés! 🙂

1. Mi az a phpMyAdmin?

A phpMyAdmin egy népszerű, ingyenes és nyílt forráskódú eszköz, amit kifejezetten a MySQL és MariaDB adatbázisok webes kezelésére fejlesztettek ki. PHP programozási nyelven írták. Gyakorlatilag egy böngészőből elérhető felhasználói felületet biztosít, melyen keresztül könnyedén tudod adminisztrálni az adatbázisaidat.

phpMyAdmin

2. Az adatbázis-kezelés alapjai

Az adatbázis-kezelés megértéséhez meg kell ismerni néhány alapvető fogalmat:

 • Adatbázis: az adatok strukturált gyűjteménye.
 • Tábla: az adatbázisban tárolt adatok egy csoportja. A táblák oszlopokból és sorokból állnak. Az oszlopok az adatok típusát határozzák meg (például szöveg, szám, dátum stb.), a sorok pedig az egyes rekordokat jelentik.
 • Rekord: egy sor adat egy táblában. A rekordok az adatbázisban tárolt egyedi adatokat jelentik.
 • Mező: egy adott típusú adatot tároló oszlop egy táblában.
 • Adattípus: az adatok típusa, például szöveg, szám, dátum vagy képpont.
 • Elsődleges kulcs: az egyedi azonosító, amellyel egy rekordot azonosítanak az adatbázisban.
 • Külső kulcs: egy mező, amely egy másik tábla elsődleges kulcsára hivatkozik.
 • Lekérdezés: az adatok lekérdezésére használt parancs.
 • SQL: az adatbázisokkal való interakcióra használt strukturált lekérdező nyelv.
Táblák phpMyAdmin

Különböző típusú adatbázisok léteznek, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A leggyakoribb adatbázis-típusok közé tartoznak:

 • Relációs adatbázisok: az adatokat táblákban tárolják, amelyek összekapcsolva állnak egymással. Ezek a leggyakoribb típusú adatbázisok, és sokféle alkalmazásban használják őket.
 • NoSQL adatbázisok: nem strukturált adatok tárolására szolgálnak, amelyek nem illeszkednek jól a relációs adatbázisok táblázatos szerkezetébe. Ezek az adatbázisok egyre népszerűbbek a nagy mennyiségű nem strukturált adat tárolására, például webhelyek tartalma vagy közösségi média bejegyzések.
 • Hierarchikus adatbázisok: az adatokat fa szerkezetben tárolják. Ezek az adatbázisok olyan alkalmazásokban hasznosak, ahol az adatok természetes módon hierarchikusak, például fájlrendszerek vagy szervezeti struktúrák.
 • Objektumorientált adatbázisok: az adatokat objektumokként tárolják, amelyek tulajdonságokkal és metódusokkal rendelkeznek. Ezek az adatbázisok olyan alkalmazásoknál hasznosak, ahol az adatok összetettek és bonyolult kapcsolatokkal rendelkeznek.

A phpMyAdmin könnyen használható grafikus felületet biztosít, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az adatbázisok kezelését SQL-tudás nélkül is. Ez egy hatékony eszköz az adatbázisok létrehozásához, kezeléséhez és karbantartásához.

phpMyAdmin használata

3. Mikor használják a phpMyAdmint?

A phpMyAdmin használata akkor lesz hasznos, ha weboldal fejlesztéssel foglalkozol, vagy rendszergazdaként kezelsz MySQL adatbázisokat. Egyéb esetekben nem lesz rá szükséged, mert a webfejlesztőd foglalkozik majd vele. 🙂

Adatbázis létrehozása és kezelése: gyakran alkalmazzák új adatbázisok létrehozására és meglévők szerkesztésére. Ez magában foglalja a táblák létrehozását és módosítását, a mezők típusainak beállítását, indexek létrehozását, és az adatbázis-kapcsolatok konfigurálását.

Adatok kezelése: a phpMyAdmin hatékony eszköz az adatbázisban tárolt információk kezelésére. Ezzel a felülettel böngészheted, szerkesztheted, beszúrhatod és törölheted az adatokat a táblákban. Lehetőséget ad az adatok szűrésére, rendezésére és keresésére is.

Weboldal készítés

SQL lekérdezések futtatása: a phpMyAdmin nem csupán vizuális felületet biztosít, de közvetlen SQL lekérdezések írására és futtatására is alkalmas. Ez hasznos lesz összetettebb adatbázis-műveletek elvégzéséhez, vagy ha jobban jártas vagy az SQL nyelvben.

Felhasználók és jogosultságok kezelése: a phpMyAdmin segítségével új adatbázis-felhasználókat hozhatsz létre, beállíthatod a hozzáférési jogosultságaikat, és menedzselheted a különböző felhasználókhoz tartozó engedélyeket. Ez fontos a biztonság fenntartása és az adatbázishoz való hozzáférés szabályozása érdekében.

Adatbáziskezelés

Adatbázis mentés és visszaállítás: a phpMyAdmin lehetővé teszi az adatbázisok biztonsági mentéseinek létrehozását és a mentésekből történő visszaállítást. Ez hasznos lehet az adatvesztés megelőzésére, vagy ha vissza kell állítanod az adatbázist egy korábbi állapotba.

Egyéb esetek: a phpMyAdmin további funkciókat is kínál, mint például az adatbázis-szerver változóinak szerkesztése, a teljesítmény statisztikák megtekintése, vagy a beállítások testreszabása.

4. Hol érhető el a phpMyAdmin?

A webtárhelyed adminisztrációs felületén keresztül: a legtöbb tárhelyszolgáltató a kezelőfelületére (pl. cPanel, DirectAdmin, Plesk) alapból feltelepíti a phpMyAdmin eszközt. Az eléréséhez jelentkezz be a tárhelyed kezelőfelületére.

cPanel phpMyAdmin

Keress egy „phpMyAdmin”, „MySQL adatbázis” vagy hasonló elnevezésű menüpontot. Az adott opcióra kattintva általában egy új böngészőablak nyílik meg a phpMyAdmin felülettel.

cPanel adatbáziskezelés

Ha van hozzáférésed egy olyan szerverhez, ahol telepítve van a phpMyAdmin, akkor általában a böngésződben az alábbi URL-en érheted el:

http://[szerver_címe_vagy_IP_címe]/phpmyadmin

Itt a [szerver_címe_vagy_IP_címe] helyére a szervered címét vagy IP-címét kell beírnod.

Ez a cím általában azon a gépen található, ahol a MySQL adatbázis-szerver telepítve van. Ha nincs közvetlen hozzáférésed a szerverhez, akkor meg kell kérned az adatbázis-kezelőt vagy a rendszergazdát, hogy megadja a phpMyAdmin elérési URL-jét, valamint a bejelentkezéshez szükséges felhasználónevet és jelszót.

Manuálisan is feltelepítheted a phpMyAdmint a webszerveredre, ha letöltöd a hivatalos oldalról! Ezt azonban csak tapasztalt szakembereknek ajánljuk, és a legtöbbször nincs is rá szükség, mivel automatikusan telepítve van a tárhely kezelőfelületén az adatbázis-kezelő szoftver. 🙂

Ha nem tudod biztosan, hol találod meg a phpMyAdmint, mindig a legjobb módja, ha felveszed a kapcsolatot a hosting szolgáltatóddal. Ők pontos utasításokkal tudnak segíteni.

WordPress tárhely

5. Hogyan működik a phpMyAdmin?

 1. Webes felület: a phpMyAdmin egy webes felületet kínál, amelyen keresztül hozzáférhetsz az adatbázisokhoz és azok tartalmához. Ehhez egy webböngészőt használhatsz, és csak annyit kell tenned, hogy beírd a phpMyAdmin URL-jét a böngésző címsorába.
 2. Bejelentkezés és hitelesítés: amikor először eléred a phpMyAdmin felhasználói felületét, be kell jelentkezned. Általában a MySQL adatbázis szervert üzemeltető adminisztrátori jogosultságokkal kell rendelkezned, vagy olyan felhasználói fiókot kell használnod, amelyhez megfelelő jogosultságok vannak hozzárendelve.
 3. Adatbázisok kezelése: miután bejelentkeztél, látni fogod az elérhető adatbázisok listáját. Itt új adatbázisokat hozhatsz létre, meglévőket törölhetsz, vagy módosíthatod azok tulajdonságait.
 4. Táblák kezelése: az adatbázisokon belül táblákat hozhatsz létre, törölhetsz, vagy módosíthatod azok szerkezetét. A táblák az adatok tárolásának alapegységei.
 5. Adatok kezelése: a phpMyAdmin segítségével könnyen kezelheted az adatokat a táblákban. Adatokat adhatsz hozzá, módosíthatsz, törölhetsz vagy lekérdezéseket futtathatsz rajtuk.
 6. Lekérdezések futtatása: a phpMyAdmin lehetőséget kínál SQL lekérdezések futtatására az adatbázisban. Ez az összetettebb adatbázis-műveletek végrehajtására szolgál, például összekapcsolt adatok lekérdezésére vagy módosítására.
 7. Importálás és exportálás: az adatok könnyű átviteléhez és biztonsági mentéseinek készítéséhez a phpMyAdmin lehetővé teszi az adatok importálását és exportálását különböző formátumokban, például SQL, CSV stb.
Adatbázis relációk

6. Összefoglaló

A phpMyAdmin egy ingyenes, nyílt forráskódú adatbázis-kezelő eszköz, amelyet webes felületen keresztül lehet elérni. Ez lehetővé teszi az adatbázisok létrehozását, módosítását, lekérdezését és kezelését MySQL vagy MariaDB szervereken keresztül.

A phpMyAdmin segítségével könnyen kezelhetőek az adatbázisok, táblák és mezők struktúrái, valamint lehetőség van adatok importálására és exportálására is különböző formátumokban.

Emellett a phpMyAdmin számos hasznos funkciót kínál, például SQL lekérdezések futtatását, adatbázisok karbantartását és biztonsági beállítások kezelését.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a phpMyAdmin?

A phpMyAdmin egy ingyenes, nyílt forráskódú adminisztrációs eszköz MySQL adatbázisokhoz. Webes felületet biztosít az adatbázisok kezeléséhez, például adatbázisok és táblák létrehozásához, szerkesztéséhez és törléséhez, valamint lekérdezések futtatásához.

❓ Mi a phpMyAdmin jelentősége a webfejlesztés során?

A phpMyAdmin fontos eszköz a webfejlesztés során, különösen akkor, ha MySQL adatbázist használsz. Segítségével könnyen létrehozhatsz és kezelhetsz adatbázisokat, táblákat, és futtathatsz SQL lekérdezéseket a fejlesztés és a karbantartás érdekében.

❓ Van-e alternatívája a phpMyAdminnak?

Igen, több alternatíva is létezik a phpMyAdmin helyett vagy mellett. Például az Adminer, amely egyetlen PHP fájlból áll és könnyen telepíthető. Más alternatívák közé tartozik a MySQL Workbench, Navicat és HeidiSQL.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés