UX és UI design fogalma a weboldal tervezésben

A megfelelő UI/UX design eredménye, hogy egy weboldal könnyen kezelhető, és vizuálisan egységes lesz, ezzel javítva a felhasználói élményt.
UI UX design boritokep

Az esztétikus és felhasználóbarát weboldal titkai: UX és UI design

Gyakran fordulnak elő együttesen a UX/UI design kifejezések, azonban a kettő között van egy kis különbség. A UX designer szakemberek a weboldal felhasználóbarát kezelőfelületét tervezik meg, míg a UI designer munkakörébe a honlap grafikai elemeinek a létrehozása tartozik. Írásunkban bemutatunk néhány magyarországi egyetemet, ahol UX és UI designer képzés érhető el, valamint álláslehetőségekről is szó esik majd (beleértve a várható fizetést 💲).

1. Mi az a UX design?

A UX design az angol User Experience Design kifejezésen alapszik, és a felhasználói élmény megtervezésére utal.

Minden ember számára fontos, hogy ha információkeresés vagy online vásárlás esetén egy weblapra / webáruházba látogat, akkor gond nélkül tudja kezelni az oldalt: gyorsan megtalálja a szükséges adatokat, és ne kelljen keresgélnie a vásárlás gombot fél órán át.

A felhasználói élménynek mindenképpen pozitívnak kell lennie. A UX design ennek az elérését szolgálja az akadálymentes menütervezés, logikus weblap-felépítés, és hatékony navigáció megtervezésének segítségével.

A felhasználói felület elemeinek elrendezését és működését tehát a UX designer szakemberek végzik, így a UI designerek által létrehozott felület nemcsak esztétikus, hanem könnyen kezelhető is lesz.

Weboldal készítés

2. Mi az a UI design?

A UI design az angol User Interface Design kifejezésből ered, amely egy weboldal vagy alkalmazás felhasználói felületének kialakítását jelenti. A weblap készítés egyik alapvető eleme.

A felhasználói felület a weboldal / alkalmazás grafikus elemeire és elrendezésére utal:

 • menüpontok;
 • a honlapon megjelenő szövegek;
 • képek és ábrák;
 • szövegbeviteli mezők;
 • a weboldalon vagy az alkalmazásban előforduló animációk;
 • minden egyéb interakció a felhasználó és a weboldal / applikáció között.

A fentebb említett vizuális elemeket szakembereknek kell megterveznie. Ezek a dolgok egy UI designer munkakörébe tartoznak.

WordPress tárhely

3. Mit csinál egy UX designer?

A UX designer szakemberek határozzák meg a felhasználói felület felépítését, szerkezetét és funkcióit:

 • megtervezik a weboldal működését;
 • elemzik a célcsoport igényeit és elvárásait;
 • a felhasználói felület drótvázának elkészítésével tesztelik a könnyű kezelhetőséget és az útvonalak problémamentességét;
 • összekapcsolják a különböző menüpontok funkcióit;
 • biztosítják a kényelmes weboldalhasználatot;
 • pozitív felhasználói élmény kialakítására törekednek, ezért a felhasználók szemszögéből tekintenek a weboldalra;
 • igyekeznek kielégíteni a látogatók igényeit, hogy a weblapon eltöltött idő alatt ne találkozzanak semmilyen problémával.

A UX designer tervezi meg a honlap kezelőfelületének hátterét és elrendezését, hogy a felhasználók egyszerűen és akadályok nélkül tudják használni weboldalunkat vagy webáruházunkat.

Munkájának célja, hogy a honlap ne csak esztétikus, hanem könnyen kezelhető is legyen. A felhasználók így egyszerre élvezik a weblapon való időtöltést a könnyű használat és a szép megjelenés miatt.

Erre nagyon jó példa a Google weboldalainak és alkalmazásainak kialakítása. Ha még nincs Google Cégem fiókod, akkor hozd létre, és nézd meg, hogy mennyire át van gondolva a felhasználók szemszögéből az egész oldal, és ahogy végigvezetnek rajta.

Google Cégem fiók

4. Mit csinál egy UI designer?

A UI designer tulajdonképpen tervezőgrafikusként dolgozik:

 • meghatározza, hogy milyen színárnyalatokat használjon a weboldal;
 • összhangba hozza a weboldal egyes alkotóelemeinek kinézetét;
 • megtervezi, hogy milyen kialakítása legyen a menüpontoknak (betűtípus, gombok formája, sávok vastagsága);
 • vizuális imidzset hoz létre weblapunk / alkalmazásunk számára;
 • animációkat tervez meg;
 • kialakítja a keresőmező, a különböző ikonok és kattintható felületek kinézetét;
 • együttműködik a UX designerrel;
 • folyamatosan fejleszti a weboldal kinézetét.

A UI designer alakítja ki egy weboldal vagy alkalmazás külsejét és felhasználói felületét esztétikai szempontból.

Munkájának célja, hogy a weboldalon fellelhető tartalom minél inkább felhasználóbarát módon jelenjen meg. Ezáltal látogatóink vonzónak találják majd weboldalunk felületét és szívesen visszatérnek hozzánk.

5. UI és UX design – különbségek

A két kifejezést gyakran összekeverik az átlagfelhasználók, mivel szinte mindenhol együtt szerepelnek UI/UX design megnevezés alatt.

A designerek munkája mindenben összefügg: mindketten egy weboldal vagy applikáció felhasználói felületét tervezik meg. Azt tartják szem előtt, hogy a látogatók és a potenciális ügyfelek minél jobb élményekkel gazdagodjanak weboldalunk / webáruházunk használata közben.

A UI/UX design összhangba hozza a felhasználók és a weboldalt üzemeltető cég vagy személyek céljait. De mégis van egy kis különbség a két fogalom között!

A UI designerek azt állítják össze, hogyan nézzen ki vizuálisan a kezelőfelület. Erre a kérdésre válaszolnak: Milyen legyen a weboldal kinézete?

A UX designerek azt tervezik meg, hogy miként működjön a kezelőfelület. Erre a kérdésre válaszolnak: Hogyan épüljön fel a weboldal?

A legjobb felhasználói élmény (és ezáltal a folyamatosan növekvő látogatottság) elérése érdekében a két designer szakembernek szorosan együtt kell működnie egymással.

Sőt, egyes esetekben a UI és UX designer pozíciókat ugyanazon személy tölti be egy kisebb vállalkozásnál. Nagyvállalatok esetén viszont külön UI és UX designer csapatokat hoznak létre.

5.1. Miért fontos az együttműködés?

Például, ha a UX csapat új funkciókkal akarja bővíteni a weboldalt, akkor a UI csapatnak kell megterveznie az új funkciók eléréséhez szükséges menüpontokat: betűtípus, szín, forma.

5.2. Hol kapcsolódik össze a munkájuk?

A kérdésre a legjobb válasz: a drótvázon keresztül. A drótváz (angolul wireframe) olyan, mint egy tervrajz, ami egy weboldal vagy alkalmazás felépítését mutatja be kétdimenziós formában.

A designerek így tudják előzetesen tesztelni a weboldal kezelőfelületének működését a felhasználók szempontjából. Ez a UX designerek feladata általában.

Miután véglegesítik a weblap felépítését, a UI designerek grafikus elemeket társítanak a drótváz részeihez.

A drótvázak kialakítására is léteznek programok, melyek közül az egyik legelterjedtebb designer alkalmazás a Sketch.

UI UX design Sketch

A Sketch segítségével több ember együtt dolgozhat a weboldal megtervezésén szimultán módon. Egészen a pixelek szintjétől építhetik fel egy honlap kinézetét.

6. UI és UX designer – képzések

Magyarországon van lehetőség UI és UX designer képzések elvégzésére. A Budapesti Metropolitan Egyetemen magyar és angol nyelven is indul Média design szak BA képzési szinten.

UI UX designer képzés BME

A 3 éves képzés során a hallgatók a következő ismeretekkel gazdagodhatnak:

 • Első év: a képzőművészeti gondolkodásmód és a vizuális logika fejlesztése, kreatív készségek gyarapítása;
 • Második év: a technikai tudás elmélyítése, 2D és 3D tervező alkalmazások megismerése;
 • Harmadik év: kreatív projektek és összetett feladatok megtervezése és kivitelezése, cégekkel való együttműködés keretében.

Nagy hangsúlyt fektetnek a VFX (digitális utómunka filmeken) és a UX design oktatására.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem is indít Média design szakot BA és MA képzési szinteken. Az alapképzés szintén 3 évig tart.

Média design szak MOME

A diákok fejleszthetik média kommunikációs készségeiket, rengeteg dolgot megtudhatnak a média design területéről. Tartalomfejlesztés, sound design, 3D modellezés, játéktervezés, médiaművészeti projektek, videoklipek és rövidfilmek gyártása – ezek mind a képzés részei.

Akik szeretnék, azok folytathatják tanulmányaikat további 2 évig a mesterképzés keretében. Nagyobb hangsúlyt fektetnek az önfejlesztésre, az önálló projektmenedzselésre, adat-vizualizációra, médiafelületek megtervezésére, média látványtervezésre. Hasznos ismereteket nyújtanak leendő UI designerek számára.

Egy harmadik lehetőség a Pécsi Tudományegyetem Design és Médiaművészeti Intézetének Tervezőgrafikus képzése. A képzési idő 5 év, mivel ez osztatlan képzés, és egyből mesterszintű oklevelet kapnak a diplomás hallgatók.

Pécsi Tudományegyetem Tervezőgrafikus

A diákok művészeti ismeretekre tesznek szert, megtanulják a design és a tervezőgrafika alapjait, elméleti hátterét, történetét. A 3D látványtervezés és a képgrafikai technikák szintén fontos részei a képzésnek.

Tervezőgrafika szak indul többek között a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Karán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi és Művészeti Karán, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, valamint a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán.

7. UI és UX designer – várható fizetés

A fizetesek.hu felmérése szerint a UX designer szakemberek havi bruttó átlagbére Magyarországon 456 ezer-955 ezer Ft közé esik.

UX designer fizetés

Ezzel szemben a UI designer szakemberek, vagyis az arculattervező grafikusok havi bruttó átlagfizetése 229 ezer-496 ezer Ft közé tehető.

UI designer fizetés

8. UI és UX designer – álláslehetőségek

Álláskeresés céljából érdemes felkeresni valamelyik nagy magyarországi álláshirdető oldalt. Ilyen például a profession.hu, ahol a kulcsszó beírása után 556 darab álláshirdetést láthatunk UI designer, valamint UI/UX designer munkakörökbe.

UI és UX designer állás

A Jooble oldalán már 5249 állásajánlat közül válogathatunk UI/UX designer pozíciókba. A hirdetéseket csoportosíthatjuk az elvárt munkatapasztalat, lakóhelytől való távolság, fizetés mennyisége és a közzététel dátuma szerint is.

UI UX designer állások

Mint láthatjuk, a UI és UX designer állások szép számmal vannak jelen, meglehetősen jó fizetéssel. A fiatal egyetemisták számára egy jó szakirány lehet a média design és a tervezőgrafikus képzés, amivel biztosíthatják jövőbeli megélhetésüket.

9. Összefoglaló

A UX és UI design két egymással szorosan összefüggő dolog a weboldal készítés területén. A UX design középpontjában a felhasználói élmény áll, míg a UI design a felhasználói felület megtervezésére koncentrál.

Egy UX designer feladata, hogy felhasználóbarát módon készítse el egy weboldal drótvázát. A menüpontok elhelyezkedését, egymásra épülését, logikus elrendezését vizsgálja.

Miután elkészült a weboldal vázlata, a UI designer tölti fel esztétikus grafikai elemekkel és témákkal a honlap különböző részeit. Ezáltal honlapunk nemcsak könnyen kezelhető, de letisztult és vizuálisan egységes is lesz.

A UX és UI designer képzések elérhetőek számos magyarországi egyetemen, és meglehetősen magas fizetési mutatók, valamint rengeteg állásajánlat társul ezekhez a munkakörökhöz.

Szeretnél esztétikus weboldalt, de nem tudod kivel készíttesd el? Fordulj hozzánk!

Szerinted mi az a havi forgalom, amitől már figyelni kell a UX/UI designra? Írd meg hozzászólásban!

Ha tetszett a cikkünk, és érdekesnek találtad, kérlek oszd meg ismerőseiddel is. Köszönjük!

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

10. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a UI és UX design?

A weboldal készítésen belül a UI design felel a felhasználóbarát kezelőfelület megteremtéséért, a UX design pedig a felhasználói élmény növelését célozza. Egy webdesigner szintén ezzel foglalkozik

❓ Mennyit keres egy UI/UX designer?

A UX designerek fizetése 450-950 ezer forint között mozog, míg a UI designereké 230-500 ezer forint közé esik.

❓ Mi a különbség a két pozíció között?

A UX designer egy weboldal drótvázának a megtervezését végzi el felhasználóbarát módon (pl. menüpontok, kattintható elemek). A UI designer grafikai elemekkel tölti fel és esztétikussá varázsolja a weboldalt.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.