Egy szoftverfejlesztő feladatai és eszközei

Egy szoftverfejlesztő feladatai magukban foglalhatják a weboldalak, mobil applikációk vagy összetett üzleti rendszerek fejlesztését.
Szoftverfejlesztő

Egy szoftverfejlesztő feladatai és eszközei

A szoftverfejlesztő egy olyan személy vagy cég, aki/amely kifejezetten számítógépes vagy mobilra tervezett alkalmazások és weboldalak fejlesztésével foglalkozik. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mivel foglalkozik egy szoftverfejlesztő, milyen eszközöket használ, és milyen típusai léteznek. Tarts velünk! 🙂

1. Mivel foglalkozik egy szoftverfejlesztő?

A szoftverfejlesztők számítógépes programokat terveznek, készítenek, tesztelnek és frissítenek. Ez magában foglalja a weboldalakat, mobil alkalmazásokat, operációs rendszereket és még sok mást. A szoftverfejlesztők különböző programozási nyelveket és eszközöket használnak a munkájuk során, és folyamatosan figyelniük kell az új technológiákat, hogy naprakészek maradjanak.

Egy szoftverfejlesztő munkája változatos és kihívással teli. Minden projekt más és más, és a fejlesztőknek kreatívan kell gondolkodniuk a problémák megoldása érdekében. A szoftverfejlesztőknek jó kommunikációs készségekkel is kell rendelkezniük, hogy együtt tudjanak működni az ügyfelekkel, más fejlesztőkkel és tesztelőkkel.

A szoftverfejlesztés egy igazan jövedelmező karrier napjainkban. A tapasztalt szoftverfejlesztők magas fizetést kapnak, és nagy a kereslet irántuk a munkaerőpiacon. Ha szereted a logikus gondolkodást, a problémamegoldást és a technológiát, akkor a szoftverfejlesztés lehet a tökéletes karrier számodra.

Nem meglepő, hogy a szoftverfejlesztés egy összetett és sokrétű terület, számos különböző specializációval. Néhány példa a szoftverfejlesztői specializációkra:

 • Webfejlesztők: weboldalakat és webes alkalmazásokat fejlesztenek.
 • Mobilalkalmazás-fejlesztők: okostelefonokra és táblagépekre fejlesztenek alkalmazásokat.
 • Adatbázis-fejlesztők: adatbázisokat terveznek, fejlesztenek és folyamatosan karbantartanak.
 • Rendszerfejlesztők: nagyvállalati szoftverrendszereket fejlesztenek.
 • Játékfejlesztők: videojátékokat készítenek.
Weboldal készítés

2. Egy szoftverfejlesztő feladatai

1) Rendszertervezés és elemzés: a szoftverfejlesztők az ügyfelekkel vagy a megrendelőkkel való konzultációkkal kezdik a munkájukat, hogy megértsék az igényeiket és elvárásaikat a szoftverrel kapcsolatban. Ezután elemzik az üzleti folyamatokat és az adatkövetelményeket, hogy meghatározzák a szoftver szükséges funkcionalitását. Ezt követően megtervezik a szoftver architektúráját, beleértve az általános szerkezetét, a felhasználói felületét és az adatbázis-tervét.

2) Kódolás és fejlesztés: a szoftverfejlesztők a kiválasztott programozási nyelveket és eszközöket használják a szoftver kódjának megírására. A kódolási folyamat magában foglalja az algoritmusok kidolgozását, az adatszerkezetek meghatározását és a felhasználói felület (UI) elemeinek létrehozását. A fejlesztők egységteszteket is írnak a kód minőségének és hatékonyságának biztosítására.

3) Tesztelés és hibakeresés: a szoftvert a kiadása előtt a fejlesztők alapos tesztelésnek vetik alá, hogy azonosítsák és javítsák a hibákat. Különböző tesztelési technikákat alkalmaznak, beleértve a manuális tesztelést, az automatizált tesztelést és a teljesítménytesztelést. A hibakeresés az a folyamat, amelynek során a szoftverfejlesztő megtalálja és kijavítja a kód hibáit.

4) Üzembe helyezés és karbantartás: miután a szoftvert alaposan tesztelték, üzembe helyezik éles környezetben is. A szoftverfejlesztő ezután figyeli a szoftver teljesítményét, és szükség esetén javításokat és frissítéseket hajt végre. A karbantartás magában foglalja a hibajavítást, a biztonsági javítások telepítését és a szoftver új funkciókkal való bővítését.

5) Dokumentáció: a szoftverfejlesztők átfogó dokumentációt készítenek a szoftverről, beleértve a felhasználói kézikönyveket, a technikai specifikációkat és a fejlesztői útmutatókat. A dokumentációkészítés segíti a felhasználókat a szoftver hatékony használatában, a fejlesztőket pedig a szoftver későbbi karbantartásában.

Szoftverfejlesztő feladatok

3. Milyen eszközökkel dolgozik egy szoftverfejlesztő?

A szoftverfejlesztők széles skálán alkalmaznak eszközöket a munkájuk során, a feladattól és a preferenciáktól függően.

1) Integrált fejlesztési környezetek (IDE): ezek az eszközök átfogó megoldást nyújtanak a kód szerkesztéséhez, fordításához, hibakereséséhez és futtatásához. Néhány népszerű IDE a Visual Studio Code, a PyCharm és a WebStorm. Mobil applikációknál a két leggyakoribb IDE az Android Studio és az Xcode.

2)Programozási nyelvek: egy szoftverfejlesztő különböző programozási nyelveket használ a kívánt funkciók megvalósításához. Néhány népszerű programozási nyelv: PHP, Python, Java, JavaScript, C++, Swift, HTML és a C#.

3) Keretrendszerek és könyvtárak: ezek az előre elkészített kódmodulok segítenek a fejlesztőknek gyorsabban és hatékonyabban felépíteni a szoftvereket. Számos keretrendszer és könyvtár létezik a különböző nyelvekhez és platformokhoz. Például: a Laravel a legnépszerűbb PHP keretrendszer.

4) Verziókövető eszközök: segítenek a kódmódosítások nyomon követésében és a csapattagok közötti együttműködésben. Néhány népszerű verziókövető eszköz a Git, a Mercurial és az Apache Subversion.

WordPress tárhely

5) Hibakeresési és tesztelési eszközök: segítséget nyújtanak a szoftverhibák azonosításában és javításában. Számos különböző hibakeresési és tesztelési eszköz létezik, a manuális teszteléstől egészen az automatizált tesztelő keretrendszerekig.

6) Felhőalapú eszközök: a szoftverfejlesztők egyre inkább használnak felhőalapú eszközöket a kódok tárolására, a szoftverek üzembe helyezésére és a csapatmunkára. Néhány népszerű felhőalapú eszköz a GitHub, a GitLab és az Amazon Web Services (AWS).

7) Egyéb eszközök: egy szoftverfejlesztő számos más eszközt is használhat a munkája során, a projektmenedzsment eszközöktől a kommunikációs eszközökön át egészen a dokumentációkészítő szoftverekig.

4. A szoftverfejlesztők típusai

A szoftverfejlesztőket különböző kritériumok alapján lehet csoportosítani, de a két leggyakoribb a feladatok és a programozási nyelvek szerinti csoportosítás.

4.1. Feladatok szerinti csoportosítás

 • Frontend fejlesztők: a weboldalak és webes alkalmazások felhasználók által is látható, interaktív részeit hozzák létre. HTML, CSS és JavaScript nyelvekkel dolgoznak.
 • Backend fejlesztők: a weboldalak és webes applikációk szerveroldali logikáját és adatbázis-műveleteit fejlesztik, alakítják ki. Python, Java, C# és PHP nyelveken írnak kódokat.
 • Full-stack fejlesztők: mind a frontend-, mind a backend-fejlesztésben jártasak.
 • Mobilalkalmazás-fejlesztők: natív vagy hibrid mobilalkalmazásokat fejlesztenek iOS-re, Androidra vagy más platformokra. Java, Kotlin, Swift és React Native nyelven dolgoznak.
 • Játékfejlesztők: videojátékokat fejlesztenek különböző platformokra. C++, C#, Java, Unity nyelveket használnak.
 • DevOps mérnökök: a fejlesztési, tesztelési és üzemeltetési csapatok közötti kommunikációt és együttműködést segítik elő. Ismerniük kell a szoftverfejlesztési, tesztelési és üzemeltetési eszközöket, gyakorlatokat.
 • Rendszermérnökök: nagyvállalati szoftverrendszereket terveznek, fejlesztenek és karbantartanak. Jól kell ismerniük a szoftverarchitektúrát, a hálózatkezelést és a szoftverbiztonságot.
Szoftverfejlesztés

4.2. Programozási nyelvek szerinti csoportosítás

 • .NET fejlesztők: a Microsoft .NET platformján alapuló szoftvereket fejlesztenek. C# nyelven dolgoznak.
 • C/C++ szoftverfejlesztők: rendszerszoftvereket, beágyazott rendszereket és nagy teljesítményű alkalmazásokat fejlesztenek. C és C++ nyelven dolgoznak.
 • Java fejlesztők: webes alkalmazásokat, mobilalkalmazásokat és vállalati szoftvereket fejlesztenek. Java nyelven dolgoznak.
 • JavaScript fejlesztők: weboldalakat, webes alkalmazásokat és mobilalkalmazásokat fejlesztenek. JavaScript nyelven írnak kódot.
 • PHP szoftverfejlesztők: weboldalakat és webes alkalmazásokat fejlesztenek PHP nyelven.
 • Python fejlesztők: weboldalakat, webes alkalmazásokat, adatkezelő alkalmazásokat és gépi tanulási modelleket fejlesztenek. Python nyelvet használnak.

5. Összefoglaló

Ebből a rövid áttekintésből is jól látszik, hogy egy szoftverfejlesztő feladata és felelőssége igazán szerteágazó, és sok mindent foglal magába.

Ha egy tapasztalt szoftverfejlesztő céggel szeretnél együtt dolgozni, akkor lépj kapcsolatba velünk! 🙂

Csak töltsd ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat, és mi amilyen gyorsan lehetséges, válaszolunk a kérdéseidre.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mivel foglalkozik egy szoftverfejlesztő?

Weboldalak készítése, alkalmazások fejlesztése, különböző célú rendszerek fejlesztése minden platformra.

❓ Melyek az alapvető szoftverfejlesztő típusok?

Frontend, backend és full-stack fejlesztő.

❓ Milyen kérdésben fordulhatok hozzátok?

Legyen szó akár weboldalak, akár mobil applikációk fejlesztéséről, mi szívesen állunk szolgálatodra.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés