A visszafordulási arány jelentése és csökkentése (10 tipp)

A visszafordulási arány (bounce rate) egy fontos webanalitikai mutató, aminek csökkentése révén jobb helyezést érünk el a Google-ben.
Visszafordulási arány

A visszafordulási arány jelentése és csökkentése (10 tipp)

A visszafordulási arány egy fontos mutatószám a webanalitikában, hiszen egy weboldal hatékonyságáról és felhasználói élményéről rengeteget elárul az, hogy az oldalra érkező felhasználók hány százaléka hagyja el a webhelyet anélkül, hogy bármire rákattintana, vagy megnézne egy másik aloldalt. Ha érdekel, hogy miként tudod csökkenteni a weboldalad visszapattanási arányát, vagy miként ellenőrizheted a jelenlegi bounce rate arányod, akkor olvass tovább! 🙂

1. Mi az a visszafordulási arány (bounce rate)?

A visszafordulási arány vagy lepattanási arány (angolul bounce rate) a Google Analytics egyik legfontosabb mérőszáma, amely azt mutatja meg, hogy az oldalunkra érkező felhasználók mennyire aktívak és elkötelezettek.

A lepattanási arány azt jelenti, hogy egy felhasználó az oldalra érkezett, majd azonnal elhagyta azt, anélkül hogy bármilyen más bejegyzést vagy aloldalt megnyitott volna. A magas visszapattanási arány azt jelzi, hogy az oldal tartalma nem releváns vagy nem érdekli a felhasználókat, vagy az oldal navigációja nem intuitív és túl bonyolult.

Azért is fontos figyelemmel tartani a weboldal visszafordulási arányát, mert nagy hatással van a honlap rangsorolására a keresőmotorok szemében, mint például a Google esetében is. Ha az oldal lepattanási aránya magas, akkor a keresőmotorok úgy értékelik, hogy az oldal tartalma nem megfelelő, és ennek következtében a weblap helyezése a találati listában is lecsökkenhet.

A bounce rate tehát azon látogatók aránya, akik csak a webhely egyetlen oldalát tekintették meg, majd elhagyták az oldalt, anélkül, hogy további interakcióba léptek volna bármelyik bejegyzéssel vagy CTA gombbal.

A magas visszafordulási arány azonban nem jelenti azt, hogy a látogatók nem találtak hasznos információt az oldalon, vagy hogy az oldal rossz minőségű. Ennek oka, hogy a visszapattanási arány figyelembe veszi azokat a látogatókat is, akik céljukat elérve elhagyják az oldalt, például ha már a legelső bejegyzésben megtalálták a keresett információt, választ kaptak a kérdéseikre, ezután a látogatók pedig valószínűleg elhagyják az oldalt.

A visszafordulási arány fontos mutatószám lehet a weboldal hatékonyságának mérésére, mivel azt jelzi, hogy milyen mértékben érdekli a felhasználókat az oldal tartalma, és hogy az oldal felépítése, navigációja, UI/UX designja megfelel-e a felhasználói igényeknek.

Weboldal készítés

2. Milyen a jó visszafordulási arány?

Nincs pontosan meghatározott jó visszapattanási arány, mert az függ a honlap típusától és céljától is. Általánosságban azonban az átlagos visszafordulási arány 40-55% körül mozoghat.

Ha a bounce rate alacsonyabb, mint az átlag, az jó jel lehet, mert azt jelzi, hogy a felhasználók aktívan használják az oldalt, és több bejegyzést, menüpontot, ajánlatot is megnéznek.

Ezzel szemben, ha a visszafordulási arány túl magas, az azt jelzi, hogy a felhasználók nem érdeklődnek az oldal tartalma iránt, vagy az oldal navigációja nehézkes és bonyolult.

WordPress tárhely

3. Tíz tipp a visszafordulási arány csökkentésére

Az alábbiakban tíz tipp található az oldal visszafordulási arányának csökkentésére:

1) Weboldal gyorsítása: a honlap sebessége nagy hatással van a felhasználói élményre. A lassú betöltődésű oldalak nagyobb valószínűséggel okoznak magasabb lepattanási arányt. A sebesség javítása érdekében tömörítsük a képeket, használjunk gyors tárhelyszolgáltatót, minimalizáljuk az oldal HTML kódját.

2) A tartalom minőségi javítása: az oldal tartalmának relevánsnak és érdekesnek kell lennie a felhasználók számára. Ha a honlap tartalma nem megfelelő, akkor a felhasználók nagyobb valószínűséggel hagyják el az oldalt. Ezért fontos a tartalommarketing.

3) Címsorok optimalizálása: a webhely címsora vagy fejléce az első dolog, amit a felhasználók látnak. A címsoroknak érdekesnek, figyelemfelkeltőnek és informatívnak kell lenniük, hogy a felhasználók figyelmét megragadják.

4) UI/UX design optimalizálása: a weboldalnak egyszerűnek, könnyen áttekinthetőnek kell lennie. Az oldalon belüli navigáció legyen egyszerű és jól átlátható, a menük, CTA gombok és linkek jól láthatóak és kényelmesen elérhetőek.

5) Mobilbarát optimalizálás: egy webhelynek reszponzívnak kell lennie, és minden eszközön jól használhatónak. Ma már az emberek többsége mobilról böngészi az internetet, ezért kritikus fontosságú, hogy az oldalunk mobilbarát legyen.

6) Jobb felhasználói élmény: weboldalunknak olyan élményt kell nyújtania, amely szórakoztató és informatív a felhasználók számára. Használjunk élénk képeket, videókat, interaktív elemeket.

7) A webhely bizalmi tényezőinek javítása: bizalmat kell keltenünk a felhasználókban azzal, hogy biztonságos, megbízható és professzionális megjelenést adunk az oldalunknak, ezzel növelve a felhasználók bizalmát és elkötelezettségét.

8) Hibák javítása: az oldal hibái, mint például a hibás linkek, a rosszul optimalizált képek, a túl sok hirdetés, mind negatívan befolyásolják a felhasználói élményt és növelik az oldal visszafordulási arányát.

9) Könnyen átlátható navigáció: a honlap navigációjának egyszerűnek és könnyen érthetőnek kell lennie. Az oldalon található menüknek, gomboknak és linkeknek logikusan kell követniük egymást, hogy a felhasználók könnyen megtalálják azokat az információkat, amikre szükségük van. Ismerkedj meg a breadcrumb navigáció fogalmával!

10) Tesztelés és optimalizálás: a webhely optimalizálásának folyamatos tesztelése és finomítása segíthet a felhasználói élmény javításában. A tesztek során kiderülhet, hogy mely elemek működnek jól az oldalon, és melyek azok, amelyeket javítani kell. Az optimalizálás révén az oldal felépítése és a felhasználói élmény is javul. Erre használhatjuk a Hotjar hőtérképes elemzéseit.

4. A visszapattanási arány ellenőrzése

Az oldalunk visszafordulási arányának ellenőrzése érdekében kövessük az alábbi lépéseket:

  1. Látogass el a Google Analytics 4 weboldalára: https://analytics.google.com/
  2. Jelentkezz be a fiókodba.
  3. Válaszd ki a webhelyet, amelynek a visszapattanási arányát ellenőrizni szeretnéd.
  4. Kattints a fenti keresősávra, és írd be, hogy „Bounce rate„.
  5. Válaszd az „Visszafordulási arány” lehetőséget.
  6. Jobb oldalon megtekintheted az oldalad visszafordulási arányát a „Statisztika” menüpontban.
Visszafordulási arány Google Analytics

A visszapattanási arány azt mutatja, hogy az oldalra látogatók hány százaléka hagyja el az oldalt az első oldalmegtekintés után, és nem kattint tovább más linkekre, gombokra, aloldalakra a webhelyen belül. Minél alacsonyabb az oldal visszapattanási aránya, annál magasabb a webhely hatékonysága.

5. Összefoglaló

A visszafordulási arány azt mutatja meg, hogy a weboldalra érkező felhasználók hány százaléka lép vissza anélkül, hogy egy másik aloldalt megtekintene.

Érdemes megfogadni azt a tíz tippet, amit a lepattanási arány csökkentésére adtunk, mivel minél alacsonyabb a bounce rate, annál inkább értékeli hasznosnak és relevánsnak az oldal tartalmát a Google, ezért előrébb rangsorolja majd a találatok között.

A 40-50% közötti visszafordulási arány már jónak számít, bár ez függ az oldal típusától is. Egy lead-generáló landing oldalnál vagy webshopnál például inkább 30-35%, egyszerű blogoknál akár 70% is lehet a lepattanási arány a felhasználók körében.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a visszafordulási arány?

A lepattanási arány egy webanalitikai mutatószám (Google Analytics 4), ami azt mutatja meg, hogy a weboldalra érkező felhasználók hány százaléka lép ki az oldalról anélkül, hogy egy másik aloldalt vagy bejegyzést megtekintene, vagy bárhová kattintana.

❓ Hogyan csökkenthető a lepattanási arány?

A weboldal gyorsítása, UI/UX design optimalizálása, a navigáció és a felhasználói élmény javítása, a reszponzív webdesign és a hibák javítása által.

❓ Milyen a jó visszafordulási arány?

40-50% közötti, de webshopok és landing oldalak esetében inkább 30%.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés