Mi a VPN jelentése? A legjobb VPN hálózatok

A VPN jelentése virtuális magánhálózat. Az ingyenes és fizetős VPN hálózatok működése révén biztonságosabban tudunk böngészni az interneten.
VPN jelentése

Mi a VPN jelentése? A legjobb VPN hálózatok

Ebben a bejegyzésben megismerjük, hogy mi a VPN jelentése, és melyek a legjobb ingyenes és fizetős VPN szolgáltatások. Ezekre azért van szükség, mert az online térben adataink nincsenek biztonságban, ezért szükség lehet az IP címünk elrejtésére, vagy egyes internetes tartalmak elérése érdekében egy másik országból származó szerveren keresztül nyithatunk meg oldalakat.

1. A VPN jelentése

A VPN (Virtual Private Network) jelentése magyarul virtuális magánhálózat, ami lehetővé teszi az internetes kapcsolatunk biztonságosabbá tételét és az online tartalmak korlátlan elérését. Rendkívül népszerűek a VPN szolgáltatások különösen azokban az országokban, ahol az internetes szabadság és a személyes adatok védelme korlátozott.

Az internetes kapcsolatok általában nyilvánosak és nem védettek, így a kibertámadók és más személyek hozzáférhetnek a személyes dolgainkhoz, beleértve a felhasználói fiókokat, jelszavakat és más személyes adatokhoz való hozzáférést is. A VPN hálózatok biztosítják, hogy az internetes forgalom titkosítva legyen, így az adatok védelme biztosított.

A VPN használata számos előnnyel jár. Például egyes országokban az online tartalmakhoz való hozzáférés korlátozott lehet, akár politikai, akár gazdasági okok miatt. Az ilyen korlátozásokat VPN használatával lehet áthidalni. A VPN szolgáltatások használata során a legtöbb esetben az előfizetők számos szerver közül választhatnak, amelyek különböző országokban találhatók. Ennek köszönhetően a felhasználók hozzáférhetnek olyan tartalmakhoz, amelyeket egyébként nem tudnának elérni a tartózkodási helyükről.

A VPN szolgáltatások használata biztonsági előnyöket is kínál. Az internetes kapcsolatok titkosításával a VPN hálózatok megvédik a felhasználókat a hackerek által elkövetett esetleges bűncselekményektől, adatlopásoktól. Ez különösen fontos lehet azoknak, akik nyilvános Wi-Fi hálózatokat használnak, amelyek gyakran nem biztonságosak.

Azonban a VPN használata nem teljesen biztonságos, és nem jelent garanciát a teljes védelemre. A VPN szolgáltatásokat számos támadási módszerrel szemben kell biztosítani, és fontos, hogy az előfizetők megfelelően konfigurálják a szolgáltatást. Emellett főként az ingyenes VPN szolgáltatók esetében fordul elő olyan, hogy adatokat gyűjtenek a szolgáltatás használóiról.

Weboldal készítés

2. Hogyan működik a VPN?

A VPN működése során egy felhasználó a VPN szolgáltató által biztosított szerverek valamelyikéhez csatlakozik. Ez a szerver lehet bárhol a világon, attól függően, hogy a VPN szolgáltató milyen szerverekkel rendelkezik. Miután a felhasználó kapcsolódott a VPN szerverhez, az internetes forgalom egy titkosított csatornán keresztül halad át. Ez azt jelenti, hogy az internetes kapcsolat biztonságosabbá válik, és a harmadik felek nem férhetnek hozzá az adatokhoz.

Az online kapcsolat titkosításához a VPN két kulcsfontosságú technológiát használ: az adatok titkosítását és az internetes forgalom irányítását. Az adatok titkosítása során a VPN egy titkosítási algoritmust alkalmaz a felhasználó által küldött és fogadott adatok védelmére. Az internetes forgalom irányításához a VPN hálózat a felhasználó internetes forgalmát átirányítja az általa biztosított szervereken keresztül. A felhasználó egy titkosított kapcsolaton keresztül érheti el az online tartalmakat ezt követően.

Az átirányított internetes forgalomnak azonban van egy hátránya. Az internet sebessége általában lassabb lesz, mivel az online forgalmat átirányítják a VPN szervereken keresztül. Ez azt jelenti, hogy a letöltési és feltöltési sebességek lassabbak lehetnek, mint a hagyományos internetkapcsolat esetében.

WordPress tárhely

A VPN működése azonban nemcsak a biztonsági és védelmi előnyökről szól, hanem az online tartalmakhoz való korlátlan hozzáférésről is. A VPN szolgáltatók általában számos szerverrel rendelkeznek különböző országokban, és a felhasználók ezek közül választhatnak, hogy melyik ország internetes tartalmaihoz szeretnének hozzáférni. Olyan internetes tartalmakhoz is hozzáférhetnek, amelyeket egyébként nem tudnának elérni az adott országban.

3. Mikor előnyös a VPN használata?

1) Nyilvános Wi-Fi hálózatok használata

Amikor nyilvános Wi-Fi hálózatokat használunk, például a repülőtéren, a kávézóban vagy az egyetemen, akkor kockázatot vállalunk az adataink biztonsága szempontjából. A nyilvános Wi-Fi hálózatok könnyen hozzáférhetőek, és bárki, aki a hálózatra csatlakozik, könnyen hozzáférhet az internetes forgalmunkhoz. A VPN segíthet a kockázatok csökkentésében, mivel titkosítja az online forgalmat, így az harmadik fél számára nem lesz elérhető.

2) Internetes tartalmakhoz való korlátlan hozzáférés

A VPN szolgáltatás segítségével az online tartalmakhoz korlátlanul lehet hozzáférni. Ha az internetet egy olyan országban használjuk, ahol bizonyos tartalmakhoz nincs hozzáférésünk, a VPN hálózat használata lehetővé teszi az ilyen korlátozások kikerülését. A VPN szolgáltatók általában számos szerverrel rendelkeznek különböző országokban, így a felhasználók olyan internetes tartalmakhoz férhetnek hozzá, amelyeket egyébként nem tudnának elérni.

3) Fiókok védelme és anonimitás

Az online fiókok és személyes adatok védelme kiemelt fontosságú, mivel azokat bárki elérheti, ha nem biztonságosan tároljuk őket. A VPN segíthet az online fiókok védelmében, mivel titkosítja az internetes forgalmat. Emellett a VPN lehetőséget biztosít az anonimitásra is, mivel az online forgalmat átirányítja az általa biztosított szervereken keresztül, és az internetszolgáltató nem tudja követni az online aktivitásunkat.

4) Biztonságos fájlmegosztás

Ha fontos az online tárolt fájlok biztonsága, például munkaügyi vagy üzleti célokra, a VPN lehetővé teszi a biztonságos fájlmegosztást is. A VPN hálózat használatával az internetes forgalom titkosítottá válik, így a fájlokhoz csak azok férhetnek hozzá, akiknek a jogosultságuk van rá, és nem lesznek sebezhetőek a külső támadásokkal szemben.

Azonban érdemes megjegyezni, hogy a VPN nem nyújt teljes védelmet az internetes fenyegetésekkel szemben, így további biztonsági intézkedések is szükségesek lehetnek.

4. Ingyenes VPN kapcsolat

Az ingyenes VPN-ek általában korlátozottak az elérhető szolgáltatások mennyisége, minősége és sebessége terén. A legtöbb ingyenes VPN szolgáltatás korlátozott sávszélességet, adatforgalmat és kapcsolódási pontot kínál. Ez azt jelenti, hogy az ingyenes VPN használói általában lassabb sebességgel és kevesebb kapcsolódási ponttal rendelkeznek, ami korlátozza az internetes tevékenységek hatékonyságát.

A Hola VPN (hivatalos oldal) egy freemium modellben működő VPN szolgáltatás, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy biztonságosabb környezetben használják az internetet. Létezik egy Hola Chrome VPN verziója is, amit a böngésző bővítményeként alkalmazhatunk bármelyik weboldalon nagyon egyszerűen. Az alábbi képen például a Kiszervezett Marketing weboldalát egy amerikai VPN szerveren keresztül nyitottuk meg.

Hola VPN

A HolaVPN alapjáraton két verzióban érhető el: az ingyenes és a fizetős. Az ingyenes verzióban a felhasználók a Hola VPN hálózatán keresztül csatlakozhatnak az internetre, viszont mindezt egy 30 perces időlimit keretében, ami folyamatosan újratöltődik. Emellett a VPN kapcsolat sebessége is korlátozott, de az automatikus aktiválás a jelzett oldalakon működik.

A fizetős verzióban az adatforgalom és a sebesség nincs korlátozva, így a felhasználók gyorsabb és stabilabb kapcsolatot élvezhetnek. Az ingyenes Hola VPN azonban nem teljesen biztonságos a felhasználók számára, mivel az adatokat (pl. IP cím) más felhasználókkal is megosztja.

A Hola VPN fizetős verziója azonban magasabb szintű védelmet és biztonságot kínál a felhasználóknak, mivel a szolgáltató nem osztja meg a személyes adatokat más felhasználókkal. Sőt, folyamatos elérhetőséget biztosít időlimit nélkül, és akár több mint 1.000 szerverre kapcsolódhatunk a világ különböző pontjain.

Hola VPN árak

Az aktuális Hola VPN árakról itt tájékozódhatsz.

5. Fizetős VPN szolgáltatások

A virtuális magánhálózatok (VPN) az egyik legjobb eszközök arra, hogy biztonságosabbá tegyük az online tevékenységeinket. A fizetős VPN szolgáltatások a legjobb védelmet és sebességet kínálják.

5.1. ExpressVPN

Az ExpressVPN az egyik legnépszerűbb és legmegbízhatóbb fizetős VPN szolgáltatás. Az ExpressVPN kínálja a legmagasabb szintű biztonsági funkciókat, beleértve az AES 256 bites titkosítást és az IP cím elrejtését. A szolgáltatás 94 országból kínál szervereket világszerte, valamint gyors és stabil kapcsolatot biztosít. Elérhető Windowsra, Androidra, iOS-re, Macre, valamint Chrome VPN bővítménye is van.

ExpressVPN

5.2. NordVPN

A NordVPN egy másik népszerű fizetős VPN szolgáltatás, amely széleskörű biztonsági funkciókat kínál. Az AES 256 bites titkosítással és a kettős VPN funkcióval a NordVPN biztosítja az adatvédelmet és a személyes fájljaink biztonságát. Az ügyfelek több mint 5000 szerver közül választhatnak világszerte 60 országból, és a NordVPN sebessége meglehetősen gyors. Emellett lehetőség van az IP cím elrejtésére, a vírusvédelemre, a felhasználói fiókok védelmére, illetve letölthetjük mobil applikáció formájában vagy böngészőben elérhető bővítményként is.

NordVPN

5.3. CyberGhost VPN

A CyberGhost VPN olyan biztonsági funkciókat kínál, mint az AES 256 bites titkosítás és a többrétegű adatvédelem, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy anonim módon böngésszenek az interneten. A CyberGhost VPN 90 országban működik, és több mint 7000 szerverrel rendelkezik. Elérhető számítógépes rendszerekre, okostelefonokra, routerekhez és okos tévékhez is egyaránt.

CyberGhost VPN

6. Összefoglaló

A VPN jelentése az angol Virtual Private Network kifejezés rövidítéséből ered, aminek magyar megfelelője a virtuális magánhálózat.

A legnagyobb előnye a VPN hálózat használatának az, hogy adataink és online kapcsolatunk biztonságban lesz, valamint olyan tartalmakhoz is hozzáférhetünk, amik a saját tartózkodási helyünkről nem lennének elérhetőek.

Bemutattunk néhány ingyenes VPN szolgáltatást (Hola VPN), illetve fizetős VPN hálózatokat is (ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost VPN).

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a VPN jelentése?

A VPN jelentése az angol Virtual Private Network kifejezésből ered, ami magyarul annyit tesz, hogy virtuális magánhálózat.

❓ Mik a VPN használatának előnyei?

Biztonságosan böngészhetünk (pl. az IP címünk elrejtése által), személyes adataink és dokumentumaink nem kerülnek veszélybe, valamint olyan online tartalmakat is elérhetünk, amelyek a saját országunkból blokkolva vannak.

❓ Melyek a legjobb VPN hálózatok?

Hola VPN, ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost VPN.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés