A weboldal lábléc (footer) helyes felépítése

A weboldal lábléc (footer) minden honlap alapvető eleme, amely tartalmazza a kapcsolati adatokat, jogvédelmi nyilatkozatokat, közösségi média ikonokat.
Weboldal lábléc

A weboldal lábléc (footer) helyes felépítése

Minden weboldal két alapvető alkotóeleme a fejléc (header) és a lábléc (footer). Ez a két rész a honlapok tetején és alján található. Ebben a cikkben a weboldal lábléc helyes felépítésével és tartalmi elemeivel foglalkozunk részletesebben, kitérve azokra a linkekre és oldalakra, amelyeket meg kell jeleníteni a footerben a weboldalakon.

1. Mi az a weboldal lábléc, és miért fontos?

A weboldalak láblécét (angolul footer) talán nem annyira gondolják fontosnak az emberek, hiszen a legtöbb felhasználó inkább az oldalon található fő tartalomra és a navigációs menüre koncentrál. Azonban a lábléc egy olyan terület a weboldalon, amely számos fontos információt tartalmaz, és érdemes odafigyelni rá weboldal készítés során még akkor is, ha a honlap alsó részén található.

A lábléc elsődleges funkciója az, hogy a látogatóknak segítséget nyújtson a weboldal navigálásában és az információk könnyebb megtalálásában. A weboldal footer tipikusan egy olyan terület, amely tartalmazza az összes olyan linket és információt, amelyek nem feltétlenül illeszkednek a főmenübe, de mégis hasznosak lehetnek a látogatóknak. Ide tartoznak a kapcsolatfelvételi adatok, a vállalati információk, az impresszum, az Általános Szerződési Feltételek és az Adatvédelmi Nyilatkozat (GDPR alapján).

A lábléc nemcsak a felhasználók számára hasznos, hanem a keresőmotorok (pl. Google) számára is. A weboldal láblécében található linkek és adatok segítenek a keresőmotoroknak abban, hogy jobban megértsék az oldal tartalmát és struktúráját.

Egy további fontos szerepe a footernek az, hogy általában itt találhatók az olyan közösségi média linkek, mint az üzleti Facebook, Twitter, Instagram vagy a LinkedIn oldalak. Ez lehetővé teszi a látogatók számára, hogy könnyedén kapcsolatba lépjenek a weboldal tulajdonosával, illetve megoszthassák az oldalt másokkal is.

Végső soron a weboldal lábléce a felhasználói élmény javításának egyik fontos része. Az egyszerű és könnyen kezelhető lábléc segíthet a látogatóknak abban, hogy gyorsan és hatékonyan megtalálják azokat az információkat, amiket keresnek. Ez a weboldal tulajdonosának is előnyös, hiszen egy jól megtervezett és könnyen átlátható lábléc segíthet a felhasználók megtartásában és a visszatérő látogatók számának növelésében.

Weboldal készítés

2. Mit tartalmazzon a weboldal lábléce?

A weboldal lábléce gyakran figyelmen kívül marad, pedig rendkívül fontos eleme minden honlapnak. A lábléc az oldal alján található terület, amelynek célja a felhasználók számára hasznos információk, linkek és kapcsolatfelvételi adatok megjelenítése. De mit is tartalmazzon egy jól felépített lábléc?

1) Kapcsolatfelvételi adatok: az egyik legfontosabb információ, amelyet a láblécben meg kell jeleníteni, az a kapcsolatfelvételi adatok. Ezek a weboldal tulajdonosának nevét, címét, telefonszámát és e-mail címét tartalmazzák, így a látogatók könnyedén kapcsolatba léphetnek a weboldal tulajdonosával, ha bármilyen kérdésük van.

2) Navigációs linkek: a lábléc általában tartalmazza az összes olyan linket, amelyek nem illeszkednek a főmenübe, de mégis hasznosak lehetnek a látogatóknak. Ide tartoznak például az impresszum, az ÁSZF, az Adatvédelmi nyilatkozat és a Cookie tájékoztató.

3) Közösségi média ikonok: a láblécbe elhelyezett social média ikonok lehetővé teszik a látogatók számára, hogy könnyedén kapcsolatba lépjenek a weboldal kezelőivel és kövessék az adott céget/vállalkozót a különböző online platformokon.

4) Copyright információ: az oldal alsó részén gyakran található copyright információ, amely arra utal, hogy az adott weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, és nem másolható, felhasználható a weboldal tulajdonosának engedélye nélkül.

5) Feliratkozás hírlevélre: a footer lehetőséget nyújthat a látogatóknak, hogy feliratkozzanak az oldal hírlevelére. Ezáltal a weboldal kezelői kapcsolatot tudnak létesíteni a látogatókkal, és értesíthetik őket a cég újdonságairól, akcióiról, vagy az új blogbejegyzésekről. Az ilyen hírlevél feliratkozások nagyon fontosak a látogatók megtartása és az ügyfélbázis bővítése céljából.

WordPress tárhely

Fontos, hogy a lábléc tartalma jól strukturált és könnyen érthető legyen, hogy a látogatók könnyen megtalálják azokat az információkat, amelyekre szükségük van. Egy jól tervezett footer javítja a felhasználói élményt és növeli a weboldal hitelességét, így mindenképpen érdemes odafigyelni erre az elemre a honlap tervezése során.

3. Linkek a weboldal láblécében

A weboldal láblécében található linkek szerepe az, hogy megkönnyítik a navigációt és az információk megtalálását, valamint lehetővé teszik a kapcsolatfelvételt a weboldal tulajdonosával.

Weboldal lábléc

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a linkeket, amelyek gyakran jelen vannak a honlapok láblécében:

1) Impresszum: az impresszum tartalmazza az oldal tulajdonosának, a szerkesztőségnek vagy az üzemeltetőnek az adatait, a vállalkozás székhelyét, telefonszámát, e-mail címét, adószámát és cégjegyzékszámát. Az impresszum megjelenése törvényi előírás, így minden weboldalon kötelező elem.

2) Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF): az ÁSZF tartalmazza a weboldal használatára vonatkozó feltételeket, a vásárlási és fizetési információkat, a garanciális és jótállási feltételeket, az adatvédelmi szabályokat és a jogi nyilatkozatokat.

3) Adatvédelmi nyilatkozat: az adatvédelmi nyilatkozat tájékoztatja a látogatókat az adatvédelemről, a személyes adatok gyűjtéséről, kezeléséről és a látogatók jogairól.

4) Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK): a GYIK gyűjtemény a látogatók által gyakran feltett kérdéseket foglalja össze, és segít megoldani a leggyakoribb problémákat.

5) Kapcsolatfelvételi űrlap: az oldal tulajdonosának neve, címe, telefonszáma, e-mail címe és a webhely kapcsolati űrlapja is megjelenhet a láblécben.

6) Közösségi média ikonok: így a látogatók könnyedén kapcsolatba léphetnek a weboldal tulajdonosával a különböző közösségi média platformokon keresztül.

7) Webhelytérkép: az oldaltérkép megjelenítése a láblécben segít a látogatóknak a weboldal struktúrájának és tartalmának áttekintésében.

8) Hírlevél feliratkozás: ez nagyon fontos az ügyfélbázis bővítése szempontjából. A láblécbe elhelyezett hírlevél feliratkozási lehetőség segít abban, hogy a látogatók feliratkozzanak az oldal újdonságaira, akcióira vagy blogbejegyzéseire.

4. Weboldal fejléc és lábléc kapcsolata

A weboldal fejléc az a terület a honlap tetején, ahol a legfontosabb információk találhatóak, például a weboldal neve és logója, a menüpontok és a keresőmező. A lábléc pedig az az alsó rész, amely az oldal alján kiegészítő információkat jelenít meg, például a kapcsolati adatokat, az impresszumot, az ÁSZF-et és a közösségi média ikonokat.

A fejlécben található menüpontok a legfontosabb oldalakat tartalmazzák, mint például a Kezdőlap, a Szolgáltatások/Termékek, az Árak, a Rólunk, a Kapcsolat és a Blog. A menüpontok elhelyezése a fejlécben segít a felhasználóknak gyorsan és egyszerűen navigálni az aloldalak között.

A láblécben pedig további fontos információk találhatóak, például a kapcsolati adatok, az Adatvédelmi nyilatkozat, az impresszum és az ÁSZF. Az impresszum és az ÁSZF információi azért lényegesek, mert jogi védelmet biztosítanak a weboldal tulajdonosának. A lábléc további elemei közé tartoznak a közösségi média ikonok, amelyek segítenek az oldal bejegyzéseinek megosztásában és a weboldal látogatottságának növelésében.

A footerben továbbá elhelyezhetők olyan hivatkozások, amelyek további információkat tartalmaznak, például a gyakran ismételt kérdések (GYIK) oldal, az adatvédelmi irányelvek vagy az ügyfélszolgálati elérhetőségek.

Összefoglalva, a weboldal fejléce és lábléce két fontos elem, amelyek közötti kapcsolat meghatározó szerepet játszik a felhasználói élmény javításában és a weboldal hatékonyabb működésében. A megfelelő információk és linkek elhelyezése a megfelelő helyen segít abban, hogy a látogatók könnyebben és gyorsabban megtalálják az általuk keresett információkat, és ezzel javítsák a weboldal teljesítményét és hatékonyságát.

1) Legyen rövid és átlátható: a láblécnek nem kell túl bonyolultnak lennie. Az információkat röviden és érthetően kell összefoglalni. Ne terheld túl információval a látogatókat, és ne próbáld belepréselni az összes aloldalt a footerbe. A lényeg, hogy minden legyen könnyen áttekinthető és elérhető.

2) Használj linkeket: a footer a legjobb hely arra, hogy az összes fontos oldalt összegyűjtsd, és a látogatók számára elérhetővé tedd őket. A footerben elhelyezett linkek megkönnyítik a látogatóknak a keresést és a navigációt, így könnyebbé teszik az oldalon való eligazodást.

3) Alkalmazz ikonokat: az ikonok egyértelműbbé és vonzóbbá tehetik a footert. Az ikonoknak nem kell különösebben bonyolultnak vagy látványosnak lenniük, csak egyszerűeknek és az oldal témájához illőnek.

4) Adj hozzá információt: a lábléc egy jó hely arra, hogy az alapvető információkat megosszuk a látogatókkal. Ide tartoznak a kapcsolatfelvételi információk, a cég neve és elérhetősége, a jogi információk és az adatvédelmi irányelvek. Az információk elhelyezése a footerben biztosítja, hogy azok minden oldalon megjelenjenek, így a látogatók könnyen elérhetik őket.

5) Készíts egységes láblécet: a láblécnek egy egységes és összehangolt megjelenést kell adnia az oldalnak. Használj egységes színeket és betűtípusokat az oldalon, és készíts a fejlécnek megfelelő megjelenést.

Az egyszerű, áttekinthető és informatív lábléc biztosítja, hogy a látogatók könnyen megtalálják az információkat és az oldalon való navigáció egyszerű és zökkenőmentes legyen. A footer megfelelő tervezése lehetővé teszi az oldal tulajdonosai számára, hogy elősegítsék az üzleti célokat, javítsák a felhasználói élményt és növeljék az oldalon eltöltött időt.

6. Összefoglaló

A weboldal lábléc a honlapok alján található rész, amely olyan fontos aloldalakat tartalmaz, mint az impresszum, az ÁSZF, az Adatvédelmi nyilatkozat, vagy éppen a közösségi média oldalak ikonjai, linkjei.

Fontos, hogy a footer jól átlátható legyen, ne tartalmazzon túl sok információt, és segítse a látogatók tájékozódását a weboldalon.

Emellett fontos kapcsolati adatokat tartalmaz, valamint a látogatók jogaira vonatkozó irányelveket és előírásokat is összefoglalja az ÁSZF és a GDPR-nak megfelelő Adatvédelmi tájékoztató által.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a weboldal lábléc?

A lábléc (angolul footer) a fejléc mellett minden honlap elkészítésének elengedhetetlen része, ami az oldal alján található részt jelenti.

❓ Mit tartalmazzon a footer?

Impresszum, ÁSZF, Adatvédelmi nyilatkozat, kapcsolattartási adatok, copyright nyilatkozat, cookie tájékoztató, közösségi média linkek, ikonok, webhelytérkép, stb.

❓ Milyen legyen a weboldal lábléce?

Könnyen átlátható, nem túl hosszú, tartalmazzon ikonokat és fontos linkeket.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.