TOP 10 legjobb ingyenes stock fotó letöltő oldal

A stock fotó jelentése egy magas minőségű kép, amit egy fotós készített, és kereskedelmi célú használatra bocsátott stock fotó oldalakon át.
Stock fotó letöltés

TOP 10 legjobb ingyenes stock fotó letöltő oldal

Biztos mindenki hallotta már a kifejezést, azonban talán sokan nem tudják, hogy mi a stock fotó jelentése. Ezek a jogvédelem alatt álló képek gyakran megtalálhatók marketinganyagokban és weboldalakon. Ezért fontos, hogy tudjuk, melyek a legjobb stock fotó oldalak, és hol tudunk ingyenesen letölteni stock képeket.

1. A stock fotó jelentése

A stock fotó jelentése egy olyan kép, amelyet egy magánfotós vagy fotózással foglalkozó cég készített, majd azt eladta vagy bérbe adta azoknak a személyeknek vagy vállalkozásoknak, akiknek szükségük van hasonló képekre. Értelemszerűen a stock fotók általában digitális formátumban érhetők el az interneten keresztül.

A stock fotók többféle céllal felhasználhatók. Például, ha egy marketing kampány részeként szüksége van egy vállalkozásnak olyan képekre, amelyek mutatják az általa kínált termékeket vagy szolgáltatásokat, akkor stock fotókat használhatnak. Ez azért előnyös, mert a stock fotók sokkal olcsóbbak, mint a professzionális fotósok által készített egyedi fényképek. Ezen kívül a stock fotók széles választéka áll rendelkezésre, így könnyen megtalálhatók azok a képek, amelyek a vállalkozás céljait a legjobban kifejezik.

A stock fotók azonban nemcsak vállalkozások számára hasznosak, hanem az átlagos felhasználók számára is. Például, ha valakinek szüksége van egy képre a számítógépének háttérképéhez vagy egy blogbejegyzéshez, akkor számos stock fotó közül választhat. Az ilyen képek legnagyobb előnye, hogy gyakran teljesen ingyen elérhetőek, és magas minőségben tölthetjük le őket.

A stock fotók használata tehát nagyon előnyös lehet, de fontos megérteni, hogy vannak bizonyos korlátai is. Ha egy vállalkozás számára fontos az egyediség, akkor a stock fotók használata nem biztos, hogy megfelelő megoldás lesz, mert ezek a képek több vállalkozás számára is elérhetőek, bárki használhatja őket. Emellett a stock fotók sokszor túlzottan sablonosak lehetnek, és nem fejezik ki teljesen a vállalkozás egyedi személyiségét és stílusát.

Összességében a stock képek nagyon hasznosak, különösen azok számára, akiknek alacsonyabb költségvetésük van, vagy akiknek széles választékra van szükségük fényképek terén. Azonban a stock fotók használatakor fontos figyelembe venni a korlátokat is, és bizonyos esetekben jobb lehet az egyedi fotók elkészítése.

Weboldal készítés

2. Stock fotók készítése és a pénzkeresés

A stock fotók nagyszerű lehetőséget jelentenek azon fotósok számára, akik szeretnének pénzt keresni a képeik eladásával. Azonban a stock fotók világa sokak számára rejtélyesnek tűnhet. Most azt vizsgáljuk, hogyan lehet pénzt keresni stock fotó készítéssel, és milyen dolgokra kell odafigyelni ahhoz, hogy sikeresek legyünk.

Először is, ha úgy döntünk, hogy stock fotók készítésével kívánunk pénzt keresni, akkor érdemes alaposan tájékozódni a témában. A legtöbb stock fotó oldalnak van egy saját szabályzata, amely meghatározza, hogy milyen típusú képeket fogadnak el, milyen minőségűeknek kell lenniük, és mennyi pénzt kapunk értük. Fontos megérteni ezeket a szabályokat és követni őket, hogy elkerüljük az elutasított képeket és a negatív értékeléseket.

Másodszor, fontos megérteni, hogy a stock fotózás hosszú távú befektetés. A pénzkeresés ezzel a módszerrel nem lesz azonnali, de hosszú távon jól fizető vállalkozás lehet belőle. Ahhoz, hogy sikeres legyen a stock fotózás, rendszeresen kell feltölteni képeket, és olyan témákat kell választani, amelyek érdeklődést keltenek a látogatókban. Ez magában foglalhatja az alábbi témaköröket: utazás, gasztronómia, természet, üzleti élet, emberek, állatok, munkahelyek, stb.

Harmadszor, érdemes több stock fotó oldalra is feltölteni a képeket, hogy nagyobb célközönséghez érjünk el. A legnépszerűbb stock fotó oldalak közé tartozik az Adobe Stock, a Shutterstock, a Getty Images, az iStock és a Dreamstime. Mindegyik oldalnak megvan a saját vásárlói bázisa, és más-más szabályokat alkalmaznak a fotósok számára. Azonban érdemes figyelni az oldalak közötti eltérésekre a jutalék mértékében és a kifizetési feltételekben is.

Negyedszer, fontos, hogy a képek minősége kiváló legyen. A stock fotózás nagyon versenyképes piac, és a vásárlók elég válogatósak. Az alacsony minőségű képek kevesebb érdeklődést váltanak ki, így kisebb bevételt is jelentenek a fotósoknak. Ezért érdemes időt és energiát fektetni a megfelelő minőségű képek készítésébe, azok széles körű használhatóságába, valamint a képek megfelelő címkézésébe és kulcsszavakra való optimalizálásába.

WordPress tárhely

3. Stock fotó árak és típusok

Az árak eltérőek lehetnek a stock fotó oldalakon, és különböző tényezők határozzák meg őket. Az egyik fontos tényező az eladás típusa, amihez az alábbi 3 kategória tartozik:

  • Royalty-free (RF), azaz jogdíjmentes képek,
  • Rights-managed (RM) fotók,
  • Microstock (MS), vagy másnéven mikrofizetéses fotózás.

A royalty-free (RF) képek az általánosan használt és elérhető képek, amelyeket a vásárlók egyszeri fizetéssel használhatnak korlátlan ideig, bármilyen felhasználási céllal. Az RF képek árai általában alacsonyabbak, mint a többi típus, és a legtöbbször a microstock oldalakon érhetők el.

A rights-managed (RM) stock fotók árai magasabbak, mint az RF képek árai, mert a vásárlók korlátozott felhasználási jogot kapnak a képekre, amelyek kiváló minőségűek, ritka vagy egyedi tartalommal rendelkeznek. Nem használhatjuk ezeket a képeket többször, csak a licencben meghatározott számú alkalommal és célra. Másképp újból meg kell vásárolnunk a stock fotó használati jogát.

A microstock (MS) képek árai nagyon alacsonyak, mert az úgynevezett microstock oldalak vagy cégek arra fókuszálnak, hogy az interneten keresztül minél több helyről szerezzenek be fotókat, amiket nagyon alacsony áron kínálnak eladásra. Ezek lehetnek akár vektorgrafikák is, nem csak nagy felbontású stock fotók.

Az árakat befolyásoló másik tényező a képek felbontása és mérete. A nagy felbontású és nagyobb méretű képek általában magasabb árat jelentenek, míg az alacsony felbontású és kisebb méretű képek épp fordítva.

A stock fotó árak meghatározásában fontos szerepet játszanak a licencelési feltételek is. Az RF képek nem tartalmaznak korlátozásokat, és a vásárlók korlátlan ideig használhatják őket, míg az RM stock képek korlátozott felhasználási jogot biztosítanak a vásárlóknak. Az RM licencelési feltételei korlátozzák a felhasználási célt, az időtartamot és a területet is. Az ilyen típusú licencelés általában magasabb árakat von maga után.

A költségeket befolyásolja még a képek tartalma és minősége is. Az egyedi vagy ritka tartalom, vagy a magas minőségű képek magasabb árakat vonzanak be. Az ilyen típusú képek azonban nehezebben értékesíthetők, mivel az igények változóak lehetnek.

Az árakat befolyásoló utolsó tényező a stock fotó oldalak díjai. Az oldalak többsége jutalékot számít fel a fotósok által eladott képek után, ami a képek árának egy adott százaléka.

4. A legjobb stock fotó oldalak

A stock fotók népszerűek a tervezők, marketingszakemberek és az online tartalomfejlesztők körében, akik szeretnének magas minőségű képeket használni a projektjeikben. Az interneten rengeteg stock fotó oldal található (néhányat már fel is soroltunk a jogtiszta képek témájú cikkünkben), amelyek között válogathatunk, ha keresünk valamilyen képet a projektünkhöz vagy marketing anyagunkhoz. Azonban nem minden stock fotó oldal egyforma, és fontos, hogy az igényeinknek megfelelő oldalt válasszunk. Íme a legjobb stock fotó oldalak listája!

Ezek közül nem mind lesz ingyenes, a legtöbb a freemium modell alapján működik. A teljesen ingyenes stock fotó oldalak listája lejjebb található!

4.1. Shutterstock

A Shutterstock a legnagyobb stock fotó oldal a világon, és több mint 330 millió kép közül válogathatunk. Az oldal egyszerű és felhasználóbarát felülettel rendelkezik, és kínál videókat, zenét, valamint grafikai elemeket is. A Shutterstock széleskörű keresési lehetőségekkel rendelkezik. Még akár mesterséges intelligenciával is készíthetünk egyedi képeket!

Shutterstock

4.2. Adobe Stock

Az Adobe Stock egy másik népszerű stock fotó oldal, amelyet az Adobe Systems fejlesztett ki. Az oldal könnyen használható, és több mint 200 millió képet kínál. Az Adobe Stock képei között számos kiváló minőségű és egyedi kép, vektorgrafika, illusztráció, videós anyag, hanganyag található, amelyeket a felhasználók hasznosíthatnak. Még 3D modelleket, és betűtípusokat is találhatunk.

4.3. iStock

Az iStock egy másik megbízható stock fotó oldal, amelyet a Getty Images tulajdonol. Az oldal kiváló minőségű képeket kínál, és a felhasználók számára lehetőséget biztosít, hogy azonnal megvásárolják azokat. Az iStock kiváló keresési lehetőségeket biztosít, amelyek segítségével gyorsan megtalálhatjuk a keresett képet, videót, illusztrációt, zenét. Keresési trendeket is nézhetünk, amelyek a legnépszerűbb fénykép-lekérdezéseket mutatják meg.

iStock

4.4. Getty Images

A Getty Images egy másik nagyon népszerű stock fotó oldal, amelynek könyvtára több mint 200 millió képet tartalmaz. Az oldal lehetővé teszi, hogy azonnal megvásároljuk a képeket, és kiváló minőségű fotókat, videókat, zenéket kínál a felhasználók számára. Kollekciókat is letölthetünk, illetve csoportosíthatjuk a képeket.

4.5. Dreamstime

A Dreamstime egy megbízható stock fotó oldal, amely több mint 206 millió képet tartalmaz. Az oldal nagyon könnyen használható, és számos keresési lehetőséget kínál a felhasználók számára, mivel keresője rendkívül hatékony, és az árak is versenyképesek. Vannak rajta ingyenes képek is, valamint grafikák, illusztrációk, videók, zenék a stock fotók mellett.

4.6. Depositphotos

A Depositphotos szintén széles választékkal rendelkezik az összes kategóriából, és több mint 260 millió képet és videót kínál. Az árak kedvezőek, és az előfizetők nagy mennyiségű képet tölthetnek le. Az oldal különlegessége az, hogy az előfizetők lehetőséget kapnak, hogy a képeket különböző csomagokban vásárolják meg, és a letöltések számával arányos kedvezményt kapnak.

Depositphotos stock fotó oldal

4.7. Bigstock

A Bigstock egy szintén nagyon népszerű stock fotó oldal, amely magas minőségű képeket, videókat és illusztrációkat kínál. Az árak alacsonyabbak, mint néhány másik oldalon, de a tartalmak minősége kiváló.

4.8. Canva

A Canva egy kreatív platform, amely magas minőségű képeket, videókat és sablonokat kínál, amelyeket a felhasználók testreszabhatnak. Az árak változóak, de a tartalmak minősége kiváló, és az oldal nagyon egyszerűen használható. Egy másik cikkben már bemutattuk, hogy milyen könnyű a Canva használata.

Összességében a stock fotó oldalak széles választéka áll rendelkezésre, és a legjobb választást az teszi, hogy milyen célra keresünk képeket, milyen minőségre van szükségünk, és mennyi pénzt szeretnénk költeni. Fontos, hogy a felhasználók gondosan válasszák ki az oldalakat, mivel a képek minősége, a használati jogok és az árak változóak lehetnek. Az említett stock fotó oldalak mindegyike kiváló minőségű képeket kínál, és az árak is versenyképesek, ezért ajánlott őket kipróbálni.

5. Stock fotó ingyen

Az ingyenes stock fotó oldalak népszerűsége folyamatosan nő, és számos lehetőséget kínálnak a kreatív tartalmak létrehozásához. Íme a 10 legjobb ingyenes stock fotó oldal:

1) Unsplash: Az Unsplash a legnépszerűbb ingyenes stock fotó oldalak egyike. A honlapon több mint egymillió kép található, és folyamatosan bővül a gyűjteményük.

2) Pexels: A Pexels több ezer ingyenes stock fotót és videót kínál, melyeket a felhasználók szabadon felhasználhatnak kereskedelmi célra is.

3) Pixabay: A Pixabay a közösségi tartalom megosztásának elvére épülő oldal, ahol a felhasználók ingyen oszthatnak meg képeket és videókat. Közel 3 millió stock fotó érhető el az oldalon.

Pixabay stock fotó oldal

4) Burst: A Burst a Shopify által létrehozott ingyenes stock fotó oldal, melyet különösen a kereskedőknek ajánlanak. A tartalmak magas minőségűek és jól szervezettek. Több mint 20 ezer ingyenes stock fotót tartalmaz.

5) StockSnap: Az oldal több ezer ingyenes stock fotót kínál, melyeket a felhasználók a saját projektjeikhez felhasználhatnak. Témakörök szerint vannak csoportosítva a fényképek.

6) Reshot: A Reshot ingyenes vektorgrafikákat és SVG ikonokat, illusztrációkat kínál magas minőségben.

7) Gratisography: A Gratisography egy excentrikus ingyenes stock fotó oldal, amelyet a feltűnő és szokatlan képek jellemeznek.

Gratisography ingyenes stock fotó

8) Kaboompics: A Kaboompics ingyenes stock fotó oldal, amely nagy hangsúlyt helyez a minőségre és az esztétikára.

9) Picjumbo: A Picjumbo szintén egy ingyenes stock fotó oldal (bár van prémium változata is), amelynek célja, hogy minőségi tartalmat kínáljon a felhasználók számára.

10) Rawpixel: A Rawpixel ingyenes és prémium tartalmakat is kínáló stock fotó oldal, melynek fő célja, hogy a felhasználóknak minőségi és kreatív tartalmat biztosítson.

Rawpixel ingyenes stock fotó

Ezek az oldalak mind ingyenesen elérhetőek, és remek lehetőséget kínálnak a kreatív tartalmak létrehozásához. Azonban, érdemes ellenőrizni a felhasználási feltételeket és az engedélyeket minden kép esetében, hogy biztosak legyünk abban, hogy jogosultak vagyunk-e a felhasználásra.

6. Összefoglaló

A stock fotó jelentése egy olyan fénykép, amit egy professzionális fotós készített el abból a célból, hogy kereskedelmi célú felhasználásra kínálja őket az interneten egy stock fotó oldalon vagy cégen keresztül.

Ahogy azt láthattuk, számos stock fotó oldal közül válogathatunk, ahol több millió fénykép, videó, illusztráció, vektorgrafika, ikon és zene érhető el többek között.

Emellett lehetőség van az ingyenes stock fotó letöltésre is néhány oldalon, azonban sokkal kisebb a választási lehetőség. A képek minőségére viszont nem lehet panaszunk.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a stock fotó jelentése?

A stock fotó egy olyan jogtiszta kép, amelyet egy fotós előre elkészített és értékesít, hogy az ügyfelek felhasználhassák őket. Ezek a képek általában témájuk szerint készülnek, például az üzleti élet, az utazás, az ételek, az emberek vagy a természet témaköreiből.

❓ Lehetséges a stock fotók ingyenes letöltése?

Igen, cikkünkben bemutatunk 10 ingyenes stock fotó oldalt.

❓ Hol használnak stock fotókat?

A stock fotókat gyakran használják marketinganyagokban, weboldalakon, brosúrákban vagy egyéb kommunikációs eszközökben, amikor a felhasználók nem rendelkeznek saját, megfelelő minőségű képekkel a kívánt témában. A stock fotók különböző weboldalakon érhetők el, ahol a felhasználók előre meghatározott áron vásárolhatják meg a jogot, hogy felhasználják ezeket a képeket.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés