Mi az a VPS tárhely? A legjobb magyar VPS árak

A VPS tárhely egy Virtuális Dedikált Szerver segítségével bocsát a rendelkezésünkre gyors hosting szolgáltatást, elérhető árakon.
VPS tárhely

Mi az a VPS tárhely? A legjobb magyar VPS árak

A weboldal készítés egyik alapvető eleme a megfelelő tárhely típus és hosting szolgáltató kiválasztása. Nem ez a legkönnyebb döntés, hiszen több opció és árajánlat is rendelkezésre áll, valamint olyan fogalmakkal is találkozhatsz, mint a VPS bérlés. Elárulom, hogy ez nem más, mint egy virtuális szerver, azaz VPS tárhely bérlését jelenti, amiről most részletesen is szót ejtünk ebben a bejegyzésben.

1. Mi az a VPS (Virtuális Dedikált Szerver)?

A VPS az angol Virtual Private Server rövidítése, ami magyarul Virtuális Dedikált Szervert jelent. Konyhanyelven szólva, minden tárhelyhez tartozik egy nagyon erős számítógép, ami önmagában a szerver.

Ezen a virtuális szerveren tárolják mindazt az adatot és fájlokat, amikből a weboldalad felépül. Amikor valaki rákattint a honlapodra, ez a bivalyerős gép juttatja el a webhelyed az internetező képernyőjére, mindezt a lehető legrövidebb időn belül.

Térjünk ki egy kicsit a virtuális részre is a meghatározáson belül: a VPS tárhely úgy működik, hogy az előbb említett nagyon erős szervert több kisebb részre, virtuális szerverekre bontja. Tehát összesen egy darab fizikai, kézzel fogható hardverről beszélünk, ami képes egyszerre több szerver szerepét is betölteni virtuálisan.

A dedikált kifejezés pedig arra utal, hogy ez egy privát virtuális szolgáltatás. A VPS hosting ugyanis kifejezetten Neked készül, Te vagy az egyetlen használója. Nem kell osztoznod másokkal a RAM memórián, a processzor sebességén, vagy tárhelyen.

Weboldal készítés

2. Hogyan működik a VPS hosting?

A VPS tárhely használata révén ugyanazt a hosting minőséget kapod, mintha dedikált tárhellyel rendelkeznél, miközben a fizikai szervert valójában megosztva használod más felhasználókkal.

Ez azonban korántsem gyakorol negatív hatást a weboldalad üzemeltetésére, mert a VPS hosting egyszerre dedikált funkciókkal is rendelkezik a számos virtuális szerver miatt.

A tárhely szolgáltatód virtuális falakkal választja el VPS hosting részeit, így minden felhasználó gond nélkül másolhat fel fájlokat, telepíthet szoftvereket a virtuális szerverre.

Az operációs rendszer szintjén elkülönülnek az összes felhasználó adatai, így igazából a VPS egy privát dedikált szerver minden szempontjának eleget tesz.

A weboldalad egy biztonságos környezetben tud működni, garantáltan elérhető szerver-oldali erőforrásokkal (memória, tárhely, CPU, stb.). Egyiket sem kell megosztanod más felhasználókkal.

3. VPS szerver vs. osztott és dedikált tárhely

A megfelelő tárhely szolgáltatás kiválasztásáról szóló útmutatónkban már utaltunk rá, hogy több eltérő típusú hosting létezik. WordPress weboldal készítés során például a WordPress tárhely a legelőnyösebb választás.

Létezik azonban számos más alternatíva is, például a VPS hosting, az osztott tárhely és a dedikált tárhely. Ezekről esik most szó, hogy jobban megértsük a közöttük lévő különbségeket.

3.1. Osztott tárhely

Az osztott tárhely szolgáltatásaz egyik leggyakoribb hosting típus, és nagyon jól működik kezdő weboldal-tulajdonosok körében. A lényege, hogy megosztozol a webszerver különböző erőforrásain (pl. processzor, memória, tárhely) más weboldalak tulajdonosaival is, akik ugyanazt a szervert használják.

Nézzünk egy könnyen érthető példát. Az osztott tárhely olyan, mint egy nagy, több emeletes lakóház, ahol minden lakást más és más weboldal-tulajdonos bérel.

Neked csak egy helyre van szükséged, ahol meghúzhatod magad – vagyis ahol tárolhatod a weboldalad fájljait. Persze jobb lenne egy önálló családi házat vásárolni, de arra nincs elegendő anyagi kereted.

Ezért tehát az osztott hosting szolgáltatás mellett döntesz, mert az erőforrásokon való osztozkodás csökkenti a költségeket is, például amikor közösen vesztek ki egy albérletet a barátaiddal.

Lehet, hogy viszonylag olcsó ez a megoldás, de van néhány hátránya. Ha az egyik bérlőnek megemelkedik az online forgalma, akkor fennakadásokat tapasztalhatsz, lassú betöltéssel vagy akár szerver leállással együtt.

Viszont ha még kezdő vagy, most indítod a honlapodat, nincs túl nagy forgalmad, akkor az osztott tárhely jó opció lehet számodra.

3.2. Dedikált tárhely

A dedikált tárhely az osztott hosting ellentéte. Ahelyett, hogy megosztozol az erőforrásokon (és a költségek is szétosztódnak) más honlap-üzemeltetőkkel, inkább rendelkezel egy saját dedikált szerverrel, ami kizárólag a Te weboldalad számára van fenntartva.

Mondanom sem kell, hogy ez egy drágább opció, viszont 100%-ban irányíthatod a webszerver erőforrásait. Ha nagy forgalomra számíthatsz és magasak az igényeid, akkor a dedikált tárhely lesz az ideális választás.

Válasz a dedikált hosting szolgáltatást ezekben az esetekben:

  • A weboldalad egyedi szoftvertámogatást igényel;
  • Több ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítasz le havonta;
  • A saját operációs rendszered szeretnéd telepíteni;
  • Minden nap hatalmas a forgalom az oldaladon.

3.3. VPS tárhely

A VPS hosting az osztott és a dedikált tárhely opciók között helyezkedik el, egyfajta arany középútként. Ha VPS szerver mellett döntesz, akkor más weboldalak is ugyanazon a fizikai szerveren fognak üzemelni, viszont csak a Te domain neved számára van regisztrálva az adott virtuális erőforrás (ami a teljes szerver egy kisebb részlege).

Ez azt jelenti, hogy a VPS tárhely által saját operációs rendszert, dedikált tárhelyet, erős processzort, skálázható RAM memóriát és végtelen sávszélességet élvezhetsz.

Egy dedikált szerver rengeteg előnyét élvezheted – mindezt megfizethető áron. Vagyis a VPS szerver bérlése több lehetőséget biztosít a pénzedért cserébe.

WordPress tárhely

4. Mikor ajánlott a VPS hosting?

1) Nagyobb biztonságban akarod tudni a weboldalad

A VPS tárhely hozzájárul ahhoz, hogy fejlettebb biztonsági és ellenőrzési funkciókra tegyél szert, több biztonsági mentés számára elegendő tárhellyel. Megbízhatóbb lesz így a webhelyed üzemideje, folyamatos elérhetőséggel. Az online fizetési rendszerek használata szintén védettebb körülmények között zajlik VPS hosting esetén.

2) Megnövekedett forgalommal nézel szembe

Ha folyamatosan növekszik a weboldaladra érkező felhasználók száma, akkor ideje felcserélni az osztott tárhelyet egy erősebb megoldásra. A VPS szerver a legjobb választás, ha nem akarsz attól félni, hogy mikor hibásodik meg a webhelyed szervere a sok látogató miatt.

3) Lassú betöltéssel küzd a honlapod

Ahogy egyre több és több tartalommal töltöd meg a weboldalad, úgy fog megnövekedni a betöltési idő is. Amikor ez megtörténik, már érezni fogod, hogy kihasználtad a jelenlegi erőforrásokat, így szükséged lesz egy VPS hosting szolgáltatásra (vagy olvasd el weboldal gyorsítás tippjeinket).

4) Webáruházat üzemeltetsz

Online fizetési szolgáltatások bekötése esetén át kell majd esned különböző PCI megfelelési teszteken, amelyek arról bizonyosodnak meg, hogy a webshopod képes biztonságosan elfogadni a bankkártyás fizetéseket. Mivel a VPS tárhely nagyobb biztonságot ad, mint egy osztott tárhely, így jobban megfelel az elvárásoknak is.

5) Egyedi fejlesztéseket végeznél

Amikor eléred azt a pontot, hogy egyedi szoftvereket telepítenél vagy megváltoztatnád a szervered beállításait, akkor a virtuális szerver biztosítani tudja a nagyobb szabadságot.

6) Gyakran találkozol szerver problémákkal

Nagyon frusztráló, amikor nem érhető el a webszerver és a tárhely szolgáltató nem tud mit kezdeni a problémával, különösen egy webáruház esetében jelent ez nagy gondot. Sok ügyfelet veszíthetsz így el. A VPS tárhely azonban megoldja ezeket a problémákat gyökerestől.

7) Kisebb költségvetéssel dolgozol

Bár az eddigi problémákat a dedikált tárhely is orvosolná, mégis a VPS hosting mindezt olcsóbban teszi. Sávszélesség növelése, megnövelt biztonság, több memória – a leginkább megfizethető választás a VPS tárhely.

8) Weboldalakat készítesz az ügyfeleidnek

Ha webfejlesztéssel foglalkozol, akkor további előnyöket jelent a VPS bérlés. Számtalan domain számára lesz elegendő a tárhely és a RAM memória.

5. A legjobb magyar VPS árak

Figyelem! A cikkben közölt árak 2024 elején aktuálisak voltak, de a jelenlegi legfrissebb árakért érdeklődj a tárhely szolgáltatók hivatalos oldalán. Valamint az árak rendszerint nem tartalmazzák az ÁFA mértékét!

5.1. Rackhost VPS árak

A Rackhost szintén kínál VPS csomagokat, amelyek a rendelkezésre álló CPU magok, RAM memória, SSD tárhely mérete és az adatforgalom nagyságától függően eltérő árkategóriákba tartoznak.

Rackhost VPS árak

A legolcsóbb VPS csomag ára 1.500 Ft / hónap.

5.2. Tárhely.eu VPS árak

Harmadik résztvevője a listánknak SSD VPS tárhelyet biztosít akár egy percen belül. VPS konzol, DDOS védelem, megfizethető árak jellemzik a Tárhely.eu csomagjait.

VPS tárhely árak

20 GB SSD tárhely például már havi 2.900 Ft + ÁFA áron elérhető (vagy évi 31.900 Ft + ÁFA).

5.3. Rackforest VPS árak

A Rackforest virtuális szerver ajánlatai szintén kedvezőek, nagy teljesítményt kínálnak megfizethető áron. Linux és Windows VPS közül válogathatunk.

Már 1.250 Ft + ÁFA díjért cserében lehetséges a VPS bérlés.

6. Összefoglaló

A VPS jelentése Virtuális Dedikált Szerver, amely egy bivalyerős számítógépen működő fizikai szerver kis részekre osztott virtuális szervereit rendeli a weboldal-tulajdonosokhoz.

Az osztott és a dedikált tárhely közötti arany középút a VPS szerver bérlés. Egy elég költséghatékony hosting megoldást szolgáltat, ha nagyobb forgalom irányul az oldaladra és biztonságosan akarod működtetni az egész rendszert.

Magyarországon már havonta bruttó 2-3 ezer forintért lehet bérelni VPS tárhelyet, ami gyors, megbízható és személyre szabható. Emellett ismerkedj meg a felhő tárhely fogalmával, ha további opciókat vennél figyelembe.

Hasznos volt a bejegyzésünk? Kérlek, hogy oszd meg az ismerőseiddel is! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Hogyan válasszak tárhely szolgáltatást?

Olvasd el cikkünket a tárhely szolgáltatás kiválasztása témakörében.

❓ Mi a VPS tárhely jelentése?

Virtuális Dedikált Szerver, amely egy fizikai szerver kisebb virtuális részekre osztott megoldását jelenti, és az osztott és dedikált tárhely legjobb tulajdonságait hordozza magában.

❓ Mennyibe kerül a VPS tárhely szolgáltatás?

Havonta bruttó 2-3 ezer forint díjért már tudsz bérelni VPS szervert.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés