Képek optimalizálása a ShortPixel bővítménnyel

A ShortPixel WordPress bővítmény segítségével tudod tömöríteni és optimalizálni a weboldalon megjelenő nagyméretű képeket.
ShortPixel bővítmény

Képek optimalizálása a ShortPixel bővítménnyel

A ShortPixel WordPress bővítmény gyorsabbá teszi a weboldalad a képek tömörítése és optimalizálás révén. Minden weboldal tulajdonos tudja, hogy milyen fontosak a jó minőségű képek egy profi üzleti weboldalon, viszont ennek az a hátránya, hogy a túl nagy méretük miatt visszafoghatják az oldal teljesítményét és negatívan befolyásolhatják a SEO eredményeit. Erre a problémára nyújt megoldást a ShortPixel, aminek működését az alábbi cikkben részletezzük! 🙂

1. Mi az a ShortPixel?

A ShortPixel (hivatalos oldal) egy ingyenes, felhasználóbarát, és stabilan működő képtömörítő WordPress bővítmény és optimalizációs plugin. A képek mellett más fájltípusokat is képes tömöríteni, például PDF dokumentumokat, GIF-eket, és kevésbé szokványos képformátumokat, mint a WebP is.

ShortPixel

További nagy előnye, hogy lehetőség van a honlapra már feltöltött képek optimalizálására is, tehát nem kell mindent újból feltölteni. Ezáltal könnyebb lesz a webszerver és a tárhely szolgáltató működése is, mivel a ShortPixel lecsökkenti a képek méretét.

Ez pedig egyben magával hozza azt az előnyt is, hogy javul az oldal keresőoptimalizáltsága, és a felhasználói élmény is pozitív irányban változik.

A plugint egy európai fejlesztőcsapat alkotta meg, akik a képoptimalizálást működtető felhőszolgáltatást is létrehozták, ezt kapcsolták hozzá a bővítményhez. Több mint 300 ezer oldalon aktívan működik jelenleg is a ShortPixel, tehát már rengetegen felismerték a benne rejlő potenciált.

Weboldal készítés

2. Miért van szükség a ShortPixelre?

Nézzük a hét legfontosabb okot, amiért minden weboldal tulajdonosnak szüksége van a ShortPixel WordPress bővítményre:

  1. A képek mérete nagyságrendekkel lecsökken, így gyorsabban töltenek be.
  2. Felgyorsul az oldal betöltési sebessége, ami jó SEO szempontból is.
  3. A képekkel teletömött oldalak és bejegyzések sokkal kevesebb idő alatt töltődnek be.
  4. GIF, PDF, WebP és egyéb kevésbé általános fájlformátumok optimalizálása.
  5. A fényképek magas minősége megmarad a tömörítés után is.
  6. A honlapon lévő képeket automatikusan optimalizálja, még a borítóképeket is.
  7. Készíthetünk biztonsági mentést az eredeti képekről a webszerveren.

3. Hogyan működik a ShortPixel?

A legjobb képtömörítő alkalmazások nem rontják a fotók minőségét, csak a fölösleges adatoktól szabadulnak meg, így történik a képek méretének csökkentése. Nem szabad feláldoznunk a jó minőségű képeket csak azért, hogy kisebb legyen a fájlok mérete, és ezt a ShortPixel is tudja jól.

Egyik nagy előnye, hogy a ShortPixel optimalizációs szolgáltatása felhőalapú, vagyis nem kell a webszervered erőforrásait és memóriáját pazarolnod. Sőt, ugyanazzal az API kulccsal akár több weboldalon is használhatod a ShortPixelt.

Amikor feltöltesz egy képet az oldaladra, akkor a plugin automatikusan optimalizálja, ami egyrészt időt takarít meg, másrészt biztosítja, hogy nem felejted el a tömörítést. A ShortPixel a WordPress médiatárából továbbítja a feltöltött képet a felhőalapú szerverére, és ott egyenként tömöríti azokat a beállításaidnak megfelelően.

Például: van olyan opció, hogy az EXIF adatok törlése. Ez olyan információkat jelent, mint a kép készítésének GPS koordinátái, a kamera beállításai, a fotó készítésének ideje, dátuma. Ezek törlésével csökken a fájl mérete, valamint az oldal látogatói sem férhetnek hozzá ezekhez az adatokhoz.

WordPress tárhely

4. A ShortPixel funkciói

4.1. Eltérő képtömörítési típusok

Három eltérő képtömörítési eljárás közül válogathatsz:

  1. Veszteséges (Lossy) képtömörítés: az alap beállítás, a legnagyobb tömörítési aránnyal. Azonban szabad szemmel szinte lehetetlen észrevenni a különbséget a tömörítés előtti és utáni képek között.
  2. Sima (Glossy) képtömörítés: a legideálisabb a fotózással foglalkozó weboldalak számára, mivel csak nagyon kevés veszteség mellett zajlik a tömörítés. Persze a képek mérete is nagyobb lesz, mint az első opció esetében.
  3. Veszteségmentes (Lossless) képtömörítés: nem túl hatékony, mivel itt zajlik a legkevesebb tömörítés, ezért a képek mérete is meglehetősen keveset csökken. Alkalmazható PDF, JPG, PNG, GIF, WebP és egyéb népszerű képformátumoknál is.

4.2. Különböző fájlformátumok támogatása

A ShortPixel támogatja a PNG, JPG (JPEG XR, JPEG 2000, JPEG), GIF (animált és álló), WebP, és PDF fájltípusokat. Azt is kiválaszthatjuk, hogy a PNG fájlokat automatikusan átalakítsa JPEG formátumba, mindezt a transzparens háttér megtartásával.

Még a WPML pluginnal is működik a ShortPixel szolgáltatása, valamint a NextGEN Gallery, Foo Gallery, e-kereskedelmi oldalak, WooCommerce, stb. szolgáltatásaival is.

4.3. Borítóképek optimalizációja

A borítóképek eltérő méretekben szereplő változatai az általad feltöltött képeknek, amiket a WordPress hoz létre. A ShortPixel ezeket is tömöríti, viszont majd ezek is beleszámítódnak az ingyenesen tömöríthető képekbe.

4.4. Nincsen limitálva a fájlméret

Néhány képtömörítő plugin talán nem optimalizál olyan képeket, amik meghaladnak egy bizonyos fájlméretet. Az Optimus pl. maximum 5MB méretű fotókat, míg a Kraken max. 16MB fájlméretet támogat. A ShortPixelnél azonban nincs semmilyen korlátozás ezt illetően.

4.5. Képek újraskálázása és -méretezése

Lehetőség van a képek leskálázására, hiszen beállíthatod, hogy a nagyméretű képeket automatikusan méretre szabja, amit a maximális pixelszélesség és -magasság megadásával tudsz pontosítani.

4.6. Tömörített és eredeti képek összehasonlítása

A ShortPixel rendelkezik olyan funkcióval, amin keresztül egymás mellé teheted az eredeti és a tömörített képet, így össze tudod hasonlítani, hogy mennyit változott a kép minősége.

4.7. Tömeges képoptimalizálás

Kiválaszthatod, hogy a médiakönyvtárban szereplő képek közül melyeket szeretnéd optimalizálni. Sőt, a ShortPixel önmaga feltérképezi az oldalad, és kijelzi, hogy hány kép szorul tömörítésre, optimalizálásra.

4.8. Biztonsági mentés a képekről

A fényképek eredeti verzióját elmentheted egy backup formájában, így nem kell félned, hogy a tömörítés után elvész az eredeti. Persze ez helyet foglal majd el a tárhelyünkből, amit mindenki szabadon eldönthet, hogy mennyire fontos ez számára.

5. Mennyibe kerül a ShortPixel?

A ShortPixelt letöltheted a WordPress hivatalos oldaláról, vagy a Vezérlőpulton keresztül a Bővítménytárból is. Ha kíváncsi vagy arra, hogy miként kell feltelepíteni és aktiválni egy bővítményt, akkor olvasd el a WordPress bővítmények témakörben írt cikkünket!

ShortPixel WordPress

Az ingyenes verzió azonban csak havi 100 kép optimalizálását foglalja magában, ezért érdemes átváltani legalább a legolcsóbb havi csomagra, ami 3.99$/hónap áron havi 7000 kép optimalizálását teszi lehetővé.

ShortPixel árak

A további árakról tájékozódj a ShortPixel hivatalos oldalán!

6. Összefoglaló

A ShortPixel egy nagyon egyszerűen használható képtömörítő és -optimalizáló WordPress bővítmény, aminek van ingyenes verziója is (havi 100 kép a limit).

Eltérő beállítások közül válogathatunk a tömörítést illetően, valamint skálázhatjuk, összehasonlíthatjuk a képeket, biztonsági mentést készíthetünk rólunk, tömegesen optimalizálhatjuk őket, fölösleges adatokat törölhetünk, stb.

Ez jótékony hatással lesz a weboldal betöltésének gyorsaságára és SEO teljesítményére is.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a ShortPixel?

Egy olyan WordPress bővítmény, ami képek tömörítésével és optimalizálásával foglalkozik.

❓ Miért előnyös a képek tömörítése?

Gyorsabban betöltődik az oldal, javul a felhasználói élmény, jobb eredmények a Google-ben.

❓ Mennyibe kerül a ShortPixel?

Az ingyenes verzió havi 100 kép tömörítését teszi lehetővé, de a legolcsóbb fizetős csomag is csak 3.99 dollár/hónap, ezzel már 7000 képet optimalizálhatsz havonta.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés