Mit csinál egy webfejlesztő? Front-end és back-end

A webfejlesztő (web designer) feladata weboldalak és alkalmazások tervezése, fejlesztése, programozása és karbantartása.
Webfejlesztő

Mit csinál egy webfejlesztő? Front-end és back-end

Egy másik cikkben már kitértünk arra, hogy mivel foglalkozik egy webdesigner. Most összehasonlítjuk, hogy mi a különbség egy webfejlesztő és egy webdesigner feladatai között, valamint kitérünk a front-end és back-end webfejlesztők feladataira is. Ha érdekel, hogy milyen lépésekből áll röviden egy webfejlesztési projekt, vagy mennyi egy webfejlesztő fizetése átlagosan, akkor olvass tovább! 🙂

1. Mit csinál egy webfejlesztő?

A webfejlesztők olyan szakemberek, akik különböző technológiák segítségével létrehozzák és karbantartják az internetes alkalmazásokat és weboldalakat. A webfejlesztők általában több különböző területen is jártasak, mint például a front-end, a back-end és az adatbázis-kezelés.

A front-end webfejlesztők azok, akik a weboldal felhasználói felületéért felelnek. Ők azok, akik az alkalmazások és weboldalak különböző részeinek kinézetét, kezelőfelületét és felépítését tervezik és implementálják. A frontend fejlesztők általában HTML, CSS és JavaScript nyelveket használnak a munkájuk során.

A back-end webfejlesztők azok, akik az alkalmazások és weboldalak mögötti logikát és adatbázis-kezelést kezelik. Ők a szerveroldali programozással foglalkoznak, amelynek funkciója az adatok továbbítása és a felhasználók weboldallal kapcsolatos interakciójának tökéletesítése. A back-end fejlesztők gyakran olyan programozási nyelveket használnak, mint a Java, a Python vagy a PHP.

Az adatbázis-kezelők azok, akik az alkalmazások és weboldalak adatbázisainak tervezésével és kezelésével foglalkoznak. Az adatbázis-kezelők felelősek az adatbázis-tervezésért, az adatok betöltéséért, az adatok lekérdezéséért és a felhasználói jogosultságok kezeléséért.

Azok a webfejlesztők, akik a teljes webalkalmazás fejlesztését végzik, általában mind a front-end, mind a back-end és az adatbázis-kezelés terén jártasak. Ők a webalkalmazásokat az ötlet megalkotásától a tervezésen, a fejlesztésen és a tesztelésen keresztül a karbantartásig elkészítik.

Összességében a webfejlesztők fontos szerepet töltenek be a digitális világban. Ők azok, akik lehetővé teszik, hogy a webalkalmazások és weboldalak működjenek, és a felhasználók számára intuitív és kényelmes élményt nyújtsanak.

Weboldal készítés

2. A front-end webfejlesztő feladatai

A front-end webfejlesztők olyan szakemberek, akik a weboldalak és alkalmazások felhasználói felületének tervezésével és fejlesztésével foglalkoznak. Tehát a front-end fejlesztés a webfejlesztés egyik fontos részterülete, amely nagyban hozzájárul a weboldalak és alkalmazások felhasználói élményéhez.

Elsősorban programozók a front-end webfejlesztők, akik a weboldalak és alkalmazások felhasználói felületét tervezik és készítik el. Az ő feladatuk a weboldalak és alkalmazások kinézetének, érzetének és működésének megtervezése, valamint az adatok megjelenítése a felhasználók számára.

A front-end fejlesztőknek különféle programozási nyelvekben kell jártasnak lenniük, mint például az HTML, a CSS és a JavaScript. Az HTML a weboldalak felépítéséhez szükséges, a CSS a weboldalak kinézetéért felelős, míg a JavaScript segítségével a weboldalak és alkalmazások interaktívabbá és dinamikusabbá tehetők.

Egy front-end fejlesztőnek a UI/UX designhoz is érteniük kell. A UI/UX design azonban nemcsak a kinézetre vonatkozik, hanem az alkalmazás vagy weboldal használatára vonatkozó élményre is. Az a célja a UI/UX tervezésnek, hogy az alkalmazások és weboldalak használata egyszerűbb, intuitívabb és felhasználóbarátabb legyen.

A front-end fejlesztőknek emellett figyelembe kell venniük az eszközöket, amelyekkel a felhasználók az alkalmazásokat vagy weboldalakat használják. Az eszközöknek és böngészőknek eltérő képernyőmérete, gyorsasága és teljesítménye van, így fontos, hogy a weboldalak és alkalmazások minden eszközön és böngészőben egyformán jól működjenek. Erre szolgál a reszponzív webdesign.

WordPress tárhely

3. A back-end webfejlesztő feladatai

Olyan szakemberek a back-end webfejlesztők, akik a webalkalmazások működésének és az adatbázisok kezelésének fejlesztésével foglalkoznak. A back-end fejlesztés a webfejlesztés másik fontos területe, amely kulcsfontosságú az alkalmazások és weboldalak működéséhez.

A back-end fejlesztők olyan programozók, akiknek a fő feladata a webalkalmazások működési folyamatának tervezése és kódolása, valamint az adatbázisok kezelése.

Egy back-end webfejlesztőnek különféle programozási nyelvekben kell jártasnak lennie, mint például a PHP, a Python és a Java. A programozási nyelvek kiválasztása az alkalmazás céljától függ, és a fejlesztőknek ismerniük kell az adott programozási nyelv előnyeit és korlátait.

Tisztában kell lenniük a webalkalmazások biztonsági kihívásaival és a hackerek által használt módszerekkel. Az adatvédelem és a biztonság alapvető fontosságú a webalkalmazások és az adatbázisok számára, így a back-end fejlesztőknek ezt mindig szem előtt kell tartaniuk.

Emellett figyelembe kell venniük az adatbázis-kezelési rendszereket, amelyekkel dolgoznak. Az adatbázisok hatékony kezelése és az adatok biztonságos tárolása fontos a webalkalmazások számára. A back-end webfejlesztőknek meg kell tervezniük és karban kell tartaniuk az adatbázis-kezelési rendszereket, valamint biztosítaniuk kell az adatok biztonságát.

4. Mi a különbség a webdesigner és a webfejlesztő között?

A webdesigner és a webfejlesztő két különböző szakma a webalkalmazások és weboldalak fejlesztésében. Bár a két szakma hasonló területeken dolgozik, mint például a HTML, a CSS és a JavaScript programozási nyelvek, a feladatok és a felelősségi körök mégis eltérőek.

A webdesignerek elsősorban a weboldalak külsejének és felhasználói felületének kialakításával foglalkoznak. Ők azok, akik meghatározzák a weboldalak színeit, betűtípusait, elrendezését és azokat a funkciókat, amelyekkel a felhasználók interakcióba léphetnek. A webdesignerek általában grafikai tervezők és/vagy UX/UI designerek, akiknek meg kell érteniük a felhasználói élményt és a tervezési alapelveket, valamint a webes technológiákat.

A webfejlesztők azonban olyan programozók, akik a webalkalmazások és weboldalak fejlesztésével foglalkoznak, a webalkalmazások és weboldalak működésének megértésére és azok fejlesztésére összpontosítanak. A webfejlesztőknek jártasnak kell lenniük a programozási nyelvekben, például a HTML-ben, a CSS-ben és a JavaScriptben, valamint a szerveroldali nyelvekben, mint például a PHP vagy a Python. Az adatbázisokkal és a webszerverekkel is foglalkoznak.

Bár mindkét szakma hasonló területeken dolgozik, a webdesignereknek inkább a vizuális és kreatív aspektusokra, míg a webfejlesztőknek az alkalmazások és weboldalak működésére kell koncentrálniuk. A webdesignerek általában a tervezők, míg a webfejlesztők inkább a programozók közé tartoznak.

Röviden tehát az a lényeg, hogy a webdesignerek a weboldalak külsejének és felhasználói felületének kialakításával foglalkoznak, míg a webfejlesztők az alkalmazások és weboldalak fejlesztésére és működésére összpontosítanak.

5. Hogyan zajlik egy webdesign projekt?

Egy web design projekt általában a következő lépésekből áll:

1) Briefing: az első lépés az ügyféllel folytatott megbeszélés, ahol a webdesigner megérti az ügyfél igényeit, marketing céljait, stíluspreferenciáit és elvárásait a weboldal tervezése és kialakítása terén. A briefing során a webdesigner és az ügyfél közös megegyezésre jut, hogy milyen tartalmakat kell elkészíteni, milyen funkciókat kell beépíteni és milyen stílust kell alkalmazni a weboldal elkészítéséhez.

2) Kutatás és tervezés: a webdesigner ezt követően kutatást végez a piac trendjeiről, az ügyfél célcsoportjáról, a tartalmakról, és elkezdi kialakítani a terveket, vázlatokat és wireframe-eket. Ebben a fázisban már kiválasztják a színeket, a tipográfiát és az egyéb design elemeket is, amelyek alapján kialakítják az első konkrét terveket.

3) Design és vizuális elemek: a tervezési fázis után a webdesigner elkezdi kialakítani a vizuális elemeket, mint például a logót, ikonokat, és egyéb elemeket. A webdesigner az ügyfél igényei alapján, a célcsoport számára igényes és vonzó grafikai megjelenést teremt.

4) Fejlesztés: a kialakított design alapján elkezdik a weboldal fejlesztését. Az alkalmazott technológiától függően ez a folyamat több fázisra oszlik. Az elkészült weboldal több platformon, különböző eszközökön tesztelésre kerül, hogy mindenhol jól nézzen ki és megfelelően működjön.

5) Tartalombeillesztés: miután az alapvető weboldal elkészült, az ügyfél által szolgáltatott tartalmakat (szöveg, képek, videók stb.) be kell illeszteni a megfelelő helyekre. A tartalomnak összhangban kell lennie a designnal és a funkciókkal.

6) Tesztelés és javítás: azt követően, hogy az összes tartalom bekerült a weboldalra, a webdesigner teszteli a weboldalt, hogy biztos legyen benne, hogy minden jól működik. Az általános tesztelés mellett a webdesigner teszteli a weboldalt különböző böngészőkben és készülékeken is. Amennyiben talál valamilyen hibát, azokat kijavítja és optimalizálja a honlapot.

6. Hogyan zajlik egy webfejlesztési projekt?

Most pedig tekintsük át, hogy egy webfejlesztési projekt miben tér el:

1) Briefing: az előzetes megbeszélés során a fejlesztő és az ügyfél közös megegyezésre jut, hogy milyen funkciókat kell elkészíteni, milyen adatbázist kell létrehozni és milyen platformokat kell támogatni a weboldal fejlesztése során.

2) Tervezés: a webfejlesztő a briefing során összegyűjtött információk alapján tervezni kezdi a weboldalt. Ebben a fázisban a tervező általában előáll a wireframe-ekkel, amelyek leírják az oldal szerkezetét és a funkcióit. A fejlesztő itt kiválasztja a technológiát és a platformokat, amelyekre a weboldal épülni fog.

3) Fejlesztés: a webfejlesztő elkezdi az oldal építését. A weblap kódjának írása mellett a fejlesztők általában adatbázist hoznak létre az oldal számára. Az oldal fejlesztése az összes funkció beépítését magában foglalja, az adatbeviteli űrlapoktól és az ügyfélszolgálati felületektől kezdve a fizetési rendszerekig és az e-mail rendszerekig.

4) Tesztelés: az elkészült weboldalt széles körű tesztelésnek vetik alá, beleértve a funkcionalitást, a teljesítményt és a biztonságot is. A tesztelés eredményeként a fejlesztők kijavítják a hibákat és finomítják az oldal teljesítményét.

5) Publikálás: az oldal publikálása után a webhely az interneten elérhetővé válik. Az oldal életciklusa azonban itt nem ér véget, mert további karbantartást és frissítést igényel az életciklusának minden szakaszában.

Az egész folyamat során fontos az ügyfél és a fejlesztő közötti kommunikáció, hogy az elkészült weboldal megfeleljen az ügyfél elvárásainak és céljainak.

7. Mennyi a webfejlesztők fizetése?

A Glassdoor.com és a Payscale.com is tartalmaz adatokat a Magyarországon dolgozó webfejlesztők fizetéséről. A fizetések változhatnak az adott várostól, tapasztalattól, képzettségtől és a munkaadó cég méretétől függően.

A Glassdoor.com által közölt adatok szerint a webfejlesztők átlagos havi alapfizetése Magyarországon (egészen pontosan Budapesten) körülbelül 547 ezer forint (bruttó).

Webfejlesztő fizetés

A Payscale.com szerint az átlagos éves fizetés a webfejlesztők számára Magyarországon körülbelül 3,8 millió forint (nettó). Az általuk közölt tartomány 1,8 millió forinttól 7,2 millió forintig terjed.

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak becslések és az adatok változhatnak az idő függvényében. A legjobb módja annak, hogy megtudd, mennyit lehet keresni webfejlesztőként Magyarországon, ha konkrét munkaadóknál érdeklődsz a fizetési lehetőségekről és az aktuális álláshirdetéseket átnézed.

A Profession.hu oldalán például rengeteg webfejlesztő állás közül válogathatsz.

8. Összefoglaló

A webfejlesztő foglalkozik a weboldalak és online alkalmazások fejlesztésével, megtervezésével, karbantartásával, a kódok elkészítésével, programozással, stb.

Külön megismerkedtünk a front-end és back-end webfejlesztők közötti különbségekkel, valamint a webdesigner és a webfejlesztő feladataival.

Ha Ön webfejlesztőt keres egy alkalmazás vagy egy weboldal létrehozása érdekében, vegye fel velünk a kapcsolatot bátran! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

9. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi egy webfejlesztő feladata?

Weboldalak és online alkalmazások tervezése, programozása, karbantartása, fejlesztése.

❓ Miben tér el egy webdesigner feladata?

Egy webdesigner a honlapok megjelenését, grafikai elemeit tervezi meg, míg a webfejlesztő a honlap mögött álló technikai hátteret, programnyelveket, wireframe-eket készíti el.

❓ Mennyi egy webfejlesztő fizetése?

Budapesten egy webfejlesztő havi bruttó 547 ezer forint fizetésre számíthat kezdőként.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés