Mi a plugin jelentése? Leghasznosabb WordPress pluginok

A plugin jelentése magyarul bővítmény, ami WordPress weboldal készítés során lép előtérbe. Bemutatjuk a leghasznosabb WordPress pluginokat.
Plugin jelentése

Mi a plugin jelentése? Leghasznosabb WordPress pluginok

Sokszor használjuk a plugin szót, de vajon mi a jelentése? A plugin magyarul bővítmény jelentéssel bír, és WordPress weboldal készítés során alkalmazzuk, hogy kibővítsük a honlapunk funkcionalitását. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miként tudunk letölteni és feltelepíteni WordPress pluginokat, illetve melyek a leghasznosabb bővítmények. Tarts velünk! 🙂

1. Mi a plugin jelentése?

A plugin jelentése magyarul bővítmény, vagyis egy olyan szoftverkomponens, amely bővíti egy adott szoftver funkcionalitását, lehetővé téve az alkalmazás számára, hogy új funkciókat hajtson végre vagy új adatforrásokhoz csatlakozzon.

A pluginok kialakítása többféle lehetőséget kínál a szoftverfejlesztők számára. Néhány plugin egyedülálló kódból áll, amelyet az alkalmazásba illesztenek be, míg mások külső könyvtárakhoz vagy API-khoz kapcsolódnak. A bővítmények lehetnek nyílt forráskódúak, amelyeket bárki szabadon felhasználhat és módosíthat, vagy zárt forráskódúak, amiket kizárólag az eredeti fejlesztőtől tudunk megvásárolni.

Az egyik legnépszerűbb plugin-platform a WordPress, amely egy ingyenes, nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer. A WordPresst több mint 40%-os piaci részesedéssel használják a webhelyek létrehozásához az egész világon. A WordPress pluginok nagyon sokoldalúak és számos különböző funkciót kínálnak, beleértve az adatvédelmet, a keresőoptimalizálást, a weboldal biztonságot, a képgalériákat, a kapcsolatfelvételi űrlapokat és a webshop készítést.

Azonban a pluginok használatának árnyoldalai is lehetnek. A bővítményeket harmadik felek készítik, és a legtöbb esetben nem alapvető részei az alkalmazásoknak. Ezért ha azok nem megfelelően lettek kódolva vagy karbantartva, akkor biztonsági rést okozhatnak a weboldalunkon, amelyeket a hackerek kihasználhatnak. Ezért fontos, hogy ellenőrizzük folyamatosan a pluginok frissítéseit és karbantartását (WordPress weboldal karbantartás). Az alkalmazások és webhelyek tulajdonosai számára javasolt, hogy csak azokat a pluginokat használják, amelyeket megbízható forrásból szereztek be, és amelyeket rendszeresen frissítenek a biztonság és a funkcionalitás érdekében.

Weboldal készítés

2. WordPress pluginok működése

A WordPress pluginok olyan szoftverek, amelyek bővítik a WordPress funkcionalitását, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy új lehetőségekhez férjenek hozzá a weboldalon. Korábban már írtunk a TOP 10 ingyenes WordPress bővítményekről, ajánljuk figyelmedbe ezt a cikket is! 🙂

2.1. WordPress bővítmények előnyei

A WordPress pluginok használata számos előnnyel jár a weboldalak tulajdonosai számára. Az egyik fő előny az, hogy a pluginok segítségével könnyedén bővíthető és testreszabható a WordPress funkcionalitása, lehetővé téve a weboldalak személyre szabását és egyedivé tételét. A pluginok segítségével egyszerűen hozzáadhatók új funkciók, például egy ügyfélszolgálati rendszer, egy chat funkció vagy egy többnyelvű felület alakítható ki.

A WordPress pluginok további előnye az, hogy széles választék áll rendelkezésre a felhasználók számára, és hogy ezek a pluginok nagyon könnyen telepíthetők és használhatók. Több ezer ingyenes és fizetős WordPress plugin áll rendelkezésre, és a felhasználók szabadon böngészhetnek közöttük a WordPress.org oldalán, vagy a WordPress CMS rendszer Vezérlőpultján keresztül.

Ezenkívül a WordPress pluginok rendkívül hasznosak a weboldalak számára, mert segítenek javítani a honlapok keresőoptimalizálását (SEO), gyorsítják a weboldal sebességét, és növelik a biztonságot.

2.2. A WordPress pluginok lehetséges kockázatai

Annak ellenére, hogy a WordPress bővítmények használata számos előnnyel jár, fontos megérteni, hogy a dolognak vannak kockázatai is. A pluginok harmadik felek által készített szoftverek, amelyek nem mindig megfelelően vannak kódolva vagy karbantartva. Ha egy plugin biztonsági rést tartalmaz, akkor az kihasználható a hackerek számára. Ezért fontos, hogy a felhasználók csak megbízható forrásból szerezzenek be bővítményeket, és azokat rendszeresen frissítsék.

WordPress tárhely

Ha túl sok plugin van telepítve és aktiválva egy WordPress weboldalon, akkor ez lassíthatja az oldal sebességét, ami negatív hatással lesz a felhasználói élményre és a keresőoptimalizálásra. A pluginok rengeteg funkciót kínálnak, de fontos, hogy csak azokat a bővítményeket használjuk, amelyek valóban szükségesek a weboldalunk számára.

Emellett a WordPress pluginok karbantartása időt és erőfeszítést igényel. A weboldal tulajdonosoknak rendszeresen frissíteniük kell a pluginokat, hogy biztosítsák a weboldaluk épségét, valamint figyelniük kell az esetleges hibákra, amelyek előfordulhatnak, ha különböző pluginok egymással nem kompatibilisek.

3. WordPress pluginok letöltése és feltelepítése

Első lépésként a felhasználóknak be kell jelentkezniük a WordPress admin felületére. Itt a bal oldali menüből kell kiválasztani a Bővítmények lehetőséget, majd az Új hozzáadása opciót.

WordPress pluginok telepítése

Ha a felhasználók tudják, hogy milyen bővítményt szeretnének letölteni, akkor a keresősávba beírhatják a bővítmény nevét vagy a funkciót, amelyet a bővítménynek kell ellátnia. Ha megtalálták a kívánt bővítményt, akkor a letöltéshez egyszerűen csak a Telepítés most gombra kell kattintani, és a WordPress automatikusan letölti és telepíti a bővítményt. A telepítés után a felhasználóknak aktiválniuk kell a plugint, hogy valóban használhassák.

Az aktiváláshoz a Bővítmények menüre kell kattintani, majd a Telepített bővítmények lehetőségre, és ott a listában megtalálni az adott bővítményt. A plugin aktiválásához egyszerűen csak a Bekapcsolás gombra kell klikkelni.

Plugin aktiválása

Fontos, hogy a pluginokat rendszeresen frissítsük, hogy a weboldalunk mindig biztonságos maradjon és a legfrissebb funkciókat használhassuk. Bekapcsolható az automatikus frissítés is.

Emellett a WordPress pluginok letöltésére lehetőség van a WordPress hivatalos oldalán keresztül is, ahol több mint 60 ezer ingyenes bővítmény érhető el.

WordPress bővítmények

További információkért olvasd el a WordPress bővítmények témájú cikkünket! 🙂

4. Néhány hasznos WordPress plugin

Összegyűjtöttük a legnépszerűbb és legjobb WordPress pluginokat, amelyek segíthetnek abban, hogy a weboldalad még hatékonyabb és felhasználóbarátabb legyen.

1) Yoast SEO: a Yoast SEO plugin segítségével könnyedén optimalizálhatod a weboldaladat a keresőmotorok számára. A plugin lehetővé teszi a kulcsszóoptimalizálást, a bejegyzések tartalmának SEO elemzését és olvashatóságának javítását.

2) Contact Form 7: a Contact Form 7 plugin segítségével gyorsan és egyszerűen hozhatsz létre űrlapokat a weboldaladhoz. Az űrlapokat testreszabhatod a saját igényeid szerint, így akár kapcsolatfelvételi vagy hírlevél-feliratkozási űrlapok is létrehozhatók.

3) JetEngine: a JetEngine dinamikus widgeteket ad hozzá az oldaladhoz, ha Elementor weboldalépítőt használsz.

4) MonsterInsights: a MonsterInsights plugin lehetővé teszi a Google Analytics integrációját a WordPress oldaladdal, így könnyedén nyomon követheted a honlapod teljesítményét és forgalmát.

5) WP Fastest Cache: a WP Fastest Cache plugin automatikusan generál statikus HTML fájlokat a weboldaladhoz, így az oldal betöltési sebessége jelentősen javul. Ez a plugin segít javítani az oldal gyorsaságát és teljesítményét.

WP Fastest Cache

6) Wordfence Security: a Wordfence Security plugin segít a weboldalad védelmében a hackerek és a rosszindulatú támadások ellen. A plugin lehetővé teszi a biztonsági mentések készítését és az azonnali értesítést, ha bármilyen biztonsági probléma merül fel vagy biztonsági rés keletkezik az oldalon.

7) UpdraftPlus: az UpdraftPlus bővítmény lehetővé teszi a WordPress oldalad teljes körű biztonsági mentését, így minden adatod és tartalmad biztonságban lesz. A plugin a biztonsági mentéseket rendszeresen és automatikusan készíti, amelyet a felhőbe vagy más helyre is menthetsz.

8) Akismet Anti-Spam: az Akismet Anti-Spam plugin segít megakadályozni a spam kommentek megjelenését a WordPress oldaladon. A plugin automatikusan ellenőrzi a kommenteket, és eltávolítja a spam tartalmat.

9) WooCommerce: a WooCommerce plugin lehetővé teszi a WordPress oldalad átalakítását egy teljes értékű webáruházzá. A plugin használatával termékoldalakat, kosár oldalakat, online fizetési lehetőségeket adhatsz hozzá, és a vásárlói fiókok kezelését is könnyen megoldhatod.

WooCommerce

10) WPML: a WPML bővítménnyel többnyelvűvé varázsolhatod WordPress weboldalad.

5. Összefoglaló

Cikkünkben bemutattuk, hogy mi a plugin jelentése, hogyan működnek a WordPress bővítmények, milyen előnyöket és potenciális biztonsági veszélyeket rejtenek magukban.

Emellett szó esett arról, hogy miként tudunk letölteni és feltelepíteni WordPress pluginokat, és melyik a 10 leghasznosabb WordPress plugin, bár nyilván ez csak egy kis ízelítő volt a több tízezer ingyenes bővítmény közül.

Ha saját weboldal készítésén gondolkodsz, tekintsd meg weboldal készítés témájú oldalunkat! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a plugin jelentése?

A plugin jelentése magyarul bővítmény, ami különösen WordPress weboldal készítés során kerül előtérbe.

❓ Melyek a legjobb ingyenes WordPress bővítmények?

Olvasd el TOP10 ingyenes WordPress bővítmény cikkünket!

❓ Hogyan tudnám biztosítani weboldalam védelmét?

Vedd igénybe weboldal karbantartás szolgáltatásunkat!

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés