Mi az a widget? A legjobb WordPress widgetek

Számos WordPress widget létezik, amely új funkciókkal bővíti szinte azonnal a weboldalunk oldalsávjait, illetve fej- és láblécét.
Widget borítókép

Mi az a widget? A legjobb WordPress widgetek bemutatása

Talán sokan nem tudják, de elég szép számú WordPress widget közül válogathatunk weboldal készítés során. A widgetek teszik lehetővé azt, hogy kódolás és bonyolult programozás nélkül tudjunk hozzáadni új funkciókat a weboldalunk oldalsávjaihoz, valamint a láb- és fejlécekhez. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, hogyan használhatod a WordPress widgeteket és milyen hozzáadott értékkel bírnak a honlapod szempontjából.

1. Mi a WordPress widget jelentése és hol találom őket?

A widgetek olyan tartalom blokkok, amelyeket leggyakrabban a weboldalad jobb és bal oldalsávjaiban, vagy a honlap fej- és láblécében helyezhetsz el.

Hogy mit is értünk pontosan a tartalom blokkok alatt, azt hamarosan részletesen is látni fogod, de ízelítőként néhány példát mutatunk: közösségi média hírfolyamok, idézetek, galériák, bejegyzések archívuma, népszerű posztok, naptár, és még sorolhatnánk.

Ezek és még számos más widget nagyon egyszerűen hozzáadható néhány kattintással a WordPress weboldalakhoz.

Nyissuk meg a WordPress Vezérlőpultját, majd a Megjelenés menüpont alatt válasszuk a Widgetek opciót, és már szerkeszthetjük is az elérhető widget lehetőségeket. 🙂

WordPress widgetek menü

Az elérhető widgetek száma és az elhelyezési lehetőségek is a webhelyünkön alkalmazott sablontól függnek majd. További részletes információk: WordPress weboldal készítés lépésről lépésre.

Az általunk használt Divi sablon lehetővé teszi, hogy a következő területeken alkalmazzunk widgeteket: oldalsáv és lábléc terület.

WordPress widget elhelyezése

Most pedig próbáljuk ki, hogyan működik egy widget hozzáadása és törlése a WordPress weboldalakon.

Weboldal készítés

2. Új WordPress widget hozzáadása

Vegyük példaként azt az eshetőséget, hogy a honlapod oldalsáv részéhez akarsz hozzáadni egy új widget opciót.

Ilyenkor megnyitod a Widgetek opciót a WordPress kezelőfelületén, majd az Oldalsáv lenyíló menüjére kattintasz. Ezután a + ikont kell választani a Widgetek mellett a bal felső sarokban.

Új widget felvétele

Mikor ez megvan, már látni fogod a WordPress widgetek széles tárházát, amik közül válogathatsz. Elég, ha az egyiket kiválasztod, és szimplán behúzod az oldalsáv azon részébe, amelyhez hozzá szeretnéd rendelni. Ezt nevezzük drag-and-drop módszernek (‘fogd és húzd’).

Widget hozzáadása példa

A fenti képen látható, hogy az Idézet widgetet hozzáadtuk az Oldalsávhoz.

Van egy másik módszer is a widgetek felvételére: miután kiválasztjuk az Oldalsáv opciót, menjünk rá a kis + ikonra a képernyő jobb alsó sarkában. Ott lesznek a hozzáadható widgetek, amelyek között kereshetünk.

WordPress widget hozzáadása

Ha a Lássuk az összeset opciót választjuk, akkor ugyanazt a végeredményt kapjuk majd, mint az első módszerrel: megjelennek a behúzható widget opciók.

A hozzáadott widget természetesen még nincs kész, személyre kell szabnunk azt egyéni beállításokkal. Ez minden WordPress widget esetén mást jelent.

Idézeteknél pl. kiemelt keretet adhatunk hozzá, mozgathatjuk fel/le, megvastagíthatjuk, dőlt betűsre állíthatjuk, linket csatolhatunk hozzá, sorközi képet illeszthetünk be, stb.

WordPress widgetek testreszabása

Miután ezzel megvagyunk, minden részét beállítottuk az új WordPress widget megjelenésének, válasszuk a Frissítés gombot a képernyő jobb felső sarkában. Így már az oldalunkon is megjelenik az elkészített tartalmi blokk.

3. WordPress widget törlése

Miután hozzáadtunk egy widgetet, de mondjuk ki szeretnénk cserélni egy másikra, mert ez nem tetszik, akkor van szükség a widget törlése opcióra.

Ezt úgy érjük el, hogy kiválasztjuk a törölni kívánt tartalmi elemet, majd a három pont ikonra kattintunk, és ott lesz az eltávolítás lehetősége.

WordPress widget törlése

Ezek után ne felejtsünk el újból rányomni a Frissítés gombra a jobb felső sarokban, másképp a rendszer nem menti a változtatásainkat.

4. Milyen típusú widgetek vannak?

A WordPress szolgáltat alapvető widgeteket a felhasználók számára, azonban egyes sablonok és bővítmények további widget lehetőségeket adhatnak hozzá a weboldalunkhoz.

Bemutatunk néhány olyan opciót is, amelyet talán Te nem fogsz elérni a saját webhelyeden, mert ezeket külön kell letölteni, vagy pedig az általunk használt sablon, esetleg valamelyik plugin biztosítja a megjelenésüket.

Elég sok widget érhető el, így megpróbálunk kiemelni néhány fontosabbat.

WordPress widgetek
 • Archívumok: a korábban közzétett bejegyzések havi szintű csoportosítása.
 • Naptár: bejegyzések megtekintése naptár nézetben.
 • Kategóriák: a bejegyzések megjelenítése kategóriák szerint (pl. weboldal készítés, online marketing, webáruház készítés, SEO).
 • Egyéni HTML és rövidkód: kódolási tapasztalattal egyéni tartalmakat helyezhetünk el.
 • Legutóbbi hozzászólások és bejegyzések: a megjelenítendő kommentek és bejegyzések száma beállítható a widgetben.
 • Oldal lista: a weblapon elérhető oldalak listázása.
 • RSS: más oldalak bejegyzéseit jeleníthetjük meg pl. az oldalsávban (ezt azonban nem nagyon szokták használni).
 • Keresés: könnyű tartalomelérés a weboldalunkon egy keresőmező által.
 • Közösségi ikonok: a közösségi média felületeink belinkelése.
 • Címkefelhő: a bejegyzéseink címkék szerinti csoportosítása.
WordPress tárhely

Mindezek mellett, ha a Régi Widget lehetőségre megyünk rá, akkor korábban elérhető tartalmi blokkokat adhatunk hozzá webhelyünkhöz. Például: kosár, terméklista, aktív termékszűrők, nemrég megtekintett termékek mutatása, navigációs menü, stb.

De ide tartozik a Trustindex widget is, amely a Kiszervezett Marketing weboldalán is jelen van, és az ügyfelek véleményeit mutatja be (amely egyébként 145+ értékelés alapján 5 csillagos minősítésen áll, amit ezúton is köszönök minden kedves üzlettársunknak!🙂)

Trustindex widget

Emellett léteznek még pluginok által elérhető widgetek is, amelyekre most megnézünk néhány példát.

5. Pluginokhoz köthető widgetek

Olyan WordPress bővítményekről lesz most szó, amelyek extra funkciókkal bővítik weboldalunk oldalsávjait vagy láblécét.

5.1. WP Call Button plugin

A WP Call Button bővítmény egy kattintható ikont helyez el a weboldalunkon, akár widget formában is, amellyel a látogatóink azonnal fel tudnak minket hívni telefonon.

WP Call Button plugin

5.2. WPForms plugin

A WPForms egy fizetős WordPress bővítmény, azonban van ingyenes verziója is WPForms Lite néven. Használatával saját kapcsolatfelvételi űrlapokat építhetünk, és helyezhetünk el a weboldalunk bármely részén.

WPForms plugin

5.3. Astra Widgets plugin

Az Astra Widgets egyszerre több widgetet is tartalmaz, amelyeket csak az Astra sablonnal lehet használni. A widgetek közé tartoznak:

 • Üzleti cím megadására szolgáló widget;
 • Ikonlista widget;
 • Szociális média ikonok.
Astra Widgets plugin

5.4. Maps Widget for Google Maps plugin

Ahogy az a Google Maps Widget nevében is benne van, használatával interaktív Google Térképek widgetet helyezhetünk el weblapunkon. Persze erre ott van az iFrame keretek megoldása is, amiről egy másik cikkben olvashatsz bővebben.

Google Maps Widget plugin

5.5. Widget Options plugin

A Widget Options segítségével irányítani tudjuk, hogy mikor jelenjenek meg vagy tűnjenek el a WordPress honlapunkon a widgetek. Pl. ezt köthetjük ahhoz, hogy egy felhasználó éppen egy megadott oldalt néz, vagy valamilyen adott eszköztípust használ.

Widget Options plugin

5.6. Translate WordPress plugin

A Translate WordPress bővítmény alkalmazásával beágyazhatunk egy olyan widgetet a weboldalunkra, amely lefordítja a Google Fordító segítségével az egész weblapunkat eltérő nyelvekre.

Translate WordPress plugin

6. Egyéb hozzáadható tartalmi elemek

Az imént bemutatott multifunkciós widgetek mellett vannak sokkal egyszerűbb tartalmi blokkok is, amelyekről érdemes néhány szót ejtenünk.

6.1. Szöveges WordPress widget opciók

A szöveg formájú widgetek viszonylag egyszerű megoldások, mivel szimpla bekezdéseket, címsorokat, listákat, idézeteket, előreformázott szövegeket, vagy esetleg HTML kódokat tudunk hozzáadni általuk (pl. iFrame).

Szöveges WordPress widgetek

Emellett lehetőség van táblázatok, versek, tartalomjegyzékek és Ninja Forms űrlapok elhelyezésére is.

Ezek azt hiszem nem szorulnak magyarázatra, mivel bármelyik szövegszerkesztő is hasonló beállításokkal dolgozik.

6.2. Média tartalmú WordPress widgetek

Ezek a widget opciók már nemcsak szöveget tartalmaznak, hanem média elemeket is. Megjeleníthetünk az oldalunk láblécében vagy oldalsávjában például képeket, képgalériát, vagy éppen videókat is.

Média tartalmú WordPress widgetek

Ide tartozik még a borítókép hozzáadása, fájlok csatolása, audió (tehát hanganyagok), valamint média és szöveg keveréke (pl. kép és hozzá tartozó leírás).

6.3. A weboldal kinézetét szabályozó widgetek

Felvehetünk weboldalunk szélső részeire CTA gombokat, valamint különböző módokon eloszthatjuk a megjelenített widgeteket: oszlopokba, sorokba, csoportokba sorolhatjuk őket.

Weboldal kinézetét szabályozó widgetek

Lehetőségünk van még elválasztó vonalat húzni két widget közé, illetve helykitöltést alkalmazni a nagyobb üresen hagyott területeken.

7. Összefoglaló

A WordPress widget egy olyan tartalom blokk, amely kibővíti az oldalunkon elérhető funkciók listáját.

Nagyon egyszerűen hozzáadhatunk a webhelyünk fej- és láblécéhez, valamint a jobb és bal oldali oldalsávokhoz például média tartalmakat, szöveget, CTA gombokat, archívumot, naptárt, címkéket, HTML kódokat, keresőmezőt, és még rengeteg másik lehetőséget.

Az elérhető widgetek száma nagyban függ az általunk használt sablontól és a feltelepített bővítményektől is.

Remélem, hogy hasznos információkkal gazdagodtál a cikk olvasása közben. Kérlek, ne felejtsd el megosztani másokkal is. 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

8. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a widget?

A widget egy interaktív tartalom, amely egyedülálló funkcióval rendelkezik. A WordPress weboldalak készítése során is találkozhatunk widgetekkel.

❓ Milyen funkciókat adnak hozzá egy weboldalhoz?

Multimédia tartalmakat, CTA gombokat, archívumot a régi posztjainkból, HTML kódokat, keresősávot, naptárt, címkéket, kapcsolati űrlapokat, stb.

❓ Hány widget érhető el a WordPressben?

Attól függ, hogy milyen sablont használsz, illetve rendelkezel-e bizonyos bővítményekkel. A JetEngine bővítmény például számos dinamikus tartalmat ad hozzá az oldaladhoz.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés